Ingatlanvásárlás 5. rész: lehetőségek, vágyak és szükségek

Ha az ingatlanvásárlásról és eladásról szóló sorozat előre el lett volna tervezve, ezzel a cikkel kellett volna kezdenem: mi alapján kezdj el ingatlant keresni.

Az eddigi részek:

1, Hogyan találd meg az ingatlant

2, Hogyan kérdezd le az ingatlan adatait még az első megnézés előtt.

3, Hogyan értelmezd a tulajdoni lapot és a térképmásolatot még mielőtt ajánlatot adnál az ingatlanra.

4, Hogyan ellenőrizd a helyi előírásokat, ha házat vagy telket készülsz venni.

A legelső lépés, hogy tisztázzuk magunkban, miért is akarunk ingatlant venni. Mert a szüleink erőltetik? Mert lakásbérleti díj helyett inkább pénzbérleti díjat (kamat) akarunk fizetni, a lakástulajdonos helyett egy banknak? Otthont szeretnénk a már meglévő vagy tervezett családnak?

Sok huszonéves akar ingatlant vásárolni, csak azért, hogy legyen neki. Ezzel én nem feltétlen értek egyet. Huszonéves korában az ember egy garzont keres valahol a metró közelében a belvárosban. Rákölt néhány millió forintot (ingatlanos, ügyvéd, illeték, felújítás, berendezés, stb.), majd találkozik valakivel, akivel családot alapít és azonnal sem az ingatlan mérete sem a lokációja nem lesz többé megfelelő az új élethelyzethez. De az is lehet, hogy csak munkahelyet vált és máris nagyon messze lesz a lakás az új munkahelyétől. Főleg, ha másik városban vagy országban folytatja a karrierjét.

Jön a költözés egy nagyobba, egy máshol lévő lakásba. S újra ki kell fizetni az ingatlanost, az ügyvédet, az illeték-különbséget, a felújítást és így tovább. Az előző néhány millió forintot pedig el lehet könyvelni veszteségként, amiből hosszú ideig lehetett volna fizetni egy bérleményt.

A másik véglet, amivel szintén sokat találkoztam már, amikor már középiskolába járnak a gyerekek, de mivel akkor jött össze pénz, akkor vesznek 250 négyzetméteres házat. Eltelt öt év és a gyerekek már nem laknak otthon. A tulajdonos pedig nekem panaszkodik, hogy most ketten kergetik egymást a nagy házban az asszonnyal, amire 150 milliót költöttek és eladni sem tudják annyiért. Miért, mit gondolt, meddig fognak otthon lakni a 16-17 éves fiatalok?

De olyan is van, hogy a kisiskolás gyerekeidet autóval hordod az iskolába, elröppen öt év és már maguk járnak busszal gimnáziumba a szomszédos településre. Illetve járnának, ha nem óránként járna a busz. Amikor odaköltöztél, erre nem is figyeltél, mert az egész család autóval járt iskolába és dolgozni is. Most a gyerekeid állnak a téli fagyban 58 percet, ha éppen lekésték a buszt.

Ingatlant akkor érdemes vásárolni, ha a tervek szerint a következő nyolc-tíz évben megfelelő lesz méret, lokáció és minden egyéb más szempontból.

Ha már eldöntöttem, hogy nem csak azért akarok ingatlant venni, hogy vegyek valamit, akkor jön a legfontosabb lépés: legyünk tisztában az anyagi lehetőségeinkkel. Az ingatlanvásárlás az életünk legnagyobb anyagi döntése s ha hitelt is vettünk fel hozzá, akkor a következő évtizedekben biztos meghatározza az anyagi életünket és azon keresztül az életminőségünket is.

Ha valamivel igazán tönkre lehet tenni az anyagi életünket, az az erőn felüli ingatlanvásárlás.

Honnan tudod, hogy túl drága ingatlant akarsz venni?

Az első, hogy nincs elég önerőd sem. Kell lennie mindig hathavi vésztartalékodnak, félretéve pénz ingatlanvásárlással kapcsolatban az ügyvédre, a 4%-os illetékre (kivéve ha most vásárolsz CSOK-kal), a legszükségesebb felújításokra és berendezési tárgyakra. Ha összesen 7-8 millió forintod van, akkor az ezekre szűken elég is lesz, de akkor még nincs semmi önerőd magához az ingatlanhoz.

Ha ezeken az összegeken túl nincs meg a törvényileg elvárt 20% önerőd sem, akkor lehet, hogy korai még az ingatlanvásárlás. (Azaz egy negyvenmilliós lakáshoz legyen minimum 5-6 milliód, amit nem teszel bele a lakásvásárlásba és további nyolcmillió forint önerő.)

Ha hitelt kell felvenned, mire figyelj?

Az első, hogy mennyi hitelt kapnál a fizetésedre és az önerődre. Ezt érdemes még az előtt tisztázni, mielőtt egyáltalán elkezdesz ingatlanokat keresni. Hívd fel a hitelügyintézős Gáborunkat, ő egyből megmondja neked telefonon, nagyjából mire számíthatsz. Ennél eggyel pontosabb módszer, ha kérsz előbírálatot, ahol a bank megmondja, erre a fizetésre és önerőre maximum mennyi hitelt adna. Ebben is tud Gáborunk segíteni.

(Fontos, hogy legalább öt, de inkább tíz évig fix kamatozású hitelekben gondolkodj, nehogy pórul járj a kamatok emelkedése miatt.)

Ha ezzel megvagy, azt kell végiggondolnod, akarod-e illetve tudod-e fizetni ezt a törlesztőrészletet 10-15-25 évig. Olvasd el erről ezt a cikket:

Megér ennyit?

Lehet, hogy nem ér meg az Álmaid Háza annyit, hogy a következő 20 évben ne menjetek nyaralni a törlesztés miatt és állandóan veszekedjetek, mert soha nem elég a pénz semmire. A végén úgy ne járj, mint sokan mások, akiknek a házassága ment rá a Szép Nagy Ház miatti anyagi problémákból fakadó állandó veszekedésekre. Most a férfi ott él egyedül a Szép Nagy Házban, a két vagy három gyerek pedig az anyjukkal egy bérelt lakásban. (Vagy fordítva.)

Mennyi legyen a maximális törlesztőrészlet? Annyi, hogy szükség esetén a dupláját is ki tudd fizetni. Csökkenhet a fizetésed, a tervezett két gyerek helyett három lesz, ezért a feleséged már nem megy vissza dolgozni vagy csak négy órában, így mindjárt kiesik az ő fizetése, recesszió jön, ami megtépázza a családi vállalkozást és még hosszan lehet sorolni a lehetőségeket, ami miatt csökken a család bevétele.

