Apróbetűs sorozat: egy kedvező hitelkártya ajánlat

Gábort hívta fel a bankja, hogy egy nagyon kedvező hitelkártya ajánlatot adjon neki, mint “régi, megbecsült ügyfélnek”. Vonzó kamat egy apró csavarral. Következzen az ő levele:

Az imént hívott egy kedves fiatal ember a bankomtól. Gondoltam megosztom veled az esetet.

Elöljáróban annyit, hogy a céges utazásaim fedezésére váltottam ki a hitelkártyát, amit azóta is csak erre használok. Bár az aranykornak vége (korlátlan visszatérítés, több százezres szállodák, autóbérlés) gondoltam megtartom még azért az évi pár tízezer forintért visszatérítésért.

A telefonos ajánlat első részében semmi meglepő nem volt. Felvehetek hitelkeretemtől függően kedvező kamatozású (14%) személyi kölcsönt. Volt már ilyen megkeresés, azt is vissza mondtam, ezt sem esett nehezemre. Még ha nem is értette miért a megtakarításomból készülök a váratlan kiadásokra.

A második ajánlat nekem mint kiemelt ügyfélnek járó kedvezmény. Ha akarom most telefonon beállíthatunk egy összeghatárt, ami feletti vásárlások egy sokkal alacsonyabb kamatszinten kerülnek felszámításra abban az esetben ha nem tudom egy összegben visszafizetni a tartozásomat. A szolgáltatás díjmentes nem csak a promóció keretében, hanem egyébként is. Így harminc akárhány százalék helyett tízen valahány százalék lenne a kamat ezen 20 vagy 30 ezer (választható) forinton felüli tételekre amennyiben nem tudnék időben fizetni.

Ugyan a közel 5 év alatt soha sem volt csúszásom, mindent időben visszafizettem, ha ilyen jó fej a bank, hát miért ne.

Visszakérdeztem még egyszer, hogy biztosan költségmentes-e. Megerősítette.
Végül hajlottam rá, mondtam, ha ez nem érinti a hitelkártya visszafizetéseimet akkor állítsuk be a szolgáltatást.

Kis hallgatás a vonal végén. A beállított összeghatár alatti költéseket nem érinti, azokat továbbra is a netbank menüjéből egy nyomásra vissza tudom fizetni. (Ezt szeretem a legjobban az egészben, hogy még az összeget sem kell megadnom, csak hitelkártya visszafizetés, teljes fennálló tartozás és kész).
És fölötte -kérdezek határozottan?
Azok a tételek elkülönítésre kerülnek, telefonon keresztül tudom visszafizetni.
Akkor köszönöm ezt sem kérem- válaszoltam, elköszöntem és letettem a telefont.

Eddig a történet. Amint látod, még telefonos megkeresés esetén is rá kell kérdezni az apróbetűs részre.

Köszönjük Gábornak a tájékoztatást.

Share

35 hozzászólás

 • Alfa
  ERSTE rég csinál ilyet, kamatmentes részletre is és lehet netbankon fizetni.
  Csak kurva nagy macera.
  A vicc, hogy még ingyen SEM éri ez meg neked
  A banknak igen mert a fennálló nagy összegű (összeghatár feletti) költések AUTOMATIKUSAN ilyen késleltetett részletre történő visszafizetésűvé válnak és addig is csökkentik a hitelkártya keretedet.
  Tehát addig sem tudod a visszatérítést hónapról hónapra kimaxolni.
  Na ezért támadja be a bank ezzel a “rendes” jólfizető ügyfeleit.
 • Sza-bika
  Én is tudok párat 🙂

  1. Készpénz felvét / Átutalás Erste hitelkártyával: az ügynök aki volt nálunk annyit mondott: “nem érdemes”. Ennél a pontnál még résen voltam!

  A bankot megkérdeztem, a fontosabb részek:
  “készpénzfelvételi tranzakció összegére és a készpénzfelvételi díj összegére a Bank havi hitelkamatot számít fel a tranzakció könyvelésének időpontjától az adott Elszámolási időszak végéig”…”eseti átutalás vagy belső átvezetés saját hitelkártyáról saját folyószámlára készpénzfelvétel típusú tranzakciónak minősül”…”készpénz felvétel, könyvelést követően rögtön kamatozik”…”készpénzfelvételi tranzakció összegére és a készpénzfelvételi díj összegére a Bank napi kamatozás szerint számol kamatot”

 • Sza-bika
  2. Internetes vásárlás Erste hitelkártyával: az ügynök aki volt nálunk annyit mondott: “nem tudom, de valószínű kártyás vásárlás”.

