Ingatlanvásárlás 5. rész: lehetőségek, vágyak és szükségek

Ha az ingatlanvásárlásról és eladásról szóló sorozat előre el lett volna tervezve, ezzel a cikkel kellett volna kezdenem: mi alapján kezdj el ingatlant keresni.

Az eddigi részek:

1, Hogyan találd meg az ingatlant

2, Hogyan kérdezd le az ingatlan adatait még az első megnézés előtt.

3, Hogyan értelmezd a tulajdoni lapot és a térképmásolatot még mielőtt ajánlatot adnál az ingatlanra.

4, Hogyan ellenőrizd a helyi előírásokat, ha házat vagy telket készülsz venni.

A legelső lépés, hogy tisztázzuk magunkban, miért is akarunk ingatlant venni. Mert a szüleink erőltetik? Mert lakásbérleti díj helyett inkább pénzbérleti díjat (kamat) akarunk fizetni, a lakástulajdonos helyett egy banknak? Otthont szeretnénk a már meglévő vagy tervezett családnak?

Sok huszonéves akar ingatlant vásárolni, csak azért, hogy legyen neki. Ezzel én nem feltétlen értek egyet. Huszonéves korában az ember egy garzont keres valahol a metró közelében a belvárosban. Rákölt néhány millió forintot (ingatlanos, ügyvéd, illeték, felújítás, berendezés, stb.), majd találkozik valakivel, akivel családot alapít és azonnal sem az ingatlan mérete sem a lokációja nem lesz többé megfelelő az új élethelyzethez. De az is lehet, hogy csak munkahelyet vált és máris nagyon messze lesz a lakás az új munkahelyétől. Főleg, ha másik városban vagy országban folytatja a karrierjét.

Jön a költözés egy nagyobba, egy máshol lévő lakásba. S újra ki kell fizetni az ingatlanost, az ügyvédet, az illeték-különbséget, a felújítást és így tovább. Az előző néhány millió forintot pedig el lehet könyvelni veszteségként, amiből hosszú ideig lehetett volna fizetni egy bérleményt.

A másik véglet, amivel szintén sokat találkoztam már, amikor már középiskolába járnak a gyerekek, de mivel akkor jött össze pénz, akkor vesznek 250 négyzetméteres házat. Eltelt öt év és a gyerekek már nem laknak otthon. A tulajdonos pedig nekem panaszkodik, hogy most ketten kergetik egymást a nagy házban az asszonnyal, amire 150 milliót költöttek és eladni sem tudják annyiért. Miért, mit gondolt, meddig fognak otthon lakni a 16-17 éves fiatalok?

De olyan is van, hogy a kisiskolás gyerekeidet autóval hordod az iskolába, elröppen öt év és már maguk járnak busszal gimnáziumba a szomszédos településre. Illetve járnának, ha nem óránként járna a busz. Amikor odaköltöztél, erre nem is figyeltél, mert az egész család autóval járt iskolába és dolgozni is. Most a gyerekeid állnak a téli fagyban 58 percet, ha éppen lekésték a buszt.

Ingatlant akkor érdemes vásárolni, ha a tervek szerint a következő nyolc-tíz évben megfelelő lesz méret, lokáció és minden egyéb más szempontból.

Ha már eldöntöttem, hogy nem csak azért akarok ingatlant venni, hogy vegyek valamit, akkor jön a legfontosabb lépés: legyünk tisztában az anyagi lehetőségeinkkel. Az ingatlanvásárlás az életünk legnagyobb anyagi döntése s ha hitelt is vettünk fel hozzá, akkor a következő évtizedekben biztos meghatározza az anyagi életünket és azon keresztül az életminőségünket is.

Ha valamivel igazán tönkre lehet tenni az anyagi életünket, az az erőn felüli ingatlanvásárlás.

Honnan tudod, hogy túl drága ingatlant akarsz venni?

Az első, hogy nincs elég önerőd sem. Kell lennie mindig hathavi vésztartalékodnak, félretéve pénz ingatlanvásárlással kapcsolatban az ügyvédre, a 4%-os illetékre (kivéve ha most vásárolsz CSOK-kal), a legszükségesebb felújításokra és berendezési tárgyakra. Ha összesen 7-8 millió forintod van, akkor az ezekre szűken elég is lesz, de akkor még nincs semmi önerőd magához az ingatlanhoz.

Ha ezeken az összegeken túl nincs meg a törvényileg elvárt 20% önerőd sem, akkor lehet, hogy korai még az ingatlanvásárlás. (Azaz egy negyvenmilliós lakáshoz legyen minimum 5-6 milliód, amit nem teszel bele a lakásvásárlásba és további nyolcmillió forint önerő.)

Ha hitelt kell felvenned, mire figyelj?

Az első, hogy mennyi hitelt kapnál a fizetésedre és az önerődre. Ezt érdemes még az előtt tisztázni, mielőtt egyáltalán elkezdesz ingatlanokat keresni. Hívd fel a hitelügyintézős Gáborunkat, ő egyből megmondja neked telefonon, nagyjából mire számíthatsz. Ennél eggyel pontosabb módszer, ha kérsz előbírálatot, ahol a bank megmondja, erre a fizetésre és önerőre maximum mennyi hitelt adna. Ebben is tud Gáborunk segíteni.

(Fontos, hogy legalább öt, de inkább tíz évig fix kamatozású hitelekben gondolkodj, nehogy pórul járj a kamatok emelkedése miatt.)

Ha ezzel megvagy, azt kell végiggondolnod, akarod-e illetve tudod-e fizetni ezt a törlesztőrészletet 10-15-25 évig. Olvasd el erről ezt a cikket:

Megér ennyit?

Lehet, hogy nem ér meg az Álmaid Háza annyit, hogy a következő 20 évben ne menjetek nyaralni a törlesztés miatt és állandóan veszekedjetek, mert soha nem elég a pénz semmire. A végén úgy ne járj, mint sokan mások, akiknek a házassága ment rá a Szép Nagy Ház miatti anyagi problémákból fakadó állandó veszekedésekre. Most a férfi ott él egyedül a Szép Nagy Házban, a két vagy három gyerek pedig az anyjukkal egy bérelt lakásban. (Vagy fordítva.)

Mennyi legyen a maximális törlesztőrészlet? Annyi, hogy szükség esetén a dupláját is ki tudd fizetni. Csökkenhet a fizetésed, a tervezett két gyerek helyett három lesz, ezért a feleséged már nem megy vissza dolgozni vagy csak négy órában, így mindjárt kiesik az ő fizetése, recesszió jön, ami megtépázza a családi vállalkozást és még hosszan lehet sorolni a lehetőségeket, ami miatt csökken a család bevétele.

