Lakáshitelek alakulása Magyarországon.

Nemrég jelent meg a KSH jelentése a magyar lakáshitel-helyzetről.

Ebből néhány megállapítás:

– Fél év alatt az állomány tovább nőtt 164 milliárd forinttal, így a félév végén 3.488 milliárd forint volt a magyar lakáshitel-állomány. Ez már több, mint a 2007-es érték, de még nem érte el a 2008-as csúcsot. Fél év alatt 58 ezer új szerződést kötöttek 426 milliárd forint értékben.

– A problémamentes hitelek aránya 97%-ra nőtt. (Persze ennek oka az is lehet, hogy a bankok egyszerűen eladták a problémás hiteleket, így azok kikerültek a könyveikből.)

– Egy év alatt az átlagos hitelösszeg 14%-kal nőtt, azonban a számuk 5,3%-kal csökkent.

– A 426 milliárd forintnyi új hitelből 84 milliárd forint ment építkezésre (átlagösszeg 4,1 millió forint) vagy új lakás vásárlására (hitelátlag 9,4 millió forint), a többi használt lakásra, bővítésre vagy hitelkiváltásra lett kihelyezve. Átlagos futamidő 15,8 év, az átlagos hitelösszeg 9,1 millió forint. (Ez nem tűnik annyira soknak a budapesti lakásárak fényében, de ne felejtsük el, ez országos átlag.)

További infók a fenti linken.

Köszönjük Viktornak az ajánlást.

Share

45 hozzászólás

 • Bálint
  Mennyi a fix és változó kamatozás aránya?
  Ami kivételesen tetszik a kormány intézkedéseiből, hogy végre elkezdték nyomatni, hogy mindenki váltson fix kamatozásra.
  Így ha beüt a válság, a lakáshitelek sokkal kevésbé dőlnek be, mint azelőtt.
 • breezer
  A fix kamatnak nem csak akkor van igazán értelme, ha a teljes futamidő alatt fix? Ezeknél a fix konstrukcióknál többnyire 5-10 évig fixált aztán még van hátra további 5-10 év, ilyenkor azokkal mi a helyzet? Ha a bank bukott az első 5-10 fixált éven, akkor nem fogja tudni behozni a hátralévő futamidőn? ( persze volt 20 évre fixált is, talán azzal nem lenne ilyen gond)
 • András
  A “szerződés érték” az ingatlanok értéke, amire a hiteleket felvették vagy a felvett hitelek nettó értéke? Csak mert a 426mrd/58000 szerződésből nekem az jön ki hogy az átlagos szerződés érték ~73,4M forint. Ami akkor is soknak tűnik ha ez az átlagos ingatlan érték, és végképp rengetegnek tűnik ha ez a felvett hitelek értéke.
 • Balázs
  @balint: Viszont akkor ha nagyon elszállnak a kamatok, akkor pedig a banknak lesz veszteséges, ami hasonlóan rossz, sőt extrém esetben rosszabb…
 • Grza
  OK, közelít a 2008-as csúcshoz a hitelek összege, de ne felejtsük el azt sem, hogy a 2008-as árakhoz képest ma dupla/tripla árak vannak, tehát az ingatlanértékhez képest még “csak” a fele a hitelösszeg. (na persze a régebben felvett hitelek még a régi ingatlanárakhoz vannak, így ez sem teljesen korrekt…)
 • Tibor
  Szerintem a következő válságban nem a lakáshitelek lesznek problémásak. A múlt háborúit próbáljuk megint megnyerni a lakáshitelek fixálásával.
 • Ádám
  Félig off kérdés a hitelre telefont témához.
  Azon gondolkozom, hogy ugyan vehetnék drága fancy telefont magamnak egy összegben, még is inkább jobban megérné azt kamatmentes hitelre venni, mert infláción tudok nyerni egy kicsit, plusz a készülék árán vehetek állampapírt.
  Valahol hibádzik a logikám, vagy ennek tényleg lenne értelme?