  Eddigi tapasztalatok:
  -egyszerű webshop: vásárlásnak számít
  -Transferwise: egy ideje lehet a honlapon Credit /Debit kártyával is fizetni. De ez készpénzfelvételi tranzakciónak minősül! A bankot megkérdeztem, a fontosabb részek:
  “készpénzfelvételnek minősül az ATM-eken végzett készpénzfelvételi Tranzakció, valamint az erre jogosult Kereskedő által készpénznek a Kártyabirtokos rendelkezésére történő bocsátása, a postahivatalokban a készpénz típusú tranzakcióként kezelt, illetve a kaszinókban és pénzváltókban a Kártyával végzett bármely Tranzakció”
  -Paypal: ez jó hír, vásárlásnak minősül, mindegy ki az eladó (üzelt vagy magánember)

  A KÉRDÉS: az átlag user honnan tudja előre, hogy minek könyvelődik a pénzforgalom, ha a honlapon ezt nem jelzik?

 • Sza-bika
  3. MOL Green Card feltöltés Erste hitelkártyával: az ügynöktől nem kérdeztem

  Eddigi tapasztalatok:
  -tankolásnak számít. Azaz Green Card-al való fizetésnél kapsz 9Ft/l kedvezményt a MOL-tól, ill. a hitelkártyával való Green Card egyenleg feltöltésnél kapsz 4% visszatérítést a Banktól (persze ha a 3 választott 4%-os kategória egyike a benzinkút).

  Ami még jó benne a flexibilitás, hisz minden hónapban egyenletesen tudod töltögetni a Green-t, független attól meddig van a tank. S majd akkor tankolsz ténylegesen amikor kell. Ez azért lényeges mert tankolásra a max visszatérítési alap 30ezer forint/hó, ha egyik hónapban 0 liter tankoltál, a másikban pedig 40ezerért akkor a 30 fölötti részre nincs visszatérítés.

 • graphite
  Akinek ERSTE hitelkártyája van, az megérdemli a sorsát.

  Inkább az ormánsági uzsorással legyen pénzügyi kapcsolatotok, mint az ERSTE-vel, szerintem.

 • gyilkosto
  Ezért már nem érdemes kiváltani, folyamatosan szűkülnek a visszatérítések, sőt van ahol a nagyon nem rentábilis ügyféltől elköszönnek az évfordulón. Aki viszont gyakran jár külföldre annak jó a termék.
 • Moni
  Ex-Citis Erste károsult vagyok, utálom, mint a szart, de Katás vagyok, utalok magamnak “fizetést”, de nincs “munkabérem”. A Citi az elmúlt évezredek alatt felemelte a hitelkeretem az égbe, amit az Erste átvett. Ha most bankot váltok, kezdhetem a 120 e ft-os hitelkerettel, ami nem jó nekem. “Rossz” ügyfél vagyok: visszafizetem a hitelkártyám, sokat költök vele, sok visszatérítést szedek be, tudom használni, nem hibázok…. Ennek megfelelően az Erste igazi szemétláda velem… Szabadulnék, csak hova 🙂 ( A Citi erőszakolására megoldotta az Erste is,h ogy lehet egy kártya mögött “tologatni” a bankszámlákat, és mivel én sokat sokfelé megyek, meg vásárolok, szoktam is a különféle valuták között tologatni.Ez egy nagyon jó dolog, de szerintem máshol nincs ilyen..:-( ) De ha valakinek van tippje, hogy kell ebből meglépni, és hova, az ne tartsa vissza….
 • Aleks
  Saját káromon tanultam meg (szerencsére viszonylag olcsón), telefonon NEM kötünk semmilyen szerződést. Az ügynök nem ért hozzá, vagy rossz esetben át akar verni. Simán elhallgatnak fontos infókat, amik hátrányosak az ügyfélre nézve.
 • Somi
  “Aki viszont gyakran jár külföldre annak jó a termék.”

