Warren Buffett befektetési tanácsai

Warren Buffett a huszadik század legsikeresebb befektetőjeként vonult be a történelembe, a magánvagyona alapján az Egyesült Államok második leggazdagabb emberévé vált.

Sokan szeretnék követni a nyomdokait, ő pedig szívesen megosztja a befektetési tanácsait az érdeklődőkkel. A tanácsai teljesen egybevágnak azokkal az elvekkel, amit sokan követnek a befektetéseik során.

Ezekből válogattam ki néhányat a számotokra.

– Válaszd a részvényeket és gondolkozz hosszú távon. Az amerikai gazdaság minden hullámvölgy és buborék ellenére hosszú távon jól teljesít, ezért érdemes amerikai cégek részvényeibe fektetni. De csak akkor, ha tényleg hosszú távon gondolkozol. “Ha nem akarod legalább tíz évig megtartani a részvényeidet, még 10 percig se fektess beléjük.”

– Felejtsd el a részvényeid vagy alapjaid árfolyamát és ne nézegesd azokat naponta. “A meccset azok a játékosok nyerik, akik a pályát figyelik és nem azok, akik le sem tudják venni a szemüket az eredményjelző tábláról. Ha hétvégén tudsz létezni a legújabb árfolyamadatok nélkül, próbáld ki ugyanezt a hétköznapokon is.” (A piaci hírekre való reagálás szinte biztos, hogy veszteséget okoz. Erről itt írtam már: Inkább hagyd békén a befektetéseidet.)

– Ne akarj okosabb lenni, mint mindenki más. Mindenki a jövő Google-ét és IBM-ét keresi, azokat a cégeket, amiket most olcsón meg lehet venni és hosszú távon elképesztő árfolyam-növekedést fognak produkálni. Ezt hívják angolul “stock picking”-nek. Warren Buffett szerint ezt az átlagbefektetőnek el kell felejtenie, mert ha csak az esetek felében fogsz tévedni, az már nagyon jó arány lesz. Azt ajánlja, fektessen mindenki a lehető legalacsonyabb költség mellett indexkövető részvényalapokba, például vegye meg az amerikai S&P 500 amerikai részvényindex mind az 500 részvényét egy alapon keresztül. Ahogy mondja, van rendes munkád, inkább törődj azzal és spórolj meg ne csak időt, de kereskedési költségeket is azáltal, hogy a lehető legegyszerűbben fektetsz be.

Buffett szerint ha ezt a tanácsát megfogadod, a veled egy időben befektetők 90%-ánál jobb profitot fogsz elérni 10 év alatt. (Erről már írtam itt: Ki akar átlagos lenni?)

– Ne spekulálj. “A fej-vagy-írás játékosok fele nyer az első feldobás után, de egyiknek sincs esélye megtartani a nyereményét, ha folytatja a játékot. Ha egy értékpapírnak felment az ára a közelmúltban, az még nem ok arra, hogy vegyél is belőle.”

– Ne akarj gyorsan meggazdagodni. Felejtsd el a felkapott, divatos befektetéseket (mindig vannak és lesznek felkapott témák, akár a biogenetika, akár kínai ingatlanalapok, vagy bármi más), főleg ha nem is értesz az adott területhez. “Ha valaki gyors hasznot ígér neked, a válaszod egy hasonlóan gyors elutasítás legyen.” “Ha olyanba fektetsz, amihez nem értesz, az nem több, mint szerencsejáték.”

– Felejtsd el az úgynevezett szakértők tanácsait. “Az előrejelzések sokat elárulhatnak az előrejelző személyéről, de semmit a jövőről. Az üzleti életben csak a visszapillantóban láthatsz jól, a szélvédőn előre szinte soha. Nincs ember, aki meg tudná mondani, mi következik holnap. A szakértők teletömhetik a füledet az előrejelzéseikkel, de a pénztárcádat soha.” Erről bővebben már itt írtam: Akik tudják a jövőt.

– Először magadat fizesd ki. Az amerikaiak fele a fizetésük maximum 5%-át teszi félre, 18%-uk pedig egyszerűen semmit. “Soha ne a maradékból akarj félretenni, mert nem lesz maradék. Kifizeted a lakáshitelt, a számlákat, vásárolgatsz és étterembe jársz és már nem is lesz miből félretenni. Ahogy a bruttó bevételedből befizeted az adót, ugyanúgy tedd félre a megtakarításod is és ami az adó és a megtakarítás után marad, az a te nettó fizetésed. Ezt oszd be a lakáshitelre, a számlákra, a vásárlásokra és a szórakozásra.”