  Köszi 🙂

 • Szabó Gábor
  Ó dehogynem 🙂 Csak nem abból az irányból, ahonnan számítanak rá. Pontosan ez a válságok lényege, hogy onnan jönnek, ahonnan senki sem számít rájuk.
 • TG
  Azon csodálkozok hogy nem öt évente van hitelválság ilyen tempóban
 • Lackó
  3x annyi hitel kell egy lakás megvásárlásához, mint 10éve. Azért nem esek hasra, hogy mennyire figyelmesek a bankok, hogy ne adósodjunk el…
 • TTT
  Ez akkor fog soknak tűnni amikor az autóipari cégek és beszállítóik kezdik elbocsájtani a dolgozóikat …. lásd pl. utóbbi időben Autoliv.
 • ritkan_szolok_hozza
  Kamatmentes áruhiteleknél valószínűleg fel fognak számítani valamilyen hitelfolyósítási díjat vagy kezelési költséget. Ezt is kalkuláld bele és ezzel számold ki, hogy az állampapír hozama kitermeli ezt vagy sem.

  Arra kell figyelni, hogy a kamatmentes hitel az nem egyenlő a részletfizetéssel:)

 • Palika
  A fixalason is a bankok keresnek jol. Nem az ugyfeleket vedik. A fix es valtozo kozotti marzs magasabb mint indokolt lenne. Ha tartosan alacsony marad a kamatkornyezet akkor meg rafizetes 5 even belul nem eri meg szerintem.
 • Maki
  “426mrd/58000 szerződésből nekem az jön ki hogy az átlagos szerződés érték ~73,4M forint.”

  426 ezer millió / 58 ezer = 7,3 millió.

 • Laci bácsi
  Én sokkal inkább arra lennék kiváncsi, hogy pár év múlva a “Lakáshitelek alakulása Magyarországon” című cikked miről fog majd szólni akkor. ( Persze, ha lesz ilyen.) Gyanítom, nem a sok boldog, elégedett ügyfélről.:)
 • american_idiot
  @Ádám Nézd meg azt is, hogy ahol kamatmentes hitelre adják a telefont, ott mennyivel drágább mint a legolcsóbb helyen amit kidob az árukereső pl. Én végigzongoráztam ezt anno az iPhone árakkal és arra jutottam, hogy legalább 10 de inkább 20-30%-kal magasabb áron venném olyan boltban, ahol kamatmentes hitelt nyújtanak. Egyébként meg gondold meg, hogy tényleg szükséged van-e a csili-vili új készülékre, én végül inkább nem cseréltem mert rájöttem, hogy felesleges urizálás lenne 😀
 • András
  kösz, elnéztem 🙂
 • gaborr
  én is pont ezen az állásponton vagyok. Ráadásul az MNB a hitelfékkel még támogatja is a bankokat ebben, mivel az emberek kénytelenek hosszú kamatperiódusú hiteleket felvenni, mert azzal jobban terhelhető a fizetésük.
  Egy válság nem kamat növeléssel, hanem kamat csökkentéssel jár (általában, bár nem tudom unortodoxiában hogyan működik). Az egy másik dolog, hogy nagyon már nincs hova, de azért még mindig lehet. A kérdés csak az, hogy egy kamatcsökkentés hogyan nyilvánul meg a BIRS és BUBOR mutatókban. Mivel egy kamatcsökkentés a bizalom megrogyása esetén a BUBORt jobban befolyásolja, mint az alapkamat. Persze ezen is tud az MNB tuningolni, ha akar.

  Persze a kiszámíthatóság az nagyon jó, de ára van.

  (nem értem miért vár mindenki kamatemelést, mikor már évek óta száguld a gazdaság, viszont az mnb-nek esze ágában sincs emelni)
  Törökök, oroszok is bőszen nekiálltak a kamatvágásnak…

 • Kepe
  Sziasztok,
  Engem az érdekelne, milyen weboldalt javasolnátok banki lakáshitelek összehasonlitasára. Hogyan lehet a legjedvezôbb lakashitelt felvenni¿ Üdv Kepe
 • birzol
  Mások ezt ingatlannal csinálják ami hoz is vissza mert kiadják, a telefonod meg csak gyorsan értéktelenedik.
 • V
  az ingatlan meg a negyven eves nagymama butorokkal tenyleg nem ertektelenedik. Masok dorzsolik a tenyeruket…
 • pt
  ott van jobb oldalt a hiteltanacsado linkje!
 • technoloG
  Érdekes pszichológiai nyomot hagy az emberben a válság, nem csak a tényleges visszaesés rombol, hanem amit a fejekben tesz. Én a válság után léptem a munkaerő piacra, sikerült elhelyezkedni, korrekt szinten megélni, soha nem volt hitelem és a környezetemben látható hitelválság miatt nagyon tartottam és tartok még a lakáshiteltől is. 2016-ban kb. 10MFt-unk volt házvásárlásra, hitelt nem mertünk felvenni, pedig vehettünk volna egy nagyon jó lakást 30MFt-ért, mondván kivárunk és gyűjtünk. Most van 40MFt-unk, közben a hasonló kategóriás ingatlanok 65+MFt-ba kerülnek. Ha mertünk volna kockáztatni, megvehettük volna a vágyott ingatlant, a hitelt már végtörleszteni is tudtuk volna. Helyette pénzünk az van, de a cél még messzebb került, közben bővül a család, lassan kényszerhelyzetben vagyunk és a bérleti díjak is elszálltak, a környezetemben mások is hasonló cipőben járnak.
 • örök körök
  Ha fix kamatra kiadott nagy mennyiségű lakáshitel mellett ugranak meg a kamatok, infláció, esetleg ülnek sokan seggre egy válság miatt, az kinek fog fájni? Ha jól értem állam bácsinak igen, mert a kamatok egy része támogatott (pl. növekedési, CSOK), de azon túl? A kötvényesek? Bankokat egy ilyen fordulat mennyire érintené?