Tehát csak annyi hitelt vegyél fel, amennyinek a havi törlesztőrészlet dupláját is ki tudnád fizetni a jelenlegi bevételedből. S ne is tervezz a rózsaszín jövővel: “Most még keveset keresek, de három év múlva már biztos, hogy nem lesz gond ez a törlesztő.” Oké, akkor majd három év múlva térjünk vissza a kérdésre. A jövő nem a tiéd. Nagyon fontos szempont, hogy ne feszítsd túl magad a hiteltörlesztővel, legyen bőven mozgástér, ha csökkenne a jövedelmed, ami bármikor megtörténhet a futamidő 15-25 éve alatt.

Érdemes kötnöd egy kockázati életbiztosítást is, de olyat, ami táppénz esetén is fizet. Miért fontos ez? Egy elhúzódó betegség esetén a táppénz maximalizálva van, függetlenül attól, mennyit keresel egyébként. A fizetésed 60%-át kapod, de maximum a minimálbér kétszeresét. Könnyen lehet, hogy a törlesztőd több lesz, mint a táppénzed.

Fontos, hogy ne vegyél fel túl sok hitelt. De legalább ennyire fontos, hogy ne vegyél meg egy ingatlant se csak azért, mert úgymond csak ennyire telik.

Többször elhangzott tanácsadáson, hogy saját házat szeretnének Budapesten vagy közvetlen környékén egy jobb helyen, 40-45 millió forintért. Ennyi pénzért építési telkeket adnak mostanában, Budapest rosszabb részein esetleg egy alapjaitól felújítandó, nagyon rossz állapotban lévő házat kapsz, amire azonnal tízmilliókat kell költened.

Úgyhogy eszedbe ne jusson ennyiért házat venni. Vagy elégedj meg egy lakással, ennyi pénzből már találsz elég nagyot és jót is, vagy vegyél fel több hitelt és vegyél egy normális(abb) házat, vagy legyen további 25 milliód felújítani. (Mert arra a házat, amit te 45 millióért megkapsz Budapest környékén, minimum ennyit gyakorlatilag azonnal rá is kell költened.)

Amit éppen venni akarsz, az az otthonod lesz a következő tizenvalahány évben. Biztos, hogy a világ végére egy sötét, penészedő, lepukkant, hatvanéves házba akarsz hazajárni olyan környéken, ahol a lányodat nem mered egyedül kiengedni az utcára délután négy után? Bevásárlási lehetőség semmi, a busz meg csak óránként jár.

Mert ne legyenek illuzióid, ha egy ház vagy egy lakás a többihez képest túl olcsó, annak mindig nyomós oka van. Az állapota, a környék és sok minden más miatt.

Úgyhogy engedd el a túl olcsó ingatlant és vizsgáld meg, mi lenne, ha 20 millióval több hitelt vennél fel. Annak tudnád fizetni a törlesztőjének a dupláját? Ha igen, akkor inkább azt válaszd. Ha nem vagy éppen tudnád, csak nem akarod bevállalni a nagyobb törlesztőt, akkor viszont engedd el egyelőre a dolgot. Jobb egy bérlakásban vagy kisebb saját lakásban élni mint a nyakadba venni egy romhalmazt vagy egy számodra túl nagy terhet jelentő hitelt.

Ha kiderítetted, hogy milyen anyagi lehetőségeid vannak, vizsgáld meg, mit is akarsz venni tulajdonképpen. Sokan úgy kezdenek el keresni, hogy fogalmuk sincs, hogy mit akarnak. Lakás? Sorház? Lakás kertkapcsolattal? Ikerház? Családi ház? Kicsi? Nagy?

Ülj le és kezdd el írni, mi az, amihez mindenképp ragaszkodsz és mi az, ami jó lenne, de nem létszükséglet.

A klasszikus szükséges-kellene-jó lenne felosztás.

A gyerekeknek külön szoba kell, ez a költözés oka, így ehhez ragaszkodsz.

Úgy kellene, hogy a hálók egy szinten legyenek, hogy ne az legyen, hogy a gyerekek hazaérnek az iskolából, felmennek az emeletre a saját szobájukba és nem is látod őket hétszámra. Ezért lehetőleg ilyen ingatlant keresel.

Ha belefér, jó lenne egy extra szoba, ahol lehetne a gardrób, a vasalóállvány, meg tudna dolgozni az, aki éppen home officeban dolgozik. De nem létszükséglet, ha ez nem jön össze, el tudod engedni.

Ahhoz ragaszkodsz, hogy az autóddal ne az utcán kelljen parkolnod, mint a lakótelepen, ha már egyszer házat veszel, de ha csak autóbeálló van a kertben vagy mobilgarázs, az is megteszi.

120 éves bérházba egyáltalán nem akarsz költözni. Vagy nem vagy hajlandó 35 percnél többet utazni a munkába. Mi a fontosabb? Hogy legyen sík az utca és a kert is, ahol lehet focizni vagy a panoráma, hogy elláss a szomszéd településig? Mert a kettő ritkán megy együtt.

Mivel a tervek szerint több gyerek lesz, lift nélküli házba az ötödikre nem akartok költözni, hogy aztán a gyerekeket meg a babakocsit plusz még a bevásárlást is fel kelljen küzdeni mindennap az ötödik emeletre.

Mindegy, hogy milyen szempontok alapján választasz lakást vagy házat, de mielőtt nekiállsz keresgetni, ezeket tisztázd le magadban, sőt magatokban. Ha már van családod, fontos, hogy mindenki igényét figyelembe vegyétek.

S olyan ingatlanokat, amiket kizártál, feleslegesen meg se nézz. Sokkal könnyebb lesz az életed.

S döntés előtt gondold végig, tényleg szükséged van-e akkora házra, annyi szobára és így tovább. Olvasd el ezt a cikket a témában:

Sokat bukni a nagy dolgokon lehet

(Mostanában sok ingatlant megnéztem és például egyáltalán nem fér a fejembe, hogy három hálószobás ingatlanba miért kell három fürdőszoba?! Annyi ilyen ház épült és csodálkozom. Gardrób nincs, dolgozó nincs, de három fürdőszoba három vagy négy embernek, az van. Csak hogy legyen mit takarítani meg majd felújítani 15 év múlva. Nem is emlékszem, volt-e olyan ház, amibe csak egy fürdő volt plusz egy vécé? De ez csak így eszembe jutott, zárójelben.)

