Szemműtét vitafórum

Marci szemműtét előtt áll és nem tud dönteni, melyik eljárást vegye igénybe. Valamiért azt gondolta, ez a blog a legjobb hely, ahol ehhez segítséget kaphat az olvasóktól. PRK műtét jöhet szóba nála, bármit is jelentsen ez.

Mivel a legtöbb olvasó gép előtt dolgozik, gondolom jó páran túl vannak már egy hasonló műtéten. Ha van kedved és időd, segíts Marcinak dönteni pro és kontra a lehetőségek között.

Egyébként van (volt?) megállapodásunk a Budai Szemészeti Központtal, ha van rá igény, fel lehet újítani velük az együttműködést.

Ja, és ilyeneket szigorúan egészségpénztáron keresztül fizetünk, hogy 20% adójóváírást (mínusz a pénztár költsége) visszakapjunk.

Share

73 hozzászólás

 • Gabor
  En nekem nem volt ilyen mütet, de jo lenne ha lehetne (11 es 12 dioptrias a szemüvegem ).
  Korabban (kb 5 eve) voltam ilyen allapotfelmeresen es mas szemorvos is mondta, hogy kedves uram örüljön, hogy ez van. (Jogositvanyt soha nem kaphatok)
  A mütetnek nagy a kockazata (kockazat = megvakulok retina levalas miatt) ezert nem vallaljak.
  Szoval egy ideig nem is lesz ilyen mütet inkabb a szemüveg (pedig 30 felett vagyok)

  Inkabb ezzel azt javasolnam az illetönek menjen el több helyre a vizsgalat ingyenes vagy minimalis penzbe kerül. Ne azon a 20 000 Ft-n akarjon sporolni.
  Ha meg ugy gondolja, hogy ez szamara kockazatos, akkor varjon ezzel a mütettel 3-5 evet.

 • ügyvéd
  Köszönöm Urak!

  Utána járok, mert unom már az ezer helyre telepített olvasószemüveg flottát menedzselni.

 • jami
  Ügyvéd, attól függ, mennyire erős az olvasó szemüveged, van-e cilinder.
  Csak úgy írom: nekem 6 éves koromtól sokféle szemüvegem volt, 1,5 évtizedig nem kellett, most megint. Úgy érzem, most indulok egyre inkább a folyamatos olvasó szemüveg felé, géphez nem muszáj (mert messzebb van), de a papírokhoz igen. A szg-es munka semennyire sem rontott a helyzeten, pedig sokszor éjjel is dolgoztam.
  Csak halkan merem leírni: nem durva diopoknál érdemes kicsit életmódot is váltani. Mikor rendszeresen futok, biciklizek, min. 7 órát alszom – kevésbé kell szemüveg. És mindig többet mér a gép jóval, mint amilyen üveg kell, szóval még ügyesen kompenzál a szemem. Szemész mondta, hogy látott már olyat is, akinek 8 (!) diopot kompenzált a szeme…
  És találkoztam olyan sráccal, akinek 22 évesen 25 diopos volt már a szeme és nem vállalják a műtétet…
 • Deviáns
  Gabor: létezik olyan is, hogy kicserélik a szemlencsét műanyagra, valamelyik hályog (szürke?) esetén szokták alkalmazni. Ilyen nem segítene?
 • GGábor
  Tíz éve szerettem volna először, de akkor még lebeszéltek, mondván sokat romolhat a szemem. Több, mint egy dioptriával erősebb szemüveg kell azóta, ráadásul erősen cilinderes, az időzítésre tényleg nem árt figyelni, 25 alatt nem vágnék neki. A kontaktlencse sem vált be sajnos. Többször utánajártam már a szemműtétnek, de végül a szemüveg mellett döntöttem – más opció mondjuk nem is nagyon maradt.
  Genetikailag elég rossz a szemem, a családban többen megvakultak, és nem szerettem volna tovább emelni a kockázaton. Figyelmeztettek, hogy műtét után óvatosabban kell bánni az erőlködéssel, könnyen retinaleválás lehet a vége (ahogy fent druszám is említi, úgy látszik van más hasonlóság a keresztnevünkön kívül 🙂 ), így nem mertem bevállalni.
  Érdemes átgondolni, utánajárni, hogy volt-e valakinek hasonló esete a felmenői között, de ha nem lenne ekkora kockázat, valószínűleg én is belevágnék.
 • V
  azt hittem uriemberek szemuvegben olvassak a bankszamlakivonatukat. Ja nem, azt nem mert bankszamla nincs. 🙂
 • Numi, na mi? Numida!
  Nekem 2009-ben volt volt a műtétem a Bécsi úti Sasszemnél. Ma már bánom, hogy nem gyűjtöttem még pénzt a drágább (szemenként 250e) műtéthez, mert annál csak egy hónapig kellett volna szemcseppezni, ami azért volt fontos, mert mint kiderült, érzékeny voltam a szemcsepp szteroid tartalmára, márpedig az olcsóbb műtétnél (szemenként 130e) 6 hónapig kellett volna szemcseppezni, de két hónap után le kellett állni ezzel, mert a megnövekedett szemnyomás kezdte visszarontani a látásélességemet. Szerencsére a szemcseppezés leállítása után újra élesedett a látásom, igaz már nem 0 dioptriára, hanem csak kb. 0,5-re, de a műtét előtti 2,5-3 dioptria után nekem ez is bőven elegendő, szemüvegmentes életminőséget nyújt. 🙂 foly. köv.
 • Numi, na mi? Numida!
  A kétféle műtét között egyébként annyi a különbség, hogy a drágább műtétnél a szemgolyót védő, de a lézert zavaró szaruhártya védőréteget körbevágják és felhajtják, majd a lézerezés után visszahajtják, és így gyorsabban, egy hónap alatt begyógyul ez a védőréteg. Az olcsóbb műtétnél körbevágás helyett ledörzsölik a szemgolyóról ezt a védőréteget, így lassabban, 6 hónap alatt nő vissza teljesen. (Nem para, a műtét elején sima szemcseppel olyan hatékony érzéstelenítést adtak, hogy nem éreztem a dörzsölést sem.) Szóval én inkább a félmilliós műtétet ajánlom a Sasszemnél.
 • Numi, na mi? Numida!
  Ja és a legfontosabb: már 9,5 fél éve volt a műtét, de semmit nem romlott a látásom, épp tegnap tesztelhettem a munkahelyi alkalmassági vizsgálaton. 🙂
 • Gabor