– Szabadulj meg a hiteleidtől. Ahhoz, hogy tudj félretenni, először a hiteleidtől kell megszabadulni, mert az azokra fizetett kamatok teszik a pénzügyi életedet egy sok helyen szivárgó bárkához hasonlóvá. A szivárgó réseket pedig újabb és újabb hitelekkel igyekszel pótolni. Így te is egy leszel az amerikai népesség 76%-ából, aki minden hónapban fizetéstől fizetésig él és a fizetése arra elég, hogy ezeket a szivárgó réseket minden hónapban betömködje.

– Költs okosan. “Ha olyan dolgokat veszel, amire nincs szükséged, hamarosan olyan dolgokat fogsz eladni, amire szükséged lenne.”

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

83 hozzászólás

 • armogur
  mutasd a grafikonokat mennyivel nőtt választás évében a hiány, mondjuk a módszerváltástól kezdve. mint írtam, nőtt most is, csak nem akkorát mint az megszokott volt!
 • Zedder

  Ikszeld vagy moderált ki a nevet, de ha egy igen / nem választ adnál, már az is segítene… Nekem a R van számlám, rájuk gondoltál, féljek?

 • Kiszamolo
  Nem gondoltam senkire, de ennyire kicsi cégnél egy szűk tulajdonosi réteg azt csinál, amit akar. Akár 15 évig takargatja a lyukakat az ügyfelek pénzéből. Ezt történt a tönkrement 3 cégnél is.

  Ezért nem rakok ilyen helyre pénzt.

 • Kiszamolo
  armogur, szerintem ezt hagyjuk. Majd térjünk vissza rá 30 év múlva, amikor a nyugdíj nélkül maradt tömegek az elhagyatott romos stadionok közepén fognak káposztát termelni, hogy legyen mit enni.

  Kicsit olvassál utána, máshol hogy működik a nyugdíjrendszer és miért kellett volna, hogy valami felváltsa a mostani piramisjátékot, ami már most látszik, hogy 25 év múlva össze fog omlani.

  A vitát lezártam, mert semmi köze a témához.

 • Zedder

  Oké, vettem.

  Köszönjük a figyelmeztetést, természetesen amerikának folyamatosan kampó van, tuggyuk-tuggyuk. Csak a hozzád hasonlóak abba nem gondolnak bele, hogy ha amerika bedől, akkor nem ám a cáratyuska vagy az aktuális ázsiai diktátor fogja majd a betevőt biztosítani a magyarkák számára, hanem kb. az egész világon a társadalom évszázadokat fog visszaesni.

  Akkor majd nem leszel ennyire kárörvendő. És amerikai interneted sem lesz anti-usa propagandát szajkóznod.

 • armogur
  mókás betevőről beszélni egy olyan országban, ahol mindig is a földből éltek meg az emberek. jahogy ezekután majd nem kell nekik rabszolgamunkát végeznünk, hogy utána az általuk üzemeltetett boltokban mocskot vegyünk abból a kis semmiből? ezt neked kellene inkább átgondolni.
  maximum nem fogok majd macbookot venni. egyébként én már tervezem, hogy lépjek vidékre. ott van rengeteg föld, meg lehet élni egy hektárból, és nem fogok éhezni mint a budapestiek tették azt problémás időkben.
  diktatúra: kínában is diktatúra van még se ajvékolnak az ojropérek, hogy azonnal elszigetelni kínát meg szankciókat kivetni rájuk, és így tovább lehetne sorolni, hogy szinte minden kőolajtermelő országban ez vagy hasonló van. ami tudod, a te GDP-det működteti.
  a pénzrendszer meg el lesz törölve a föld színéről, de ezt már 60 éve nyilvánosságra hoztuk: lásd gyűrűk ura. persze nem kötelező megérteni …
 • Zedder

  Igen, egy poszt-apokaliptikus, az észak-atlanti világ összeomlását követő időkben teljesen reális, hogy semmitől sem zavartatva gazdálkodsz a kicsiny földeden csak úgy a magyar ugaron. Mondj még ilyen jókat, ma még nem volt lehetőségem túl sokszor nevetni.

 • Nemo99
  Mivel többen kérdeztétek, hogy hol lehet a Vanguard alapokat/ETF-eket elérni, ahogy kiszámoló is mondta szinte bármelyik brókercégnél, akiken keresztül valamelyik amerikai tőzsdén lehet kereskedni (pl.: NASDAQ, NYSE, BATS…)

  Sok brókercég érhető el itthon is, nyilván költségek és “biztonság” szerint vannak köztük különbségek. A költségekről találtam egy összehasonlítást, ami talán a lényegesebb szereplőket bemutatja:
  degiro.hu/dijak/
  Sajnos pont az ETF költségeket nem részletezi, így azt egyesével kell megnézni a különböző cégeknél. Degiro-nál, ahogy már a blogon is szó volt róla, TBSZ sajna nincs.