Jelenleg egy borzasztóan felpörgetett keresleti piac van. Ami nem csak a néha már horrorisztikus árakban nyilvánul meg, de abban is, hogy az emberek kínjukban már minden szemetet megvesznek, legyen szó lakásról vagy házról. Főút mellett, vasút mellett, autópálya mellett, stadion mellett, sötét, lepukkant, kert nélküli ingatlanokat is el lehet most adni. (Ahogy 2008 előtt is minden szemetet megvettek az emberek, nézzen bár a nyolcsávos Hungária körútra a 100 éves ház túl kicsi és sötét lakása.)

Azonban ha lehűl a piac, ezek az ingatlanok eladhatatlanok lesznek. (Addig meg csak élhetetlenek.) Ha újra minden utcában lesz legalább két-három eladó ház és minden társasházban négy-öt eladó lakás, senki nem fog akarni gyár, vasút, stadion, autópálya vagy főút mellett lakni vagy egy északi tájolású, borzasztó elosztású lakásban egy lerobbant öreg házban.

Ezért ha csak ilyen ingatlant tudnál most venni, szerintem inkább ne tedd.

Sokat lehetne még erről írni, de most inkább abbahagyom. A következő részben megnézzük, hogyan árazd be az ingatlant, illetve nézesd meg statikussal és/vagy építésszel vásárlás előtt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

310 hozzászólás

 • Edi
  Azt senki nem említi, hogy albérletben lakni mekkora iszonyatos szívás lehet, ha éppen nincs szerencséd?
  Éldegélsz egy albiban, és egyik nap, derült égből villámcsapás: a tulaj eladja a lakást, van 1 hónapod kiköltözni. Keresés kényszer alatt, költözés, új hely, új minden, csak mert valaki döntött a sorsodról.
  Aztán 5 év alatt ez még négyszer megismétlődik. Na, ott eldöntöd, hogy “bármi áron” megszabadulsz ettől az állapottól.
  Az albérlet sok esetben borzalmas létbizonytalanság. Még akkor is, ha a tulajnak nincs tervben az eladás, bármit dobhat az élet neki is, és nem lesz más választása. Akinek nem hobbija a költözködés, az hosszútávon nem sok előnyt talál az albiban.
 • Dani85

  “vissza tudnám-e ezt a lakást vásárolni a gyerekeknek vagy nem.”

  A hangsúly a gyerekEK-en van. Miért költöznének a gyerekek a párjaikkal együtt egy lakásba?
  Akkor még arról nem is beszéltem, hogy honnan tudod, hogy ott az adott városban (országban) képzelik-e el az életüket.

 • Krumplee
  Két nagyon klasszikus mondattal jönnék, amiket hallani szoktam:
  “Annyi pénzért már házat lehet kapni…”
  “De hát kocsi kell..!”
  Nagyjából ez határozza meg az ingatlanpiaci vágyakat.
  Illetve van még az a műfaj, hogy friss házasként 4 hálószobát veszünk, mert majd jönnek a gyerekek.
 • xavv
  2017-ben is nagydoktori disszertációk tömkelege született arról, hogy milyen botrányosan magasak az ingatlanárak, de mindjárt jönni fog a lufi kipukkadás, meg majd ha recesszió lesz, meg így meg úgy. Ment/megy a szócséplés, miközben egy gazdasági világválság csak egy apró kátyút jelentett az ingatlanár emelkedés eszeveszett szágudozásában. Miközben már betonfalra lenne szükség. 17-ben még lehetett legyinteni, hogy majd kimész külföldre x évre, és ott szeded össze magad a 3-4000 eurós fizuból, volt értelme ezen lamentálni. Most meg már ott tartunk, hogy nyugati fizetésből is esélytelen házat venni.
 • Fox (IT)

  A “modern” ujepitesu lakoparkok nagyreszenek vaza (nem csak a fodem) vasbetonbol keszult. Corvin negyed eseten csak a belso valaszfalak kisebbik resze keszult ytongbol. Korabban a kedves elvtarsak most a kedves vallalkozok loptak ki penzt lakoparkokbol.

  Most 30-50 ev tavlatabol a panelokat fikazza mindenki. 30-50 ev mulva a mostani moderneket foglya fikazni mindenki. Ilyen az emberi termeszet. A regi rossz az uj jo.

  Ehez kepest mindenki a 90-es 2000-es evek autoit sirja vissza mert azok meg egyszerubbek es olcsobban fenntarthatoak voltak.

 • Mx6 Kálmán
  “Beszélgess el azokkal, akik 1988-1990-ben vettek lakást hozzád hasonló gondolkodással, meg azokkal is, akik 2005-2008-ban tették ugyanezt.”
  Miklós, ha már ennyiszer felmerül ez a kérdés, nem számolnál végig külön cikkben pár precedenst, hogy mikor volt melléfogás ingatlant venni az elmúlt 40 évben?
  Ha egy példa kedvéért 100% biztosak vagyunk benne, hogy a vásárló személy fogja tudni végig fizetni a hitelt bármilyen válság / élethelyzet esetén, és eladnia sem kell majd váratlanul, legalább 7-8 évet benne lakik, ilyen paraméterek mellett volt az elmúlt 40 évben bármikor is veszteséges megvenni ugyan azt az ingatlant a bérléssel szemben?
  Nekem inkább úgy tűnik, hogy inkább a túlvállalt hitellel lehetett baj, de a fenti peremfeltételek mentén mindig is a vétel volt a jobb döntés, ezzel nem lehetett befürödni, viszont a nem vétellel igenis nagyon rosszul lehetett járni, lásd elmúlt 6 év…
 • Husz János Puszita

  Szerintem nem fogják emelni az alapkamatokat, mert attól dőlne össze a rendszer. Inkább olyasmire számítok, mint Japánban, évtizedes stagnálásra elképesztő államadóssággal, öregedő társadalommal, üresen kongó ingatlanokkal, mert nincs aki lakja. Már az extrém monetáris lépések is hatástalanok. Előbb-utobb el fog jönni az a pont. Magyarországon előbb, mert a magyar monetáris sokkal lazább volt, mint a többi európai országé vagy az USA-e.

 • Amatőr
  Feleségemmel ketten ~600 Ft-ot hozunk haza, gyerek nincs, albérlet, önerő 0. Kíváncsiságból nézegetünk Pest megyei ~45 nm-es “házakat” (lepukkant nyaralókat) 15-20M körül. Lakáshitel: 16M hitelre 24et kéne vissza fizetni, egyelőre nem vagyok hajlandó elfogadni. Úgy érzem esélyünk sincs…
 • Alma György
  a legnagyobb kockázat a bank. Mit fogsz csinálni, ha a bank nem tartja be a szerződést? Én 2007-ben vettem egy lakást, 20 millió ft-ért, 6 millió volt az önrész, 14 millió hitel. 2011-ben, ha kaptam 20 ezer ft fizetésemelést, jövő hónapban 20 ezer forinttal lett magasabb a törlesztőrészlet a kamatemelés miatt + a chf árfolyamváltozás. Az írott szerződésben az állt, a kamat a bank a chf beszerzési ára + 2.5%. Namost, a chf swap ára nem változott, csak az árfolyam, ennek ellenére a bank kamatot emelt. Egy ilyen helyzetet hogy fogsz kezelni? Az állam később ennek egy részét visszafizettete a bankokkal, cserébe nem lehet perelni. Nálam a megoldás a külföldre költözés volt. Te készen állsz erre?

