Ingatlanvásárlás 5. rész: lehetőségek, vágyak és szükségek

Ha az ingatlanvásárlásról és eladásról szóló sorozat előre el lett volna tervezve, ezzel a cikkel kellett volna kezdenem: mi alapján kezdj el ingatlant keresni.

Az eddigi részek:

1, Hogyan találd meg az ingatlant

2, Hogyan kérdezd le az ingatlan adatait még az első megnézés előtt.

3, Hogyan értelmezd a tulajdoni lapot és a térképmásolatot még mielőtt ajánlatot adnál az ingatlanra.

4, Hogyan ellenőrizd a helyi előírásokat, ha házat vagy telket készülsz venni.

A legelső lépés, hogy tisztázzuk magunkban, miért is akarunk ingatlant venni. Mert a szüleink erőltetik? Mert lakásbérleti díj helyett inkább pénzbérleti díjat (kamat) akarunk fizetni, a lakástulajdonos helyett egy banknak? Otthont szeretnénk a már meglévő vagy tervezett családnak?

Sok huszonéves akar ingatlant vásárolni, csak azért, hogy legyen neki. Ezzel én nem feltétlen értek egyet. Huszonéves korában az ember egy garzont keres valahol a metró közelében a belvárosban. Rákölt néhány millió forintot (ingatlanos, ügyvéd, illeték, felújítás, berendezés, stb.), majd találkozik valakivel, akivel családot alapít és azonnal sem az ingatlan mérete sem a lokációja nem lesz többé megfelelő az új élethelyzethez. De az is lehet, hogy csak munkahelyet vált és máris nagyon messze lesz a lakás az új munkahelyétől. Főleg, ha másik városban vagy országban folytatja a karrierjét.

Jön a költözés egy nagyobba, egy máshol lévő lakásba. S újra ki kell fizetni az ingatlanost, az ügyvédet, az illeték-különbséget, a felújítást és így tovább. Az előző néhány millió forintot pedig el lehet könyvelni veszteségként, amiből hosszú ideig lehetett volna fizetni egy bérleményt.

A másik véglet, amivel szintén sokat találkoztam már, amikor már középiskolába járnak a gyerekek, de mivel akkor jött össze pénz, akkor vesznek 250 négyzetméteres házat. Eltelt öt év és a gyerekek már nem laknak otthon. A tulajdonos pedig nekem panaszkodik, hogy most ketten kergetik egymást a nagy házban az asszonnyal, amire 150 milliót költöttek és eladni sem tudják annyiért. Miért, mit gondolt, meddig fognak otthon lakni a 16-17 éves fiatalok?

De olyan is van, hogy a kisiskolás gyerekeidet autóval hordod az iskolába, elröppen öt év és már maguk járnak busszal gimnáziumba a szomszédos településre. Illetve járnának, ha nem óránként járna a busz. Amikor odaköltöztél, erre nem is figyeltél, mert az egész család autóval járt iskolába és dolgozni is. Most a gyerekeid állnak a téli fagyban 58 percet, ha éppen lekésték a buszt.

Ingatlant akkor érdemes vásárolni, ha a tervek szerint a következő nyolc-tíz évben megfelelő lesz méret, lokáció és minden egyéb más szempontból.

Ha már eldöntöttem, hogy nem csak azért akarok ingatlant venni, hogy vegyek valamit, akkor jön a legfontosabb lépés: legyünk tisztában az anyagi lehetőségeinkkel. Az ingatlanvásárlás az életünk legnagyobb anyagi döntése s ha hitelt is vettünk fel hozzá, akkor a következő évtizedekben biztos meghatározza az anyagi életünket és azon keresztül az életminőségünket is.

Ha valamivel igazán tönkre lehet tenni az anyagi életünket, az az erőn felüli ingatlanvásárlás.

Honnan tudod, hogy túl drága ingatlant akarsz venni?

Az első, hogy nincs elég önerőd sem. Kell lennie mindig hathavi vésztartalékodnak, félretéve pénz ingatlanvásárlással kapcsolatban az ügyvédre, a 4%-os illetékre (kivéve ha most vásárolsz CSOK-kal), a legszükségesebb felújításokra és berendezési tárgyakra. Ha összesen 7-8 millió forintod van, akkor az ezekre szűken elég is lesz, de akkor még nincs semmi önerőd magához az ingatlanhoz.

Ha ezeken az összegeken túl nincs meg a törvényileg elvárt 20% önerőd sem, akkor lehet, hogy korai még az ingatlanvásárlás. (Azaz egy negyvenmilliós lakáshoz legyen minimum 5-6 milliód, amit nem teszel bele a lakásvásárlásba és további nyolcmillió forint önerő.)

Ha hitelt kell felvenned, mire figyelj?

Az első, hogy mennyi hitelt kapnál a fizetésedre és az önerődre. Ezt érdemes még az előtt tisztázni, mielőtt egyáltalán elkezdesz ingatlanokat keresni. Hívd fel a hitelügyintézős Gáborunkat, ő egyből megmondja neked telefonon, nagyjából mire számíthatsz. Ennél eggyel pontosabb módszer, ha kérsz előbírálatot, ahol a bank megmondja, erre a fizetésre és önerőre maximum mennyi hitelt adna. Ebben is tud Gáborunk segíteni.

(Fontos, hogy legalább öt, de inkább tíz évig fix kamatozású hitelekben gondolkodj, nehogy pórul járj a kamatok emelkedése miatt.)

Ha ezzel megvagy, azt kell végiggondolnod, akarod-e illetve tudod-e fizetni ezt a törlesztőrészletet 10-15-25 évig. Olvasd el erről ezt a cikket:

Megér ennyit?

Lehet, hogy nem ér meg az Álmaid Háza annyit, hogy a következő 20 évben ne menjetek nyaralni a törlesztés miatt és állandóan veszekedjetek, mert soha nem elég a pénz semmire. A végén úgy ne járj, mint sokan mások, akiknek a házassága ment rá a Szép Nagy Ház miatti anyagi problémákból fakadó állandó veszekedésekre. Most a férfi ott él egyedül a Szép Nagy Házban, a két vagy három gyerek pedig az anyjukkal egy bérelt lakásban. (Vagy fordítva.)

Mennyi legyen a maximális törlesztőrészlet? Annyi, hogy szükség esetén a dupláját is ki tudd fizetni. Csökkenhet a fizetésed, a tervezett két gyerek helyett három lesz, ezért a feleséged már nem megy vissza dolgozni vagy csak négy órában, így mindjárt kiesik az ő fizetése, recesszió jön, ami megtépázza a családi vállalkozást és még hosszan lehet sorolni a lehetőségeket, ami miatt csökken a család bevétele.