  Ha kiválasztottad a számodra szimpatikus céget (költségeket/biztonságot mérlegelve), akkor ott kell nyitni egy számlát.
  A Vanguard ETF-ekről pedig itt lehet minden részletet megtalálni és összehasonlítgatni őket egymással:
  personal.vanguard.com/us/funds/etf/all

 • L70

  A földet azt is tanulni kell ám. Ha leköltözöl egy tanyára, évekig csak bénázol majd, alsó hangon kb 10 év, mire márcsak az időjárásért fogsz fohászkodni. Ha kapsz egy jégesőt az 1 hektárra, akkor abban az évben cumi. Ha nem esik az eső 2 hónapig, akkor is. Lesz olyan év, amikor csak azért dolgozol, hogy jövőre is dolgozhass a földeden.

  Közbiztonságról pedig talán kérdezz majd meg egy-két helyi lakost, meg fogsz lepődni, mennyit romlott a rendszerváltás óta. Vagy kérdezd meg azt az idős bácsit, akitől anno kedvesen megkérdezték, hogy szeretne-e tsz tag lenni.

  Visszatérve arra az esetre, ha mégsem dől össze a világ, jók ezek az ajánlások. Nekünk nem meggazdagodni kell, hanem a sok kicsi sokra megy elvet követni.

 • Janos82
  Asszem Buffett mondta azt is, hogyha tudsz felretenni, es pozitiv realhozamot elerni, akkor csak ido kerdese, hogy meggazdagodj…
  :

  Rabszolgamunkat most se kell vegezni. Aki akar az barmikor lekoltozhet egy kis faluba, ahol 2 millio forintert mar egeszen jo hazat vehet ( igaz, infrastruktura sehol, a kozbiztonsag mint az oskorban, de olcso ), nagy telekkel. “Rabszolgamunkat” annak kell vegeznie, aki ugy dont. Mintahogy a “szemetet” is az veszi aki akarja. Az mas kerdes, hogy a tobbseg onkent dont igy. Ugyanis barki lekoltozhetne egy eloregedo/ kihalo faluba es ha tudja megtermelheti ami kell neki. Valamiert ezzel kevesen vannak igy. A tobbseg csak tervezi, es akik meg is csinaljak azoknak se mindig jon be.

  Mi tart vissza attol, hogy lelepj a falura?

 • snasim
  Lehet hogy egy kicsit off téma, de nekem nagy talány az ETF-ekkel kapcsolatban az adózás. Nem értem, hogy ha én amerikai ETF-et vásárolok TBSZ-re, akkor mi a helyzet az adózással? Úgy értelmeztem, hogy leadózik az amerikai adózás alapján. A TBSZ nem jelent adóelőnyt az amerikai adó esetében, csak a magyar vonatkozásban. Így is megéri ETF-eket vásárolni?
  Ha nem TBSZ-re vásárolok, akkor az amerikai adó és a magyar adó is felmerül. Mivel tudtommal nem hatályos a kettős adóztatási egyezmény az USA-val. Van valakinek ebben tapasztalata?
 • Jenő
  : ha te is kedveled ezt a fajta apokaliptikus murit, amit tol, érdemes lehet meghallgatnod az itt többször ajánlott Izys Önsegélyező Pénztár (fő)tanácsadóját.
 • Panasonic
  Nehany adat ahhoz, hogy az usa befektetesi szempontbol a legbiztonsagosabb hely hosszutavon.
  – szaz ev alatt a dollar elvesztette ertekenek 96 szazalekat, egy 1915-os dollar ma 4 cent erteku vasarloerovel bir.
  – Szaz ev alatt az egy fore juto us adossag 30 dollarrol 50 ezer dollarra nott, pedig a lakossag megharomszorozodott. A dollar ertekvesztese miatt csak 750 usd lenne az egyenertek.
  – a jogbiztonsagrol annyit, hogy 1933-ban betiltottak az arany birtoklasat a lakossagnak. Aki jelkepes karterites elleneben nem adta le ket honapon belul, attol egyszeruen elkoboztak, es meg buntetest is kellett fizetnie, mikozben a banki szefek kinyitasatol sem riadtak vissza.
  – a vilag legnagyobb penzugyi csalasai, tozsdei krachjai, recesszioi az usabol indultak.
  – osszegezve vakok kozott kiraly a felszemu. 🙂
 • Kiszamolo
  Panasonic: az aranyelkobzás egy kamu urban legend, nem történt meg.