  Nem segitene sajnos


  Igen teljesen egyetertek veled.

  1 Lassa több orvos is. (Mivel ha az ember nem szemorvos nem ert hozza, tehat nem tudja megitelni a dolgot. Minek mekkora a kockazata es mivel jar )
  2 Az ember igazabol nem 18 eves korara fejlödik ki teljesen hanem 20 de inkabb 25….
  3 Nekem mar az orvos alapbol mondta h nem emelhetek nehezet, nem eröltethetem meg magamat
  4 En barmilyen furcsa elegedett vagyok a jelenlegi helyzetemmel. ( Kontaklencse nalam eselytelen ahhoz nekem nincs türelmem ) A jogsi meg nem hianyzik.
  +1 Akkor gondolom mar te is jartal ugy utlevel / szemelyi csinalasanal hogy mondtak hogy vegyem le a szemüveget mert ugy nem tudnak fotozni 🙂 Mondtam h erröl szo sem lehet, en szemüveges vagyok, tessek engem igy fotozni. Vegül sikerült mindig megoldani.

 • Krusty
  Az Optik-Mednél jártam a Bécsi úton lassan hat éve. -8,5 (rajta 0,5 cilinderrel) és -4,5, az olcsóbbik (nincs lebenyfelhajtás, lassabban gyógyul) módszerrel. Nem garantálták, hogy 100+ százalékos lesz a szemem, de jól sikerült a műtét, nincs sasszemem de tökéletesen látok, azóta nem volt rajtam dioptriás szemüveg. A cilindert egyébként nem tudja korrigálni ez az eljárás (legalábbis akkor még nem tudta).
  A beavatkozás egyáltalán nem fájt, észre sem veszel semmit, olyannyira, hogy az első szemnél kérdeztem, hogy mikor kezdünk és kiderült, hogy már végzett is a gép és már csúsztattak is át a másik szememhez. Csak némi enyhe égett hússzag volt érezhető 🙂
  Előtte egyébként adnak nyugtatót és szükség esetén stresszoldó figurát, amit szorongathatsz közben.
  Folyt.köv.
 • Krusty
  Folyt.
  A műtét utáni gyógyulás mindenkinél más és más. Volt később egy ismerősöm, akit karon fogva vezettem a rendelőtől a buszállomásig és a járdaszegélynél is szólni kellett neki, hogy most nagyobbat lépjen. Ehhez képest én mindenféle panasz nélkül mentem haza a műtét után, nem is értettem hogy miért ajánlják a kísérőt. Viszont amikor harmadnap levették a védőlencsét, az egyik szemem annyira könnyezett és fájt, hogy nem bírtam nyitva tartani, kb vakként kellett közlekednem, az ajtón nem tudtam kimenni kísérő nélkül, de estére ez lecsengett. A másik szemnél semmi 🙂
  ….
 • Krusty
  …folyt
  Egy idő után előjött a fényérzékenység és olykor a szemcsepp is csípett, de ez minden héten egyre jobb lett. Az elején ugye necces, amikor két óránként kell a szembe csepegtetni és nem tudod sötétben megoldani. A látás közelre homályos, foltos volt pár napig, így az olvasást, tévét, monitort-telefont el kellett felejteni. Ilyenkor néha volt egy-egy éles bevillanás, ami egyre gyakrabban jelentkezett, aztán állandóvá vált 🙂 Kapsz altatót az első napokra és egy hét betegszabi is sima ügy.
  Úgy tűnhet hogy csak a negatívumokkal foglalkoztam, de ezek utólag nem olyan nagy dolgok. Egyáltalán nem bántam meg a beavatkozást! Kis adalék: 30-at akkor már betöltöttem, a 20-as éveimben már nem igen romlott tovább a látásom. Bátyámnak már vagy 15 éve lézerezték a szemeit, teljesen rendben van (igaz az első években éjszakai vezetésnél szembejövő autóktól káprázott a szeme)
  -Ende-
 • Dr Who
  Én is sokat gondolkodtam régebben a lézeres látáskorrekción, de az eddig elérhető kezelési módokkal nem voltam teljes mértékben meggyőzve.
  A PRK-tól azért félek, mert a szaruhártya hámrétegének eltávolításánál eltávolítják az úgy nevezett Bowman hártyát, ami az UV szűrésben játszik szerepet. Úgy vagyok ezzel, hogy nem véletlenül van az ott.. ne távolítsák már el. Nyilván a PRK nak nagyon jók az eredményei, hiszen a 80-as évektől alkalmazzák ezt a kezelési módot.