  Ha sikerül külföldön olcsón fix hitelt felvenni, akkor vegyél hitelből ingatlant, de magyarországi hitelintézettől veszélyes, nincs esélyed perelni, ha megszegik a szerződést.

 • Vladislav
  A szep uj vilagban nehez lehet visszaemlekezni meg azokra az idokre, amikor nem volt ekkora penzboseg, ilyen merteku allami tamogatasok. Sajnos josgomb nelkul nehez megmondani, meddig tart ez.

  Mindenesetre en nem tudok olyan emberrol, akinek tehermentes ingatlanja van, es szomorkodik, hogy kimaradt a CSOK-bol, vagy barcsak olcso hitelbol vasarolt volna. Ez egy jovobeli valsag idejen legalabb annyira igaz lesz, mint most.

  A bejegyzes jol ravilagit arra, hogy az anyagiak nelkulozhetetlenek sajat ingatlanvasarlasnal, de semmikepp sem kizarolagosak. Magam reszerol annyi nyilvanvalo kiegeszitest fogalmaznek meg (ami kovetkezik a fentiekbol), hogy csak azert, mert van eleg penzed, meg nem KELL venni. Ha a 3. ingatlant meg akarod venni, amit latsz, mert sajat lakas/haz, akkor valoszinuleg nem kellene. Nem hiszem, hogy ennek gyors proceduranak kellene lennie.

 • Tartani
  lehet csak engem is elkapott az ingatlanboom szele, de en semmit se adnek el, ami mar megvan, es nem letszukseg, nem hianyzik pont az a penz.

  Nalunk van egy reg kifizetett, jelenleg berbeadott panel, de asszonnyal mashol elunk. Folyamatosan basztat, hogy el kene adni, amilyen jol felmentek az arak.

  Mondom oke, es aztan? Hogy elverd a penzt kozmetikusra meg egyeb fiszfaszokra? Na arra mar nem tud vaszolni.

  Anyagilag sokat nem tenne az eletunkhoz, ellenben aki poziban van, az lathatoan jol jart az elmult tiz evben. Ez az ingatlan nekunk most penzt hoz, nem visz. Ha lefelezodnek az arak, meg akkor is boven tobbnel vagyok, mint amennyiert vettuk.

  Nem latjuk a jovot, de szerintem sotet. Szoval en a buy and hold strategiara szavazom.;-)

 • lvjtn
  én egyelőre “piackutatás” szintjén nézelődöm pest megyei ingatlanoknál, tipikusan a kétgenerációs, kétfürdős, “eladhatatlan” 150m2-es családi házak érdekelnének, és számomra úgy tűnt, hogy azért vannak 50-60m között vállalhatók, tévednék?

  persze egyelőre csak a hirdetéseket néztem, az egész ügy tervezés alatt, helyszínen még nem jártam. szóval Miklós minden egyes témába vágó posztja aranyat ér, mi mindenre nem gondoltam magamtól

 • PM
  egy tök egyszerű kérdést tettél fel, csak nagyon bonyolultan megfogalmazva: vegyek-e befektetési céllal lakást hitelből.

  Mert amíg a gyerekeid nem lesznek akkorák, addig ez csak erről szól. És szerintem pont azért vagy te is bizonytalan ebben, mert teljesen kiszámíthatatlan mi lesz a következő 20 évben és egy ingatlan az nem olyan befektetés, amivel gyorsan reagálni tudsz amikor helyzet van. Nem 2010-et írunk, amikor áron alul dobják utánad a lakásokat.

 • expect
  “Mostanában sok ingatlant megnéztem és például egyáltalán nem fér a fejembe, hogy három hálószobás ingatlanba miért kell három fürdőszoba?!”
  Ebből látszik, mennyire eltérhetnek az igények. Nekem pl az nem fér a fejembe, hogy 3-4 emberre, hogy a viharba nem alap a minimum két fürdő, 3 wc általánosságban 🙂 Ehelyett lasszóval kell fogni az olyat, ahol nem egy fürdővel építették a 3 hálós ingatlant.

  A cikksorozat amúgy egészen kiváló, grat!

