LED izzó: megéri beruházni?

Erről a témáról még a legelső bejegyzésekben akartam írni. Így egy héttel a blog harmadik születésnapja előtt már hipp-hopp írok is róla. 🙂

A nagy kérdés, hogy vajon megéri-e beruházni a még mindig igen borsos árú LED izzókba, vajon megtérül-e a több ezer forintos beruházás valaha?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a választ erre a kérdésre, kicsit meg kell ismerkedni a LED izzókkal.

Az első igazi áttörést az energiatakarékos izzók világában a kompakt fénycsövek jelentették, amik nem voltak mások, mint egy izzólámpányi helyre beszuszakolt neoncsövek.

Ezeket a kompakt fénycsöveket követték a LED izzók, amelyek még kevesebb árammal beérték, mint a fénycsövek. Legalábbis a reklámok szerint.

A hőskorban úgy reklámozták a LED izzókat, hogy egy 6 wattos LED izzó kivált egy 60 wattos hagyományos izzót. (Természetesen egy LED izzóban semmi nem “izzik”, de mivel ilyen néven terjedt el a köztudatban, én sem kívánok eltérni ettől. Ha lámpának hívnám, sok ember a lámpatestre, csillárra gondolna, ha égőnek? nos égni sem ég benne semmi, ahogy nem is izzik. A fényforrás kifejezés meg olyan, mint amikor a rendőrségi szóvivő személygépjárművet emleget autó helyett. Helyesen mondja, de rajta kívül élő ember nem használja ezt a kifejezést.)

Amikor vettél egy 6 wattos LED izzót és kicserélted a meglévő 60 wattos izzódat, két dolgot vettél észre: hirtelen félhomály ereszkedett a lakásodra, sőt a lakásod fele szinte teljesen sötétbe borult.

Ennek két oka van.

Az egyik, hogy egy 6 wattos LED izzó messze nem ad annyi fényt, mint egy 60 wattos hagyományos izzó.

Egy izzó fényerejét két módon mérhetjük: a teljes fénykibocsátást lumenben, illetve az egy négyzetméterre eső fényt luxban.

Most már kötelezően fel van tüntetve a fényerő minden LED izzón. Ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani a hagyományos izzóval a fényerejét, itt egy táblázat a hagyományos izzók, illetve a LED izzók fényerejéről:

wattlumenledizzo

Megjegyzés a jobb oldali oszlophoz: különféle minőségű LED izzók és kompakt fénycsövek vannak (nem meglepő módon az energiatakarékosak drágábbak), ezért szerencsésebb lett volna egy tól-ig érték. Például kapható 600 lumenes LED izzó 10 wattos és 11 wattos is, ugyanaz a gyártmány, a 10 wattos másfélszer annyiba kerül.

Azonban két dolgot jól mutat a táblázat: a LED izzók egyáltalán nem, vagy nem számottevően takarékosabbak a kompakt fénycsöveknél, illetve azért nem látsz semmit egy 6 wattos LED izzó fénye mellett, mert az bizony nem ad több fényt, mint egy 25 wattos hagyományos izzó. Még egy 10 wattos LED izzó sem ad annyi fényt, mint egy hagyományos 60 wattos izzó.

Íme egy fotó a Philips egyik modern és drágább modelljéről:

philips1

Azt látjuk, hogy a 17 wattos teljesítmény megfelel 75 wattnak, ezt 1100 lumenes fényerőt jelent a valóságban. (Azt már el sem merem árulni, hogy a LED izzók folyamatosan vesztenek a fényükből, úgyhogy 10 év múlva sokkal kevesebb fényük lesz. Az első öt év alatt például mintegy 10%-ot vesztenek a fényükből.)

A másik probléma a LED izzókkal, hogy csak egy felé világítanak, szemben a hagyományos izzókkal, vagy a kompakt fénycsövekkel, amelyek minden irányba.

Egy átlagos körte alakú LED izzó így néz ki összeszerelve:

ikea

És így szétszerelve:

ikea2

A képen jól látszik a probléma forrása: Ez a LED izzó bizony csak előre világít, ezért marad sötétben a szoba egyik fele, ha plafonra szerelt foglalatban használod. Ez ellen megpróbálnak eltérő designnal védekezni a gyártók, ilyenek a “kukorica” és az “ufó” alakú izzók például, de mindnek van egyéb hátránya.

Színhőmérséklet

Ha már így belevágtunk az alapokba, mit jelent a színhőmérséklet a LED izzók és kompakt fénycsövek dobozán?

A színhőmérséklet a digitális fotózásból is ismert lehet, mértékegysége a Kelvin fok, vagy “K”. A hagyományos izzó 2800 K-s, a napfény hajnal és dél között  2800 és 5600 K között változik, 5000 K felett hideg kéknek látjuk a fényt.

A legtöbb ázsiai országban a hideg fényű LED-et szeretik, amit mi inkább neonfénnyel azonosítunk, ezért gyakran találunk 5000 K feletti LED-et az ázsiai gyártmányok között, amit az átlag európai nem szeret. Bár megjegyzem, minél hidegebb a fény, annál erősebbnek látjuk a nagyobb kontraszt miatt.

2700k6400k14000kimages

Az, hogy neked melyik tetszik, igazából ízlés kérdése, de vásárláskor figyelj oda a feltüntetett színhőmérsékletre.

Mikor vegyél LED izzót és mikor kompakt fénycsövet?

Arra már rájöhettél, hogy a LED energiatakarékossága a kompakt fénycsővel szemben nem több egyszerű mókusvakításnál. Ezzel szemben nagy előnye a LED izzóknak, hogy egyrészt nem érzékenyek a fel-le kapcsolgatásra, amit a kompakt fénycsövek nagyon nem szeretnek, másrészt azonnal teljes fényerőt nyújtanak, nem kell bemelegedniük, mint a kompakt fénycsöveknek.

Ezen túl, az élettartamuk is több mint duplája a kompakt fénycsöveknek és még higanyt sem tartalmaznak.

Azonban az áruk is többszöröse a kompakt fénycsövek árának, sőt a 12-13 watt feletti LED izzókat egyenesen aranyáron kínálják. Egy 100 wattos izzónak megfelelő 20 wattos márkás LED izzó ára 17-19 ezer forint. (Az Osram a honlapján nem is ajánlja a LED izzókat csak maximum 50 wattos hagyományos izzók kiváltására.)