  Van hasonlóra példa a gazd. történetben?

 • Kiszamolo
  Azoknak, akik megvették a jelzálogleveleket fix kamattal. Az ebből befolyt pénzt helyezi ki a bank fix kamatozású lakáshitelbe.
 • Tiboro
  Rengetegen járnak hasonló cipőben. Baromi nehéz lehet ezt feldolgozni szerintem. Gyakorlatilag az idő telik, a pénz gyűlik, de a cél egyre távolabb van. Ráadásul a jelenben is nehéz meghozni a döntést: most vegyek, lenyelve az eddigi veszteséget, vagy várjak, hátha megfordul az ingatlanpiaci trend? Csak ugye az elmúlt években a kivárás nem volt éppen nyerő stratégia … Nehéz helyzet, a tutit meg senki nem tudja.
 • Dörnyei József
  Magyarországon a lakossági eladósodottság 2010 óta folyamatosan csökken és most 16% körül van. Ez roppant alacsony arány, 2010-ben 30% körül volt. A Euró zónában ez az arány 50%.
  A 16%-ból 8% – kb. a fele ingatlan hitel. 2018 év végén 7,8% volt, most 8,2%.

  A lakossági hitelek és lakossági ingatlan hitelek nem jelentenek rendszer szintű kockázatot még akkor sem, ha jön egy válság.

  A vállalati szektor hitelei is igen alacsony szinten mozognak.

 • gaborr
  Új prémium állampapír!
  3 éves – 1% kamatprémium
  5 éves – 1,4% kamatprémium

  azaz még tovább csökkent a prémium!

  Ha valaki a régiből venne, ASAP vásároljon, webkincstáron még elérhető!

 • örök körök

  Értem, tehát a “kötvényesek”. Akkor miért szokott annyira fájni a bankoknak egy ingatlan hitelpiaci turbulencia, miért szokták számolni a rossz hiteleik arányát a bank értékének, helyzetének megítélésekor?
 • Kiszamolo
  örök, mert egy munkanélküli-hullám a hitelfizetési hajlandóságot is negatívan érinti.

  A svájci frank kockázatát sem a bankok futották, hanem az ügyfelek.

  A kamatemelkedés kockázatát sem a bankok állják.

  https://kiszamolo.hu/5-10-evig-fix-kamatu-hitelek-hogy-csinaljak-a-bankok/

 • béla
  nem ez lenne pont az maga az infláció? Az idő telik, a pénz gyűlik és egyre kevesebbet ér, mert minden ami érte vehető gyorsabban nő az ára?
 • headset
  @örök körök
  “Akkor miért szokott annyira fájni a bankoknak egy ingatlan hitelpiaci turbulencia…?”

  A jelzáloglevél nem úgy működik, hogy ha mondjuk a jelzáloghitelek 10%-a nem behajtható, akkor a bank azt mondja a jelzálogleveleseknek , hogy ennyivel kevesebbet kaptok vissza és kész.

  A jelzálogbankokat általában nagybankok alapítják és bár a nevükben ott van a nagybank neve, de elkülönült zrt-k. Pl. OTP Jelzálogbank Zrt.

  A jelzálogbankok jelzáloglevelekből befolyt pénzből jelzáloggal fedezett hiteleket nyújtanak. A kettő egyensúlyát független könyvvizsgálók ellenőrzik és ha ez leromlik, akkor az MNB felszólít az alaptőke emelésére.