  Ezt kifejtened kicsit bovebben legy szives?
  Koszonom.

 • GerzSonka

  A 9 ft/liter milyen feltételekkel jár a Green Cardra? Amit nekem dobott ki a Google, ott 5 ft/liter szerepel normál 95-ös benzin esetében.

 • NAR
  A Citibanknál is volt ilyen, egyszer jött jól, de inkább csak a macera volt vele, mert csak telefonon lehetett visszautalni.
 • Zedder
  Mikor is vette át az Erste a Citit? Februárban?

  Jelentem MOST sikerült szabadulnom. Vazze, nem volt egyszerű. Nagyon nem.

  Az Erste bekaphattya.

 • Petike
  @GerzSonka: ez engem is érdekel, mert 5 Ft-tal sajnos bukó (jelenleg 361,9 Ft a MOL-os 95-ös benzin és 341,9 Ft-os az Auchanos), de 9 Ft-tal már megközelítené azt, ott kisebb a sor, az általad említett előny és a 4 Ft-os különbözet már átvinne a MOL-hoz.
 • Géza
  graphite “Akinek ERSTE hitelkártyája van, az megérdemli a sorsát. Inkább az ormánsági uzsorással legyen pénzügyi kapcsolatotok, mint az ERSTE-vel”

  az ormánsági uzsorásnál kapott visszatérítés melyik légitársaságnál váltható repülőjegyre?

  félretéve a viccet szerintem a Wizz kártya nem rossz. Maximálisan kihasználni ugyan csak a legprofibb kiszámoló kommentelők tudják, de több embert ismerek, akinek az évi 1-2 nyaralásra simán összejön a repjegy.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @GerzSonka: netrisk.hu/ingyenes-mol-netrisk-uzemanyagkartya-igenyles.html?dt=1
 • szocske
  GerzSonka, netrisk flottás green kártyára jár a kedvezmény minden MOL kúton, havonta 9vagy 10 Ft, benzinre többnyire 10, néhány hónap volt, amikor csak 9 Ftot adtak.

  Én évek óta ezt használom, nem is az árengedmény volt a legfontosabb, hanem a kényelem: nem kell minden tankoláskor számát kérnem, havonta egyet küld a MOL.
  A netrisk-green kártyát feltölthetem átutalással vagy a MOL kúton kártyás befizetéssel, tetszőleges összeggel.
  Magánszemélyként szokták úgy használni, hoyg mindig a tankolás összegével töltik fel, majd azt le is vásárolják.
  Én utalással szoktam néhány havonta rátölteni annyit, amit jellemzően pár havonta használok fel, amikor a havi számlakivonaton már kis rendelkezésre álló összeget látok, akkor utalok rá megint.
  Mondjuk mióta 2 hónapja a leaffel járok lecsökkent a havi üzemanyagköltség a szokásos havi 60ezerről 10ezer alá, így elég sokára kell újra töltenem 😀

 • Second Wave
  A green kártyát visszatérítéses kártyával szabad csak tölteni 🙂
 • laci.bp
  A K&H Mastercard hitelkártyánál a Transferwise utalás “külföldi kereskedőnél vásárlás”-nak számít (szerencsémre:))
 • combo
  OTP-nél sima vásárlási kedvezményként van 4% visszatérítés, ha MOL-nál vásárolsz kártyával 10.000 ft felett. Ebbe az autópályamatrica-vásárlás is beleszámít. (De ugye a vásárlási kedvezmények havonta változhatnak; lehet, hogy jövő hónapban nem lesz ilyen. Októberben-novemberben volt.)

  Ha hitelkártyával fizetsz, akkor erre jön +3% hitelkártya-visszatérítés. Összesen tehát kapsz 7% visszatérítést a MOL-os tankolásból, ami azért nem rossz. Azóta tankolok ott… 🙂

  (Más kutakra csak 1% hitelkártya-visszatérítés, és nincs vásárlási kedvezmény.)

