Nagyobb ház, nagyobb boldogság?

A lakóingatlanok méretei folyamatosan nőnek szinte mindenhol a fejlett világban. Az Egyesült Államokban jelenleg az átlagos ház 40%-kal nagyobb, mint 1980-ban és dupla akkora, mint a világháború után. (Miközben egyre kevesebb személy él egy-egy átlagos háztartásban. Egy személyre nézve 93%-kal nőtt az élettér 1973 óta.)

Ugyanakkor rengeteg felmérés van, hogy az emberek semmivel sem

elégedettebbek az ingatlanjaikkal, mint 30 vagy 50 éve.

Felmerül a kérdés, miért akarnak az emberek egyre nagyobb ingatlanokban lakni?

Az első magyarázat, hogy a nagyobb élettér több teret enged a közösségi életnek. A család elfér az étkezőben (s van is étkező), a kondiszoba miatt meg lehet hívni a barátokat, akik aztán ott is tudnak maradni vacsorázni, mindenkinek jut külön szoba, több mellékhelyiség és mosdó, mind-mind kényelmesebbé teszi az életet.

Ez első ránézésre rendben is van, de a kérdés ugyanaz: ha nagyobb az élettér, van hely a kondiszobának és a második fürdőszobának, ha a dupla garázsba befér kétszer annyi felesleges lom, miért nem elégedettebbek az emberek az ingatlanjaikkal, mint 30 vagy 50 éve? Miközben a nagyobb ház megvétele, hitele, fenntartása vagy akár bérlése is sokkal többe kerül, ennek ellenére úgy fizetnek ki egyre többet az emberek, hogy nem elégedettebbek a nagyobb ingatlanokkal.

Sőt, érdekes módon a nagyobb ingatlanba (házba) költözés csak átmenetileg dobja meg jelentősen az emberek elégedettségét. Ahogy kezdik belakni az ingatlant, közel 30%-kal csökken a kezdeti magasabb elégedettségi érzésük. Egy másik felmérés azt találta, hogy öt év után teljesen eltűnt a kezdeti elégedettségi emelkedés. Vagyis az új állapot lett az alapállapot, már semmi pluszt nem tett hozzá az emberek életérzéséhez. Ennek oka, hogy az első egy-két évben az ember még a régi ingatlanjához hasonlítja a meglévő ingatlanát, utána azonban már csak önmagában szemléli, illetve azt nézi, mennyivel lehetne még jobb. Akkor már azt mondja, még egy szoba de aztán tényleg nagyon kellene, hogy elégedett legyek a házammal. (Az alábbi ábrán is látszik, hogy a költözés előtt mennyivel elégedetlenebbek voltak a tulajdonosok a régi ingatlanjukkal, mint előtte.)

S természetesen az egyik legmeghatározóbb tényező, hogy mekkora ingatlannal lennénk elégedettek, az a környék, ahol lakunk. Nem ahol laktunk, mielőtt a jelenlegi lakhelyünkre költöztünk volna, hanem az a hely, ahol lakunk.

Hirtelen az eddigi álomházat is túl kicsinek érezzük, ha a szomszédoknak nagyobb háza van, mint a miénk.

Ahogy Marx fogalmazott 175 éve: Mindegy, mekkora a ház, ahol lakunk. Ha a szomszédos házak ugyanakkorák, minden tekintetben megfelelőnek érezzük az ingatlant. De építsenek fel csak egy palotát is a környékbeli házak mellé és hirtelen az összes addig megfelelő ház kunyhóvá zsugorodik össze.

Ezt hívják relatív gazdagságnak. Ahhoz képest érezzük magunkat jómódúnk vagy szegénynek, hogy másoknak mije van és nem az alapján, hogy mi mivel rendelkezünk vagy mivel lennénk elégedettek.

Az nem érdekel minket, hogy az übergazdagok mekkora házakban élnek, mert az nem a mi ligánk. De az igenis érdekel, hogy az a közösség, ahová magunkat soroljuk, mennyivel él nagyobb lábon, mint mi.

Az ingatlan az a legdrágább termék, amit az ember az élete során “elfogyaszt”. S mivel minél nagyobb egy ház egy adott környéken, jellemzően annál drágább is, a legtöbb ember önbecsülésének az alapja, tud-e akkora házat összehozni, mint azok, akiket magával egy társadalmi kategóriába sorol.