Ezért ahol nagy fényerő kell (75-100 wattos hagyományos izzónak megfelelő), ott nagyjából szóba sem jöhet a LED izzó, hiszen egy 23 wattos, 1570 lumenes Philips kompakt fénycső csak 1.200 Ft, tizede sincs, mint a vele egyenértékű LED izzó. A nappaliba, ahol órákon át ég a lámpa kapcsolgatás nélkül és kell a komoly fényerő, vegyél kompakt fénycsövet, a folyosóra, ahol állandóan fel-le kapcsolgatod és elég 40-50 wattos hagyományos izzónak megfelelő fény, tegyél LED izzót. (Az 5-6 wattos LED izzókat meg tedd az éjjeli lámpádba hangulatvilágításnak, másra nem nagyon jók a túl gyenge fényük miatt.)

 Megtérül-e valaha?

Ehhez három dolgot kell összevetnünk: bekerülési ár, élettartam, fogyasztás.

Bekerülési ár: Egy hagyományos 100 wattos izzó 300 Ft, egy ezzel egyenértékű kompakt fénycső 1.200 Ft, egy LED izzó 17.000 Ft.

Egy 40 wattos izzó 220 Ft, ugyanez kompakt fénycsőben 5-700 Ft, IKEA-s 11 wattos LED izzó 1.990 Ft

Élettartam: Hagyományos izzó 1.000 óra, kompakt fénycső 8.000 óra, LED izzó 22-25.000 óra. (Persze ezek csak elméleti maximumok, nekem már 3 LED izzó ment tönkre a 19-ből három év alatt. Ebből kettőt idehaza vettem boltban, aranyáron.)

Nézzünk két példát: Átlagosan napi három óra használat (például nappali) és napi 15 perc használat (folyosó, valamilyen mellékhelyiség)

táblázat

 (A kompakt fénycső nem bírja az állandó kapcsolgatást, ezért írtam elméleti élettartamot.)

Fel kell tenni a kérdést, vajon ugyanott fogunk-e lakni 20 év múlva, ahol most?

Mert ha nem, akkor csak papíron van annak előnye hogy a LED izzót egyszer sem kell cserélni 20 éven át. (Nyilván nem fogunk magunkkal vinni egy 10 éves izzót, ha költözünk.)

Nézzünk egy megtérülést 5, 10, 15 és 20 év távlatában. Ez tartalmazza a beszerzést és az üzemelést, 43 Ft-os kilowattonkénti áramdíj mellett.

A példában egy 50 wattos izzó (tudom, hogy ilyen nincs, csak a LED és kompakt fénycső miatt számolunk ezzel) szerepel és annak megfelelői.

Számolni kellene a beruházás tőkeköltségével és az áram árának várható emelkedésével is, annyit egyszerűsítünk, hogy az áram áremelkedése egyenlő a beruházás után elmaradt kamatbevétellel.

Napi 15 perces használat esetén:

tabla1

Itt a kompakt fénycső csak a teljesség kedvéért szerepel, mert tökéletesen alkalmatlan rövid ideig tartó, sok fel-le kapcsolással járó hely megvilágítására.

Azt látjuk, hogy a LED izzó magas vételára miatt a megtérülésünk jóval 10 év felett van egy hagyományos izzóhoz képest és még 15 évnél is elenyésző a teljes hasznunk. Semmit nem vesztesz, ha marad az előszobában vagy a kamrában a hagyományos izzó, esetleg nézel egy halogén izzót, ami ilyen helyre jó alternatíva lehet. Ez nem sokkal drágább, mint a hagyományos izzó, igaz, nem is sokkal fogyaszt kevesebbet.

Napi három órai használat esetén 50 wattos hagyományos izzó mellett:

Untitled-6 copy

Egy viszonylag drága (700 Ft-os) 11 wattos kompakt fénycső és egy kifejezetten olcsó (IKEÁ-s 1.990 Ft-os) 11 wattos LED izzó mellett is nem igazán éri meg a LED vásárlása. (A 4-5.000 Ft-os márkás LED izzók végképp soha nem térülnek meg a márkás kompakt fénycsövekhez viszonyítva.) Viszont mindkettő megtérül a hagyományos izzókhoz képest. Persze mondhatod azt, hogy neked megér tíz év alatt 600 forintot (havi öt forintot), hogy az általad jobban kedvelt LED izzót használd.

Helyes döntés lehet a vásárlás elnapolása is, hiszen új technológia lévén a LED folyamatosan fejlődik, elképzelhető, hogy pár év múlva már sokkal jobb LED-es égőket kapsz sokkal olcsóbban.

100 wattos fogyasztás mellett, ugyanígy napi 3 órában (izzó 300 forint, kompakt fénycső 1.200 Ft, 23 wattos, LED izzó 17 ezer forint, 20 wattos.)

Untitled-7 copy

Azt láthatjuk, hogy itt a kompakt fénycső esetén a világítás költségeinek a negyedét megspóroljuk, azonban a LED izzó elképesztő ára soha nem térül meg a kompakt fénycsőhöz képest, de még a hagyományos izzót is csak majdnem öt év után tudja lekörözni. Amíg nem esik a nagyobb LED izzó ára 4-5 ezer forint alá, nem igazán versenyképesek ebben a kategóriában.

Hol vegyünk LED izzót?

Egyrészt nagyon nézzünk szét a piacon, mert egy barkácsáruház-láncnál 50%-kal magasabb árakat találtam, mint mellette az Auchanban. Az IKEA-ban jó minőségű LED izzókat árulnak, nagyon korrekt árakon, most éppen még plusz 20% IKEA Family kedvezménnyel.