  Még lehetne valamilyen MOL-os kártyát is igényelni, de nem akarok annyi kártyával szórakozni. 🙂

 • attila
  én töltöttem transferwise egyenleget visa hitelkártyával, a transferwise levont 0,4% jutalékot + ( 0,5% amit mindig levon ) maga a bank semennyit, tehát ez vásárlás szerintem. Azért is mert az én hitelkártyámnak a jutaléka 1% lett volna készpénzfelvétre de nekem semmit sem terheltek be 😉
  Max 2500 eurót lehet hitelkártyával tölteni náluk, afölött csak utalás.
  Eleve nem lehet készpénfelvét mert mit is írna a számlakivonat ? Milyen atm-nél vetted le ? Transferwise london ? 😀
 • András
  Erste Max hitelkártyáról mi a véleményetek?
  Tavaly kiváltott Cib Café hitelkártyámról már nincs visszatérítés, ezt cserélném le a Max-ra. Számlavezetés maradna a Cib-nél, fordulónapon utalnám a tartozást. Kondíciós lista alapján 290 Ft havi zárlati díj (Cib Café 0 Ft első évben). Nem szoktam csúszni a visszafizetéssel. Van valami költség, buktató amivel nem számoltam?
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @András: továbbá
  Főkártya kibocsátási díj 5.490 Ft, levásárolható
  Főkártya éves díj 5.490 Ft / év
  Erste Hitelkártya Hírnök főkártyához és társkártyához 428 Ft / hó

 • Ön,mint volt banki ügyintéző talán tudja a választ a kérdésemre.
  Tehát ha a hitelkártyámon van ezer forint tartozás ,a netbankon keresztül fizetném vissza az összeget, de megremeg az ujjam a nullán és tízezret utalok vissza véletlenül, akkor a fennmaradt 9000 Ft jogilag kinek a pénze?
 • Sza-bika

  Leaf-ről mi a tapasztalat? Csak ingázni BP közeli városból jó választás lehet?


  Bankonként eltér a Transferwise vásárlás minősítése, sajnos az Erste-nél érthetetlen a besorolás

  @András
  Erste társkártyát ne csináltass. Legyen inkább 2 főkártyátok. Így tankolás visszatérítás alapja max 1x30ezerről 2x30ezerre ugrik. Plusz a kiválaszott 4%-os csoportok is lehetnek eltérőek kártyánként.

  bolti dolgozó családja
  Ezt én is megkérdeztem az ügynöktől. A válasz: “nem érdemes”. Elvileg legközelebb ennyivel kevesebbet kell visszafizetni.

 • András
  Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Köszönöm!
  Ha jól értem a kondíciós listát a kibocsátási díj most a mobilbankároknál történő igénylésnél 0 Ft, de egyébként meg levásárolható lenne. Az éves kártyadíjat pedig majd 12 hónap múlva terhelik (ha még ezt a kártya lesz 🙂
  SMS értesítőt nem szoktam használni.
 • Jóska Pista
  bolti dolgozó családja at 17:57

  Nyilván az te pénzed, de a hitelkeretedet nem emeli meg. Olyan mintha előre befizetted volna törlesztésre.
  Extrém esetben ha a hitelkártya kereted mondjuk 500 ezer és te ráraksz 2 milliót, akkor is csak 4 hónap alatt költheted el.

  at 22:13
  Nem biztos, hogy nem érdemes. Folyamatosan túltöltöm a keretem, teljesen mindegy melyik alszámlán nem kamatozik, így viszont biztosan nincs semmilyen hitel tartozásom. Valami iszonyatos mértékben idegenkedem tőle. A visszatérítéseket viszont megkapom.

 • , leafről épp tegnap írtam itt az elektromos autósban. A részletesebb tapasztalatok az erre dedikált a facebook csoportomban olvashatók:
  https://www.facebook.com/groups/139558536660748
 • szocske
  Hitelkártya túlfizetéssel vigyázni kell, konkrétan pl. erste wizz kártyánál túltöltésre nem jár visszatérítés.
  Azaz, ha 500ezer a hitelkereted, ráutalsz 100ezret hó elején és hó végéig ezt költöd, akkor 0 Ft visszatérítést kapsz.
  Ez biztos, volt, hogy véletlenül párezerrel többet töltöttem rá, a túltöltés részre nem adott vissza.
 • kridli
  @Jóska Pista nem tudom melyik banknál tapasztaltál ilyet, ahol neked eddig kártyám volt, ott ha túlfizetted, akkor felhasználhattad egy hónapon belül a túlfizetést és a hitelkeretet is. Volt pl amikor a hitelkeretemnél nagyobb összeget kellett kifizetnem, előre túltöltöttem, és kifizettem.
 • Dr. L.A.
  Kedves Miklós!

