Unit linked biztosítás: teljes visszatérítés a kötvény hiánya miatt

2015-08-31
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

József kötött egy unit linked biztosítást, amiről később derült ki a nagy igazság, hogy bizony nagyon nem éri meg neki.

Azonban az első két évben ha felmondod a biztosítást, akkor egy fillér nem sok, annyit nem kapsz vissza. Utána is búcsút mondhatsz kb. az első másfél év teljes befizetésének, abból lesz a jutaléka az üzletkötőnek.

Ez alól egy kibúvó van: a biztosítási kötvény átvétele után 30 napod van meggondolni magad. Ha ekkor kéred a visszatérítést, az összes befizetett pénzt visszakapod, kivéve egy 5-10 ezer forintos levonást, amit kötvényesítési költségnek hívnak.

Vigyázz, az a sok papír, amit te kitöltesz, az nem a kötvény, az az ajánlat. A kötvényt a kezdeti összeg befizetése után küldi a biztosító, vagy hozza ki az ügynök személyesen és az van ráírva nagy betűkkel, hogy kötvény, vagy biztosítási kötvény.

Hogy mi micsoda ebben az ügyletben, arról ebben a cikkben már írtam bővebben.

Igen ám, de mi van, ha a kötvényt soha nem kapjuk meg? Mert nem hozza ki az ügynök vagy elkavarodott a postán? (Amikor biztosítónál dolgoztam, a főnököm íróasztalában ha nem volt 200-300 ki nem vitt unit linked biztosítási kötvény, akkor egy sem. Az ügynöknek kellett volna kivinni az ügyfélhez, de senki nem rabolta ezzel a saját idejét, hiszen plusz pénz már nem járt érte. Az ablakra tette az ügyfél aláírását tartalmazó egyik papírt és átmásolta az ellenfényben az aláírást a másik papírra, hogy az ügyfél átvette a kötvényt. A kötvény pedig ott maradt az íróasztal fiókjában az idők végéig.)

Ekkor bizony még mindig benne vagyunk a 30 napos határidőben.

József nem volt rest, jelezte is a biztosítónak, hogy ő ugyan nem kapott még semmilyen kötvényt, ezért ő él az elállás jogával, mert az ÁSZF szerint a szerződéses jogviszony, ami a kötvény kézhezvételétől számítva indul, létre sem jött.

Első körben persze lerázták, mint a lázmérőt, hivatkozva az eltelt majdnem egy évre. Azonban József ragaszkodott hozzá, hogy küldjék el legalább a kötvény feladását igazoló ajánlott küldemény postai számát, mert ha nem ők hibáztak, akkor a Postát fogja beperelni.

Erre a kötvényt akarták még egyszer kiküldeni.

Aztán jobbnak látták inkább a teljes befizetett összeget visszatéríteni, nem pedig a visszavásárlási táblázat szerinti nulla forintot, mert semmivel nem tudták hitelt érdemlően igazolni, hogy a kötvényt bármikor is kiküldték volna és így a szerződés nem is volt érvényes.

Mielőtt krokodilkönnyeket ejtesz szegény biztosító miatt, hadd meséljem el, pár éve még mi volt a divat a biztosítóknál, nem tudom, azóta változott-e bármi. A fent leírt esetben ugye az ügyféltől egy az egyben lenyelték az addig befizetett teljes összeget, mondván, az az ügynök jutalékára ment el, tehát neki semmi nem jár vissza. Igen ám, de az ügynöktől is visszavették utólag a teljes összeget, mondván az ügyfél felmondta a szerződést a két éves határidő előtt. Sőt, nem álltak meg itt. Ha az ügynök azóta elment a cégtől, az összes neki járó további jutalékot szó nélkül benyelték (sok szerződésnek van folyamatos díja, nem csak egyszeri kötési díja, ami annak az ügynöknek jár, aki hozta a szerződést, ez gyakran százezrek is lehettek havonta), de bezzeg a visszaírással mindig megtalálták. És nem, nem állították szembe az ügynöknek járó jutalékokat a tőle kért visszaírással. Azzal a visszaírással, ami egyébként is teljesen jogtalan volt, hiszen már az ügyfélnek is benyelték a pénzét ugyanezen indokkal, így kétszer kerestek a dolgon. A legnagyobb üzlet az volt a biztosítónak, ha az ügyfél az első két évben felmondta a szerződést. Nem tudom, bármi változott-e ebben a rendszerben, ha te most voltál biztosítási ügynök, írd le a hozzászólásokban, most hogy mennek ezek a dolgok. Hallottam egy-két korrekt cégről, ahol ez már nem így van, hanem sávosan kell visszafizetni a jutalékot az eltelt idő függvényében, de tartok attól, hogy nem ez az általános.

Hát ez történt Józseffel, remélem, neked is tanulságos volt az ő esete.

A cikk folytatása itt: A jogász válaszol

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram