Szolvencia, likviditás, rentabilitás, prudencia

A tegnapi témára visszatérve arra gondoltam, remek alkalom megismerkedni néhány alapfogalommal.

Támadnak a zombik

Most, hogy a jegybankok mindenkit megmentenek, egyre több az ellenkezés, hogy vajon tényleg mindenkit meg kell-e menteni?

Az rendben van, hogy a likviditási problémával küzdő cégeknek lehet segíteni, de vajon a nem rentábilis vagy szolvens cégeket miért kellene kisegíteni?

A mostani felfordulás lerántotta a leplet rengeteg problémáról. A világ legnagyobb autókölcsönzője három hét kényszerszünet után bedobta a törölközőt, ahogy jó pár üzletlánc is. Kiderült, hogy már régen csak haldokolnak, de sok púder és hitel eltakarta azt, hogy mennyire betegek.

Mit jelent a likviditási probléma? Egy teljesen egészséges cég is kerülhet likviditási zavarba, amikor ki kellene fizetni a beszállítókat, de ő éppen nem kapta meg a saját kinnlevőségeit, vagy egy olyan nagy munkába fogott, ami később busásan megtérül, de túl sok tőkét igényel addig, amíg a végén fizetni fog a megrendelő. Ezért fontos a cashflow-managment, vagyis hogy a cég ne csak a profitábilitásra törekedjen, hanem arra is, hogy mindig legyen pénze fizetni a számlákat is.

A szolvencia a hosszútávú fizetési képességet jelenti, egy cégnek több a (pénzügyi) vagyona, mint a kötelezettsége, vagyis nem csak rövidtávon likvid, hanem hosszútávon is képes lesz bármikor fizetni.

Ezzel függ össze a rentábilitás, a jövedelmezőség. Egy cég csak akkor maradhat életben hosszú távon, ha többet kap a termékéért, mint amennyibe az neki kerül, minden költségét figyelembe véve.

Lehet egy cég úgy likvid, hogy ár alatt árul valamit, ezért mindenki tőle veszi azt. Ekkor a cégnek a likviditása kiemelkedően jó lesz, fürödni fog a készpénzben, de a szolvenciája és a jövedelmezősége nem, középtávon a cég biztos csődbe kerül.

Itt jön képbe a prudencia, aminek a jelentése előrelátó, tudatos. Egy prudens cég előrelátóan tartalékol, nem vállal felesleges kockázatokat, úgy képzi az árakat, hogy a hosszútávú nyeresége is biztosítva legyen, stb.

Amikor egy cég gondba kerül, természetesen mindig likviditási gondokra hivatkozik. Vagyis jól megy a cég, csak éppen most nincsen pénzünk. Azonban gyakran a probléma sokkal mélyebben van, például az üzleti modell nem fenntartható, már eljárt felette az idő, s a likviditási gond is abból van, hogy már régóta csak ráfizetést termel a cég. Így jártak a már említett üzletláncok, az emberek egyre kevésbé autóznak ki a város szélére shoppingolni, inkább megrendelik a neten, amire szükségük van. Az ilyen cégeket felesleges megmenteni, mert a likviditás biztosítása nem fogja megoldani azt a problémát, ami miatt a likviditási gond létrejött.

Röviden ennyit jelentenek ezek a kifejezések.

Share

26 hozzászólás

 • bobo
  ” Így jártak a már említett üzletláncok, az emberek egyre kevésbé autóznak ki a város szélére shoppingolni, inkább megrendelik a neten, amire szükségük van.” – írja a szerző .

  De ez a vírus miatti intézkedések következménye. Elég sok dolog van, amit nem igazán lehet interneten keresztül vásárolni.
  Ráadásul interneten keresztül nem megismerhető egy üzlet teljes választéka, csak élőben, a helyszínen . Szóval én nem “írnám” le az üzletláncokat!

 • Zylver
  Pedig 12 év boség után ideje lenne már egy kis ínségnek is… egyrészt azért hogy a gazdaság ingája kilengjen végre a másik oldalra is, így találna új gazdákra a pénz és – ahogy Miklós is sugallja – végre átvonuljon egy kis tisztítótuz a piacokon, kitakarítva onnan a gyenge és életképtelen cégeket. Persze, ez mindig áldozatokkal fog járni, de én azért felteszem a kérdést sokadjára is: ha a mostani turbó-fokozatú tozsdei szárnyalásnak az az oka, hogy a mesés, tiszta-kékégu és probléma mentes jovot árazzák be… akkor a jovobeli novekedés ez nem fogja véglegesen kinyírni?


  Nem a vírus kovetkezménye, igen is vannak az elozo válságból orokolt betegségei a gazdaságoknak és néhány ipar már igencsak dogrováson van egy ideje. De amíg lehet trukkozni a likviditással addig szépen elvannak ezek a cégek is zombiként, ahogy azt már kitárgyaltuk.