Tehát csak annyi hitelt vegyél fel, amennyinek a havi törlesztőrészlet dupláját is ki tudnád fizetni a jelenlegi bevételedből. S ne is tervezz a rózsaszín jövővel: “Most még keveset keresek, de három év múlva már biztos, hogy nem lesz gond ez a törlesztő.” Oké, akkor majd három év múlva térjünk vissza a kérdésre. A jövő nem a tiéd. Nagyon fontos szempont, hogy ne feszítsd túl magad a hiteltörlesztővel, legyen bőven mozgástér, ha csökkenne a jövedelmed, ami bármikor megtörténhet a futamidő 15-25 éve alatt.

Érdemes kötnöd egy kockázati életbiztosítást is, de olyat, ami táppénz esetén is fizet. Miért fontos ez? Egy elhúzódó betegség esetén a táppénz maximalizálva van, függetlenül attól, mennyit keresel egyébként. A fizetésed 60%-át kapod, de maximum a minimálbér kétszeresét. Könnyen lehet, hogy a törlesztőd több lesz, mint a táppénzed.

Fontos, hogy ne vegyél fel túl sok hitelt. De legalább ennyire fontos, hogy ne vegyél meg egy ingatlant se csak azért, mert úgymond csak ennyire telik.

Többször elhangzott tanácsadáson, hogy saját házat szeretnének Budapesten vagy közvetlen környékén egy jobb helyen, 40-45 millió forintért. Ennyi pénzért építési telkeket adnak mostanában, Budapest rosszabb részein esetleg egy alapjaitól felújítandó, nagyon rossz állapotban lévő házat kapsz, amire azonnal tízmilliókat kell költened.

Úgyhogy eszedbe ne jusson ennyiért házat venni. Vagy elégedj meg egy lakással, ennyi pénzből már találsz elég nagyot és jót is, vagy vegyél fel több hitelt és vegyél egy normális(abb) házat, vagy legyen további 25 milliód felújítani. (Mert arra a házat, amit te 45 millióért megkapsz Budapest környékén, minimum ennyit gyakorlatilag azonnal rá is kell költened.)

Amit éppen venni akarsz, az az otthonod lesz a következő tizenvalahány évben. Biztos, hogy a világ végére egy sötét, penészedő, lepukkant, hatvanéves házba akarsz hazajárni olyan környéken, ahol a lányodat nem mered egyedül kiengedni az utcára délután négy után? Bevásárlási lehetőség semmi, a busz meg csak óránként jár.

Mert ne legyenek illuzióid, ha egy ház vagy egy lakás a többihez képest túl olcsó, annak mindig nyomós oka van. Az állapota, a környék és sok minden más miatt.

Úgyhogy engedd el a túl olcsó ingatlant és vizsgáld meg, mi lenne, ha 20 millióval több hitelt vennél fel. Annak tudnád fizetni a törlesztőjének a dupláját? Ha igen, akkor inkább azt válaszd. Ha nem vagy éppen tudnád, csak nem akarod bevállalni a nagyobb törlesztőt, akkor viszont engedd el egyelőre a dolgot. Jobb egy bérlakásban vagy kisebb saját lakásban élni mint a nyakadba venni egy romhalmazt vagy egy számodra túl nagy terhet jelentő hitelt.

Ha kiderítetted, hogy milyen anyagi lehetőségeid vannak, vizsgáld meg, mit is akarsz venni tulajdonképpen. Sokan úgy kezdenek el keresni, hogy fogalmuk sincs, hogy mit akarnak. Lakás? Sorház? Lakás kertkapcsolattal? Ikerház? Családi ház? Kicsi? Nagy?

Ülj le és kezdd el írni, mi az, amihez mindenképp ragaszkodsz és mi az, ami jó lenne, de nem létszükséglet.

A klasszikus szükséges-kellene-jó lenne felosztás.

A gyerekeknek külön szoba kell, ez a költözés oka, így ehhez ragaszkodsz.

Úgy kellene, hogy a hálók egy szinten legyenek, hogy ne az legyen, hogy a gyerekek hazaérnek az iskolából, felmennek az emeletre a saját szobájukba és nem is látod őket hétszámra. Ezért lehetőleg ilyen ingatlant keresel.

Ha belefér, jó lenne egy extra szoba, ahol lehetne a gardrób, a vasalóállvány, meg tudna dolgozni az, aki éppen home officeban dolgozik. De nem létszükséglet, ha ez nem jön össze, el tudod engedni.

Ahhoz ragaszkodsz, hogy az autóddal ne az utcán kelljen parkolnod, mint a lakótelepen, ha már egyszer házat veszel, de ha csak autóbeálló van a kertben vagy mobilgarázs, az is megteszi.

120 éves bérházba egyáltalán nem akarsz költözni. Vagy nem vagy hajlandó 35 percnél többet utazni a munkába. Mi a fontosabb? Hogy legyen sík az utca és a kert is, ahol lehet focizni vagy a panoráma, hogy elláss a szomszéd településig? Mert a kettő ritkán megy együtt.

Mivel a tervek szerint több gyerek lesz, lift nélküli házba az ötödikre nem akartok költözni, hogy aztán a gyerekeket meg a babakocsit plusz még a bevásárlást is fel kelljen küzdeni mindennap az ötödik emeletre.

Mindegy, hogy milyen szempontok alapján választasz lakást vagy házat, de mielőtt nekiállsz keresgetni, ezeket tisztázd le magadban, sőt magatokban. Ha már van családod, fontos, hogy mindenki igényét figyelembe vegyétek.

S olyan ingatlanokat, amiket kizártál, feleslegesen meg se nézz. Sokkal könnyebb lesz az életed.

S döntés előtt gondold végig, tényleg szükséged van-e akkora házra, annyi szobára és így tovább. Olvasd el ezt a cikket a témában:

Sokat bukni a nagy dolgokon lehet

(Mostanában sok ingatlant megnéztem és például egyáltalán nem fér a fejembe, hogy három hálószobás ingatlanba miért kell három fürdőszoba?! Annyi ilyen ház épült és csodálkozom. Gardrób nincs, dolgozó nincs, de három fürdőszoba három vagy négy embernek, az van. Csak hogy legyen mit takarítani meg majd felújítani 15 év múlva. Nem is emlékszem, volt-e olyan ház, amibe csak egy fürdő volt plusz egy vécé? De ez csak így eszembe jutott, zárójelben.)

Jelenleg egy borzasztóan felpörgetett keresleti piac van. Ami nem csak a néha már horrorisztikus árakban nyilvánul meg, de abban is, hogy az emberek kínjukban már minden szemetet megvesznek, legyen szó lakásról vagy házról. Főút mellett, vasút mellett, autópálya mellett, stadion mellett, sötét, lepukkant, kert nélküli ingatlanokat is el lehet most adni. (Ahogy 2008 előtt is minden szemetet megvettek az emberek, nézzen bár a nyolcsávos Hungária körútra a 100 éves ház túl kicsi és sötét lakása.)