Tehát csak annyi hitelt vegyél fel, amennyinek a havi törlesztőrészlet dupláját is ki tudnád fizetni a jelenlegi bevételedből. S ne is tervezz a rózsaszín jövővel: “Most még keveset keresek, de három év múlva már biztos, hogy nem lesz gond ez a törlesztő.” Oké, akkor majd három év múlva térjünk vissza a kérdésre. A jövő nem a tiéd. Nagyon fontos szempont, hogy ne feszítsd túl magad a hiteltörlesztővel, legyen bőven mozgástér, ha csökkenne a jövedelmed, ami bármikor megtörténhet a futamidő 15-25 éve alatt.

Érdemes kötnöd egy kockázati életbiztosítást is, de olyat, ami táppénz esetén is fizet. Miért fontos ez? Egy elhúzódó betegség esetén a táppénz maximalizálva van, függetlenül attól, mennyit keresel egyébként. A fizetésed 60%-át kapod, de maximum a minimálbér kétszeresét. Könnyen lehet, hogy a törlesztőd több lesz, mint a táppénzed.

Fontos, hogy ne vegyél fel túl sok hitelt. De legalább ennyire fontos, hogy ne vegyél meg egy ingatlant se csak azért, mert úgymond csak ennyire telik.

Többször elhangzott tanácsadáson, hogy saját házat szeretnének Budapesten vagy közvetlen környékén egy jobb helyen, 40-45 millió forintért. Ennyi pénzért építési telkeket adnak mostanában, Budapest rosszabb részein esetleg egy alapjaitól felújítandó, nagyon rossz állapotban lévő házat kapsz, amire azonnal tízmilliókat kell költened.

Úgyhogy eszedbe ne jusson ennyiért házat venni. Vagy elégedj meg egy lakással, ennyi pénzből már találsz elég nagyot és jót is, vagy vegyél fel több hitelt és vegyél egy normális(abb) házat, vagy legyen további 25 milliód felújítani. (Mert arra a házat, amit te 45 millióért megkapsz Budapest környékén, minimum ennyit gyakorlatilag azonnal rá is kell költened.)

Amit éppen venni akarsz, az az otthonod lesz a következő tizenvalahány évben. Biztos, hogy a világ végére egy sötét, penészedő, lepukkant, hatvanéves házba akarsz hazajárni olyan környéken, ahol a lányodat nem mered egyedül kiengedni az utcára délután négy után? Bevásárlási lehetőség semmi, a busz meg csak óránként jár.

Mert ne legyenek illuzióid, ha egy ház vagy egy lakás a többihez képest túl olcsó, annak mindig nyomós oka van. Az állapota, a környék és sok minden más miatt.

Úgyhogy engedd el a túl olcsó ingatlant és vizsgáld meg, mi lenne, ha 20 millióval több hitelt vennél fel. Annak tudnád fizetni a törlesztőjének a dupláját? Ha igen, akkor inkább azt válaszd. Ha nem vagy éppen tudnád, csak nem akarod bevállalni a nagyobb törlesztőt, akkor viszont engedd el egyelőre a dolgot. Jobb egy bérlakásban vagy kisebb saját lakásban élni mint a nyakadba venni egy romhalmazt vagy egy számodra túl nagy terhet jelentő hitelt.

Ha kiderítetted, hogy milyen anyagi lehetőségeid vannak, vizsgáld meg, mit is akarsz venni tulajdonképpen. Sokan úgy kezdenek el keresni, hogy fogalmuk sincs, hogy mit akarnak. Lakás? Sorház? Lakás kertkapcsolattal? Ikerház? Családi ház? Kicsi? Nagy?

Ülj le és kezdd el írni, mi az, amihez mindenképp ragaszkodsz és mi az, ami jó lenne, de nem létszükséglet.

A klasszikus szükséges-kellene-jó lenne felosztás.

A gyerekeknek külön szoba kell, ez a költözés oka, így ehhez ragaszkodsz.

Úgy kellene, hogy a hálók egy szinten legyenek, hogy ne az legyen, hogy a gyerekek hazaérnek az iskolából, felmennek az emeletre a saját szobájukba és nem is látod őket hétszámra. Ezért lehetőleg ilyen ingatlant keresel.

Ha belefér, jó lenne egy extra szoba, ahol lehetne a gardrób, a vasalóállvány, meg tudna dolgozni az, aki éppen home officeban dolgozik. De nem létszükséglet, ha ez nem jön össze, el tudod engedni.

Ahhoz ragaszkodsz, hogy az autóddal ne az utcán kelljen parkolnod, mint a lakótelepen, ha már egyszer házat veszel, de ha csak autóbeálló van a kertben vagy mobilgarázs, az is megteszi.

120 éves bérházba egyáltalán nem akarsz költözni. Vagy nem vagy hajlandó 35 percnél többet utazni a munkába. Mi a fontosabb? Hogy legyen sík az utca és a kert is, ahol lehet focizni vagy a panoráma, hogy elláss a szomszéd településig? Mert a kettő ritkán megy együtt.

Mivel a tervek szerint több gyerek lesz, lift nélküli házba az ötödikre nem akartok költözni, hogy aztán a gyerekeket meg a babakocsit plusz még a bevásárlást is fel kelljen küzdeni mindennap az ötödik emeletre.

Mindegy, hogy milyen szempontok alapján választasz lakást vagy házat, de mielőtt nekiállsz keresgetni, ezeket tisztázd le magadban, sőt magatokban. Ha már van családod, fontos, hogy mindenki igényét figyelembe vegyétek.

S olyan ingatlanokat, amiket kizártál, feleslegesen meg se nézz. Sokkal könnyebb lesz az életed.

S döntés előtt gondold végig, tényleg szükséged van-e akkora házra, annyi szobára és így tovább. Olvasd el ezt a cikket a témában:

Sokat bukni a nagy dolgokon lehet

(Mostanában sok ingatlant megnéztem és például egyáltalán nem fér a fejembe, hogy három hálószobás ingatlanba miért kell három fürdőszoba?! Annyi ilyen ház épült és csodálkozom. Gardrób nincs, dolgozó nincs, de három fürdőszoba három vagy négy embernek, az van. Csak hogy legyen mit takarítani meg majd felújítani 15 év múlva. Nem is emlékszem, volt-e olyan ház, amibe csak egy fürdő volt plusz egy vécé? De ez csak így eszembe jutott, zárójelben.)