 • Családfő
  bobo,
  Kiszámoló – szerintem – néhány amerikai üzletláncról beszélt (pl. J.C.Penney). No, azok tényleg dinoszaurusz kategória, bőven eljárt felettük az idő. A korona csak megkoronázta a haláltusájukat, nem veszít majd senki a hiányukkal.
 • Pista
  Milyen uzletlancokra gondoltal?
 • Cinikus
  Ha pedig a fizetési képesség összekapcsolódik a halálfélelemmel, akkor jön paraszolvencia.
 • mitel hentes
  Jó a cikk.

  Egyébként a világ legnagyobb autókölcsönzője azért dobta be a törölközőt, mert megszűnt a rent abilitása. :)))

 • Mate12345
  Azért ha egy cég a kitörés után pár héttel már húzhatta le a rolót, ott előtte sem lehetett minden rendben.
 • Faterpolo
  ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. :D:D:D HAT évig dolgoztam az Avis Budget Groupnál, de ez a szóvicc eszembe se jutott volna. :D:D:D (Pedig a szóvicceimről voltam hírhedt arrafelé).
 • yimshagin
  Na ja, Hertz lich willkommen. 🙂
 • Tamás
  Ez nem csak a vírus miatt van így, jóval korábban kezdődött, a vírus max felpörgette.. Elektronikai eszközt már sok éve nem vettem áruházban, barkács eszközt szintén, kinézem, online, elolvasom az értékeléseket külföldön/belföldön egyaránt, majd megrendelem. Drogéria szintén online. Ruhát még áruházban veszem, mert próbálni kell, és nem küldözgetem a csomagokat ide-oda, de ha egyszer már megvettem valamit, és kell még egy belőle, akkor már azt is online veszem. Az élelmiszer vegyes, van, hogy elmegyek bevásárolni, de nem ritka, hogy házhoz rendelem a nagybevásárlást, akkor a cipekedés sem az én problémám. Színház/mozi számomra egyelőre nagyobb élmény személyesen, de sokan vannak akik netflixeznek mozi helyett.
 • Bakterosz
  Nos, igen.
  Érdekes irónia az, hogy a magánembereknek mindenki azt tanácsolja, hogy legalább 1 év tartalékuk legyen, pont az ilyen esetekre (persze sok embernek nincsen).
  Viszont, hogy akár nagy cégek nem képesek 1-2 hónapot sem kihúzni tartalékokból (üzletláncok, légitársaságok, stb.), sorra jelentenek csődöt és várják hogy az állam mentse meg őket (magáncégként!) elég komoly problémákra mutat rá.

  Az ilyeneket tényleg hagyni kellene összeomlani. A “too big to fall”-nak csak állami cégeknél van értelme, mivel azok alapvető szolgáltatásokat nyújtanak, de az n-edik üzletlánc, az n+1-edik utazási iroda, a város n+2-dik étterme nem
  Remélhetőleg a helyükre jobbak jönnek.

 • Dani
  A Galeria Kaufhof áruházlánc Németországban szintén bajban van, most nem tudom hogy már csődbe mentek vagy még csak fognak…

  Azt nem tudom hogy az Aréna Pláza üzletei Budapesten miből élnek, azok az üzletek is mindig töküresek, gondolom a koronavírus nem tett jót nekik.

 • Marc3ll
  Nem is értem, hogy a NER hogyan maradhatott ki. 🙂
  Az nem egy külön kategória?
 • Név
  A magánembereknek azért tanácsolják hogy legyen 6-12 havi megélhetésre valója, mert a munkanélküli segélyt a béka segge alá csökkentették, és azt is csak egyedülálló módon 3 hónapra adják. Összességébe négyszer annyit fizetünk be erre a célra mint amennyit kiveszünk, de úgy lenne korrekt ha mindenkinek lenne saját számlája és a saját pénzét kapná vissza ha már kötelező fizetni, addig használná a pénzét az állam. -Szerintem.

  Azt pedig hogy milyen jogon segítenek vagy támogatnak bármilyen módon közösségi pénzből magán cégeket sosem értettem, mert még a szart is kiveszik nyereségként belőlük “adó optimalizálással”, minözbe a magánemberek bele fulladnak a levonásokba: A munkáltató ráfordításából 20% sem marad. A cég tulaja meg röhög, mert ha bedől mindegy, nála a profit, ha megmentik megy tovább a játék.. Szerintem direkt erre játszanak.

 • valaki
  Tesla közben 1200 Dollár felett jár… 😉
 • Monopoly
  “az emberek egyre kevésbé autóznak ki a város szélére shoppingolni”

  Kivonul Lengyelországból a Tesco, Ázsiából már korábban kivonult
  index.hu/gazdasag/2020/06/18/kiskereskedelem_tesco_lengyelorszag_kivonul/

  A belvárosi Aldi, Lidl, Penny stb. boltokban meg egyre gyakoribbak a nem élelmiszer termékek. Mintha ezek kezdenék ellopni a show-t a külvárosi hyperek elől.

 • Én is akarok kommentelni...

  A Tesla is megroppant a jóslatoknak megfelelően a válságban (itt most tekintsünk el a 2. negyedév értékesítési és eredmény adatoktól, azok csak összezavarják a huhogókat), így bezuhant 1200 dollárra az árfolyama, ahogy az várható volt.