Azonban ha lehűl a piac, ezek az ingatlanok eladhatatlanok lesznek. (Addig meg csak élhetetlenek.) Ha újra minden utcában lesz legalább két-három eladó ház és minden társasházban négy-öt eladó lakás, senki nem fog akarni gyár, vasút, stadion, autópálya vagy főút mellett lakni vagy egy északi tájolású, borzasztó elosztású lakásban egy lerobbant öreg házban.

Ezért ha csak ilyen ingatlant tudnál most venni, szerintem inkább ne tedd.

Sokat lehetne még erről írni, de most inkább abbahagyom. A következő részben megnézzük, hogyan árazd be az ingatlant, illetve nézesd meg statikussal és/vagy építésszel vásárlás előtt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

310 hozzászólás

 • lvjtn
  köszi! jó a linkelt oldal!

  nem tudom, ezek a 10-20 ezres alap lézeres távolságmérők mennyire megbízhatók, de megkozkáztatom, hogy megérik az áruk

  ***

  bejelentkezés: 2015 és 2020 között adtam ki befektetési céllal vett ingatlant egyetemistáknak vidéki nagyvárosban (külföldieknek is), soha semmi gond nem volt a bejelentkezéssel, a bérbeadási szerződéssel bementek, intézték, én ugyanazon határozott (tanévre szóló) szerződéssel júliusban meg kijelentettem őket, 4x is megcsináltuk ezt, soha nem volt belőle gond egyik részről sem

 • xavv
  “Próbálj meg albérletet találni 2 gyerekkel, sok sikert!”

  Pedig a kockás papíron tök jól ki lett számolva, hogy ha kiraknak az albérletből, akkor majd jól elmész egy másikba a családoddal, a bútoraiddal, a gyerekeiddel, a háziállatoddal, nincs itt semmi látnivaló. Itt az ékes példa, hogy az elmélet és a gyakorlat nem mindig alkot közös metszéspontot.

  “De egy családnak albérletben lakni irreális létbizonytalanság.” Pontosan ezért akar mindenki sajátot, nem pedig a kádári beidegződés miatt.

 • Gaben
  Miklós, pont erre írtam, hogy nem a minőségük volt jó, de az atomtámadást is kibírták volna.
  Egy panel épületnél lehet jobb minőségűt építeni, nem is nehéz. Csak meg kell nézni az energetikai tanúsítványaikat. Nem a büszkeség szinonimája. De hogy nem fognak belátható időn belül összedőlni, arra bármekkora összegben hajlandó lennék fogadni.
  Mellesleg arra is tennék egy nagyobb összeget, hogy egy ma megvett 600 ezres mosógép 10 éven belül meghibásodik, és nem lesz gazdaságos a javítása. Ez olyan biztos, mint a napfelkelte.
 • Éva
  Mi Szegeden élünk december óta 3-an, bérlünk 11 hónapos totyogóval 3 szobás új lakást. A tulaj jogász, van vagy 10 kiadó lakása. Aláírtunk 1 papírt, hogy ha arról van szó, tudjuk a gyereket hova vinni (van egy házrészem).
  1 emberke intéz neki mindent. Vmi javítandót találtunk, szóltunk emberekének, küldte a mestert és a havi összegből leütottuk. Ha majd mi törünk össze valamit, mi intézzük.
  Havi 1x jön pénzért, számlát is kapunk, kauciorol is van számla.
  Decemberbe minden hibát fotoztunk, e-mailen küldtük neki (német diákok laktak itt, erre-arra nem úgy vigyáztak).

  Hasznosnak tartom, hogy eddig több helyen béreltünk, tudom, milyen saját lakást szeretnék majd venni par év múlva. Feltéve, hogy még akkor is szeretni fogjuk Szegedet, és Szeged is minket.

 • tip
  a “kirakás” nem jogi fogalom, én itt a felmondást értettem alatta.

  Nem a tulajnak róttam fel, hogy él a törvény adta jogával, hanem a törvényhozónak, hogy nem szab gátat a felmondás visszaélésszerű alkalmazásának, ezáltal tkp. a bérlő összes, törvény adta joga formaság, puszta ajánlás.

 • Éva
  Ja, és előtte kb 5-6 helyről azt a választ kaptuk, hogy gyerekkel nem jelentkezhetunk be (tudom, hogy a szerződéssel megtehettuk volna, a lakcimes hölgy is megerősítette ezt)
  De én balfasz ember től amúgy sem bérelnek (aki pl ennyit nem tud, hogy szerződéssel is bejelentkezhetunk + nem engedne minket gyerekkel költözni) Szerencsére aki értelmes, az kiadja nekünk a jó lakást.

  1 vicces argumentum volt 1 nőtől:az egyetemisták kevésbé lakják le a vadiúj lakását, mint a gyerekesek 🙂

 • Surci
  dorina
  “Túl azon, hogy érzelmileg ki hogyan viszonyul a panelhez, azért a Bankok nem szoktak teljesen hülyék lenni. Ha elfogadják 20-30 éves hitelre jelzálogfedezetként”

  Devizahitelek hahahahhaha 😀 az a cirkusz elvitte a bankok ÖSSZES profitját, amit a rencerváltás óta összeszedtek az országban.

  Mondjuk attól tény, hogy statikailag megbízhatóak a panelok. Lehet szidni hogy nem adnak high-class életérzést, de egy 1M/nm-es gangos, szakadó lépcsőházas belvárosi kecó még annyira sem.

 • untermensch4
  Olyan panelben lakok aminek az alapozásánál még néhai atyám dolgozott diákként. Innen tudom hogy az alapok vasbetonjában a vas nem teljesen a technológiának megfelelően lett rozsdátlanítva. Ablakos cégnél dolgozva láttam ugyanitt hogy a falak párhuzamossága sem teljesen a tervrajzon szereplő, ebből tudom hogy a felépítménynél kb úgy dolgoztak ahogyan egykori IKV-s mesélte: az 5.emeletig nyugisan, utána a közelgő határidő miatt “jóvanazúgy”.
 • expect
  “De egy családnak albérletben lakni irreális létbizonytalanság.”
  Irreális létbizonytalanság az, ha nincs egy fillér vésztartalékod se és semmi köze ahhoz, hogy bérelsz vagy hitelt fizetsz.
  Őszintén szólva ezt a folyamatos mantrát se értem, hogy gyerekekkel nem lehet lakást kivenni. Írd és mondd egyetlen egyszer sem találkoztam olyannal, hogy elmentünk megnézni egy lakást/házat és azt mondták volna, gyerekkel nem lehet kivenni. Alapból hülyeség már a dolog puszta felvetése is, mivel egy gyerekes családnak megfelelő méretű ingatlan nagysága előre predesztinálja, hogy nemigazán adható ki pl egy főnek. Szóval egy 3-4 szobás lakást vagy kiadsz több egyetemistának vagy egy családnak. Az állagromlás kockázata meg igazából az előbbinél nagyobb.
 • Albiztató

  De ha nem elég a 2-3 hónap, akkor mondom, írjatok bele többet. Illetve ha tényleg ezen múlik, hogy a híd alá mentek-e, akkor nem hétvégéken meg esténként kell lakást keresni, hanem kivenni az éves 20+ nap szabadság akár jelentős részét is, és reggeltől-estig ezzel foglalkozni.

  ugyanez neked is. Figyi, én emlékszem, hogy gyerekként az ország egyik végéből a másikba költöztünk a 90-es évek elején. Nem volt még internet, telefon is ritkán. Apróhirdetési újságokból lett kinézve néhány (!) érdekes ingatlan, és igen, akkor az egész család beült a wareszba, és az volt a hétvégi program. Nem tudom a szüleim hogyan csinálták, de 3-4 helyet néztünk meg összesen, majd költöztünk.

  Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

 • Albiztató
  Folytatás:

  De most családfőként mi is lerendeztünk már egy hasonló költözést nemrég, csak ugye jóval jobb kommunikációs lehetőségek mellett. Asszonnyal felváltva éjszakánként bújtuk az ingatlanhirdetéseket, előszűrés ezerrel. Ugye régen nem volt internet, email, google maps, ingatlan.com, stb. Most ezeket értelmesen tudod használni.

  Shortlisten talán 10 lakás maradt. Személyesen ötöt néztünk meg.

  A gyereket 2 helyre vittük el összesen, majd kivettük az amúgy is optimálisat, amit szerettünk volna.

 • Nacionalista

  Nyilván annál, mintha totálra ki van feszítve anyagilag a család, annál jobb a bérlés, de még jobb válasz hogy saját tulajdon, csak olcsóbb.

  Szűrj rá a .com-on, hogy szerepeljen a hirdetésben a “gyerek” szó. Sok száz hirdetés, és ezek csak azok, ahol explicite kijelentik hogy nem jöhetsz gyerekkel, sok van ahol ezt ugyan nem írják ki de úgy gondolják. Ez egy jóval szűkebb piac. De nem is az a legnagyobb gond, hanem hogy hogyan találsz pld. új bölcsit 3 hónap alatt? Amikor sok helyen fél éves várólista van, és ráadásul azért a beszoktatás sem olyan egyszerű hogy szívesen csinálnád minden évben. Ha meg már oviba/suliba jár a gyerek, akkor nem szívesen szakítja ki az ember a közegéből.

 • Csizkek
  „ Most olyan eladó ház van az ingatlan.comon, hogy a 10 méteres utca túloldalán fut a vasút, szó szerint az ablak alatt.“
  Mo-on ez hogy nez ki? Van barmifele zajvedelem ilyenkor? Most neztem eg hazat Nemeto. Hasonlo helyzet. De itt betesznek egy zoldsavot, egy 5m magas zajvedo falat, egy garazssor, utca es utana a haz. A vonatokat meg lassitjak, orankent max 3-4 vonat, egy nyomtav. Nem tunt rossznak, de nem bizalomgerjesztl.

  csizkek, nem tudom, mert el sem mentem megnézni. Gondolom zajvédő fal talán van, de azért az éjszaka annyit ér, mint halottnak a beöntés.

 • VAG
  Több, mint 60 éve épült Magyarországon az első panel. Azóta is jól van. Nem úgy épültek, ahogy a technológia előírta? A most (amúgy úgyszintén vasbetonból) épülő nagy társasházak úgy épülnek, miközben a beruházó egyetlen célja a profitmaximalizálás (nem csak a minél több bevétel, hanem főleg a minimális kiadás útján) és román orkok végzik az építést? Panelekben szakadtak már le teljes emeletek, vagy az Ó utcai gangosban? A Mosoly utcában a panelből kellett életveszély miatt most mindenkinek kiköltözni, vagy a kasa téglaházból? A panelban kell lift hiányában a (cselédlépcsőnek épített) “lépcsőházban” felmászni a 20 méter magasan lévő negyedik emeletre, vagy a bérházakban? Paneleket építettek falban egymás mellé 40-50 méterre nulla zöld felülettel, vagy a mostani társasházakat? Nem fogja bírni a panel villamos rendszere, ha minden lakó elektromos autóval jár majd? Ezen felsírtam. Folyt köv
 • VAG
  Folyt. Egy rendesen leszigetelt panel, kicserélt ablakokkal, új radiátorokkal, egyedi fűtésmérőkkel, új lifttel, cserélt szellőzőmotorokkal, megcsinált szemétledobóval, cserélt vízvezetékkel/flexicsövekkel még akkor is lakható lesz, ha már senki nem emlékszik majd, hogy hol állt a Danube Executive Green Luxury Elite Residence épülete. Hogy ki akar szomszédokkal és ki egy erdő közepén egyedül lakni, az már más kérdés.
 • Sanyi

  “Irreális létbizonytalanság az, ha nincs egy fillér vésztartalékod se és semmi köze ahhoz, hogy bérelsz vagy hitelt fizetsz.”
  Az, hogy valaki elmegy-e dolgozni és pénzt keres, illetve nem költi el minden forintját, elég nagy mértékben rajta múlik.
  Viszont az, hogy a tulaj eladja-e a feje fölül a lakást, amit bérel, teljes mértékben rajta kívül álló dolog. Akkor tehát melyik a nagyobb bizonytalanság?
  Ha van pénzed, nem olyan nagy gond, ha nem találsz munkát egy ideig. De ha lakhatást nem találsz, az elég kellemetlen tud lenni. Márpedig munkát találni még mindig könnyebb, mint rendes albérletet.
 • eMérnök
  Leírtam, hogy a “csak saját” pártiak leírják, mindig azokat az eseteket, ahol jobban megéri a saját és nem veszik figyelembe, hogy ezeken kívül is léteznek esetek. Erre olyan cáfolatok jönnek, hogy próbálj 3 gyerekkel költözni.
  Így elég felesleges az egész kommentszekció, mert nincsen szó látókörszélesítésről vagy bármi hasznosról, ami miatt megéri egy diskurzust folytatni.
  Ha 3 gyerekkel nehéz költözni, akkor az egy olyan eset, ahol lehet megéri venni. De ez nem jelenti azt, hogy minden eset ilyen. De azt is értem, hogy erre jön majd egy másik olyan eset, amikor venni éri meg, és ezért a bérlés mindig hülyeség.

  Én 2 kutyával is találtam albérletet eddig, de elfogadom, hogy másnak ez nem megy. Amúgy sokat tanultam is arról az albélretekben, hogy nekem mi fontos egy lakásban, amire először nem gondoltam volna.