Az ebay-en kapunk legolcsóbban LED izzót, de azért legyünk nagyon óvatosak, mert a minőségben hatalmas a szórás. Márpedig ez nem olyan, mint egy biciklilámpa, itt egy rosszul összegányolt, zárlatos izzó az életedbe kerülhet, vagy jobb esetben “csak” felgyújtja a lakásod. (Hogy mennyire így van, én így jártam nem sokkal ez a cikk megírása után: (A kínai LED izzó története)

Ezért inkább kezd az IKEA-ban a nézelődést, az ebayról csak nagyon bizalomgerjesztő izzókat vegyél meg, aminek van valóságos “CE” minősítése és üveg/plexi takarja a LED-eket. Akkor se lepődj meg, ha az ígért és valóságos teljesítmény, vagy áramfelvétel köszönő viszonyban sincs egymással. (Update: most jött meg az 5 wattos GU10-es “kukorica” LED izzó az ebayről rendelve. Az lehet, hogy fogyaszt 5 wattot (vagy akár többet is), de fénye alig van, ha tippelnem kellett volna, 2 wattosnak tippelem. Pedig ez már egy drágább, bizalomkeltő darab volt.)

CE_marks

Na, remélem sikerült némi felvilágosítást adni a LED izzókkal és megtérülésükkel kapcsolatban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

114 hozzászólás

 • CFS
  Én csak led szalagot használok:
  LED Quantity: 600 leds/5 Meter or 120 leds/Meter
  Size: L500cm (5M) x W0.8cm x T0.25cm
  Package: 5 Meters / Reel
  View angle:120°
  Working Input Voltage: 12VDC
  Working Current/meter: 0.4A
  Output power: 7.2W /Meter
  Luminous Flux: 270-300 Lumens/Meter
  Working Tempreture:-20° to 50°
  Drive Mode:Contant Voltage
  Long life span 50,000+ hours

  9,3 usd volt 5 méter ami annyi mint 2072 FT
  Ezért kaptam 1425 lument!
  A mennyezetbe szépen belehet vezetni/elosztani, ennél tényleg nincs jobb.
  Nálam napi 10 órát megy, hol tudja ezzel felvenni a versenyt a hagyományos izzó?:-))))

 • Homeropata

  UV-ra sötétedő szemüvegem van. Se kompakt, se hagyományos, de led nem ad ki uv-t.
 • Chemist
  A LED “izzó” azért veszít, mert tényleg “izzó”. Azaz a hagyományos izzók számára kialakított infrastruktúrába kell beépíteni, a trafónak, vezérlésnek el kell férnie egy búrában.

  Ha egy új házat építesz, vagy egy régi kap teljes elektromos felújítást, a LED-es világítás már bekerülési költségen is versenyképes.

  Ugyanaz a helyzet, mint telefonoknál. A mobiltelefon-penetráció fordítottan arányos az ország fejlettségével (egy ponting, nyilván Szomália nem). Miért? Mert Németországban a jól működő vonalas rendszer mellett kevesebben ugrottak venni mobilt, mint Magyarországon, ahol mobil volt az első telefon sok háztartásban.

 • Steve
  Én is erre jutottam, mikor győzködtek, hogy a LED a tuti. Számoltam, de sehogy se jött ki a megtérülés, főleg, hogy az ígért 20év semmit nem számít, ha nincs garancia vagy 1-2 év. Tönkre megy minden, a LED izzó is, és az méregdrága, és borítja az egész “megtérülést”. Szóval én maradok egyelőre a kompaktoknál. Folyamatosan próbálgatok különböző típusokat, de az jön le nekem, hogy a Philips Tornado (8 year) a legjobb, az romlik el a legritkábban. Lidl,IKEA-s sem rossz, de nagyobb a hibaarány, a tungsram jön utána a sorban, a gagyikat nem is érdemes venni, 2-2 auchan/tesco gazdaságossat is vettem, mind kuka lett néhány hónap alatt. 800Ft-nál többet nem adtam ki kompaktfénycsőre, drágábbakat nem próbáltam.
  A LED-ben a lehetőséget én ott látom, hogy új lakás építésnél már eleve úgy tervezve a világítást, hogy szallagot vagy sok spotot felhasználva “hangulatos világítást” létrehozni.
 • oj2000
  Hogy a kompakt fénycső nem bírja a kapcsolgatást, egy széles körben elterjedt tévhit.
  A minőségibb darabokon nem hiába írja a 20 000 – 500 000 kapcsolást. Továbbá a csomagoláson
  szerepelni szokott a bemelegedési idő, pl. <15s = 60% fényerő már gyorsnak számít.
  Érdemes kipróbálni a 2500 K színhőmérsékletűeket – szép melegsárga fényt adnak.
  Saját tapasztalat alapján kb. 2000 Ft-nál kezdődik egy minőségi kf ára: Osram, Megaman stb.
 • Kiszamolo
  Akkor az sem olcsóbb, mint a 2000 ft-os led….

  A 15 sec alatt 60% meg elég kevés egy előszobában, vagy kamrában, ahol végzel is pár másodperc alatt.

 • Fairy
  Nekem azért ennél jobbak a tapasztalataim a LED fényforrásokkal, és rosszabbak az IKEA-val.
  Nálam alapból is sok E14-es foglalatú lámpa van felszerelve kevesebb E27-es helyett; ezeket alapból Philips CFL-ekkel (11W) szereltem fel 5+ éve. Drágák voltak – 5 ezer HUF/db – de a mai napig egy sem ment tönkre belőlük.
  Ezeknek megfelelő, vagy nagyobb fényerejű LED fényforrást még nem találtam. Próbálkoztam az IKEA 4W-os modelljével, de a fényerejük érezhetően kisebb, mint a 11W-os CFL-é. Ennél erősebb E14-et, ami nem spot lámpa, nem találtam.
  A konyhai munkalap világító spot-ok helyettesítésére viszont teljesen beváltak az 5W-os SMD LED-ek: legalább annyi fényt adnak, mint a 40W-os halogének. A fürdőszobában a tükör világítására szolgáló 2*50W halogént is ezzel helyettesítettem, nem bántam meg.
  Nyilván az ára miatt csak napi több órás használat mellett éri meg.
 • kama3
  Egy tévhitet gyorsan eloszlatnék. A LED szalagokat is kell hűteni!! Minimum jó hővezető felületre ragasszátok, vagy ha ez nem megy, akkor aluminium profilra.
 • valóságos CE minősítés
  Szerintem akár a cikkbe is bele lehetett volna venni a “valóságos CE minősítés” és a “C E minősítés” közötti közismert(?) különbséget.
  Pl egy kép:
  raspberrypi.org/wp-content/uploads/2012/04/CE_marks.jpg
 • kama3
  A LED fényforrásokkal (és a k.f. csövekkel is) az az igazi probléma, hogy meglévő világítási rendszerekbe nem igazán integrálhatók. Gyakorlatilag egy villanykörte méretű térben kell megoldani az áram átalakítást, a led hűtését és a fény szétszórását. Ez csak nagy kompromisszumok árán érhető el. Vagy a fényerő, vagy a hűthetőség, vagy az áramgenerátor élettartama fog csorbát szenvedni.