 • csizkek
  “akkor ki fogja kibérelni a belvárosi lakásokat és mennyiért?”
  Mar most is gyenge abelvarosi kecok megterulese. 48mios keco, havi 150k-ert kiadva? Vicc.
  Ha visszanezel a Bp ingatlantrendekre, akkor mindig volt hullamzas a ki be koltozesben. Belvarosban csinaltak 15k airbnb lakast, jottek a turistak. Kezdo lakast kereso singlik, parok az arak miatt kiszorultak a kulvarosiasabb helyekre. Jol felnyomta a panel arakat. erre a panelbol mennek eggyel kijjebb hazakba..Aztan miutan “kiurult” a belvaros, konszolidalodtak az arak akkor jonnek vissza a “kezdo lakast” vasarlok. Agglosok megunjak a bejaras es szinten eggyel beljebb jonnek.
  Ami a trenden nagyon valtoztathat, az a home office. De ugye csaladoknal legfokepp iskolai kotottseg van es nem a melohely. szal meglatjuk.
 • csizkek
  “Jó reggelt kívánok tisztelettel, örülök hogy jól aludtál, mert átaludtad a több mint 1 évet.”
  Egy kicsit zoomolj ki a sajat latoteredbol es nezd vissza milyen sebesseggel reagal az ingatlanpiac es milyen modon. Altalaban nem beesik az ar, hanem oldalazik es kozben az egyeb eszkozok elmennek mellette. De be is eshet nominalisan is, csak jellemzoen k lassan.
  Majd meglatjuk a kozponti bankok meddig birjak az “uj monetaris politikat”. Mi lesz ha lejar a hitelmoratorium. Megjon a piacokra a valodi medve. Kap egy “szikrat” a tozsdei bubi. Valtozik a ner fokusz es mar nem az epitoiparbol tudnak eu-s penzeket huzni. (felszabadul egy durva epitoipari kapacitas) vagy barmi..
  Valahogy ez a ingatlanboom kiolte a fejekbol, hogy az ingatlan mehet lefele is. Kedvenc peldam Nemeto. 1995-2010. 15 ev sivatag az ingatlan indexekben.
 • Anita
  Ilyen nincs az OTÉK-ban, hogy minden hálóhoz legyen fürdő, abszurd is lenne. Annyi az elvárás, hogy két hálótól legyen egy külön wc. Amúgy önmagában nem az a baj, hogy van, hanem, ha más hiányzik emiatt.
 • Kihámozó
  Mindig azt látom, hogy Budapest és környéke. Van olyan, aki bevállal napi szintű ingázást pl. Győrből Budapestre és ott vesz házat, mert az anyagi lehetőségei ezt engedik? Vagy másik nagyobb városból, ami max 1-1.5 órányi tömegközlekedésre van? Mert én mást nem látok mint lehetőség, az olyan embereknél akik kiárazódtak BP 30-40 km-es vonzáskörzetéből ezzel a piaccal. Nem feltétlen akar mindenki lakást. Van aki azért utál egy lakásba hazamenni, mert hallod a szomszéd minden mozdulatát, üvöltését és nem tudsz semmi értelmeset csinálni a lakáson kívül (ez a szopófaktor gyerekekkel hatványozódik, lásd az elmúlt egy év merítését). Most akkor ők várjanak éveket még albérletben, alapítsanak családot úgy, hogy nincs magyarországon normális bérlési kultúra és lottózzanak? Jó a játék a számokkal, csak sokszor nem életszerű. Amíg 20-30 között vagy jó lehet az albérlet, de utána már élhetetlen.
 • NN
  Mint máshol is, ne vegyél ingatlant, ha sürget az idő : rossz döntést fogsz hozni. Eddig mindig úgy vettem ingatlant, hogy 2-3 évet szántam a tájékozódásra, 15-20 konkrét kiszállással. Az első és a legfontosabb a hely, a rossz helyeket hanyagold, nem éri meg az energia, legyen bár csilivili a ház/lakás. A második a lakás/ház állapota: Nem engedhetsz pl. a falak, csővezetékek, elektromos vezetékek, tető állapota tekintetében, de megengedőbb lehetsz pl. a padló (fillérekből rá tudsz tenni laminált parkettát), a fűtés (pl. olajbó, gáz, táv > sajátra, ill. hőpumpásra cserélni ráérsz) a falfestés a nyílászárók (nem biztos, hogy annyira jó neked a legolcsóbb műanyagos termoplán alapból beépítve, kicserélni meg nem fogod azért) tekintetében. Ez utóbbiak tekintetében lehet erősen alkudni, illetve ha az eladó normális akkor az árba bekalkulálta.
 • brutális szappantartó
  Mi feleségemmel még azon agyalunk, hogy belemenjünk-e a következőbe: első lakás (panel), megyeszékhely olyan környékén, ahol mindig is élni akartunk, és mindig is panelben gondolkodtunk, és 5 évre szóló fix hitel felvétellel a miénk lehetne teljesen (2/3-ad önerővel), mégis sokat gondolkodunk, még sosem vettünk fel hitelt semmire, és megállapodtunk, hogy csak olyan hitelt veszünk fel, ami fix, és 5 évnél nem hosszabb távra szól. jelenleg 30 évesek vagyunk mindketten, egyedül az kedvtelenít el, hogy az adott város más részein (amiket mi nem preferálunk) olcsóbban lehet lakáshoz jutni, mint az általunk kinézett területen. A kedves olvasók/kommentelők szerint érdemes belemenni ebbe a fix 5 éves hitelbe? (Mi 3 hónap tartalékot hagynánk meg magunknak, nehéz időre.) Jelenleg mamahotelben nyomjuk, egy pokol, de minden fillért félretettünk lakásra, úgy fogjuk fel mint spórolási lehetőséget.
 • NN
  Ha szánsz rá időt, akkor kiismered a piacot és a szemed azonnal ki fogja szúrni a jó vételeket a fenti paraméterű kínálatban: Mikor lakást vettem, az eladó házat épített, s kellett a pénz a befejezéshez 1-2 héten belül cserébe a jó árért. (Ellenőrizd le: kamusztorinak is tűnhet, nem kell szégyenlősködni, ha ebben hazudik, akkor másban is hazudott.) Mikor házat vettem dettó, a gyerek tanulása miatt költöztek el, szintén kellett a pénz az új építésű házukba az eladónak. Mindkét esetben tudtam a környék árait, felmértem a (negatív) árkülönbözetet és a ráfordítandó munka árát: Miért? Ha nem csinálok rajta semmit, az ingatlan amit eleve jó áron vettem, el fog menni annyiért, ha mégis eladnám majd, mert “kapós” környéken van. A ráfordítandó munka ára legyen a fele annak az összegnek amennyivel olcsóbb a környék hasonló top állapotúakhoz képest. Ha kifesteni pl. te is tudsz, még jobb az ár.
 • NN
  (folyt) Ez nyilván szubjektív, de lakást akkor veszek, ha van rá pénzem és max. 10-15%-át kell felvennem a vételárnak hitelben. Ill. ha van rá erős kilátás, hogy társammal keresünk annyit, hogy 1-2 éven belül a tervezett módosításokat el tudjuk végeztetni. Ez lehet sürgősebb (pl. egy hőszigetelés: ez is engedményes kritérium lehet egy jó árért: de maradjon még pénzem megcsináltatni, mert hosszabb távon sokat vesztek a fűtéssel) vagy várhat (pl. ház külső festése, ha egyébként nem omlik a vakolat). A ház jóval nagyobb falat, sokat olvastam “Miklóst” előtte milyen anyagi háttérrel vágjunk bele, erről majd máskor. Röviden én nem feltétlen a tiptop fulos kész ház vételének híve vagyok, persze egy nagyon jó árért ilyen is érdekel.
 • SID
  Nagyon érdekes a hozzászólások, mint mindig.
  Nem tudom mennyien laktok sajátban, mennyien bérleményben, de akkor itt vagyok én, mint bérlő: 11 éve dolgozom, azóta bérlek. A legközelebb akkor álltam a saját ingatlanhoz, amikor megkaptam az első fizetésem (2010-ben). A hiteltől világ életemben felállt a szőr a hátamom a rengeteg rossz példa miatt, így abban az időszakban nem vettem, bár az sem biztos, hogy tudtam volna.
  Azóta eltelt 11 év, a szakmám sajna nincs túl jól megfizetve. Önrész van, de ezeket a túlárazott sz*rokat akkor sem venném meg, ha meglenne rá teljesen a keret, 20 év hitellel pedig pláne nem.
  Ami a hozzászólások nagy részéből lejön: úgy beszéltek 10-20 éves távlatokban, mintha az ember legalább 200 évig élne.
  11 év bérleményben óriási kompromisszum. Az elején jó (főleg, mikor a rám eső bérleti díj 30 ezer forint volt), de néhány év után egyre nagyobb teher. Folty. köv.
 • SID
  Lelkileg engem legalábbis egyre jobban megvisel, a kiút nem látszik, a saját ingatlan már mint álom is kezd szertefoszlani.
  Lehet várni következő válságra meg bezuhanásra, vagy szakmát váltani, elkezdeni többet keresni (bár nehezen tudom elképzelni azt a szituációt, hogy 50-70 milliós ingatlan sima ügy legyen), de lehet, hogy addigra 50 éves leszek, és nem igazán motiváló tényező az, hogy kb. akkor tudom elkezdeni azt a fajta életet élni, amit szeretnék amikor már bőven megyek kifele az erdőből.
  Persze nem beszéltem még gyerekekről, illetve azok költségeiről, meg tegyek félre nyugdíjra, meg egy sima egynapos ambuláns kisműtétre elverni 50 ezreket, mert az állami egészségügy vállalhatatlan, és így tovább.
  Ja igen: tavaly volt egy fél éves kiesésem nem várt egészségügyi defekt miatt, ez bő 1 millió forintot vett ki a zsebemből úgy, hogy félig-meddig TB-s ellátást kaptam.
 • Gábor
  Az albérletekről sok tévhit kering itt az okosok közt (idéznék: “elromlik a kazán?” -> “TELEFON!”), tudom Pest ország másik világ. Elmondom itt Mosonmagyaróváron mi a helyzet.
  Ha igényes(ebb) vagy, és nem egy lepukkant 70-es évekbeli garzont vagy panelt szeretnél:
  – 50-60 nm társasházi új/felújított lakás: 140-180e /hó (számlát nem kapsz)
  – 2-3 havi kaució, amit SOHA nem kapsz vissza
  – ha elromlik a hűtő, sütő, gázkazán (!), led lámpa: csináltasd meg SAJÁT pénzen
  – közös költséget TE fizeted
  Vannak kivételek (10-ből 1), de ez a jellemző. Páromék tizensok albérletet bérelnek a munkatársainak, és ez a tapasztalat. Nem a tulaj fizeti javításokat, a közös költséget. Sokan még a rezsivel is trükközni akarnak. A kauciót soha nem adják vissza (úgyis talál valami hibát, ki kell festeni, lepattant a festék, stb.). Számlát a legritkább esetben adnak, és csak is kp, nehogy a NAV meglássa…
 • Petike
  Uhh… Ezen azért levert a víz: “Vagy nem vagy hajlandó 35 percnél többet utazni a munkába.”