Jelenleg egy borzasztóan felpörgetett keresleti piac van. Ami nem csak a néha már horrorisztikus árakban nyilvánul meg, de abban is, hogy az emberek kínjukban már minden szemetet megvesznek, legyen szó lakásról vagy házról. Főút mellett, vasút mellett, autópálya mellett, stadion mellett, sötét, lepukkant, kert nélküli ingatlanokat is el lehet most adni. (Ahogy 2008 előtt is minden szemetet megvettek az emberek, nézzen bár a nyolcsávos Hungária körútra a 100 éves ház túl kicsi és sötét lakása.)

Azonban ha lehűl a piac, ezek az ingatlanok eladhatatlanok lesznek. (Addig meg csak élhetetlenek.) Ha újra minden utcában lesz legalább két-három eladó ház és minden társasházban négy-öt eladó lakás, senki nem fog akarni gyár, vasút, stadion, autópálya vagy főút mellett lakni vagy egy északi tájolású, borzasztó elosztású lakásban egy lerobbant öreg házban.

Ezért ha csak ilyen ingatlant tudnál most venni, szerintem inkább ne tedd.

Sokat lehetne még erről írni, de most inkább abbahagyom. A következő részben megnézzük, hogyan árazd be az ingatlant, illetve nézesd meg statikussal és/vagy építésszel vásárlás előtt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

310 hozzászólás

 • Grza
  “Nem engednek bejelentkezni…” – Szerencsére ilyen nincs. Elmész a kormányhivatalba a bérleti szerződéssel, és már be is jelentkeztél. Mi az hogy nem engednek? Hozzá sem kell járulniuk, nem hogy megtilthatnák…
 • mollie

  A bérleti szerződés csak akkor elegendő, ha minden tulajdonos szerepel rajta (a haszonélvezőkkel nem tudom mi a helyzet). A jelenlegi bérleményembe azért nem tudok bejelentkezni (elutasított a kormányhivatal), mert bár a szerződésbe bele lett írva, hogy tartózkodásit létesíthetek, mint kiderült a lakás a bérbeadó szülei tulajdonában van, akik öt országgal arrébb élnek és nem tudnak magyarul…
  Az a baj, hogy az igényes, tágas, legalább két szobás albérletek piaca így is elég kicsi,ha még a lakcímet is bevenném az igényeim közé, akkor hónapokig kellene keresgélnem…
 • beetle
  A “gyerekkelkisállattalnem” országban nem bíztató a 2-3 hónap felmondási idő. Értem én, hogy elhúzom a mézesmadzagot, hogy “mérnökházáspár”, ami eddig nagyon jól működött, de gyerekkel már szerintem más lesz a leányzó fekvése, hiába van jónak számító szakmánk. Szerintem sem lehetetlen, de be kell látnod, hogy itthon nehéz. Viszont remélem hasonlóakat tapsztalunk, mint te, majd mikor odakerülünk.

  Azért tehet ki, mert még ha nem is tervezi, eljöhet egy olyan fordulat az életében, amikor kell neki a lakás. Megszorul, 18 lett a gyerek, vagy csak épp akkor jó áron el tudná adni. Joga van hozzá, de ettől még feszélyező. A korrektség részünkről megvan, mindig úgy vigyázunk a lakásra, mint a sajátunkra.

 • beetle
  Képzeld, mióta kiszakadtam az egyetemről, már az elején leeset nekem ist, hogy bármikor kitehetnek. 🙂 Csak egyészen 2 évvel ezelőttig egy bőröndnyi ruhával meg egy pc-vel és már akkor is jó fizuval pont nem érdekelt, hogy mikor tesznek ki. Változnak az igények és inkább lelki / pszichológiai vonalon, sem mint pénzügyi vonalon.
 • Endre
  @grza: Igen, de ahogy olvasom ehhez +2 tanú is kell a szerződésben.
 • Szabolcs
  “tip
  2021-02-26 at 12:11
  “Egy jó bérlőt miért rakna ki a tulaj, már persze a normális tulaj?” – Lényegtelen. Nem kell indokolnia a kirakást.”

  Erre hoznál megfelelő paragrafust, ami üti a (pongyolán) birtokvédelmet? Túl azon, hogy amíg a szerződés szerint teljesít a bérlő, addig a rendes felmodásra lefektetett szabályok érvényesek, amit ha elfelejtetted a szerződésben, akkor a jogszabály tudtommal megad.

 • Zsótika

  Olyan szinten nem vagy képben, hogy az már nevetséges.
  Volt már saját hibás káresetem bérelt autóval. Visszaadásnál csak megnézték, hogy kértem-e full cascot (vagy önrészmegváltást, ha így jobban tetszik), és mivel igen, ennyi volt a történet. Ennek a díja pedig a töredéke volt a kárnak.
  Ragozhatod még, ameddig akarod, de egész egyszerűen nincs igazad.

 • Karb

  Az almát nem szokás összehasonlítani a körtével…
  Egyébként ha saját pékséged lenne, nem hiszem hogy mástól vennél kenyeret… a lényeg, hogy ha egy bizonyos területen saját érdekeltségeid is lennének, akkor nem fogod a konkurenciát erősíteni…
  Nyaralni meg nem alap szükséglet, meg aztán elég buta dolog, all inclusive nyaralásra költeni a pénzed, ha épp albérletben élsz…
  A szép emlékeiden kívül nem sok mindent hagysz majd a gyerekeidre…
  Egyébként nem azt mondom, hogy ha bárhol is élsz már 2 hónapja, hogy ott vegyél is ingatlant.. de józan paraszti ésszel, mindenképp törekedni kell a saját vagyonod gyarapítására, amint lehetőség adódik… Szerinted a világ legjei csak ülnek a kápén és bérelgetnek ezt az… tulajdonolnak vállalatokat, ingatlanokat, értékpapírokat és egyéb értéknövelő eszközöket.. itt meg megy a mese, hogy a tulajdonlás milyen szar dolog. na persze, jó bérlést
 • expect