 • Herr Riporter

  “igazad van abban, hogy a mozgás fontos. De muszáj ezt munkába járással tölteni? Nem lenne jobb, ha az edzésidődet saját magadnak tehetnéd el?”

  Személyiségfüggő.
  Én szívesen sétálok reggelente a vasútállomásra, de home office-ból felállni és elindulni sétálni gyakran nehezebb, kisebb a motiváció.
  Vonatozni is jó, kevesen utaznak (nyilván nem Bp közelében), kényelmes, nem kell a vezetésre figyelni.

 • Attt
  Én másik oldalról szólnék hozzá, albérlőként. Azzal egyetértek, hogy saját ingatlant csak akkor, ha 8-10 évet le akarok ott húzni.

  Számomra horror, amikor emberek a dugóban…hmm….ülnek. Szép szóval és ezzel telik el az életük jelentős része, csak azért, hogy kertesházban lakjanak…mindeközben egyáltalán nem laknak ott, mert az irodában és a kocsijukban laknak a valóságban. Én maximum 40 percet vagyok hajlandó ajtótól ajtóig utazni, ez is napi 80 perc az életemből.
  A párom 27, én 31 vagyok, most még tökéletes a belváros. Innen mi vidéki nagyvárosba megyünk, kertesházba, 20-30 perc a város széli kertesből a város közepe, tökéletes. De ha még több pénzem lenne, akkor újépítésű legtetején egy 100+ négyzetméter + teraszos lakás lenne a cél Budapesten, ez sajnos elérhetetlennek tűnik.
  Nem csak a lepukkantak laknak benn a városban.
  Szóval ez is egy szempont lakásvásárlás szempontjából.

 • DontPanic

  Természetesen lehet gyerekkel is albérletet találni. Mi is találtunk volna simán, de elment tőle a kedvünk.
  Vételre nem találtunk szimpatikusat.

  N+2 hálószobás lakás, parkolóval, jó a lokáció. Nem is volt túl olcsó.
  Jogász házaspár a tulaj.
  Már a telefonban éreztem a bizonytalanságot, amikor mondtam, 1 éves gyerekkel vagyunk.
  Aztán a személyes megtekintéskor eleresztett egy ilyet, hogy végülis a felesége azt mondta, inkább a gyerekesek mint a macskás nő. Erre kultúrált emberként inkább nem is mondtunk semmit, de ezek után hiába mutogatta volna végig a lakást, elköszöntünk. A legszánalmasabb az volt, hogy utána még felhívott, hogy minket választanának, mehetünk. Itt már nem tudtam mást mondani, csak azt, hogy inkább hívja a macskás nőt.

  És ezt úgy, hogy jogász tulajok játszották el jól szituált bérlő jelöltekkel.
  Utána inkább mégis a vásárlás mellett döntöttünk.

 • SzaboZ
  Lakásbérlés: voltam évekig mindkét oldalon (bérlő, bérbeadó).
  Az egyik oldalon a legnagyobb vagyontárgyadat (lakás) adod oda, a másik oldalon a havi legnagyobb kiadásodat (bérleti díj) fizeted érte.
  És persze inkorrekt bérbeadók ugyanúgy vannak, mint inkorrekt bérlők.

  ” engem senki ne rakjon ki, se most, se három, se hat hónap múlva.”
  Attól, hogy a tulaj bérleti díjét cserébe bérbe adja, attól még az ő lakása.
  Ha megváltozik az élethelyzete, akkor dönthet úgy, hogy felbonthatja a bérleti szerződést.


  “A 3 év alatt beszedett 4,86M Ft-ból nem telt erre az extrára?”
  Miután kifizetted, az már az ő pénze.
  Nektek ugyanannyi lett volna kitakarítani a sütőt, és a hűtőt, mint neki.
  Miért nem tettétek meg?

 • expect

  Azt ugye most nem akarod bemagyarázni, hogy könnyebb munkát találni, mint egy bérlakást, ugye? 😀

  “a tulaj eladja-e a feje fölül a lakást”
  Az egész terminológia értelmetlen, amit használsz. Van egy bérleti szerződés, ebben benne van, hogy ki milyen felmondási idővel mondhat fel (vagy nem mondhat fel). Hogy adja el vki a fejed fölül a lakást? Van egy szerződésed mondjuk 3 hónap felmondási idővel, akkor ha felmondják, mert eladják, nem holnaptól kell kiköltöznöd, hanem 3 hónap múlva. Ha van egy 3 éves szerződésed, akkor meg tökmindegy, hogy eladják-e vagy sem, a te szerződésed ugyanúgy érvényben marad.

 • expect

  Csak Budapesten több mint 10ezer hirdetés van, ha ebből több százban van vmi gyerekkel kapcsolatos említés (egy hirdetésbe egyébként nem csak azt szokták beleírni, hogy gyerek kizáró ok, hanem hogy gyerekeseknek kiváló :)) az nemhogy nem jellemző, hanem semmi.

  “új bölcsit 3 hónap alatt?”
  Miért kéne új bölcsit találni? Elég ritka az az eset, hogy nincs vállalható távolságon belül megfelelő kiadó ingatlan. De, ha úgy gondolod tényleg nincs, akkor meg simán előre kell gondolkodni, pl szerződsz 3 évre határozott időre, ha ennyire kardinális, hogy a bölcsi ne 6 km-re legyen, csak 800 méterre.
  De amúgy visszakérdeznék. Ha ennyire fontos, hogy a bölcsi/óvoda/iskola a lakhelyhez ennyire közel legyen, akkor a gyermek minden életszakaszában eladod a lakást és költözöl? Mert az viszont tényleg ritka, hogy egy párszáz méteres körzetben lesz mindegyikből megfelelő.