  Már ez is rengeteg, napi 70 perc az ember életéből…

 • tip
  Magyarországon legkésőbb akkor muszáj ingatlant venni, amikor eleged lett abból, hogy egy másik ember döntésén múlik, mikor költözöl.
 • Ggg
  Treil: Ahogy említetted is, az induló költségek elég magasak egy lakásnál a vételáron felül, de ezek nem mindegyike kidobott pénz, ha tovább költözöl (eladod és veszel másikat), hiszen:
  – az eladást követő vételnél illetéket csak a különbözetre fizetsz;
  – felújítás bizonyos szintig értéknövelő beruházás, ennyivel drágábban el lehet adni majd az ingatlant (nyilván nem a tisztasági festésre gondolok, de nem is az a drága felújítás);
  – bútorok, szőnyegek, gépesítés: ezeket magaddal tudod vinni, vagy ha nagyon nem illik az új lakásba, akkor jófogáson pénzzé tehető, de azért a többsége menthető szokott lenni az új helyen, elég nagy pech ha mosógépből, mosogatógépből, hűtőből, gardróbszekrényből és minden másból is pont más méret fér csak be… 🙂
  Persze így is marad pár százezer forint kiadás, amit elbukik az ember (festés, ügyvéd, közjegyző, stb.), de abból azért nem bérelsz évekig lakást.
 • de-a-torleszto-kisebb

  Felhívnám én is a figyelmet, hogy nem olyan rossz a bérlés, ne csak a másik oldalról legyenek kommentek.
  Hiába minden, ez az ultimate érv, hányszor hallottam már, hogy “de a bérleti díjból törlesztőt is lehetne fizetni”. Azt a néhány millió egyéb költséget meg elfelejtjük. Ha máshol lesz munka, akkor meg majd utazok napi 2×1 órát, más is kibírja, nem? Azt sem veszi számításba senki, hogy mi lenne ha 25m lakáshitelem mellett pár év múlva költözni szeretnék, a lakás meg ér 20m-t, na akkor mi van? Az árak nem csak emelkedni tudnak. Sajnálkozhatok utólag, hogy jajj ki gondolta volna…
  Abban egyetértek, hogy akinek jó lesz 10 évig vegye meg, de már sokan mindenáron lakást akarnak, mert az albérlet az kidobott pénz.
  2 cikk még a témában:
  https://kiszamolo.hu/alberlet-vagy-sajat-lakas-melyik-az-olcsobb/
  https://kiszamolo.hu/lakast-venni-vagy-berelni-kalkulator/
 • Gábor
  A 30-as éveink közepén járunk, lassan szeretnénk családot alapítani (saját ingatlanban), albérletben élünk most már 8 éve. De.., volt szerencsénk egy olyan embert találnunk, aki az itteni díjak feléért engedett lakni 2 új lakásban (tudtunk félretenni). Cserébe nem éltük le a lakásokat, vigyáztunk rá, és folyamatosan be is dolgozok neki. Ez a lehetőség jövőre megszűnik. Egyszerűen nincs egyetlen 75nm-nél nagyobb (élhető) kiadó lakás a környéken. Egy-két 75nm-es bukkanik fel, az is 180e / hó áron. És fentebb már megírtam, ha bármi elromlik, én fizetem. Na ezért akar mindenki saját ingatlant, mert őrülten el vannak szállva a bérleti díjak!

  Ha a kormány igazán segíteni szeretne, felhúzna egy rakás társasházat, és fix, alacsonyabb áron kiadná a megfelelő feltételekkel. Mindjárt mások is visszavennék az áraikat, és máris én is meggondolnám, hogy akarok-e 20 évre eladósodni az építkezés miatt.

 • Éva
  Akinél az asszony viszi a teljes háztartást az be szokott segíteni, teszem azt intézi a teljes bevásárlást vagy heti 1x kitakarít, esetleg, ha olyan a benti terep meglepi ma egy 65k-s Roombával?
  Csak érdekel. Háztartást elég szopó lehet egyedül vezetni gyerekek mellett.

  Az én párom is vissza szeretne menni dolgozni majd, hogy kiszakadjon ebből az örökös háztartás/gyerek körforgásból. Maximálisan támogatom.