  Ezeket az ezerszer cáfolt urban legend kategóriába sorolható sületlenségeket jó lenne már végre elengedni. Egyrészt nyilvánvalóan nem igaz, hogy a bérlemények 90%-ában kizáró ok a gyermek, mint ahogy a kisállat sem (más kérdés, hogy a lakások jelentős része NEM ALKALMAS állattartásra, ezért a tulajdonos ennek tilalmát ki is köti az igénytelenebb bérlők miatt). Másrészt az összes felsorolt stresszfaktorod orvoslására ott van a bérleti szerződés. Nem felel meg a 30 napos felmondási idő az élethelyzetednek? Olyan helyre szerződj ahol semmi akadálya ha 3 hónap vagy ha biztos vagy a dolgodban, szerződj le határozott időre több évre előre, aztán az már megint csak rajtad áll, hogy mikor kezdesz el a tulajjal tárgyalni a további hosszabbításról, ha maradni akarsz. A lakcímbejelentés megint csak nem külön engedély kérdése, fogod a kéttanús bérleti szerződésed és elmész a kormányablakba.
 • expect

  Nem, elkezdtél csúsztatni és olyan helyzetnek lefesteni a bérlést, ahol a bérleti szerződés aláírása után a bérlőnek nincsenek jogai és mivel a bérbeadónak is van felmondási joga, ezért minden vitás esetben csak az lehet a vége, hogy utcára kerül. Ez szemenszedett hazugság, már bocs.
 • Brother
  A magyarországi panelok az orosz, illetve akkor még szovjet technológiákkal épültek, így szerintem nincs értelme az USA felhőkarcolókhoz hasonlítani. A panelokat a vasaknál hegesztették össze, aminek nem volt semmi védelme korrózió ellen. A vasak amikor elrohadnak, akkor szó szerint széthullik az egész. Az, hogy harminc-negyven évvel az építésük után kicsit megtaknyozták őket és becsomagolták Hungarocellbe, semmit nem javít rajtuk. Lehet azt mondani, hogy 30 éve ezt mondogatják, hogy egyszer csak összedőlnek. Örüljünk neki, hogy eddig még nem! De attól az idő nem a paneleknek dolgozik. Amikor az első néhányból kilakoltatják az embereket, mert életveszélyesnek nyilvánítják, akkor majd meg lehet nézni a panel árakat. Akinek még 10 éve hátra lesz a hitelből egy olyan panelra, amit kétszeres áron vett, annak lesznek álmatlan éjszakái.
 • Richmond
  Mármint valaki bérletis zerződéssel kap lakcímkártyát, külön tulajdonosi hozzájárulás nélkül? Hm-hm, azért erről vannak kétségeim.
 • Richmond
  Helyesbítek, tényleg így van (még bérlő koromban erről szó sem lehetett)
  kormanyhivatal.hu/hu/hirek/a-lakcimbejelentes-az-alberletek-eseteben-is-kotelezo
 • Szegedi Dorina

  Elméletileg tényleg nem kell az engedélye, elég bevinni a szerződét. Sőt olyan szerződést is láttam már, ahol bele volt fogalmazva /gondolom pont a fenti miatt/, hogy kifejezetten megtiltja a bejelentkezést. Mondjuk szvsz ez a rész automatikusan semmis, de nem vagyok jogász, tévedhetek.

  Technikailag nyilván a szerződéssel be fogsz tudni jelentkezni, de 90% a valószínűsége, hogy erről a tulaj tudomást fog szerezni. Nagy valószínűséggel akkor, amikor a bemutatott szerződés alapján kap egy NAV-vizsgálatot /a bejelntkezés tilalmával nem olyan szokott élni, aki rendesen adózna./

  Szóval a megegyezés nélküli bejelentkezés nyomán indult nav-ellenőrzés szinte biztosan elvezet a szerződés felmondásához, ezért értelmetlen.

  Mondjuk számomra az a hely ahova nem engednek bejelentkezni, az eleve kizáró ok, ennyire nem szabad spórolni.

 • lakáskereső
  Én elváltam, két kamasz gyerekem van. Úgy gondoltam, hogy amíg a gyerekek velem élnek, addig bérlek, aztán veszek magamnak egy kisebb lakást.

  Aztán arcul csapott a valóság. Egyedülálló nőnek két gyerekkel legtöbben nem hajlandóak kiadni a lakásukat. Hiába van jó munkáltatóim, jó diplomám, nem okoz problémát a bérleti díj plusz rezsi kifizetése.
  Rengetegen kikötik, hogy gyerekkel nem költözhető a lakás. Ha nem köti ki egyből rákérdez és simán lecsapja a telefont, ha megtudják, hogy kik költöznének. Megvádoltak, hogy hamis munkáltatói igazolásom, mert nő ennyit nem kereshet. Elképesztő, hogy egyes tulajdonosok mit megengednek maguknak.
  Nagyon nehezen találtam lakást, ahol szóba álltak velem, és nincs túl jó áron, de nem válogathattam.

  Az én helyzetemben szó sincs róla, hogy ha valami nem tetszik, majd megyek máshova. Nekem a budapesti bérlakás piac nem pálya, kénytelen vagyok venni…

 • D

  Sajnos a lakas tenyleges lemeresenel nincs jobb megoldas.
  A lakas eredeti tervrajza (ha egyaltalan el tudod keriteni) nem feltetlenul pontos (kivitelezeskor valtoztattak, utolagos atepites, hanyagsag, stb). Nagy valoszinuseggel a tulajdoni lap ugyanezt fogja tartalmazni.

  Itt egy egesz korrekt leiras:
  orszagos-tanusito-kozpont.hu/blog/alapterulet
  (semmi kozom hozzajuk, nem reklam)

 • Firpo
  Aki bérlés párti annak általában nincs pénze sajátra és úgy próbálja magát nyugtatni, hogy a bérléssel jobban jár. A bérlésnek egy előnye van: a mobilitás, de az úgyis megvan, hogy a saját lakásod kiadod te meg bérelsz máshol…
 • Petike
  Riporter:

  igazad van abban, hogy a mozgás fontos. De muszáj ezt munkába járással tölteni? Nem lenne jobb, ha az edzésidődet saját magadnak tehetnéd el? Mondva úgy, hogy a pesti azért beül az autóba, vagy a buszba/metróba és úgy utazik 35 percet…

  Szerintem a munkába járás oda-vissza max 40-45 perc legyen, de már ez is óriási, ha összeadjuk napi szintre. És emellett a polgár még el is kötelezi magát 30-40 millióra egy lakásra. Vicces. 🙂

  De mindenki úgy rontja el az életét, ahogy szeretné! Ha Bp-n vagy környékén akar lakóhelyet, akkor úgy! 🙂

 • 2020
  “Elmész a kormányhivatalba a bérleti szerződéssel, és már be is jelentkeztél.”