  A LED fényforrások áramgenerátorai legtöbb esetben tartalmaznak elektrolit kondenzátorokat, melyek a keletkező hő, a szűk tér és az idő előrehaladtával kiszáradnak, felpúposodnak.

  A másik leggyakoribb halálozási ok, a LED-ek túlhajtása, és elégtelen hűtése. Ezt abból lehet látni, hogy az egyes ledek a csoportban halványabban világítanak, lekapcsolt állapotban pedig barnás elszíneződés látható a sárga fénypor helyett.

 • Tipp
  Pár apró érdekesség.

  Örülök, hogy sok éves porhintés után a lumen kezd elterjedni a köztudatban. A candela, Watt, lux, stb. semmit nem mond el a valós fényáramról. Ugyancsak fontos a pontos színhőmérséklet megadása, mert a “hideg-meleg” felosztás túl általános. Amit viszont alig látok – nem véletlenül -, az a CRI/RA, azaz a színvisszaadásra vonatkozó érték. Akit érdekel nézzen utána és gondolkozzon el, milyen fényben szeretné tölteni az életét.

 • McKalton
  Sziasztok!

  Én innen vettem led izzókat. lightinthebox.com
  itt van 5730smd ledes lámpa üvegbúrás G9 foglalat (nekem ez kellett) 6W-on 1440Lument tud leadni. A gyakorlati tapasztalatom az hogy tényleg nagyon erős a fénye, habár nincs lumen mérőm, de szétvakítja a nappalim 6db ilyen. Ez az oldal magyar nyelven is tud illetve paypallal fizethető 4 nap alatt hozták ki. A led lámpa darabára 2000ft volt. szállítás is korrekt áron van. Minél többet rendelsz annál olcsóbb.

  ebből a típusból van E14 és E27-es verzió is mind 9 dollárért.

  nézzetek rá az oldalra: lightinthebox.com/hu/g9-6w-36x5730smd-1440lm-2800-3000k-meleg-feher-feny-led-kukorica-izzo-220-v_p917422.html

  a cikkről nekem az a véleményem hogy a 17000 FT-os led lámpa nem korrekt ebben az összehasonlításban, mert van 2 ezerért is 100w fényerőt adó lámpa. Úgy már nem 10 év felett van a megtérülés.

 • Deviáns
  Néhány tapasztalat ömlesztve:
  A Kompakt fénycső is veszít idővel az erejéből, nem csak a LED.
  A kompakt fénycső is fejlődik, az újabbaknak szebb, erősebb a fényük.
  Kompakt fénycsőnél a tapasztalat: 3-5 év élettartam, mindegy mi van ráírva.
  Vettem már az interSpar-ban 3db 11W-os E27-es kompakt fénycső csomagot 499Ft-ért.
  A LED jobban közelíti a természetes fényt.
  A búrával nem rendelkező Led izzó intenzív pontszerű fényforrásokból áll, ha belenézel percekig fekete pöttyöket látsz. Ha búrát teszel elé, elveszik (szóródik?) a fény nagy része. (pl: kukorica elrendezés)
  LED-et oda, ahol hirtelen, rövid ideig kell fény.(kamra, folyosó)
  A 10W-os kikorica led izzó nem volt elég a konyhai csillárba, a 22W-os kompakt igen. (100W hagyományos izzó helyett) Ergo: kellene 20-22W-os LEDes, de az horror áron van.
  A kompakt fénycsőnek kell bemelegedési idő, csak nem annyira feltűnö, azt veszed észre…
 • Deviáns
  …hogy bekapcsolás után “fura” a fény a helyiségben, aztán pár perc múlva jó.
  A hosszú élettartamú kompakt fénycsövek lassított bemelegedésűek, esetleg 1-3mp-ig nem is adnak ki fényt.

  Villamosmérnökként: A “fényforrásban” levő elektromos alkatrészek (főleg elektrolit kondenzátorok) a keletkező hő hatására tönkremennek.(Az olcsóbbakban valószíműleg gagyibb van.)
  Ezért nem reális 3-5 évnél hoszabb élettartammal számolni.(LED-nél sem! A led bírná, de a többi alkatrész nem) Az ólommentes forrasztás sem bír sokkal többet 4 évnél.

 • Kiszamolo
  beraktam, köszi.
 • Benőke
  A hagyományos izzók szándékosan nem bírnak sokat. Mesterségesen gyengítve vannak, hogy venni kelljen másikat, mert olcsó, aztán ha ritkán megy tönkre, akkor a gyár is tönkremegy. A LED fényereje nem tudom csökken -e de annyi féle led van, hogy ezt nehéz megmondani. A Kompaktoké csökken, ezt tapasztalom is, pláne bekapcsoláskor látni, hogy gyenge a fényerő. Aztán ott van a higany, illetve, hogy hova a viharba viheti vissza az ember, és nem csak a kukába dobálja el. A Higany igen mérgező volta miatt. A LED ellen azért nem ágálnék annyira. Lehet találni 1-2 típust ami kisebb fényigényű helyeken jó szolgálatot tud tenni és nem is drága. A gyengébb ledek között vannak azért jobbak is. Nem régiben a nappaliban világító kompakt helyére (Ge vagy Philips ~11-13W ~350lm) bepaszintottam egy Philips 4W 300lm -es LED -et. Érzésre nem csökkent a fényerő a szobában.
 • szocske
  Nekem konkrét tapasztalatom van: 1,5 szobás lakás, MINDEN izzót lecseréltem szűk 2 éve.
  Landlite LED izzókat vettem 2-5W teljesítménnyel, ez volt akciós a tescoban.
  Bő 20 ezer Ft-ba került a beruházás. Előtte energiatakarékos izzókat használtam. Ezeket persze nem kidobtam, hanem elajándékoztam.