  A jelzáloglevelesek csak akkor nem kapják vissza a pénzüket, ha a jelzálogbank csődöt jelent. Ekkor az alapító bank elveszti a befektetett tőkéjét és némileg a jóhírét is. Ezért mindkét bank jogosan aggódik, ha a hitelezettek nem tudnak fizetni.

 • Tiboro

  Talán a vágtató infláció ilyen.

 • zambaipetya
  tehat a jelzaloglevelet vasarlok alljak az alacsony fix kamatozasu hitelek kockazatat. Teszem azt ha ma 3,2%-on kap valaki 10 evig fix hitelt, akkor azt egy 10 evig fix 2,5%-os kamatozasu jelzaloglevellel fedezik, a 0,7% pedig a bank haszna.
  A kerdes az, hogy ki a jo fene vasarol ilyen 10 evig fix 2,5%-os kamatozasu jelzalogleveleket ma? A lakossag biztosan nem, mert hulye lenne 4,5%-os PMAP helyett, vagy 4,9%-os MAP+ helyett 2,5%-ra befektetni. 10 ev pedig mar egesz hosszu tav, indexkoveto befektetesi alapokkal meg sokkal-sokkal jobban jarna.
 • zambaipetya
  Ha multi-milliardos lennek, a kovetkezot tennem. Az elozo valsagban arveresre kerult ingatlanokat elobb felvasarolnam (2012-2016 januar). Majd 2016 januartol felvasarolnam alacsony kamattal a jelzaloghitelezo bankok jelzalogleveleit, igy az emberek ismet eladosodnak. Mivel annyira alacsonyak a kamatok az emberek nem birnak ellenallni, sot, az index.hu, hvg.hu, portfolio.hu oldalakon sorozatosan megjelent cikkek hatasara tomegesen kezdenek irrealisan felvert aron vasarolni ingatlanokat.
  Ugyan a jelzalogleveleken bukok 6-8%-nyi hasznot ahhoz kepest, mintha ETF-ekbe fektettem volna, de az eszement modon felszaladt arakon tonnaszamra sikeresen eladom a valsagban aron alul megvett ingatlanjaimat 200-300%-os haszonnal. Az igy kapott penzt aranyba vagy valami biztos helyre fektetve varnam a kovetkezo valsagot, amikor az adoscsapdaba kerult emberek ingatlanjait ujbol felvasarolnam…
 • FeroxX
  zambaipetya
  2019-10-29 at 21:18

  “A kerdes az, hogy ki a jo fene vasarol ilyen 10 evig fix 2,5%-os kamatozasu jelzalogleveleket ma? A lakossag biztosan nem, mert hulye lenne 4,5%-os PMAP helyett, vagy 4,9%-os MAP+ helyett 2,5%-ra befektetni. 10 ev pedig mar egesz hosszu tav, indexkoveto befektetesi alapokkal meg sokkal-sokkal jobban jarna.”

  Ez engem is érdekelne!

  Kiszámoló?

 • örök körök

  Ahh értem, tehát a kamatkockázatot a “kötvényes” állja, a bedőlő hitelekét a bank. Ma is tanultam valamit, köszi szépen, meg Kiszamolonak is!

  És akkor a hitelek mögé mindig annak megfelelő jelzálog levelet bocsát ki a bank? Tehát fix mögé fixet, változó mögé változót? Az egyéni hitelelbírálatnál pedig a kamat pontos mértékével a saját kamatmarzsából gazdálkodik a bank a jelzáloglevél kamata felett, a kockázatok függvényében?

 • Maki
  erre vannak a nyugdíjpénztárak.
 • Dani

  Teljesen hasonló helyzetben voltam én is, némileg több KP-val.
  Ugyanezen okok miatt én ugrottam. Úgy voltam vele,h nem tudom meddig mennek felfelé az ingatlanárak de az biztos,h a havi megtakarításom nem volt elég ahhoz,h fedezzem az emelkedést ezért vettem egy levegőt és tavaly vettem egy új építésű házat.
  Nem bántam meg, jelenleg a ház már most több mint 10M-val többet ér amit én már irreálisnak látok, de a szemben lévő szomszéd a teljesen ugyanilyen házát ennyivel többért adta el 2 hete 4 nap alatt (!!!).
  Hihetetlen.
 • headset
  @örök körök
  “És akkor a hitelek mögé mindig annak megfelelő jelzálog levelet bocsát ki a bank? Tehát fix mögé fixet, változó mögé változót?”