  Infláció: egy 1915-ös magyar korona vagy akkori német márka most mennyit ér vajon?

  AMíg infláció felett hoz a befektetésed, mindegy, mennyi az infláció.

  Az államadósság történetéről pedig már írtam.

 • pez

  Ehhez képes összehasonlításképpen a magyar forint az elmúlt 100 évben… izé

  1915–1918 osztrák-magyar korona
  1918–1927 magyar korona: 1 osztrák-magyar korona váltással
  1927–1946 pengő: 12 500 magyar korona váltással
  1946– magyar forint: 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 pengő váltással

  (Világrekorderek vagynuk hiperinflációban is: 4,19 × 10^16%/hó == ~15 óránként feleződik az értéke)

  1 kg arany 3 280 (1900 elején )osztrák magyar korona
  1 kg arany 13 210 (1946 aug 01)Ft
  1 kg arany 10 669 006 (2015 júni 20)Ft

  A fentiek és a közelmúltban lezajlott devizaadósság csökkentés/felszámolás/forintosítás közti kapcsolat * a véletlen műve.

  Kérjük a gyógyszer alkalmazása előtt kérje kezelőorvosa tanácsát!

  *: nem

 • Laci
  pez: jelentős forintleértékelésekre számítasz?
 • konkav
  Kiszámoló, én is kérnék egy összekötést @laci és -cel. köszi.
 • konkav
  egy kicsit off: utánanéztem ennek az 1933-as aranyelkobzásnak, és számomra eléggé hihető. túl sok komoly weboldal ír róla. ez akkor tényleg megtörtén valamilyen formában?
 • Kiszamolo
  Konkav, keress rá úgy, hogy urban legend.
 • Laci
  ide írhattok:
  osszekoteskukacindamail.hu 🙂
  bár nem tudom miért lettem ennyire népszerű
 • antenna
  nagy a duma. Mondj jobbat, tényekkel alátámasztva. Persze volumenben osszehasonlithatoan.
 • Ft

  en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102

  Azaz beszolgáltatási kötelezettség volt fix áron , de csak aranyra (ezüstre nem), széfeket nem nyitottak ki, illetve voltak kivételek (pl. ritka gyűjtői érmék, ékrszerészek…). Személyenként 100$ érték maradhatott .

  A rendelet:
  presidency.ucsb.edu/ws/index.php?pid=14611

 • Horváthné Éva
  “Hol érhetők el ezek a Vanguard alapok?

  Péter, mindenhol. KBC Equitas, Erste Bróker, Degiro, akárhol.

  Nemo olyan picike brókercéget ajánlgat, amiből három is csődbe ment idén.

  Inkább válassz megbízható nagy céget, pár száz forinttal több költségért.”

  Kiket ajánlasz, mint megbízható, nagy céget, Kiszámoló? Szeretnék elindulni valahol már, de nem tudom merre menjek. Köszönöm!!!!

 • hemond
  Nekem a KBCnél van: banki háttér, korrekt ügyfélszolgálat, TBSz, belga betétgarancia 100 ezer EUR. Ezen kívül van Erste is, de ott két online felület: netbroker, amihez van TBSz, viszont az ETFek száma igen limitált (én nekem nem is akartak mást felvenni, amikor kértem), nettrader ahol állítólag több is van, de ott meg nem lehet TBSzt nyitni.
 • Suto Eniko, pek
  , a 100 ezer EUR garanciaban biztos vagy? Koszi
 • hemond

  Megnéztem, féligazságot írtam, elnézést: pénzeszközökre 100 e EUR, értékpapírra 20 e Eur

  kbcequitas.hu/menu/miert-a-kbc/biztonsag.html

 • pez

  Igen, forintleértékelésre számítok. 2008 óta sávos helyett lebegő árfolyamrendszerben van a forint, már nem is beszélnek róla, hogy be akarnak lépni az ERM-be.
  stooq.com/q/?s=eurhuf&c=30y&t=c&a=ln&b=0
  hvg.hu/gazdasag/20130830_Forint_gyengites
 • El Presidente
  Kedves armogur compañero,

  te sajnos nagyon ostoba vagy, ami nem lenne gond, ha ezt nem plakátolnád ki. Nem sértés, tényleg, csak meglátás, ne vedd a szívedre. Azért orvosolható a tudatlanságod.
  Nos elmondom mi a tévedésed:
  “nem, nem kobozták el azt a pénzt, hanem az emberek nem akarták megtartani!”