  Még az se kell, ha van ügyfélkapud, akkor a fotelből is megy a dolog.

 • leha
  ezmiez? hogy albiban nem lehet hülye a szomszéd, mert ha igen, simán húzol arrébb? hol? tesz-vesz városban? és a magyar valóság az smafu?
  én alapvetően nem akarok meggyőzni senkit. hogy szerintem a saját _ház_ az élhető (ó, igazán az lenne élhető, ahol a házam fala és a kerítésem között minimum 80 méter van), mert ez az én agybajom, csak rám tartozik.
  azon viszont kapkodom a fejem, hogy néhányan miket írtok. 35 perc közlekedés már nem tartható??? a lakásból a buszmegállóig 4 perc, pedig az erkélyről elköpök odáig (no, szinte). buszra várás átlagosan 4 perc. 12 perc a metróig. ez eddig 20 és nem hagytam még el a kerületet.
  persze, ismerek olyat, aki álláskereséskor nem hajlandó elhagyni a kerületet … aztán én vagyok a burzsuj g…gesztenye, hogy 100-zal többet keresek (és én még messze proli vagyok)
  to be continued
 • leha
  lehet, hogy én vagyok a jobhopper, de 2-4 évente költözzek, hogy 20 perccel kevesebbet kelljen BKV-zni? és akkor a csajomat is dobjam, ha új a munkahely, vagy mondjon fel ő is?
  kicsit erőltetettnek érzem ezeket az albérlet-hypoló hozzászólásokat. fogadjunk, az ingatlanba fektető réteghez van szerencsénk 😉
  illetve, mint ilyen irányban tapasztalatlan, el tudom fogadni, hogy teszem azt 400-500 ezer/hó fölött kiadott lakásoknál már nem jellemző a faszari magyar mentalitás.
  amikor a kiadó kecő nem befektetési célú, hanem örökölt, a gyereknek előre megvett, “összeköltöztünk, de addig el nem adom, amíg nincs esküvő”, akkor bizony hipp-hopp előáll a helyzet, hogy séta, lehet menni hazafelé lakni. és ha lehet, albérlőként mindent IS fizess ki, mert ezek a tulajok azt hiszik, hogy ők most nem is isten, hanem rotchild lábát szorongatják és itt mindjárt akkora pénzeső lesz …
  folyt…
 • leha
  és ha netán a tulaj nem, akkor a szomszédok hiszik, hogy a tulaj most gennyesre keresi magát, te meg nyilván tele vagy gempával, ha albérletben laksz, viszont nyilván alsóbb rendű életforma vagy, hiszen a megszólításod nem tulajdonostárs, hanem csak albérlő (esetleg lakó)
  én biztosan egy másik magyarországon albéreltem, amíg …
  szerintem nem valid indok a bérlésre a
  – munkahely közelsége: budapesten belül ez smafu, azon kívül, meg nincs munka (nyilvánvaló túlzás tőlem)
  – a hülye szomszéd miatt úgy elköltözöm, mint a sicc … aham, mert az aztán ki van zárva, hogy a következő helyen is az lesz, de sőt, jó fej tulaj is annyi van, hogy ha a parkban megrázod a fákat, hármasával potyognak róla
  – csak egy telefon és jön a szaki, akit a tulaj fizet, mint a katonatiszt. hát hooooooogyne!
 • Kalv
  sajnos még mindig sok tulajdonos “nem enged” bejelentkezni. Ilyenkor aztán eldöntheted, hogy
  – megpróbálod meggyőzni – valószínűleg nem fog sikerülni
  – megmondod neki, hogy attól még te be fogsz jelentkezni a szerződéssel, ami egyébként kötelezettséged is – ő akkor valószínűleg nem fog veled szerződést kötni
  – nem szólsz semmit csak bejelentkezel, aztán lesz ami lesz
  – képen röhögöd és keresel másik kiadó ingatlant
  – nem jelentkezel be és szívsz az orvosnál/oviban/akárhol

  Amikor legutóbb (kb fél éve) kerestem kiadó lakást sajnos én is az utolsó pontot csináltam, szerencsére végül más okból nem mentem oda. A legszebb az volt, hogy velem fizettette volna ki a közjegyzőt, hogy gond nélkül kirakhasson, ennek ellenére nem járult hozzá a bejelentkezéshez.
  Most már tudatosabb lennék, de nagy dilemma lenne, hogy mit csináljak ilyen helyzetben ha amúgy minden más klappolna.

 • Kalv
  Még egy gondolat ehhez: láttam már olyan szerződést amibe a tulajdonos konkrétan beleírta, hogy ez a szerződés nem jogosítja fel a bérlőt, hogy bejelentkezzen. Ez nyílvánvalóan hülyeség, mert ha odaköltözöl köteles vagy bejelentkezni, ha nem jelentkezhetsz be akkor nem költözhetsz oda, akkor mégis mi a frászért bérelnéd ki? És akkor megint eldöntheted, hogy a tulajdonossal veszekszel, hogy vegye ki ezt a szerződésből, vagy már élő szerződéssel kockáztatsz a kormányhivatalban, mert ha az ügyintéző rosszul tudja akkor csak igazad lesz, lakcímkártyád nem.
  Egyébként a tulajdonosok félelme a bejelentkezéstől is hasonló eredetű: tudtommal jelenleg semmilyen különbséget nem jelent, hogy be van-e valaki jelentkezve, attól ugyanúgy ki lehet rakni/nem lehet kirakni a bérletből más okok miatt. Csak sok esetben a rendőr is rosszul tudja, és a lakcímkártya alapján dönt, pedig más alapján kéne.
 • Kalv
  Az előbb leírtak ellenére azt gondolom, hogy azoknak van igaza akik nem utasítják el a bérletben lakást. Igenis lehet találni normális bérletet normális tulajdonossal, és ugyanúgy idő, energia és szerencse kell hozzá, mint a jó vételhez.
  A ‘bérlés csak kidobott pénz’ duma pedig pontosan ugyanaz amivel a szüleim traktáltak pályakezdőként. Szerencsére én már akkor olvastam Kiszámolót és tudtam, hogy abban a helyzetben hülyeség lenne venni valamit csak azért, hogy ne ‘másokat gazdagítsak’. Aztán amikor friss házasként már tudtuk, hogy mit és hol szeretnénk akkor szépen megnéztem a kiadó és az eladó kínálatot, megkerestem a szempontjaim szerint legjobb hitelt (10 éves, végig fix), és kiszámoltam, hogy melyik éri meg jobban. A puszta számok alapján a vétel jött ki jobbra, így a szubjektív részt már be sem kellett áraznom.
 • xavv
  “Nem bérléspártiak meg tulajdonpártiak vannak itt, hanem olyanok, akik szerint CSAK a saját az egyetlen opció, meg akik szerint a helyzettől függően billenhet a mérleg az egyik-másik irányban.”