 • csizkek
  ” De nem is az a legnagyobb gond, hanem hogy hogyan találsz pld. új bölcsit 3 hónap alatt?”
  Nekem az osszes ismerosom a fel vilagon keresztul logisztikazza a gyerkocoket, bolcsi, ovi, suliba, sajat kecokbol. Mert ahol tudott venni, ott vagy semmi nics vagy nem akarja vinni a gyerkocet. Ennek megfeleloen az is durva, hogy mar versenysport vmi egyeb csak papiron lakcimet keresni a kivant intezmenyhez. Ez Budapest es az en ismerettsegi korom, nem kis mintan.
  Szoval miert kellene uj “intezmenyt” talalni, mikor a nagy atlag fel vilagon atautozik amugy is a sajat kecokbol..
 • csizkek
  ” A most (amúgy úgyszintén vasbetonból) épülő nagy társasházak úgy épülnek, ”
  Nem ugy epulnek. a mai lakoparknak csufolt lakotelepek, monolit vasbeton szerkezetesek. Ott a vasbeton “egybe” ontott, mig a paneleknel ez nem igaz.
  Egyebkent az elettartam inkabb a 80-100ev amit vallaltak rajuk aztan meglatjak. 60-as evekben kezdek oket epiteni, azert a legregebbiekben is van meg 20-30ev minimum. Amugy szerintem is jobb mint az atlag belvaros, peneszes, salatromos fuggofolyosos borzadvany.
 • csizkek
  “Márpedig munkát találni még mindig könnyebb, mint rendes albérletet.”
  Ezzel nagyon nem ertek egyet! Egyreszt ha mar bizonytalansagrol beszelunk, akkor tegyunk melle szamokat? Mennyire bizonytalan? Egy befektetesnek vett es kiadott kecok kozul hanyat adnak el mondjuk 5-10evnte berlovel? Es mekkora az impactja? Mert lehet, hogy semmi.
  Munka kereses egyre nehezebb kor elorehaladtaval. Es akkor lesz fizetesi nehezsege az embernek ha jon a medve es lecsapja a piacot. Akkor amikor mas is munkanelkuli lesz. Nem akkor leszel gondba es kell munkat keress adott szuk lokacioban amikor egyebkent barkit felvesznek barmire. Hanem akkor amikor neked se meg a szomszedodnak se lesz meloja.
  Nekem “konnyu” munkat talalnom, altalaban nem en keresek, hanem engem keresnek. Megis volt egy 6 honapom amikor veletlenul semmi nem volt.Egy kimaxolt lakashitel vitte volna a kecot.
 • SzaboZ

  “– kisállat tartás (szintén 10-ből legalább 9 albérletben kizáró ok)”

  És tegyük hozzá: nem véletlenül..
  Rengeteg rossz tapasztalat van.


  “(magyar) bérbeadó bármilyen indok nélkül bármikor felmondhat, ez az alapfelállás.”

  Ahogy a bérlő is. Nem kell semmilyen indok.

 • Sanyi

  Ez nagyon szép elméletben, csak a gyakorlat mutat mást. Ezen kívül, ha van 3 hónapom, akkor is eladták a fejem fölül a lakást. Nem én akarok elköltözni, hanem valaki úgy döntött, hogy mennem kell.
  Sok helyzetben vállalható kompromisszum, hosszútávra nem életképes megoldás.
  Eddigi életem során még soha nem voltam 2 hétnél tovább munkanélküli, viszont kerestem hónapokig normális albérletet. Pedig nincsenek extra igényeim. Szóval de, sokkal könnyebb munkát találni.
 • Nacionalista
  expect, csizkek
  I.
  “Elég ritka az az eset, hogy nincs vállalható távolságon belül megfelelő kiadó ingatlan”

  Attól függ, hogyan definiálod a vállalhatót. Valami lyukat persze mindig találni, de olyat amiben szívesen lakok azért nem annyira triviális. Az elmúlt 10 évben jópárszor kerestem már albérletet Bp-n, és a hirdetések nagy része hulladék. Sötét lyukak, ablak a Hungáriára, 3 másik ember a lakásban stb. Egyedül rugalmas az ember és nem gond pár kerületet arrébb menni, gyerekekkel sokkal több a szempont.

  Ha nagyobb a gyerek, akkor már mobilisabb: fel tud ülni a buszra, vagy tud 5 km-t biciklizni. Tudom, hogy sokan cipelik a gyereket még 16 éves korában is kocsival a város másik felére, ez egy olyan dolog, amit soha nem fogok megérteni. Semmi kedvem a fél életem a dugóban tölteni.

 • Nacionalista
  II.
  A 3 éves szerződés jól hangzik, csak az téged is nyilván ugyanúgy kötne, azaz elveszted az albérlet egyetlen előnyét, a mobilitást. Annyi a különség, hogy ha beüt a krach, akkor nem a törlesztőt hanem az albi díjat nem fogod tudni fizetni, és azért jön a behajtó…

  Ha beüt a nagy gebasz (elveszted a munkád stb.) akkor a bankkal lehet tárgyalni, hitelidő hosszabbítás stb. A lakástulaj csak simán ki fog dobni (tök jogosan), és mehetsz munkásszállóra a gyerekkel vagy amit éppen meg tudsz engedni magadnak.

  Abban persze egyetértünk, hogy tartsd be amit Kiszámoló ír: csak akkora hitel, aminek a 2x-t is ki tudod fizetni, ha abból nem jön ki semmi akkor vegyél kisebb lakást. De ma Mo-n családdal lakást venni kisebb kockázatú mint bérelni. Persze ha nincs családod, vagy nem Mo-n vagy, vagy jó a kockázattűrésed, akkor akár más is lehet a matek

 • Albiztató

  ” Ezen kívül, ha van 3 hónapom, akkor is eladták a fejem fölül a lakást. Nem én akarok elköltözni, hanem valaki úgy döntött, hogy mennem kell.”

  Ennek semmi értelme. Eladás nélkül is mondhatja, hogy tipli, mert pl. kell neki a lakás. Akármi miatt.

  Ezért kell olyan szerződést kötni, ami mindkét felet egyenrangúnak ismer el.

  Mielőtt beleköttök, igen, egyenrangúak sose lesznek. Mert egy ingatlan ára mondjuk 25 évi bérleti díj, ergo mindig a tulajdonos fog extra kockázatot vállalni. Akár tetszik, akár nem, ez van.

  “engem senki ne rakjon ki, se most, se három, se hat hónap múlva.”

  Hát akkor vegyél sajátot. De lehetőleg valami tanyát, mert egyébként ugyanúgy popónrúghat a lakásszövetkezet, az önkormányzat, az akárki, ha éppen olyat csinálsz az elvileg “saját” ingatlanoddal, ami nekik nem tetszik.

  Welcome to the real life.

 • expect

  “Sok helyzetben vállalható kompromisszum, hosszútávra nem életképes megoldás.”
  Pont hogy arról beszélek itt én is, meg még sokan mások is, hogy a bérlés az szemben az állításoddal MINDIG egy vállalható kompromisszum, épp ezért nyilvánvalóan hosszútávon is egy alternatíva, míg a saját lakás pont hogy nem mindig (és pláne nem mindenkinek) vállalható kompromisszum (merthogy az is az). Nem arról van szó, hogy melyik a “jobb”, a jobb az egy szubjektív kérdés, ami az adott emberektől függ, hanem arról, hogy hazug az az állítás, miszerint pl “családdal csak a saját az opció”.
 • tip
  A saját használatú lakás az nem befektetés, hanem fogyasztás. Aki a fogyasztását bérelve fedezi (és más ingatlantulajdona sincs), az tkp. shortolja az ingatlanpiacot. Ennek akkor és ott van értelme, ha arra számítunk, hogy előbb-utóbb a szociális hálóba kell majd kapaszkodnunk, és ahol tényleg van is ilyen szociális háló. Látom a német példát, ott egy valamilyen-akármilyen bérlakást mindig fizet az állam, feltéve, hogy a delikvensnek (majdnem) semmi sincs a nevén. Aki erre gyúr, az béreljen.
  Magyarországon nincs ilyen szociális háló, ezért nem lehet arra számítani, hogy ha beüt a krach, akkor bérelve majd nem fogunk akkorát esni. Dehogynem.
  Ha nagyon-nagyon nagy baj van, akkor pedig a többséget menti ki a politika, mert ez a szavazatszerzés logikája. Magyarországon a többség tulajdonban lakik. Hányszor lettek kimentve az utóbbi 1x évben a tulajdonosok, és hányszor a bérlők?
 • expect