Robert Frank írja a könyvében, hogy ha az embereknek választaniuk kell, hogy laknak egy 370 négyzetméteres ingatlanban ott, ahol mindenki 550 négyzetméteres házban lakik vagy laknak egy 280 négyzetméteres házban, ahol mindenki más 190 négyzetméteren lakik, a legtöbben a második lehetőséget választják.

Gyakran a cikk elején említett nagyobb élettér utáni vágy mögött nem a mi nagyobb életterünk utáni vágy áll, hanem hogy nagyobb legyen az életterünk a többieknél. Érdekes módon a legtöbb esetben a férfiaknál az ingatlan az anyagi státusz, míg a nőknél a társadalmi státusz kifejezése.

A témában most megjelent egy érdekes tanulmány (angolul), akit érdekel a téma, olvassa el.

Addig is két idevágó régebbi cikk:

Sokat bukni a nagy dolgokon lehet

Megér ennyit?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

103 hozzászólás

 • András
  Gyerekkoromban nálunk is volt ez a családban a mondás, hogy ha nagy a ház, akkor nem költözünk el, de nálunk viszonylag be is jött, mi valóban laktunk anyámnál, és nem nem is volt rossz, mert volt külön bejárat meg minden. És most CSOK segítséggel építettem egy bazi nagy új házat is, amiben egyerlőre van kihasználatlan szoba, de lesz több gyerek. Itt is úgy van megcsinálva, hogy ha majd az én gyerekeim házasodnak, akkor közülük is lakhasson itt aki akar vagy szüksége van rá.

  Úgy kell kialakítani, hogy amikor a család nem lakja, akkor ki lehessen adni, és akkor nem nettó veszteség a sok négyzetméter.

  Valaki fentebb írta, hogy egy férfinak kell műhely. Ezzel én is így vagyok, amíg nem készült el a házunk nagyon zavart, hogy nem volt egy hely, ahol összerakva tudtam tartani a dolgaimat, amin éppen dolgoztam. Így 20 percre is érdemes nekiállnom reszelgetni, és jobban is haladok ezért.

 • Garbo

  Nem nagyobb egy négyszer akkor ház rezsije, mint a paneledé. Sőt. Kivéve, ha rosszul van megépítve. Ahogy jelenleg a házak nagyrésze, az 1970-80-as évekből, a 2000-es évekből és a mostani csokos házak minimum fele is.
  Én picit kevesebb rezsit fizetek, mint egy rokonom panelban, holott az alapterület több, mint a háromszorosa.

  Engem nem érdekel a más jóérzése. A házat lokáció (mindig ez az elsődleges értékmérő) és a leellenőrizhető műszaki adatok miatt vettük meg elsősorban, és azért, a térszervezése megfelelt annak, ahogyan mi gondolkodunk egy család életéről. A halálom az ostoba alaprajz, mindegy, hány nm-en, úgymint: “dolgozószoba”, “férfibarlag”, vendégszoba”, “ebédlő”, “vendégmosdó” stb. úgy, hogy nem is használják, csak kell, mert másnak is van.
  Meg a gagyi minimál házakban a muskátli és a konyhafüggöny, mert nem olyat építenek/vesznek, ami nekik valóban kellene. Stb.

 • Unemployed
  Ott kezdeném, hogy szerintem az 50-60-as években kicsik voltak a házak az ember valós igényeihez viszonyítva. Háború után szegénység volt, nem volt erőforrás elég nagy házakra. Ahogy gazdagodunk, úgy nőnek a lehetőségek. Kérdés, hogy ez meddig valós és honnan válik pazarlássá.
  Hariri professzor érdekes meglátása, hogy a gyerekszoba üzenet a gyereknek, hogy individuum és ez is kialakítja benne és az egész társadalomban az elkülönülés igényét. Régen nagy házak voltak közös hálószobával, nyiván ez másra nevelte a gyerekeket: “legyetek egy hangya a bolyban”. Nyilván üdvözlendő ez a változás.

  A gyakorlatban én 6 hónapja költöztem 107 nm-ről (+40 padlás tárolótér) 64 nm-re. Hátrány, hogy nincs külön nappali, az szülői háló is.
  Előnyök: Takarítás harmadára csökkent, nem gondoltam volna. A szekrények (konyha, stb.) ugyanis leveszik a teret, így a nettó tér kb. feleződött.
  Utazási idő szintén.