  A landlite izzók fényereje elég lenne, a gond inkább az, hogy irányítottabb a fény, nem szór eléggé. Ez az ebédlőasztal felett zavaró, van aki látja a saját árnyékát, máshol nem gond.
  Valamivel a fényerő is kevesebb, többször ég egyszerre azóta 2 lámpa egy helyett.
  A megtérülésről: használati szokásaink nem változtak, éves leolvasáskor -700 Ftos villanyszámlát kaptam, azaz gyakorlatilag 1 havi számlát takarítottam meg az izzóknak köszönhetően, ami nálam kb. 3500 Ft volt.

  Nekem a megtérülés 6 év.
  Mostanra olcsóbbak ugynezek az izzók és az energiatakrékos sincs ingyen, így valójában ettőlkevesebb

 • szocske
  … persze ha nem bírnak ki 6 évet, akkor buktam, remélem nem így lesz 🙁
 • Dobs
  Többen írtátok, hogy a kompakt fénycsőnek alacsony az élettartama.

  A kompakt fénycső nem bírja az éjszakai jelzőfényes kapcsolót (tudjátok, amelyiknél a kapcsoló halványan világít, hogy sötétben is megtaláld)

  Nekem is állandóan tönkrementek a kompakt fénycsöveim, aztán kivágtam a kapcsolókból a pici izzót, ami világít, azóta nem mennek tönkre a fénycsövek.

  Nem értek hozzá annyira, de valahogy úgy működik a jelzőfény, hogy lekapcsolt állapotban is egy minimális áramot átenged, ami a jelzőfényhez elég, de a hagyományos villanykörte nem izzik fel tőle.

  De ez az áram pont elég ahhoz, hogy a kompakt fénycső elektronikáját kinyírja egy idő után (van amelyik fénycső még halványan vibrált is tőle)

 • szocske
  bocs, hogy 3 részletben írom, most jutott eszembe még valami:

  Fontos adalék, hogy nálunk a szobákban több lámpa is van, ezért elég a max. 5 W LED teljesítménye lámpánként. Ha egy lámpa kevés, 2 vagy 3 megy.
  Már lámpavásárláskor is figyeltem arra, hogy ne takarjon egyik búra sem, szabad legyen a fény útja.
  Ezért esztétikailag is előrelépés volt a csúnya kompaktok helyett a hagyományos izzók alakját utánzó LED.

  Ami nagyon bejött: mennyezetre világító állólámpába 2W LED. Ez szinte állandóan megy, akár tv-nézéskor is, “háttérvilágításnak”, hogy ne legyen nagy sötétség.

  Mivel a mennyezet fehér, az egyik sarokban elhelyezve is meglepően jól beteríti az egész nappalit fénnyel. Természetesen nincs világos, de még a szoba túlsó felében is kellemes félhomály van tőle.

  Erre a feladatra mindenképp érdemes egy gyenge LED-et használni. Napi jó sok órát világít, és nevetséges 2W a fogyasztása

 • pez
  I. A hagyományos izzó:
  – nem érzéketlen a kapcsolgatásra, a gyakori kapcsolgatás rövidíti az élettartamukat
  – felkapcsoláskor a névleges teljesítményének többszörösét veszi fel
  Ezeket nem veszi figyelembe a megtérülési számítás.

  II. Aki új házat épít, világítást cserél az terveztesse meg rendesen. Ég és föld a különbség. Ez kiemelten fontos a konyhában. (Kiemelten azoknak, akik szerint a konyhavilágítás = 1db 100 W-os izzó, aminek hátat fordítva dolgozik.)

 • Kálmánka
  Bár nem tartozik szorosan a tárgyhoz, én megelégeltem a téli sötétségben és hidegben történő ücsörgést a számítógép előtt, és vettem egy ipari reflektort.
  500 wattos, hagyományos izzó van benne, kb. 4000 forintba kerül bármelyik barkácsáruházban izzóval együtt. Most is itt világít mellettem a padlón. A lábfejemre irányítom, így nem fázik a lábam, és az egész szobát olyan erősen világítja be, mintha nyári napsütés lenne. Sokat dolgozom számítógéppel, és régen mindig kiszáradt és bevörösödött a szemem, mert a kellő fényerősség híján teljesen ki kellett nyitnom a szemhéjamat. Erre a nagy fényben már nincs szükség, azóta nem szárad ki a szemem. Ha esetleg másnak is hasonló problémája van, csak ajánlani tudom.
 • V
  en a felujitaskor kb 2 eve direkt ledekre terveztettem az egesz elektromos halozatot (ugyis mindent cserelni kellett volna). Kozponti trafoval akkor me’g nem szamoltam de picivel tobb lampa lett betervezve, foleg falikarok az iranyitott feny miatt

  vicces de anno nekunk is problemat okozott a jelzofeny a kapcsolon, itt-ott felvillantotta a GU10-es ledeket a falikarokban mikor megtelt a beepitett kondi. Eloszor azt hittem hogy a ledekkel van baj, aztan a villanyszerelo kipattintotta a jelzofeny LED-et a kapcsolobol es azota minden okes. 3.5W-os LED-ek vannak a falikarokban

 • Laci
  Hi,

  látom sokan sokféle módon próbálkoznak a ledes izzók világában. Jelentem én is beíratkoztam ebbe a táborba, 4 éve. Először úgy, hogy az általam használt olvasó lámpában az Auchan-ban vásárolt kompakt 4,5w-os 1300Ft-os izzó három hónap után kiégett, mint a szél…..
  Először elkezdtem keresgélni, egy átalakítóval gu10-re alakítottam a foglalatot e14 helyett, aztán vettem egyet kísérlet képpen az egyik villanyszerelő kereskedőtől, egy Kanlux márkájút.A led smd led 3528-as szigorúan, mert a deep led, régebbi típusú barnul, veszti a fényét, és nem kellően világit. Jelentem ez az égő, még ma is ég, semmi baja, mi hogy kiég? Eddig a 4 év alatt egy kukorica izzót láttam kiégni, az valami feszültség ingadozás miatt szált el…
  Szóval azóta a lakásomban csak led izzó van , fele részben állmenyezet, ahová a gu10 smd 5630 led ideális, masszív, ultraerős, már-már túlzás néha.