  Ha az egyetemista gyerek Szegeden vagy Gödöllőn tanul, és nem sikerült helyet kapni a koleszban, akkor persze, intézni kell egy albérletet, és az a jó megoldás. De itt most nem arról volt szó, hogy hol csöveljen 1-2-3 évet a gyerek amíg elvégzi az egyetemet (és az ehhez hasonló átmeneti szitukról), hanem arról, hogy mi az a lakhatási mód, amely mellett kisebb a létbizonytalanság és a damoklész kardja a fejed felett hogy utcára kerülsz, miközben családod van 1-2-3 gyerekkel…. na, hát ez a mai Magyarországon NEM az albérlet, és CSAK a saját az egyetlen opció, ingyen megmondom. 😉 (További pénzügyi tanácsadásért pedig a Miklóst keresd!! 🙂 )

 • Szabolcs
  érdekes homokkozó lett ebből a blogbejegyzésből megint 🙂
  Kérdezitek, miért nem szedreti bejelenteni? Nekem ilyen fétisem nem volt, de annyit tudjatok, hogy aki bejelentkezett, annak egy esetleges végrehajtásnál minden kecóban lévő dologra vélelmetik, hogy tulajdona. Tehát pt végrehajtják, viszik a sütőt, a bérbeadó meg majd igazolja egy polgári perben, hogy az az övé volt…
  A gyerekesre: extra véfelmet biztosít a jogszabály, hogy nem teljesítés esetén sem annyira lehet megszabadulni a bérlőtől, aki elégette már a parkettát is.
  Ezek extremitások, és jogilag szabályozhatóak lennének, ha lenne erre akarat. Mivel nincs, vadkelet van, és születhetnek ezek a kommentek.
  Nekem majd minden bérlővel korrekt volt a kapcsolat (3 ingatlan, 5-6 bérlő 14 év alatt…), akivel nem, az is kiment magától, csak az elveket mondom.
 • Lol
  Állattartásról sztori:
  Macskával költöztünk volna új albérletbe. Mama nem akarta engedni. “Hááátizé bepisil, összekarmolja a falat, stb. Nem akarooom…””
  Mondom ok, akkor most beleírjuk a szerződésbe, hogy az állat által okozott károk javítását KP-ban azonnal fizetjük. Ha összepisili a 100 éves padlószőnyeget, akkor fizetjük a cserét/gépi tisztítást. Ha összekarmolja a semmit nem érő sz*r amúgy is karcos padlót akkor fizetjük a cserét. Megfelel? Meg. Köszönöm, viszontlátás.
  Pénz kell nekik. Csak a pénz győzi meg őket, a nélkül el vagy veszve.
  Természetesen az ivartalanított macska semmi bajt nem okozott eddig és nem is fog, de meggyőzni csak pénzzel lehet ezeket az embereket.
 • Otto

  A példáim lényege az volt, hogy semmi nem kidobott pénz, amiért kapsz valamit, amire szükséged van, legyen az zsemle, nyaralás vagy lakni valahol.
  Nincsenek gyerekeim, de ha lesznek, remélem nem a halálomat fogják várni, hanem életképesek lesznek és tudnak építeni saját vagyont. Azt sehol nem írtam, hogy aki bérleményben lakik, annak ne legyenek befektetései, ez sima szalmabáb érvelés. Speciel Elon Musk is bérleményben lakik, ő szerinted csak ül a kápén?
  Senki nem írta, hogy a tulajdonlás szar dolog, ez megint szalmabáb érvelés.
  eMérnök jól leírta a lényeget: vannak, akik elfogadják, hogy a bérlés vs saját az élethelyzet függő és adódhat olyan, hogy a bérlés a jó döntés, míg a másik csoport szerint mindig csak sajátban kell lakni és hülye aki bérel.
 • Lol
  Az orvosról pedig:
  Én a mai napig nem tudom, hogy ez hogy működik. Azt viszont tudom, hogy soha nem voltam bejelentkezve egyik albérletembe se. Választottam egy szimpatikus háziorvost a városban, elsétáltam hozzá és megkérdeztem, hogy jöhetek-e ide. És igen. Átkérték a kartonomat (vagy mi, valami ilyesmit mondtak) és meg is voltunk. Pedig a lakcímkártyámon 100 km-el arrébb lévő település szerepel és a városban ha az albérlet helyét nézzük, akkor se ide tartoznék. Sok helyen azt írták, hogy ez nem így működik, na néha ezért jó személyesen bemenni valahova. Lehet hogy csak azért engedték, mert fiatal voltam és nagyon szépen néztem. 🙂
 • xyz
  “Akinek még 10 éve hátra lesz a hitelből egy olyan panelra, amit kétszeres áron vett, annak lesznek álmatlan éjszakái.”

  Az a baj, hogy meg lesznek mentve. Hagyni kéne bebukni őket, ahogy a devizahiteleseket, árvíz, földrengéskárosultakat is. Amikor veszel egy ingatlant, akkor bizony tulajként futod ezeket a kockázatokat, tessék szépen felelősséget vállalni érte, nem mástól várni a megmentést. Máris egész máshogy festene a bérlés vs. tulajdonlás.

 • Surci

  “A vasak amikor elrohadnak, akkor szó szerint széthullik az egész. Lehet azt mondani, hogy 30 éve ezt mondogatják, hogy egyszer csak összedőlnek. Örüljünk neki, hogy eddig még nem!”

  Hagyjuk már ezt a hülyeséget. A PANELOK STATIKAILAG KIBÍRNAK MÉG 80-100 ÉVET ALAPHANGON. A falak, maga a váz, ha rendesen meg van csinálva, vagy ha esetlegesen később erősítik meg a kritikus pontokon (amire megvan a technológia), akkor sose fog összedőlni. Tény hogy gépészetileg most járják a végét a beléjük szerelt rendszerek, ezeket cserélni kell mindenképp, illetve a szigetelés is sarkalatos probléma, de maga a szerkezet nem fog összeomlani, se leszakadni.