  Nagyjából igen. Ha nem akar a jelzálogbanki vezetőség hazardírozni, akkor kiegyensúlyozza a várható bevételeket és kiadásokat. Vagy más eszközökkel fedezi le a kamatkockázatot. De ez nem jelenti azt, hogy minden egyes kölcsönszerződéssel egy jelzáloglevél áll szemben. Kibocsájtási sorozatok vannak, amik nagyjából biztosítják az egyensúlyt.

 • agybannagy
  1 ev alatt 10 millios aremelkedes, ugy hogy mar elotte 2 evig elkepeszto utemben emelkedtek az arak? Az szep.
  Mar csak azt volna jo tudni, hogy kiknek emelkedik a fizetese evi 10 millioval, hogy ezt megengedhessek maguknak. Valami nagyon nincs rendben a hazai ingatlanpiacon. En most mar a vilagert sem szallnek be, ez kb. olyan erzes volna mint 2018. januar elejen kriptovalutat venni.
 • örök körök

  A befektetési céllal vásárlók tolták az árat. Ha lejárt 70 millád még a régi, vastag kamatbónuszos PMÁK-ban és kellett vele kezdened valamit, nem izgattad magad, hogy emelkedett-e egy 60nm lakás ára 10 millát. Berakhattad 3%-ra a kincstárba, vagy vehettél belőle bérbeadós ingatlant 5% hozammal, +amit a növekedésen nyertél.

  A MÁP+ bevezetése óta nem véletlenül konkrétan stagnálnak az árak. ~5% garantált kamat viszonylag likvid eszközben már jó alternatíva, az ingatlanok további értéknöveledésére játszani meg már hatalmas lutri, ezt mindenki érzi. El is tűntek a befektetők a vételi oldalról.

 • agybannagy
  igen, valoszinuleg igazad van. Nem atlagjozsinak lett ketszer annyi penze lakast venni, hanem a befektetoknek. A tobbiek, akiknek meg csalad alapitas miatt muszaj volt az elmult 1-2 evben venni, most 10-20 evre eladositottak magukat az extrem aron vasarolt lakasukkal.
  Arra gondoltam meg, hogy a tavaly oktoberben megszunt lakastakarek is jocskan kozrejatszhatott. Azoknak, akiknek mar kifutott a 4 ev, es mar nem kaptak ra tovabb allami tamogatast, lepnie kellett, hogy ne ragadjon bent a penz.
  Tovabba a rengeteg stadionepites miatt az epitoiparban levo munkaerohiany is felverte az arakat. Mit nem mondjak, a kulon-kulon hozott intezkedeseivel elegge szepen eloidezte a lakhatasi valsagot a kormany.
  Remelhetoleg jo nehany evig most csak oldalazni fog az ingatlanpiac.
 • csizkek
  errol a lakashitelezessel az jut eszembe, hogy mikor 2003-ban vettem egy lakast jo nagy hitelre.. Utana meg 2012korul is kb. Ft-ra annyit adtak erte mint 2003-ban. 2018-ban eladtuk. De most 2019-ben lenne kb egalban a lakas mostani ara = berles 15 evig + sima alacsony kockazatu befektetesek Mo.-on.
  Mivel nem elek regen Mo.-on ezert tok mindegy. Ellenben az ingatlanvalsag miatt Nemeto.-ban tosstam belevagni egy vasarlasba. Igy az itteni idokozbeni lufi miatt nagyjabol majdnem kiestunk, vagy kiesunk az ingatlanpiacrol.
  Ahol szeretnek lakni azt nem tudom megvenni, ellenben kenyelmesen berlem. (Haz nagyvaros, jokornyek) HA venni kellene vmit akkor egy rosszabb kornyek es csak lakas johet szoba.
  NA most innentol en is meghasonlottam egy kicsit.. Az se jo ha az ember kerul minden kockazatot.
  De az ingatlan hosszu tavrol szol. Kivancsi leszek 15 ev mulva..
 • csizkek
  “Azoknak, akiknek mar kifutott a 4 ev, es mar nem kaptak ra tovabb allami tamogatast, lepnie kellett, hogy ne ragadjon bent a penz.”
  Van olyan ismerosom aki emiatt ugy vett ingatlant, hogy ismeros kornyeken rabokott egy ujepitesu projektre. Kivalasztott egy lakast es megvette. El se ment a helyszinre megnezni. (kulfoldon el) Es orul hogy vegre megszabadult a lakastakarektol..