  Gratulálok a Muravidéki Magyar Rádiós műsoraidhoz:

  rtvslo.si/mmr/prispevek/174501761

  Üdv.
  Attila

 • Jóska Pista

  2017-11-10 at 10:40

  OTP

 • bobo
  Ha már hitelkártya: most vettem észre, hogy a Raiffeisen megváltoztatta október 1-jétől a visszatérítés feltételeit: eddig 3%-ot adtak élelmiszerboltban és hipermarketben történő vásárlásra, 1%-ot minden másra, valamint negyedévente 5%-ot más-más kategóriákra, de ez utóbbihoz regisztrálni kellett. Ez most úgy változott, hogy a 3%-ot elektronikai és műszaki cikkekre adják meg. Valamint gold kártya esetén a felére, 15.000 Forintra csökkentették a negyedéves visszatérítés maximumát. Mivel élelmiszert gyakrabban vesz az ember, eddig vonzó lett volna számomra ez a hitelkártya, de ezek után már erősen kérdéses, mivel van havi zárási díj, 600 Ft. Azaz eddig a havi húszezer feletti élelmiszer vásárlásaim már biztos hozták volna a pénzt a 3% visszatérítés miatt, ez most hatvanezertől éri meg. Aki sokat költ műszaki cuccokra, annak továbbra is megérheti a gold, de csak átlagosan 167.000 Ft-ig/hó.
 • Kari
  András
  Az Erste Max hitelkártyáról a véleményem: Az ERSTE messziről kerülendő.

  Amivel én találkoztam az Ersténél:
  Képzetlen, értetlen, udvariatlan ügyintézők. ( Ügyitéző bénasága nyomán többezer forintos károm keletkezett. Reklamálásomra a válasz: a fiókban elhangzottak utólagos bizonyítására nincs mód. Enyém a kár. )
  Nem létező folyamatok,
  Ügyfél félretájékoztatása szóban és írásban,
  Reklamáció figyelmen kívül hagyása.
  Meg nem rendelt, szolgáltatás lemondásának ellehetetlenítése. Fél év kevés volt rá. A díjak beszedése az persze gördülékenyen ment nekik.
  Telebank elérhetetlensége több alkalommal is stb.
  Nem kell ez neked.
  Más bankban az ügyfél az ügyfél. Igyekeznek kiszolgálni, az igényeit legalább megérteni és korrektül intézni az ügyeit. Ez az erstében esélytelen.

 • Kari
  Engem is felhívott a hétvégén az Erste ezzel a “szuper” ajánlattal. Mondja az ügynök: “Úgy látom maga sosem fizet hitelkamatot a hitelkártyáján, ezért most van egy kedvező ajánlatunk, amely a hitelkeretének feléig szól. 40x százalék hitelkamat helyett most csak 12 százalék kamattal kell számolnia. Bármire felhasználhatja, bármikor.” Nagyon gyorsan leráztam, mert tudom, hogy ez nem nekem jó, hanem nekik.
  A szövege szöget ütött a fejembe: Sosem fizet hitelkamatot. . . EZÉRT . . .
  Aki fizet, azt békén hagyják?
 • szocske
  hogy legyen jó hír is, ne mindig csak a rossz:
  december 8-10 között 4% visszatérítés járt az erste-wizz hitelkártyás vásárlásokra.
  Mivel az elszámolási időszak 10-11-ig tart az ersténél, a dupla pont jóváírás alapja a vásárlás dátuma, viszont a hitelkeret egyszeri felhasználhatóságát a könyvelés dátuma alapján nézik, így ismét működött a dupla duplázás: a pénteki vásárlásokat a nov 11-dec10 időszakra könyvelték, a vasárnapit viszont már a dec 11-jan10 időszakra, szóval aki elég vakmerő volt, akár 2 hónapra is kaphatott most a teljes hitelkeretére 4% visszatérítést.
  A maximális 3M hitelkeretet kétszer felhasználva ez egy hétvége alatt ez 240ezer Wizz forintot hozhat, ilyenkor érdemes feltölteni a fundamentát 🙂