  Musk gratulált is twitteren a shortosok gyorsaságához, hogy egymás elől vásárolták felfelé a részvényeket 😮 Csípem a pasit 🙂

 • András
  A rentábilitásról jut eszembe a kedvencem amikor megjelenik a piacon valami új dolog, és mindenki isteníti hogy mekkora ötlet és milyen olcsó. Informatikában ment ez, hogy gigantikus költségekkel fejlesztettek valamit, amit aztán ingyenes szolgáltatásként adtak. Aztán persze kiderült, hogy eltapsolták a befektetők pénzét, vagy pályázati pénzből éltek, de semmiképpen sem a piaci realitásban.

  Aki meg értékteremtésből élne, az versenyezzen ezeknek a béreivel 🙂

 • Buga Jóska
  Köszönöm a definíciókat!
  Nyilván a köznyelv ettől még szinonimaként használja ezek egynémelyikét, de az külön vicc, hogy akiknek érteni is kéne őket, azok meg direkt rosszul használják a fenti okok miatt.
  Azt se tudtam, hogy rentábilis = jövedelmező. Ezt mindenki olyan kontextusba rakja, mintha a nullszaldót jelentené. Pl. „Vagy veszteséges az üzlet, vagy épp kijön rentábilisre.”
 • naa
  ” Pedig a szóvicceimről voltam hírhedt ”
  Nomen est omen…

  Nemcsak az üzletláncok, hanem a nekik ingatlant bérbeadó cégek REIT-ek is nagyon megszívták, már a vírus előtt is, de a vírus aztán betette a kulcsot, és ugye ott is a hitelek visszafizetése az aggódás, ha sok bérlőjük nem tud fizetni/bezár.

  Én se temetném azért pl. ezeket az outlet centereket. Voltatok már pl. Ausztriában a határ túloldalán vírus előtt ilyenben? Hogy mekkora a tömeg? Amerikában lehet, hogy divat az Amazon visszazárható doboz ingyen vissza stb., de idehaza pl. ilyen nincs. Ruhát venni online még nem mainstream és még nem is lesz egy darabig szerintem.
  Tescóból vásárolunk online (nini, Tesco, nem Amazon!), mert van előnye, de a ruhát-cipőt fel kell próbálni. Ettől még pl. mi is veszünk online is pl. egy újabb pár már bevált cipő, vagy dzseki, stb., de még mindig több az offline vásárlás.

 • Nagycsaládos
  Elgondolkodtatok már, hogy ha ez a pénznyomtatós játék most beválik akkor igazából a nyugdíjkatasztrófától sem kell tartani? Ha a piac tetszőleges mennyiségű helikopterpénzt felszív érezhető inflációs hatás nélkül csak papír meg festék fog kelleni…

  Én mindenesetre kerülöm a nyugdíjcélú megtakarítást, nehogy nekem kelljen majd “szolidárisnak” lennem azokkal akik 40 évig feketéztek…

 • Szmokkencs
  “Azt pedig hogy milyen jogon segítenek vagy támogatnak bármilyen módon közösségi pénzből magán cégeket sosem értettem”

  Azért azt ne felejtsük el, hogy ebbe a közösségi pénzbe, a cégek is bőven fizetnek be.

 • Zylver

  “Ha a piac tetszőleges mennyiségű helikopterpénzt felszív érezhető inflációs hatás nélkül csak papír meg festék fog kelleni…”

  Ha ha ha! Figyelted mi törtent az elmult evtizedben a befektetesi eszközök piacan? Nah, oda vandorolt az a – mostanihoz kepest lepkefing mennyisegü – helikopter penz, amelyet a 2008-as valsag enyhitesere es megoldasara szantak. Igen, nem volt inflacio a fogyasztasi cikkekben (elelmiszer, ruhazat, elektronikai kütyük… persze ez a hanyatlo nyugatra igaz csak!), de cserebe szepen fujtak egy eszközarbuborekot. Es ennek mar itt lett volna az ideje hogy leengedjek… de amiota beütött a koronavirus azota turbofokozatba kapcsolt ez a buborekfujas. A következmeny meg az lesz hogy egy reszveny vagy ETF ara lassan nem 10es/100as nagysagrendekben, hanem 1000es tetelekben lesz merhetö. Itt az inflacio, csak nem ott ahol vartak!

 • jurta
  mondanivalójának másik oldalaként, az is milyen jó lenne, ha a magánemberek is képesek lennének ilyen szemmel (is) tekinteni a pénzforgalmukat. (Azért kell manővereznem a közműszámla befizetésével, mert e hónapban a kelleténél kissé több részvényt vettem; vagy azért, mert kell pár nap, mire a megtakarítási számlámról visszaér a pénz a folyóra; vagy azért, mert küzdelem minden folyó kiadásom fedezetét egyáltalán kitermelni, még ha nem is minden hónapban tűnik fel?)
 • dmry
  klassz írás! annyival egészíteném ki, hogy minél többet, pláne hatékonyabban dolgozunk, annál jobban át tudjuk ejteni egymást, ekként többet keres rajtunk a tulajdonos/gazda/”ceo”+tagsága… 😉