 • Garbo

  Kiváló biztonsági berendezések vannak.
 • Googyi

  “Valami mifid baromság miatt nem lehet azt hiszem már az EU-ból amerikai SP500 ETF-eket venni. Nem próbáltam, de elvileg van erre kiskapu. Opciózni ugyanis ugyanúgy lehet most is mint korábban.
  Tehát annyit kell tenni, hogy pl. SPY-ra kiírsz Put opciókat és ha lejáratkor a SPY az opció célára alatt lesz, akkor rákerülnek a számládra a SPY ETF-ek, mivel az opció kiírással arra vállalsz kötelezettséget, hogy adott időben adott áron megveszel adott mennyiségű SPY ETF-et (kiírt opciónként 100db-ot). De ne mondjátok senkinek.;)”

  Olyan ETF-eket lehet megvenni, aminek a nevében benne van az UCITS szó. A Vanguard-nak is vannak ilyen ETF-jei, bár azok valszeg osztalékfizetők.
  Az IShares S&P 500-a se rosszabb egyébként.

 • Én is akarok kommentelni...
  @Hozzászóló:
  Ezt nem igazán értettem soha, ezt a szálloda olcsóbb mint a vendégszoba dolgot. Vezesd már le kérlek, íme a paramétereink, mert nekünk is van vendégszobánk:
  – megnéztem a tavalyi naptárban 32 napig volt vendégünk abban a szobában (22nm, szóval kényelmesen elfért benne 2 felnőtt+a gyerekágyban a bébi is)
  – jellemzően kiemelt időszakban érkeznek hozzánk vendégek (pünkösd, karácsony stb.)
  A helyi szobaárakat nézve napi 15 ezer/nap árral számolva ez durván 400 ezer forint tavaly. 111e/nm áron vettük a házat, ergó 2,45M volt a szoba. 4 éve vettük a házat, 1,5 milliót már “hozott”.
  Szerintem egész jó megtérülés, és akkor csak az árat néztem, közlekedést időkiesést a távolság miatt nem.
  Rezsink totál minimálisan több azzal, hogy van ez a szobánk hála az energetikai beruházásoknak.
 • faterpolo
  Tavaly vettünk egy 80 négyzetméteres régi házat, kis udvarral. ELmentem egy rendezvényre szaekemberekkel konzultálni átalakításról és felújításról. Az egyik arc kiröhögött, hogy mi ebben akarunk két gyereket felnevelni, építsük már be a tetőteret is. Aha, vágjam a kukába stukatúrfödémet, és cseréljem vasbetonra két csilliárért, és emeltessem meg a fedélszéket 80 centivel, és ácsoltassak új tetőt a másik két csilliárdért, aztán lépcsőzzek egész nap fel-alá, és fűtsek-takarítsak plusz 150 köbmétert azért, hogy nagyobb lehessen a nappali. Egyszerűen képtelen volt megérteni az ember, hogy nekünk elég lesz ennyi, mert ott a kert, a nagyobb vendégségeket meg úgyis a szüleim tartják, negyed órányi sétára. Meg vannak kergülve az emberek, a szüleim könyékén akkora házakat építenek, hogy nem is értem. Fűteni ki fogja? Fogócskázni akar benne? De legalább kinyírja a környék hangulatát…
 • delivery manager
  Szerintem ez pont nem igaz, mármint Magyarországon. Éppen házkeresésben vagyunk és az új házak szinte mind kisebbek mint a régiek – speciális eset, de érdemes megnézni a balatonparti zimmerferis házakat, vagy a 1990-2005 környékén épült, mára “megfakult” palotákat – medence + szauna + az elmaradhatatlan boltív, már-már cigányrokokóba hajló egyéb műremekek és mindehhez 200+ nm lakótér. Borzalmas. Az újak meg 80-100 millió környékén pince, padlás nélkül, jó esetben garázzsal, hogy az építtető vállalkozó minél többet keressen rajta, de legalább energetikailag jobbak. Meglátásom szerint ma nem nagyon épít magánember 200 nm fölött, hiszen arra költeni is kell, illetve többet kell foglalkozni az épülettel a későbbiekben.
 • AZ
  Annyira egyén kérdése, nehéz a racionális vita. Nekem pl szükségem van a belmagasságra nagy ablakkal, mert fulladok, kell a tér. Rosszul vagyok, nem bírom kialudni magam a lyuk szálloda szobákban, ahol megreked a levegő. Tök jó azon haverjaimnak akik komfortosan érzik magukat a 220-230-as belmagasságú 8-10 nm-es szobákban.
 • Gábor
  Bela: miért lenne a rezsi arányos a négyzetméterrel? Nem szigetelt panelből koltöztünk kertesházba. Közös költés nincs nincs, víz, áram minimálisan több, tv\net pont ugyan annyi, fűtés, melegvízkészítés fele. Alapterület 2,5*-es.
 • Gábor
  @Attila:
  Ahogy korábban írta Norbi írta. Transferwise/Currencyfair-hoz átutalod a forintot, ott átváltod és onnan utalod KBC-hez a kívánt devizát.
  Mindkét cégről készült már cikk a blogon, ha több információra lenne szükséged deviza váltással kapcsolatban.
 • Tibor52
  Nekem a nagy házról a generációk együttélése jut eszembe. De ez ma már néhány kivételtől eltekintve nem megy.
  Nagy házat azért nem építettem (140 nm2 volt a tetőtérrel együtt, két szülő, két fiúgyermek), mert az nem az alkalmi összejövetelekre van kitalálva. Legalábbis nálam.
  Van egy határ légköbméterben (építészek kompetenciája), ami alatt élhetetlen egy ingatlan (30 nm2-es lakás? 30 millióért?), de egy 300 nm2-es hodály sem okoz boldogságot.
  Azt gondolom, a mai világból az emberléptékű dolgok hiányoznak.
  Ingatlan, autó, utak, minden…
  Ahogy a jövedelmed exponenciális növekedése sem okoz permanens orgazmust, úgy a nagy ingatlan, autó sem fog.
 • NAR
  Szüleimnél és anyósomnál is van “vendégszoba”, rendszeresen használják az ott alvó unokák és egy totyogós gyereknél nem opció, hogy “menjen motelba”…
 • NAR
  Ugyan a kiindulási cikk az USA-ról szól, de hozzátenném, hogy Európában, azon belül is Magyarországon és azon belül is Budapesten a II. világháború azért eléggé leamortizálta a lakásállományt, valamikor a 70-es, 80-as évek lakótelepépítésével értük el az elfogadható méreteket. A dédapám építette házunkban születésemkor 10-en éltek, most, tetőtérbeépítés után másfélszeres alapterületen vagyunk 7-en.