 • Laci
  Hogy honnan vettem, természetesen az e-bay-ről, persze ez itt nem a reklám helye, mégis ha valaki akar egy kicsit tudakozódni, van ugye az nem sokat keresgélve használható honlapokat talál, ahol nagyon jó tesztek vannak.Bár kicsit fura, hogy nem veszik le a viszonteladó cimkéjét a dobozról, így jöttem rá én is, hogy amit ők az egekig magasztalnak az is full kínai, hiába a szöveg, hogy csak jó minőségű. Ráadásul az importőr is kínából szerzi be. Akkor rendeltem utoljára magyar webről, mikor ugyanazt a terméket megláttam az ebay-en kevesebbért, mint a feléért. Vicc, mikor valaki azt mondja a ledes-re, hogy 16eft stb…. megtérülést akkor érdemes nézni, ha veszünk egy 4 spotos divatlámpát. Benne ingyé az 50w-os halogén…durva igaz?Mindenütt ezt adják..Obi,Auchan,Baumax,Praktiker..
  Ha a négy izzót cserélem gu10 smd 5630 izzóra darabja 700 ebayről, nem kérdés melyik éri meg 200w vs kb 26w..
 • Laci
  Egy a lényeg, jelenleg a legerősebb led-es izzó 220v-nál az 5630-as kb. 2,5 négyzetméter a maximális bevilágítás. Ha tökéletes végeredményre vágyunk akkor növeljük az izzók számát egy picit. 6 izzó már tökéletesen világít be egy 3,5×4 méteres szobát. Egy dolgot megemlítek a ledek ellen, nem szabad kompakt 100w-os izzót kukoricaleddel hasonlítani, mert a ledek közt hézag van ahol az az izzó nem világít, így egy kicsit árnyékot ad, tehát soha se adja vissza a kompakt izzó telített fényét, ezért kell felülről ledes spot izzóval világítani, az tökéletesen jó.
  Egyébként sose értettem miért kell egy izzót 2500 Br árért adni, mikor 700Ft-ra rájön a 10% vám,az Áfa ugye 27%,ebből hogyan lesz 2500??????? Ez 980 Ft, kérdem én mennyi a fenntartási költsége egy vacak webáruháznak???? Muszáj mindenkinek 1500-at kaszálni, amikor a kínai beszár csak 700? Én vennék, ha nem háborítana fel az árkülönbség
 • takker
  Én is tettem próbákat LED fényforrásokkal.

  Tudom, hogy többnyire utálják az elektronikai részleteket, de azért néhány apróság ide tartozik. Ezeknél több megoldást alkalmaznak. Vagy sok kis ledet sorosan, illetve ellenpárhuzamosan kapcsolnak, és a ledek nyitófeszültsége, és a hálózati 230V közötti feszültséget egy előtéttel hidalják át.
  Namármost, itt van az egyik kutya elásva. A feszültségkülönbséget jól méretezett kondenzátorokkal hidalják át, mert az nem termel hőt, a nullátmeneti áramcsúcsot pedig ellenállásokkal korlátozzák.
  Itt érkeztünk el a lényeghez: A tisztességesebb gyártók a kulcsfontosságú kondenzátort igen jó minőségűre választják, így hosszú élettartam érhrtő el. A gagyi gyártók spórolnak ezzel, így a nullátmeneti áramcsúcsok elégetik a kondenzátor fegyverzeteihez vezető hozzávezetéseket, így csökkenő árammal kell beérnie a ledeknek, és egy idő múlva sötét lesz

 • Robi
  Ez egy igen erősen elfogult cikk . Előre bocsátom, 2009 óta importálok ledeket. Az ebay-en mindig a II. III. IV. osztályú ledeket adják, filléres áron . A minőségi LED termékek Pl Samsung, LG Innotek, messze verik a compact fénycsöveket. Egy Compact fénycső élettartama az jó esetben éri el a 10.000 órát. és az élettartama végére igen erősen veszít a fényerejéből. A Lumen értéket a Kedves blogíró igen egyoldalúan és rettentő félreérthetően magyarázza. a fényerő szempontjából igen fontos a megvilágítás szöge. Ugyan is a compant fénycsövet minimum 300 °-os megvilágításra tervezték, míg a LED-eket, pedig maximum 160°-ra ( a háztartási felhasználásúakat) Hozzá teszem a Compact fénycsőnek igen magas a higany tartalma, amit az EU szabályozott, és meghaladják ezeket az értékeket, emellett egy másodperc alatt 120* villannak fel. Ez igen erősen rontja a szemet..
 • Robi
  az arra hajlamosoknál pedig extrém esetben epilepsziás rohamot vált ki . A színhőmérséklet vonatkozásában pedig olyat lehet kérni amilyet akar a vevő. Nem a lengyel hulladékot kell vásárolni, hanem lehet a minőségit is. és itt nem feltétlenül a Philips, Osram, GE-re gondoltam . Nekem a rövid 4 év alatt ( eég sokat importáltam ) 10 db csere volt szükséges, és azért, mert a beépített tápegységben egy kondenzátor tönkre ment ( no azokat, javítás után, a mai napig saját magam használom, probléma mentesem . pl 6 db 4W-os spottal (24W) kiváltok 360 W, hagyományos izzót úgy, hogy nagyobb fény van a nappaliban mint előtte .

  Tehát ne túlozzuk el ezt a nagy Compact imádatot mert alapjaiban cáfolom, és szedem szét ízekre. és a LED-ek igen is kiforrottak …..

 • Kiszamolo
  Ha figyelmesen olvastad, rájöhettél, hogy szinte csak Led van nálam otthon. Egyedül ott van kompakt, ahol kell a 100 Watt. A cikk pont arról szól, hogy megéri váltani. Csak nem mindig ledre.

  Keveset küldtek vissza: na ja, én se szórakoztam azzal, hogy visszapostázzam, vagy 1500 forintnyi benzinpénzért visszavigyem a kiégett izzókat, föleg 2-3 év után.