 • Margit Sandemo
  Sziasztok srácok, ha már ingatlan és nagy döntések, akkor én is véleményeket szeretnék kérni!

  Épp összejött annyi pénzem (hitellel de kényelmesen így is), hogy Budapesten vehessek egy kis lakást ami HATALMASAT emelne az életminőségemen (saját toalett, fürdő, konyha, lakótársaktól független életvitel, CSEND).

  Viszont legkésőbb 2 év múlva kimennék külföldre dolgozni és fejleszteni magam: állhat e a lakásvásárlás ennek útjában?
  Van e olyan cég aki foglalkozik lakáskiadással mondjuk a tulajdonos távollétében?
  Milyen egyéb áthidaló megoldást javasoltok?
  Szivesen fogadok minden észrevételt 🙂

 • vilmos.nagy

  Mi most a nyolcas.com-on keresztül bérlünk lakást egy hónapja, pont ezzel foglalkoznak. A tulaj valahol külföldön, én nem is találkoztam vele, cserébe minden le van papírozva rendesen, korrekt lakcímkártyám van, stb. A túloldalt persze aláírtam, hogy vihetik a vesémet is, ha lelakom a lakást.

  A mikrót cseréltettük ki velük, mert nem forgott a tányér benne, egy kört kellett levelezni, hogy a tányérforgás egy mikróban fontos, de azon túl semmi problémánk nem volt eddig. Bár lenne több ilyen lakáskiadós cég.

 • jami
  Akik szeretik a bérleményt, többnyire 5-6 évnél rövidebb ideje bérelnek, nem családdal és azóta nem a többedikben laknak.
  Nekem akkor lett nagyon elegem és kezdtem el erősen nézegetni a lehetőségeket és lakásokat, amikor (az addig korrektnek látszó) tulaj egyszer mondta, h olyan szimpatikusak vagyunk, hogy akár gyerekkel is maradhatnánk. Nem tudhatta, hogy épp friss papírom volt arról, hogy meddő vagyok és vár rám a lombik…
  Aztán terhes voltam, amikor, egyszer csak, 100%-os emelést csinált. (Szerencsére már épült a lakásunk.)

  A pihenőidőnket, a családi életünk jelentősebb részét – otthon töltjük; sőt, mostanában a ho miatt dolgozunk is sokat otthon.
  Nem, nem mindegy, hol van az otthon, mennyire biztos, mennyire kényelmes. Ha 5-10 évig lakunk benne, akkor sem. Itthon én jóval hatékonyabb vagyok és kevesebb a stressz. Imádom hogy már simán lehetek heti 1-2 nap ho.

 • V.A.Laki
  En arra tippelek, hogy az ingatlanok ara nominalisan nem fog csokkenni, realertekben alig fog csokkenni.

  Szerintem az arak alakulasaban a legfontosabb tenyezo, hogy nem epul evente szazezer jo minosegu uj ingatlan. Nincs az a kivandorlas, divat, valsag, valtozo kamat ami a lakasallomany pusztulasi sebessegevel versenyezne. A masodik legfontosabb, hogy az ingatlanpiac nem tozsde, nem hatekony es nem szimmetrikus. Az ingatlan alapszukseglet, a rossz kornyezettol fizikailag is meg lehet betegedni, azonban egy jo ingatlan megszerzesehez tudas es toke kell. A kisember itt a befektetokkel versenyez, akik siman felverik az arakat aztan belekenyszeritik a berletbe, ha ugy jo nekik.

  Azzal egyetertek, hogy meg lehet egni az ingatlannal, 8-10 evre elore kell tervezni es tulvallani magunkat sem jo otlet. De nem tudom elkepzelni, hogy akkora fordulat legyen, hogy a kisember keruljon pozicioba.

 • jami
  Ez komoly kérdés? Van,a hol szeretnétek lakni, meg is oldható; de azért nem vesztek ott, mert máshol olcsóbb és INKÁBB az idegörlő mamaholel?
  Mégis, miért jobb havonta kicsitt több megtakarításért szenvedve élni; mikor lakhatnátok vágyott helyen? Ja, nem lenne annyi megtakarítás. De, ha jól értem, saját lakásra takarékoskodtok…
 • Faterpolo

  “De pici gyerekeket nem tennék külön, mert mászkálhatok több helyre nyugtatni/altatni.” –> Mi most terveztetjük a házfelújítást, tetőri hálószobák lesznek.. Úgy tervzetettük meg a gyerekszobát, hogy két ajtaja van, és két oldalt külön-külön kapcsolható villany. Tetőablak mindkét oldalt ugyanannyi. ÍGy egy szobában lesznek, de ha már kell nekik a magánszféra, egy gipszkarton falat kell felhúzzni a szoba mértani közepén, és kész a két gyerekszoba.
 • Werner
  Én is mikor vettem a házamat pár éve gondoltam hogy majd alkudozom meg minden. Na erre az lett, hogy amiket megnéztünk és gondolkodtunk rajta, azokat pár héten belül megvették a kínaiak alku nélkül, úgyhogy utána már én is lecsaptam arra, ami jó volt.
 • Surci

  “Valahogy ez a ingatlanboom kiolte a fejekbol, hogy az mehet lefele is. Kedvenc peldam Nemeto. 1995-2010. 15 ev sivatag az ingatlan indexekben.”

  Ez se kutya, de az én kedvencem a japán ingatlanbuborék. A mai napig nem érték el az árak az akkori csúcsot NOMINÁLISAN SE, legtöbb helyen most tartanak a kétharmadánál. 30 év alatt.

  Csak a jegybankok pénzszórása tartja a lelket az ingatlanbuborékokban, semmiféle fundamentális alapja nincs a mai szinteknek, pláne Budapesten. Ráadásul a demográfia már középtávon is a városi ingatlanpiac ellen dolgozik, pl. Bp-n a háztartások negyedében(!!) egyedülálló nyugdíjasok élnek, átlagéletkor 70 év, sok a gyermektelen, vagy egy gyerekkel rendelkező, akik soxor külföldön élve örökölnek majd 2-3 lakást a felmenőktől. Ha csak nem lesz tömeges nyugati befektetőáradat a békási panelokra, akkor nem látok más utat mint a kemény csökkenő tendenciát.

 • Albiztató

  Már miért kéne számlát adni? Én se adok, nem kötelező. Legyen beírva az adóbevallásba, és kész. Én beírom.

  A rezsiről a bérlő megkapja éves szinten az összes számlát PDF-ben, havonta csak az aktuális számokat. De ha érdekli (eddig sose érdekelte), akkor havonta is át tudom dobni a számlákat, bár én csak 3-6 havonta töltöm le magamnak is.