  Nem igaz, mert a megtartást kellett írásban kifejezni. Ami az állami nyugdíj elvesztésével járt. Tanulság? Ha egy üzlet fenyegetés, sürgetés vagy kényszerítés hatására jött létre ( itt mindhárom feltétel adott volt ) az nem lehet kedvezö a fenyegetett szemszögéböl.

  Fenyegetés: nyugdíj elvesztése ( holott 15 évig folyamatosan vonták )
  Sürgetés: pár napos döntési határidö
  Kényszerítés: Az államiba való visszalépéshez nem kellett beleegyezés automatice történt.

  Maga a kombinált állami + önkéntes + magán azaz sok pilléres módszer igen hatékony. folyt….

 • El Presidente
  Vajon a német japán amcsi túristák csak az “állami” nyugdíjból jasszoznak? Nem, mert mellette a fizujukból 40éven keresztül adóznak saját maguknak, amiböl lehet majd ezt azt vásárolgatni 🙂

  Én sem adtam oda a mag.nyug. számlát, remélem megérem, hogy abból lesz porcelán protkóm ( 2-3 misi ) meg csípö protézis (1 misi ) illetve ha még marad egyéb nyugger tuningom. A tuti pénzt kell elvinni, az ígéretek helyett. Aki nem ezt választotta az visszatért az állami ígérvénybe.

  Az az igazság kedves pénztársak ( elvtársak helyett ) hogy több kiszámoló kellene, 100-at mit 1000-et az iskolákba szakkörökbe, hogy kb 15-év múlva itt is az angolszász verseny és szabad szellem uralkodjon.

 • Baleee
  Sziasztok!
  EUR megtakarítást keresek 1 vagy 2 éves futamidöre.
  Jelenleg 2017/X-es Prémium Euró Magyar Államkötvényben van egy része, amivel nagyon is elégedett vagyok.
  Sajnos már csak 2018/X-es kapható az államkincstárnál.
  2017-ben mindenképp szeretnék hozzáférni és egy 2%-os garantált hozamot szeretnék elérni. Van valakinek ötlete? (kb. 10 000 EUR-ról lenne szó)
  Gondolkoztam, ha vennék mégis a 2018/X-böl, akkor 1 évvel korábbi eladás miatti 2%-os levonás mellett is évi 1% hozamot produkálna.
  Esetleg van lehetöség másodpiaci vásárlásra a 2017/X-es kötvény esetében?
  Arra gondolok, ha valaki idö elött eladná, akkor én szívesen megvenném.
 • El Presidente
  Kedves armogur ,

  ma úgy látszik te vagy a helység kalapácsa 😀

  Szal vennél földet ? Oksi kb 500.000 – 2.000.000 HUF / hektár az árfolyam, ha van eladó terület, mert ugye az pont nincs. Ha meg van az jó fosch helyen.
  1 ha = 10.000 nm. Van kerted, vagy kertes házad? Szoktál füvet nyírni? Akkor tudod mekkora munka egy szép kert kb 600-800 nm ápolása minden 7végén. Na ezt szorozd be 12-vel.
  Ha termelni is akarsz, nem szórakozni a kapával ( megnézném ahogyan 10.000 nm-t végigkapálsz mert egy konyhakert 1nap 1 óra ápolást igényel azaz 1ha kb. napi 100órát ami lehetetlen, tehát kell melléd még 3 családtag ) akkor kellenek gépek, traki, eke, borona, rendsodró, vetö, bálázó pótkocsi, kombájn, üzemanyag, vetömag, vegyszerek, permetezö, víztároló, csörendszer, mütrágya, trágyaszóró, adapterek a kombájnra. Persze mindezt bérelheted is. 😀 Ja meg SZAKÈRTELEM!!!!!
  ja+1: 1ha az vicc 120 már valami

 • kridli
  szervezett másodpiac nincs. Ha találsz olyan ismerőst akinek van, és akiben megbízol, akkor lehet ingyenesen transzferálni a kincstárnál, és így tudsz “venni” (én adtam így át családon belül a híres neves infláció+5%-os papírból), de ezt ismeretlenekkel én nem merném megjátszani.
 • snasim
  Az aranyelkobzásról most Zsiday is írt a blogjában. Lehet hogy nem is annyira urban legend. “Még az USA-ban is 1933-ban például elvették mindenkitől az aranyat (pár nappal később majdnem felére értékelve le a dollárt!)”

  A link: alapblog.hu/takarekoskodj-es-nyugdijba-mehetsz/