 • Kiszamolo
  Ja amúgy meg pont azért jobb a lumen mint a Lux, mert pont a teljes fényt méri, nem csak az irányítottat. Nem lehet azzal csalni, hogy egy irányba nagy a fény, a másik felé pedig vaksötét.
 • mesterséges unintelligencia
  “A fényforrás kifejezés meg olyan, mint amikor a rendőrségi szóvivő személygépjárművet emleget autó helyett. Helyesen mondja, de rajta kívül élő ember nem használja ezt a kifejezést.”

  Jelentéktelen lábjegyzet: aki az LED izzó/fényforrás szóhasználatot kritizálja, az remélhetőleg a szem-“üveg” helyett is szemműanyagot mond, mert a legtöbb szemüvegben már nem üveglencse van, hanem műanyag 🙂

  Hasonló a helyzet az autós fórumokban, hogy az elektromos autóban minek hívják a gázpedált 🙂

 • KZoltán

  Ha erről így vélekedsz, akkor már csak azt áruld el, hogy amikor valaki a nyakatekert, ún. ‘pénzügyi instrumentumok’ angolból bambán lefordított, magyarul teljesen érthetetlen neveit is ilyen ‘pongyolán’ használja, akkor őt miért torkollod le?
 • piastikecsaja
  uninteligencia: Nem csak az elektromos autoban gond. Egyedul a tisztan gaz uzemueknel helyes.
  Sokkal pontosabb lenne a pillangoszelep-forgato pedal, ECU parameter allito pedal…stb (de nem vagyok autogopesz, hogy pontosabban nyelvnaciskodjak 🙂
  Es a teglafal sem csak tegla, hanem habarcs+vakolat+stb.. ahogy a gipszkarton falban is van fem/fa-vaz.
  Nyelvnacik: ezeket hogy mondjam rendesen?
 • Szu Ignác
  1. A “fénytest” elnevezést ugyanolyan szerencsétlennek tartom, mint “LED izzó” kifejezés. A fényt kibocsájtó eszköznek van már magyar neve: “fényforrás”. A lámpa ugyan szintén fényt kibocsájtó eszköz, de az már az alkalmazás helyén az elektromos hálózathoz csatlakoztatható, elhelyezhető benne a fényforrás és anélkül nem is világít. Szerintem a “LED fényforrás” használata nem jelent nyelvújítást. A “félvezető fényforrás” magyar névnek talán jó lenne, de én inkább arra számítok, hogy unokáink a “led” szót fogják írni. (l: Kaiser und Knapich, Augsburg >> “kuka”)
  2. A termékek adatait a kereskedők akkor is nehézkesen és sokszor hibásan közlik, ha azokat a gyártó nyilvánosságra hozta.
 • Zabalint

  Szerintem arra gondolhatott Robi a lumennel és a megvilágítási szöggel kapcsolatban, hogy ha mondjuk X területet akarod megvilágítani, sarkított példa ha olvasólámpáddal olvasni akarsz, akkor ebben az esetben felesleges, hogy a más irányokba is világítson a lámpa, márpedig egy háztartásban sok ilyen eset lehetséges, akkor ez esetben célszerűbb megoldás a LED, hiszen azonos lumen esetében nagyobb fényt kapsz arra a területre, ahová kell, vagy kevesebb lumen esetén ugyanakkorát, mint kompakt fénycsővel, azaz adott fény igényt jóval kevesebb fogyasztással ki lehet hozni LED-el. Egyedül ott nem igaz, ahol majdnem mindenfelé kell világítani, de ez még egy nagy szoba világításánál sem teljesen igaz, hiszen pl. a plafon felé nem kell fény.
 • mesterséges unintelligencia
  @KZoltán

  Konkrétan? Csak nem te voltál személyesen érintve? 🙂

 • lukit
  Gyerekek, én is leírom: KÍNAI SZAJRÉVAL NAGYON ÓVATOSAN! A legtöbbje televágja a hálózatot a felharmonikusokkal, elektromágneses kompatibilitásról nem hallottak, szigetelés nevetséges és a ráírt lumen/watt kamu. Ezek a legdrágább világítások, mert vackok és még fizetsz is értük.
 • Dani
  A Villanykörte Összeesküvés
  youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c
 • mesterséges unintelligencia
  Az ilyen műszaki jellegű dolgokra (pl. LED, napelem) rendszeresen, akár 2-3 évente érdemes lenne visszatérni, mert elvileg egyre csökkennie kellene az áruknak, ami befolyásolja a megtérülést.

  Meg egy kis víziót beletenni, hogy ha nem is éri meg a napelem, akkor hány %-ot kellene még csökkenni az árának, hogy megérje 🙂

 • Edvárd
  Szerintem ez nem pénzügyi kérdés. A pénz érdektelen. Tízezer forint alatti tételekkel egyáltalán nem érdemes számolni. Már maga a számolgatás is indokolatlan alternatív költség. Ráadásul sokkal fontosabb a komfort vagy az egészség. Így a legdrágább teljes spektrumú LED-izzót választottam. Miért? Rohadtul nem érdekel, hogy havi 600 vagy 400 Ft a villanyszámla. Könnyű belátni, hogy ez irreleváns. Még nemzetgazdasági szinten is csak az energiafelhasználás 1%-áért felelős a világítás. Érdektelen.
  Ellenben egyáltalán nem mindegy a közérzetednek, a szemednek, az egészségednek, hogy milyen fénnyel világítasz. Télen kifejezetten fontos ez. Én a teljes spektrumúra szavazok, mert az hasonlít legjobban a természetes fényre. Sőt: legyen benne egy kis UV is, mert azt is tartalmaz a természetes fény és éppúgy alapszükséglet mint a levegő.

  A jó lámpa olcsóbb mint az antidepresszáns….

 • Moni
  : az Osram tenyleg szep fenyt ad, csak vigyazni kell vele, nem kell furdoszobaba tenni pl. Mi par evvel ezelott nem tudtuk, hogy nem szabad ilyen helyre rakni, es nehany honap alatt tonkre is ment, ugyhogy sporoltunk vele egy nagy semmit.
 • Galamb Zsolt
  Hello!