  Lasik esetében pedig a lebeny képzés, ami megijeszt hiszen a lézerkezelés után visszahajtják a lebenyt, mely visszafekszik a műtött területre. Mivel a lebeny lapszerűen fekszik fel a vágási felszínre, mechanikus hatásra bármikor elmozdulhat, leszakadhat. Tehát ha focizás közben megrugnak a labdával, vagy box edzésen rossz helyre megy az ütés, akkor simán leszakadhat a lebeny….. nyilván megoldják a kezelésed csak nem szerenék
 • Dr Who
  efféle kockázatokat felvállalni.
  Így kizárásos alapon marad a ReLEx SMILE, amit tudomásom szerint nem csinálnak még Magyarországon, mert bődületesen drága az a Zeiss gép, amivel ezeket a műtéteket végzik. Ez a műtéti eljárás viszont kiküszöböli a fent emliett mellékhatásokat és következményeket.
  Angliában olyan 6500 GBP a kezelés ára, úgy, hogy én személy szerint még maradok a szemüvegnél egy pár évig 🙂
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Ezt a mosolygós Relexet Szlovákiában már csinálják. Azt írja a weboldal: Műtét előtti kivizsgálás: 17 500 HUF, A beavatkozás ára: 375 000 HUF / szem, Műtét utáni gondoskodás: ingyenes
 • Ani
  Femto műtétem volt a Sasszemnél 1 éve, -3.5-es és -5-ös szemem cilinderrel.Műtét után -0.25 és -0.5 dioptria maradt.Azt mondom megérte a műtét mert jól látok,és ez megfizethetetlen, viszont a szemem nagyon száraz lett,minden reggel fél vakon bóklálok ki,hogy azonnal cseppentsek bele.Ez zavar,de ez már csak így lesz. Egyébként ami nekem negatívum,hogy műtétig úgy bánnak veled,mint a kiskirállyal,aztán a kontrollokon már csak futószalag van.Bármi probléma van,mindent elintéznek egy “ez normális” meg “minden rendben” félmondattal.Sokakkal beszéltem,sokaknak nem sikerül a műtét,és nem korrekten bánnak velük,ezt azért tudni kell.Nekem is simán ráírták minden alkalommal hogy 100%-os a látásom,pedig nem láttam a táblán minden betűt,és ugye nem lehet 100% ha egyszer maradt egy kicsi dioptria.De ugyanez van a másik nagy Bp-i klinikán is.folyt
 • Ani
  Összességében mérlegelni kell,mennyire rontja az életminőséget a rossz látás és a szerint dönteni.Nekem ha marad így a szemem akkor jó,akkor örülök,de ha esetleg visszaromlik (amire mint olvasom,látom,hallom van esély) akkor fél millió ide,garancia oda,biztos nem műttetem meg többet.
 • PF
  Sziasztok!
  PRK műtétem volt 1996-ban még a kezdetek elején.(Bécsi úton vannak most akkor még máshol voltak)
  Vissza is romlott pár év alatt ,sőt a szaruhártyán visszamaradt egy kis heg amit ingyenesen megcsináltak de nem ők hanem a szemészeti egyetemen. És még ismerek mást is akinek visszaromlott már AZÓTA.
  Igaz nekem pluszos dioptriám volt.
  MA HA ÚJRATEHETNÉM, TÖBB ORVOSSAL IS MEGNÉZETNÉM MIELŐTT DÖNTENÉK.
  Sőt azt mondta nekem valaki hogy nézzek körül hány szemüveges van ott a rendelőben orvos dolgozó stb és ha több akkor meneküljek ki.Ezt sajnos most már bánom hogy nem fogadtam meg akkor.
  Hát ez az, ugye a hölgy aki műtött az is szemüveges volt sajnos.
 • Erik
  18 évvel ezelőtt volt az első műtétem (PRK) a Sasszem klinikán. -9 körüli dioptriát korrigáltak mindkét szememen. 100%-os látásom lett a műtét. Sajnos 10 évvel a műtét után és folyamatos számítógépes munka mellett elkezdett visszaromlani a szemem (-3 dioptria), úgyhogy 3 évvel ezelőtt újra megműttettem a szemem. Azóta minden rendben, jól látok.