  Ott volt a Pécsi magasház, na az 45 éve épült és eleve statikai hibás konstrukció volt, 30 évig állt üresen, és így sem dőlt össze, még ma is ott lenne ha fel nem robbantják.

 • János
  Én leginkább a hitel miatt vennék még egy ingatlant… egyre inkább baleknak érzem magam, hogy nincs hitelünk.
  Abszurd, de a hitel kamata alacsonyabb lenne, mint az elérhető kockázatmentes hozam, így én minimális önerő mellett max hitelt kérnek és megtartanám a megtakarításaimat…(pl. a kedvezményes dolgozói hitel és pl. a babakötvény között évi több, mint 4% hozamom lenne a hirtelen(abszurd) és növekvő infláció mellett ez csak növekedne…)
 • kommentelek_én_is
  @kiszamolo
  Nálunk a bérlők fizetik a közösköltséget, mivel ők laknak a lakásban és nem én… 🙂 A havi rendszerességű díjból levonjuk a felújítási alapba fizetendő havi összeget és a rendkívüli célbefizetéseket sem terhelem át rájuk (pl. liftjavítás, teremgarázskapu javítása stb…). Aztán meglátjuk, hogy hosszútávon érdemes-e ilyen korrektnek lenni.
 • Családfő
  Ugyan nem reprezentatív a komment szekció, így nem tudhatjuk, hogy ténylegesen mennnyire nehéz gyerekkel lakást bérelni. Mondok egy pozitív példát: én elébe úgy hirdettem a kinőtt lakásunkat, hogy kisgyerekeseknek ideális. Mondjuk nen is tartott pár napnál tovább megtalálni a bérlő családot, többől valaszthattunk.

  Eddig nagyon korrekt a viszony, kölcsönösen igyekszünk minél kellemesebbé tenni egymás helyzetét.

 • Gaben

  “A magyarországi panelok az orosz, illetve akkor még szovjet technológiákkal épültek”
  Ennek inkább örülni kellene. Köztudottan szinte feleslegesen strapabíróra terveztek mindent akkoriban a szovjetek. Próbálj kinyírni egy Lada Nivát… nehezebb lesz, mint egy mai SUV-ot, az biztos. De a háztartási gépektől kezdve az épületekig mindenre igaz ez. Szó szerint az örökkévalóságnak készültek.
  Másrészről: linkelj már ide légyszíves olyan esetet, ahol panelházból kellett kiköltöznie bárkinek, mert az széthullott? A forgalmas utak mellett álló téglaházaknál rendszeresen előfordul, hogy megrepednek a falak, mert kamionok mennek el az úton. Panelnél mikor olvastál ilyet?
  Hányszor láttál olyat, hogy egy lakástűz után a teljes panel épület használhatatlan lett? Volt egy-két eset, de azok akkora tüzek voltak, amibe bármi belepusztult volna.
  A panel nagyon sok minden másnál többet kibír.
 • V.A.Laki
  : Nekem ez a szerzodessel bejelentkezes azert furcsa, mert alberlokent kb. 3 eve kitoltettem a tulajdonossal a “tartozkodasi hely bejelentese” c. nyomtatvanyt, amit be is vittem az Erzsebet korut 6-ba. Ott nezegettek, forgatgattak, szagolgattak, majd kozoltek, hogy ennek a lakasnak ket tulajdonosa van, ferj es feleseg, valaszthatok, vagy kitoltetem ugyanezt a nyomtatvanyt a felessegel is, vagy iratok vele egy meghatalmazast.

  Szoval furcsallnam, ha berlokent nem a leendo illegalis lakasfoglalo hajlektalanoknak kijaro kedvesseggel es tisztelettel fogadnanak a kormanyablakban, es csak ugy elso szora bejelentenenek valakihez, miutan elohuztal egy tobb oldalas szerzodest, amit nekik ott helyben el kellene olvasniuk es ertelmezniuk.

 • mitel hentes
  És (ezzel is kezdhetünk mondatot) azt se hagyjuk ki a számításból, hogy anyuka és apuka ideje és igerendszere hogyan reagál az építkezéssel, felújítással vagy ingatlannézéssel járó feladatokra:
  – Itthon vannak a gyerekek, van szűk 3 óránk a házi feladatra, fürdésre, vacsorára, holnapi iskolai cucc bepakolásra és meg 1-2 jó szót is kellene szólni egymáshoz. Ja, nem, mert apa hattól kint van az építkezésen, és hónapokon keresztül fut a vállalkozók után. Anya pedig ezt megkapja telefonban, élő egyenesben.
  – Lenne egy jó péntek este, amikor a család le tud ülni, nem kell másnapra házit írni, nyugalom van – azaz csak lenne, mert apa a munkahelyén délben kinézett egy jó vételt, és este meg kellene nézni anyával (és babyszitter hiányában a gyerekekkel) együtt.

  Lehet, hogy a gyerekek először ezt kalandnak élik meg, de több hónap ilyen mindennapos időtöltés után mindenkit felőröl.

 • BlaZember
  “mindenképp törekedni kell a saját vagyonod gyarapítására, amint lehetőség adódik”
  Na ebben pont gátol a saját ingatlan, mert az abban lévő pénz nem gyarapítja magát. Ha a vagyonod gyarapítása a cél, akkor pont a havi fix “ablakon kidobását” választod,mert nagyobb hozamot tudsz realizálni a vagyonodon, mint amennyibe a bérlés kerül. A vagyon növelését szem előtt tartva nézve akkor van értelme a saját ingatlannak, ha az ingatlan értéke nem a vagyonod jelentős, vagy pláne túlnyomó része. Persze vannak más szempontok is, ezért van értelme sajátot venni. De ennek a kiemelt mondatnak pont az ellentettje az igaz.
 • András
  Nem tudok nem elmenni szó nélkül a vasút mellett fekvő ingatlanok “démonizálása” mellett. A családommal ilyen helyen vettünk házat és az égvilágon semmi hátrányát nem érezzük. Minden órában elmegy egy-két vonat, ez igaz, de nagyon más zajt kelt ám egy Flirt motorvonat és egy zúgó tehervonat. Megszokható és egyáltalán nem zavaró, ellentétben az autópálya folyamatos zúgó zajával, például. Ráadásul, agglomerációs megállóról lévén szó, 5 perc a vasút gyalog és onnan 22-25 perc a metróhálózat elérése. Mi egyébként tudatosan költöztünk a vasút közelébe, nem “jobb nem jut” alapon. Persze világos, hogy az ettől és minden más civilizációs ártalomtól mentes ingatlanok azért jobbak, de a vasút egy olyan kivétel, ahol az éremnek tényleg van másik oldala is, ezért gondoltam leírom, hogy árnyaljam a képet (nem cáfolva természetesen a Miklós által leírtakat) némileg.
 • hemond
  @mollie:

  Na ez akkor mér nagyon ingoványos terület. Azt tudom, hogy lakás eladásnál csak közokiratban rögzített meghatalmazással lehet. Gondolom ilyet meg nem kaptál. Nem is biztos, hogy érvényes a bérleti szerződésed.
  Nem tudom, hogy elégséges e egy normál meghatalmazás.