  Most már látom,hogy sajnos miért terjednek el rosszul a különböző fogalmak a köznyelvben. 🙁

  1. A lámpatest és a fényforrás(=lámpa) adja együtt a világítótestet.
  2. Tévesen nevezik a hagyományos fénycsövet neoncsőnek is,a kettő különbözik egymástól.
  3. Nincs olyan fogalom,hogy fényerő(legalábbis a világítástechnikában).
  Van fényáram,mértékegysége: lumen (lm).
  Van megvilágítás,mértékegysége: lux (lx).
  Van fényerősség,mértékegysége: kandela (cd).
  Van fénysűrűség,mértékegysége: kandela/négyzetméter (cd/m2).
  Van fényenergia,mértékegysége: lumen-óra (lmh).
  Van fényhasznosítás,mértékegysége: lumen/watt (lm/W).

  4. LED fényforrások a színhőmérsékletük szerint:

  3500K alatt -> meleg fehér
  3500…4500K -> semleges fehér
  4500K felett -> hideg fehér

 • Nagy Pál
  Egy lakás villamosenergia-költségének 15-30 százalékát a világítás teszi ki.

  Érdemesebb lenne a több energiát fogyasztókkal foglalkozni. Pl.: hűtő-fagyasztógép, számítógépek, stand-by állapot.

  Nálam sikerült optimalizálni a fogyasztásokat. 4 személy, minden elektronikai eszközökkel a havi villanyszámlánk 4960Ft.

 • GabenHUN

  Ez tényleg kevésnek tűnik, de önmagában semmit nem jelent.
  -Mekkora m2?
  -Családi ház? Panel?
  -Van-e pl. szárítógépetek, mosogatógépetek?
  -Mekkorák a gyerekek?
  -Hány órát töltöttök otthon?
  Ésatöbbi….
 • Robi
  Nemsokára teljes lakásfelújításba (panel) kezdek, a szobákban, konyhában álmennyezet lesz.

  A nappali kb. 7m x 5m
  a háló kb. 3,5m x 3,5m
  a konyha egy kicsi panel konyha
  + előszoba

  A kérdésem az, hogy melyik helységben, milyen lámpát, halogén vagy led (a kompakt nem játszik), milyen teljesítménnyel érdemes tenni?

  Amit még érdemes lehet tudni, amikor még nem volt tervben az álmennyezet, akkor úgy gondoltam, hogy a nappali harmadában, ahol egy étkező rész lesz kialakítva, oda egy külön lámpa lenne, azt mindenképpen külön kapcsolóra tenném.
  A konyhában a mennyezeti lámpa + spotlámpák a konyhapult felett, ezek is külön kapcsolhatóan.
  A hálóban pedig a gardrób résznél lenne pár spotlámpa + a mennyezeti lámpa.
  Az előszobában a fali lámpát tettem volna át mennyezeti lámpának.

  Így, hogy álmennyezet lesz, így több lehetőségem van variálni a világítással, ebben kérnék tanácsot.

 • Kandúr
  Azért kicsit félreinformáló a cikk.

  Manapság árban nem nagyon térnek el a kisteljesítményű LED lámpák a kompaktfénycsövektől. Példának tudom mondani, hogy amit pár éve 4000 Ft körül vettem MR16-os foglalatú szpot LED lámpát, azt nemrég 1300-ért láttam itthon forgalmazott változatát, közvetlen kínából még olcsóbban is hozzá lehet jutni. 2-3 W között van és nekem a konyhát jobban bevilágította 3 darab, sőt még két darab is mint a régi normál villanykörte. Nem tudom, hogy ez pult illetve a járólap fényvisszaveréséből fakad, de nekem nem csak a szpot alatti rész világos, hanem a plafonig bezárólag mindenhová eljut a szórt fény.
  Vettem egy 7W-os zöldségnövesztő lámpát a csiliknek, na most az funkciójából adódóan is ha nem nézek bele is kisüti a retinámat, és egész széles szögben teríti a fényt. Asztalilámpában lévő LED gömb is sokkal erősebb mint egy normál izzó, csak picit kisebb a szöge.

 • Kandúr
  A LED “izzók” élettartamáról meg annyit, hogy ezek a számok a magára a led-ekre vonatkoznak.
  A LED egyenáramról működik, tehát egy beépített elektronika működteti és nem közvetlenül a hálózatban lévő váltóárammal megy, és igen a kínai olcsóbb minőségnél előfordul, hogy ez az elektronika meghibásodik benne és elkezd villogni, a fele nem “ég” illetve teljesen “kiég”.
  Ha szétszedjük és egy átalakítóval megvizsgáljuk konkrétan a diódákat azok ugyanúgy működni fognak elvileg.
  Sajnos a termék nem javítható (nincs értelme) így valóban nem lesz olyan hosszúéletű, ha nincs szerencsénk.
 • Nagy József
  Hát ez a cikk eléggé lehúzza a led “izzót”, pedig én mostanában gondolkoztam azon, hogy átállok a ledes világításra.
  Bár azaz igazság engem nem igazán tántorított el szándékomtól, ugyanis a cikk eléggé sok helyen sántít a megtérülési számításnál.
  Például a fénycsöves világításnál nincs figyelembe véve, hogy az sem ad annyi fényt mint ahogy hirdetik. Főleg az idő előre haladtával a fénye egyre gyengül. Szó ami szó, több éves tapasztalatom alapján kijelenthetem, ahol 1db 100w-os izzót váltottam ki kompakt fénycsővel, oda 3db 21w-osat kellett beszerelni, hogy ugyanazt a látási viszonyt kapjuk.( Nem tagadom, ha mind a három cső zsír új, akkor nagyobb a fényereje de csak pár üzem órán át, és az is ritka, hogy egyszerre cseréljem az összes csövet.)
  Aztán szintén tapasztalatom szerint üzemórát sem bír annyit mint ahogy hirdetik. A valós üzemóra amit kibír, 800-1200h közé tehető.
 • Műszerész
  Márpedig inkább legyen szerintem LED-lámpa, mint LED-izzó, ha már jobbat nem tudunk kitalálni. Főleg egy szakmai cikkben nem kellene beállni a butaság erősítésébe, további terjesztésébe.