  “Ha beüt a nagy gebasz (elveszted a munkád stb.) akkor a bankkal lehet tárgyalni, hitelidő hosszabbítás stb. A lakástulaj csak simán ki fog dobni (tök jogosan), és mehetsz munkásszállóra a gyerekkel vagy amit éppen meg tudsz engedni magadnak.”
  A valóságban meg az van, hogy egy nemfizető bérlőt semmivel se könnyebb kirakni, mint egy nemfizető adóst. És még egyszer, a nemfizetés kérdésére nem a bérlés/hitel döntés a szűk keresztmetszet, hanem a tartalékok léte vagy nemléte.

  “azaz elveszted az albérlet egyetlen előnyét, a mobilitást”
  Nem teljes egészében veszted el, hisz nem futod a lakáspiac változásának kockázatát, szóval 3 év múlva rugalmasabban léphetsz, mint egy sajátból. Másrészt akár lehet anyagi előnye is. Harmadrészt nem arról szólt a fáma, hogy milyen előnye van, hanem hogy elfogadható opció-e a bérlés pl családdal. A válasz pedig az, hogy igen.

 • Nacionalista
  Még egy dolog: túldramatizálni azért nem akarom. Ha ma megtudnám, hogy 3 hónapon belül ott kell hagynom a lakásom, akkor van B és C tervem, meg tudnám oldani, senki nem halna éhen/fagyna meg a családból. De nagyon-nagyon-nagyon kényelmetlen lenne és egy rakás stresszel járna. Ennek is van ára.
 • csizkek
  ” Annyi a különség, hogy ha beüt a krach, akkor nem a törlesztőt hanem az albi díjat nem fogod tudni fizetni, és azért jön a behajtó…”

  Nem teljesen. Az alaptema az volt, hogy valaki onkent vallalja a berlest vs. vasarlas. Tehat amikor eldontheted. Ezt ugy teheted meg, hogy a “jelentosebb” befektetesedet, amit nem nyomtal bele egy sajat ingatlanban, azt vmi egyeb penzpiaci befektetesbe tolod. Tehat berlek es van egy relativ likvidebb befektetesem amihez kisebb reszenkent hozza lehet nyulni ha kell. Ergo nem erdekel a crach meg a fel eves megelhetesen tul sem!
  Mo.-on ha vesz vki kecot, az atlag ide iro is, betolja inge gyatyajat egy kecoba. Ott a penz, csak benne laksz. Jon egy gebasz, par ev es pislogsz, bank meg vitte a hazat. Nyilvan ha van penzed es ugy veszel kecot, akkor hajra.

 • csizkek
  “Aki a fogyasztását bérelve fedezi (és más ingatlantulajdona sincs), az tkp. shortolja az ingatlanpiacot.”
  Ez igy nem igaz teljesen. De ha analogiakban akarsz gondolkodni, akkor a hitelbol lakasvasarlas az mi? Fedezetlen tokeattetes kereskedes? Itt mindenki elfelejtette hany ember ment tonkre 2008-2013 kozott? Nem csak a devizahitelek miatt..
  Tul nagy itt az optimista szentiment, ilyenkor szokott jonni a medve es atall a piac szivato uzemmodra.
 • tip
  “Ez igy nem igaz teljesen” – miért?
  “a hitelbol lakasvasarlas az mi? Fedezetlen tokeattetes kereskedes?” – Nem, a jelzáloghitel fedezete az ingatlan (és az adós jövedelme). A pénzkölcsön felvétele a pénz “shortolása”, igen.
 • eMérnök
  Bérlés esetén nem fizetés: Akit zavarba lehet hozni egy ilyen szituációval, az miből vásárolna ingatlant bérlés helyett? Aki viszont tudna vásárolni ingatlant, az miért ne tudná fizetni a lakbért? A bankkal lehet egyezkedni, de ha a bérlést nem tudná fizetni, akkor milyen alternatívát tud adni a banknak, hogy ne legyen behajtás a vége? Ha hitel nélkül tudna házat venni, akkor meg milyen anyagi problémája lehet?

  Nem látom azt a szegmenst, aki tudna venni házat, de ennek ellenére nem tudja fizetni a bérlést.

  Azt a szegmenst látom, aki házat vett, és nem bírta a terhet, és a bebukott lakáshitel jellemzően sok milliós bukta, amit még akkor is kellhet fizetni, ha már lakás sincsen.

  A bérlés vs vétel vita alapfeltétele, hogy azokról szól, akiknek van választásuk. Ahol nincs választás, ott értelmetlen.
  Aki hitelképes és van önereje, illetékre pénze stb az csak abból évekig(!) tud bérelni.

 • WTF
  “A tulajdonos pedig nekem panaszkodik, hogy most ketten kergetik egymást a nagy házban az asszonnyal, amire 150 milliót költöttek és eladni sem tudják annyiért.”

  Azért nyugtassatok már meg, hogy ez valami nagyon extrém gazdag család problémája…. Nem hinném ,hogy az átlag ember 150 milliót költ pecóra…. Vagy én vagyok csóró ennyire gyerekek? Ne vicceljünk már

 • N0MAD

  “ Nem hinném ,hogy az átlag ember 150 milliót költ pecóra…. Vagy én vagyok csóró ennyire gyerekek? Ne vicceljünk már”
  Bp és környéke építkezni ennyi. Telek nélkül.
  Használt kb ennyi telekkel, plusz amennyit ráköltesz hogy felújítod.
  Cserébe el lehet érni bruttó 1m fizut, pár egyik felének a fizetése 25 év. Panel már van 30ért is, arra is lehet költeni, és az se nagycsaládos méretben. Kicsit jobb vagy kicsit jobb helyen 2m per négyzetméter akár (lakás) dunáranéző meg új szavak használatával az 500-600m környékén találod magad. Még mindíg lakás a beszédtéma. Minap nézegettem ingatlanos portál ajánlatait várakozás közben, nézz utána.