  Haszonélvezőnek van joga kiadni a lakást egyébként

  (összességében, azért nem az a jelemző, hogy nem a tulajtól veszed ki a lakást és az nem beszél magyarul és öt országgal arrébb él)

 • ElGapo
  hatalmas magabiztossággal tudsz butaságokat összehordani.
  Tudod mikor van damoklész kardja leginkább a fejed felett? Akkor amikor minden megtakarításodat beletoltad önerőbe és hitelre vettél egy lakást. Valamiért Te mégis erre buzdítod az embereket. Hatalmas nagy felelőtlenség!!!
  1. eset. 10m megtakarítás, de nem vásárolsz. Bérelsz valamit 130k-ért. Megszűnik a melód, akkor mi van? Semmi, vígan keresel magadnak másikat, hisz 2-3 évre elég a megtakarításod.
  2. eset 10m önerő, megtakarítás 0, hitel 17m, 10 évig fix, 15 évre. Fizetsz a banknak havonta 130k-t. Megszűnik a melód? Hmmm… Akkor neked kicsengettek. Kellett neked saját lakás.

  A szocializmus hülyítette be az embereket a saját lakásra, mintha az bármit is jelentene. Aki fiatal és nincs gyereke, annak teljesen felesleges azon görcsölni, hogy vegyen a lakást.

 • Kiszamolo
  András, nagyon attól függ ám, melyik vonal mellett laksz. A minden órában egy-két vonat a legtöbb fővárosi fővonal esetén inkább minden három percben egy vonatra módosul, lévén két irányról beszélünk.

  Mi másfél kilométerre lakunk a vasúttól, igaz hegyen, így “rálátunk”, de nyáron éjszaka simán felébredek nyitott ablak mellett, ha hajnal háromkor elmegy a vonat, olyan zajjal van. Közvetlen mellette az autópálya, azon mehet bármi, arra nem ébredek fel soha.

  Ja és mit jelent a mellette?

  Most olyan eladó ház van az ingatlan.comon, hogy a 10 méteres utca túloldalán fut a vasút, szó szerint az ablak alatt.

 • Kiszamolo
  Gaben, ez volt a hivatalos pártpropaganda. A valóságban hulladékot gyártottak nagyüzemben.

  Aki akkor is élt, az tudja, hogy milyen minőségű volt akkor minden.

 • Edi

  xavv ezt írta:
  “kisebb a létbizonytalanság és a damoklész kardja a fejed felett hogy utcára kerülsz, miközben családod van 1-2-3 gyerekkel”
  Erre te ezt:
  “Aki fiatal és nincs gyereke, annak teljesen felesleges azon görcsölni, hogy vegyen a lakást.”
  Pontosan hol is tér el a két vélemény? Egyedül, fiatalon még oké az albérlet, gyerekkel vagy gyerekekkel pengeélen táncolás. Próbálj meg albérletet találni 2 gyerekkel, sok sikert! Munkát találni még mindig könnyebb.
  Ja, és nem is arról volt szó, hogy teljesen legatyásodva kell lakást venni. De egy családnak albérletben lakni irreális létbizonytalanság.
 • Gaben
  “Aki akkor is élt, az tudja, hogy milyen minőségű volt akkor minden”
  Köszönöm a felvilágosítást, így 63 évesen jó ezt megtudni.
  A felvetésekre viszont te sem válaszoltál. Linkeket kérek széthullott vagy megrongálódott panel lakásokról. Tégla épületről sokat tudok küldeni, és nem a százéves kategóriából.
 • Kiszamolo
  Gaben, tőlem ne várj, nem én írtam, hogy szét fog hullani.
 • Gaben
  Nem, te csak azt írtad, hogy hulladékot gyártottak nagyüzemben. Erről is szívesen elolvasok bármilyen építészeti szakiratot. 😉 Jöhet mélyen szakmai is, nem áll messze tőlem. Éppen ezért tudok a falra mászni a panel-összeomlik szövegektől. Magára valamit is adó építész biztosan nem ír le ilyet.
  Egy Raketa porszívó vagy egy Szaratov hűtőszekrény biztosan nem a minőség csúcsa volt, de hogy 30 évig működött, azt tudom. Én erre írtam, hogy az örökkévalóságnak tervezték. Akkoriban nem volt divat a tervezett elavulás.

  Ja, csak egy Hajdú mosógépért három hónapot dolgoztál, egy mai mosógépért meg másfél hetet. Ma is kapsz olyan mosógépet vagy porszívót háromhavi fizetésedért, ami 30 évig bírja és nem lesz akkora hulladék, mint egy betontömbös, ugráló Hajdú mosógép, amelyik feltörte maga alatt a járólapot vagy egy kibírhatatlanul hangos Rakéta porszívó, amelyik szívni se igazán szívott.

  https://kiszamolo.hu/regen-minden-jobb-volt-2/

 • Szegedi Dorina
  Túl azon, hogy érzelmileg ki hogyan viszonyul a panelhez, azért a Bankok nem szoktak teljesen hülyék lenni. Ha elfogadják 20-30 éves hitelre jelzálogfedezetként, akkor legalábbis nem az a valószínű, hogy típusszerűen omlana össze, válna lakhatatlanná 10 év múlva. A gépészeti cserék persze szükségesek, de pont statikailag megbízhatóak. Az, hogy milyen a lakóközösség, vagy mennyire zavar valakit a társasházi lét, az persze fontos személyes preferencia, de az nem az összeomlás veszélye.
 • Grand
  hemond,
  Megint felvetettél valamit, erről is érdemes szót ejteni, nehogy valaki belefusson egy hibás gyakorlatba.
  Tehát a haszonélvező is jogosult kiadni ingatlant, de ő nem számolhat el amortizaciot (értékcsökkenést).