  A lakás pedig miért ne lenne kifestve, amikor kiköltözik? Tisztán, szépen kapta meg amikor beköltözött.

  A közös költséget miért én fizessem, amikor ő lakik ott?

  A háztartási nagygépek, illetve úgy bármi ami a lakásban van: szerződésben rögzítendő, megegyezés kérdése, hogy ki-mit cserél. Nálunk izzó, csöpögő csap, stb. a bérlő dolga, amikor a mosógép ment tönkre azt én fizettem (de ő választhatta ki, jóváhagytam.) Na nem majd fogunk veszekedni egy kiégett lámpa miatt.

 • Kiszamolo
  Albiztató, nem a szemétdíj meg a lift villanyköltsége fáj az embereknek a közös költségben, hanem hogy a közös költségbe bele van építve a tetőfelújítás meg minden másnak a költsége, amit a bérlővel akar kifizettetni a tulajdonos, ami nem fair, mert az az ingatlan tulajdonlásával összefüggő kiadás, annak semmi köze a bérlőhöz. S gyakran ez utóbbi nagyobb része a közös költségnek, mint az előbbi, valódi közös költségek.
 • Albiztató

  Meg kéne néznem, de nálunk az ilyen felújításos cuccokra célbefizetés szokott lenni, és a KK-ből takarítás, lift, világítás meg hasonlók mennek… Mindesetre a bérlőim még sose lázadoztak.

  Talán a korrektség is fontos. 🙂

 • eMérnök
  Sajnos például miattad kering sok tévhit az albérletekről.
  Ha a tulajd nem ad számlát, akkor a kauciót nem fogja lenyelni, hanem sokszorosan fizeti vissza a NAV-nak. Azt bizonyítani, hogy te ott laktál az semeddig nem tart, még kp esetén sem. A kp abban segít, hogy nem automatikusan kezdik a vizsgálódást. Ha a tulaj nem ad számlát, akkor onnantól nem ugrálhat semmit, így ezt az opciót hagyjuk is. Nincs számla -> bérlő diktál. 2-3 havi kaució vs milliós bírság és adóteher.

  Ha elromlik valami, akkor a tulaj fizeti, mert benne van a szerződésben, és ha nem teljesíti, akkor te levonhatod az odaadott bérből. Amikor ilyen történt, akkor a számlát elküldtem és levontam az árát.
  A közös költség a rezsi része, ki fizetné, ha nem a bérlő? Nem mindegy, hogy te fizeted vagy ennyivel magasabb a bérleti díj?

  Kellene egy hogyna béreljünk cikk is. Teljesen fogalmatlanok az emberek.

 • csizkek
  “Ez se kutya, de az én kedvencem a japán ingatlanbuborék. A mai napig nem érték el az árak az akkori csúcsot NOMINÁLISAN SE, legtöbb helyen most tartanak a kétharmadánál. 30 év alatt.”

  Igen a japan indexek szepek es raadasul Tokio es kornyeke amit te is emlitesz. 30 ev es meg csak a 2/3-a nominalisan. Bar azt mondtak hogy anno ott a mai magyar/ny-europai szintektol joval nagyobb tularazas volt. Kivancsi lennek hany ev munkaber volt egy atlagos lakas ott anno.

  Nekem az a gondom, hogy en is most vennek valamit, most van helyzet es penz, de innen hova? HA jon akar egy stagnalas meg evekig, jobban jarok ha maradok a berlemenyben most. (Nemeto.)

 • csizkek
  “bele van építve a tetőfelújítás meg minden másnak a költsége, amit a bérlővel akar kifizettetni a tulajdonos, ”
  Nemetorszagban erre kokemen yszabalyozas van. Berbeado elszamol minden evben centre a kozos koltsegekkel, mindent tetelesen. Felujitasi alap NEM terhelheto berlo fele!
  Ezert is szoktak meglepodni, hogy berlobol lesz tulaj es a kozoskoltsege megugrik havi 2-300Eur-al, haztol fuggoen.
 • csizkek
  “nyugodj meg a legutóbbi vállságnál is kb 2 év kellett, hogy az ingatlanárak lekövessék a valóságot.”
  Ja a multkorit i 2008-2009-es valsagnak hivjak, pedig 2007 dec kezdodott. Mo. az ingatlan melypont pedig 2013-2014 volt.
  Ha nem csinalnak qe-t, akkor lehet mar reg Japan lakasindexek lennenek. Igy meg csinaltak tovabb ugyanazt amit.. De Miklos jol leirta ezeket mar.
 • Bélla
  24.hu/kulfold/2021/02/25/ingatlan-ar-berlet-magyarorszag/

  Az ingatlan áremelkedés mértékében az EU-n belül másodikok vagyunk Észtország után… és akkor ezek csak átlagok, Budapestre simán kijön egy 3-4x szorzó…

 • ingatlanelemzorendszerhu
  Az ingatlanárak mozgása az országos és a helyi trendektől eredőjétől függ, ami egy sokváltozós egyenlet. Az árak annak függvényében mozognak, hogy melyik trend, mennyire erős és mennyire tud dominálni az adott területen. Én az előrejelzéseimhez egy appot használok (ingatlanelemzorendszer). Itt mindenki magának kielemezheti mire számít a jövőben. A program kiadja a valószínűségeket áremelkedés vagy árcsökkenés kapcsán. Szerintem jelenleg sok egymással ellentétes erő működik és területileg eltérő módon hat. Van ahol az emelkedés nincs kizárva, viszont van ahol további árcsökkenés prognosztizálható.
 • csizkek
  “azt nyilatkozta a projekt cég vezetője hogy nem látszódott rajta semmilyen statikus fáradás.”
  Az tok mindegy. Van egy elettartam. Lejar ezeket a hazakat egyesevel egyedileg kell majd bevizsgalni. Mennyibe fog kerulni es mennyire ijeszti meg a vasarlokat? Ez nem technikai kerdes amugy elsosorban hanem felelosseg kerdes. Ki vallalja a felelosseget hogy ha megis gond van?
  Amugy szerintem vmi allami program kereteben meg fogjak oldani. Nem eshet ki ilyen mennyisegu “olcso” lakas a piacrol.
 • csizkek
  “Még mindig sokan jönnének vidékről, illetve külföldiek is vásárolnak.”
  Persze jonnenek es vasarolnak. A kerdes mindig az arányok. Mennyi kulfoldi es mennyien videkrol? Mikozben a HO miatt epp tart egy kikoltozesi hullam is. Tobb ismerosom is ment ki 50-60-100km-t. Iskolak jok, “olcso” a lakhatas, sok a zold. Megvan a varosi feeling is kisvarosokban. Heti 2x meg bumlizik.