  Nem is értem miért nem népszerű a tanár szak, illetve miért pályaelhagyós. Mondjuk nyelvtanár 150ért, amikor magánórát adhat 5ért per óra alaphangon. Egyetemista többet keres korrepetálással mint a tanárok. Na de ez már nem a kérdésedre a válasz…

 • N0MAD

  De ihletet adtál, megnéztem a .com -ot. 100-120 négyzetméter házra szűrve 55 oldal találat az első negyven oldal valóban 100 alatt, de a városszéle, mindjártösszedől szavak kombinációja. 120m től már akár lakhatónak tűnők is vannak, csak meg is kell nézni, de nyilván arra is költesz valamennyit.
  Tartom a 150től lesz jó állapotú házad állítást. De az utóbbi cikkekben ez ki is volt vesézve alaposabban. A 25 évnyi fizetés szerintem jó ökölszabály lehet kb bárhol, kivéve ahol annyira alacsony a fizetés, hogy egy fizetés a kajára se elég, ott akár ingyen is van ingatlan.
  Tudom nem lakhat mindenki pesten, nem lehet mindenki tanult, nincs mindenkinek nyelvérzéke, fatornyos kisfalu…
  Azért érdemes elmélázni a kapitalizmus fel vagy leszállóágára kapaszkodjon rá az ember szerintem.
  Én meg arrogáns, tudom, bocsi, de a mai fiatalok számára rohadt szélesre nyílt az olló.
 • csizkek
  “Nem, a jelzáloghitel fedezete az ingatlan (és az adós jövedelme). A pénzkölcsön felvétele a pénz “shortolása”, igen.”
  Erdekes elkepzeles. Akkor a tokeattetes reszvenyvasarlas is a penz shortolasa?:)
  Ebbol kimaradt az a keplet, hogy az ingatlan erteke mehet lefele is es hirtelen tobb lehet a hiteled mint az ingatlan erteke. Persze h alaksz benne akkor mindegy..
 • expect

  Mint ahogy azon is érdemes elmélázni, hogy a 150 milliós ház a magyarok fél vagy egy százalékát érinti-e 🙂 Igazából nem arrogáns vagy, csupán – és ez bizonyos tekintetben inkább dicséret – teljesen elszakadtál a magyar (és a budapesti) valóságtól. Egy budapesti átlagcsalád nem rak össze havi nettó 500-600-nál többet. Nem fejenként, összesen. Szóval egyfelől nyilván semmi baj nincs azzal, amikor olyat írsz, hogy 120 milliótól már lakhatónak tűnik a kínálat, csak megmosolyogtatja az embert 🙂
 • Nbazs
  @N0MAD: “Panel már van 30ért is, arra is lehet költeni, és az se nagycsaládos méretben. Kicsit jobb vagy kicsit jobb helyen 2m per négyzetméter akár (lakás) dunáranéző meg új szavak használatával az 500-600m környékén találod magad.”

  Itt valami nem kerek. 5-600 milliós lakás? Az még az írt 2M-s (irreális) nm árat számítva is 300 nm lenne. Nem igazán láttam ilyet új építésűben. Vagy máshonnan nézve, ahol most vettem lakást (Duna mellett, újépítés, hőszivíttyú) ott az épület teljes felső szintje ~400 nm, de azon 6 lakás osztozik, és még azok együtt se kerültek volna 600M-ba. (Mondjuk nem semmi penthouse birodalom lenne 6 nappali+11 háló+7 fürdő+5WC, körülötte 175 nm erkéllyel. Kár, hogy nem lehetne egybenyitni, mert megérkezne a tető…

 • tip
  mindegy, mire fordítod a kölcsönt. A kölcsönvett pénzzel kereskedés az a kölcsönvett értékpapírral kereskedés pandantja. Ha pénzben eladósodsz, majd a pénz értéke csökken (infláció), vagy a pénzkölcsön ára (kamat) alacsonyabb, mint annak a hozama, amire becserélted, akkor nyersz, egyébként veszítesz.

  Minden kereskedésnek van kockázata. Én amondó vagyok, hogy a legnagyobb kockázat semmit nem csinálni és szegénynek maradni.

 • Zabalint

  Pedig tudatosítani kell magadban, hogy a saját célú lakás is befektetés, és ez alapján dönteni róla. A shortolás elmélettel az a gond, hogy ilyen alapon az élelmiszerárakat is shortolod. Valójában annyiról van szó, hogy vannak szükségleteink, amiket vagy folyamatosan pénzt kiadva kielégítünk, vagy egy egyszeri befektetéssel lefedjük sok évre. A napelem sem csak akkor befektetés, ha eladod az áramot, akkor is az, ha csak saját célra termelsz (más kérdés, hogy megéri-e). Vagy ugyanez pl. kenyérsütő géppel, kúttal, saját autóval bérelt helyett, stb., stb.

  Amiért fontos, hogy a saját lakást befektetésnek is tekintsd, az az, hogy ha lehet, ne menj bele olyan lakás vásárlásába, amely nem értéktartó. Nyugat-Európában ha nem egyezik az értéktartóság a preferenciáddal, célszerűbb értéktartót venni, kiadni, helyette másikat bérelni. Itthon szívás a bérlés, ezért ez nem egyszerű.

 • Zabalint

  Végigolvasva a kommentjeidet, az a baj, hogy a német valóságból próbálsz a magyar valóságra vonatkoztatni. Németországban én is bérelnék inkább, talán akkor is, ha meglenne egy teljes lakásra való pénzem. Egyszerűen azért, mert bérlőként is biztosítottak lennének a jogaim. Itthon persze, bele lehet írni a szerződésbe ezt-azt, be lehet jelenteni a lakcímet, lehet asszimetrikus felmondási időben is megegyezni, csakhogy mivel ezek nem általános dolgok, ezért ha ilyen igényekkel jönnék, a legtöbb bérbeadó azt mondaná, inkább kiadja másnak.

  A másik, hogy személyesen tapasztaltam meg 2015-ben, hogy könnyebb volt állást találni, mint kiadó lakást. Állásnál kb. 7-8 helyre jelentkeztem, 4 helyen interjúztam, 2 helyre vettek volna fel. Kiadó lakást felhívtam 10-et, megnéztem 8-at (távolról érkeztem, 2-t már kiadtak…). Folyt

 • Zabalint
  Folyt.
  És mindenhol olyan volt, mint ha interjúztatnak, csak sokkal szigorúbb feltételek mellett, mint egy állásinterjún. A legtöbb esetben a táplálékláncban nálam magasabban lévőknek adták ki, volt ahol unokaöcsinek, volt ahol egyedülálló nőnek (én házas voltam, de majdnem 1 évre egyedül költöztem volna). Jelentős részben emiatt változott a terv, és vettünk inkább sajátot. Korábban egyébként volt bérléses tapasztalatunk, nyilván nem harcoltunk ott és akkor a jogainkért, de amik itt elhangzanak, főleg a te részedről, azokból gyakorlatilag semmi sem volt alap, így köszönő viszonyban sem volt azzal, mint saját lakásban élni.
 • tip
  élelmiszert nem szokás kölcsönvenni.