  Maga a műtét fájdalommentes volt, a műtét utáni 3 nap viszont kellemetlen tud lenni, mert amíg a terápiás kontaktlencse bent van (3 nap), addig olyan érzése van az embernek, mintha homok ment volna a szemébe. Amint kiveszik, utána ez az érzés elmúlik és marad a jó látás. Műtét után egy fél évig még folyamatosan változhat/javulhat a látás.

 • Ani
  PF!
  Az,hogy hány szemüveges orvos dolgozik ott,az pont semennyire sem mérvadó,mert nem mindenkinek műthető a szeme és ezt el is mondják. Akinek pl.túl vékony szaruhártyája az alapból kiesik,és ez elég sok embernek van,csak nem tud róla…de különböző betegségek esetében sem műtenek .Egész egyszerűen mert veszélyes lenne,és nem válalnak kockázatot.
  A sasszemben amúgy aki alkalmas volt ott dolgozó,azt mindenkit megműtöttek,én úgy tudom
 • Elek
  Nekem 18 éve műtötték a szemem FocusMedék, Budakeszin. -3,5D mindkettőn.

  Akkor volt új a LASIK, nem tudtam volna kifizetni. A PRK-nál van egy “átmeneti diszkomfort” nevű időszak. Ez nálam a halál 50 órája volt, annyira fájt, hogy az borzalom. A totális sötétség még rátesz egy lapáttal a fájdalomérzetre. Aztán egyik óráról a másikra elmúlt, azóta jól látok, bár már közeleg az olvasószemüveg ideje.

  Szóval a lebenyest javaslom mindenkinek, aki amúgy is rosszul tűri a fájdalmat.

 • Erika74
  Sziasztok!

  Érdeklődnék, hogy van-e tapasztalata valakinek, hogy + 11.es dioptriát a jelenlegi lézeres műtéttel tudnak-e javítani.