  Egyébként nincs akkora alapterületű ház, amiben elég hely van egy nő ruhatárának 🙂

 • Feri
  Mi 3-an élünk 120nm-en személy szerint pont megfelelőnek tartom. Gyerekkoromban 60 nm-es kádárkockában nőttem fel (classic 2 szoba összkomfort), nem lett belőle semmi bajom, húgom is normális lett (pedig ő 13 éves koráig anyámékkal élt egy szobában) de utólag visszatekintve azért a több picit jobb, zsúfolt volt.

  Igaz, 2 gyerekre terveztük, 1 lett, igy az egyik gyerekszoba dolgozóként funkcionál, de őszintén, jó az hogyha a fiamhoz jönnek a barátai el tudnak vonulni, ha én aludni szeretnék délután attól még a család nyugodtan tévézhet. Sok extra nincs, 3 szoba (egy háló, egy a gyereknek, egy meg igy lett a dolgozó/vendégszoba, egy tágas nappali egyben az étkezővel, konyha és kamra, fürdőszoba, mosókonyha és egy extra férfi wc).

  Takarítás sztem nem olyan jelentős különbség négyzetméterre lebontva, egy 2x akkora nappali kiporszívózása 10 perc helyett legyen 20, nagy dolog.

 • Kis Miklós
  Egy kicsit OFF:
  Ha már a házakról van szó, olyan összehasonlításról volt már cikk (esetleg kalkulátor), hogy pénzügyi szempontból házat vagy lakást érdemes vásárolni? Nem befektetési célból, egyszerűen lakhatásra.
 • Tibor52
  „500 nm2 alatt nincs értelme…”
  Van, kedves Dörnyei József.
  Hogy nem fér bele a golfpálya? Nem. Szükségem van rá? Nincs.
  Sokat gondolkodtam azon annak idején, elég-e a belső medence, vagy kell-e kültéri is?
  Lemondtam a külső medencéről.
  Ja, nem mindenki veszi, van aki építi.
  Bye!
 • Bogleheadwannabe
  Köszi a cikket, ez egybecseng azzal, amit a fizetésekről állapított meg egy tanulmány :

  sciencedaily.com/releases/2010/03/100322092057.htm

  És mindenkire igaz ez, de ésszel egész jól felülírható…

  Józsi

 • Toto
  Ki az a hülye már bocsánat aki nagyobbat akar mint amire szüksége van vagy telik rá??
  Nekem a plusz egy szoba=az anyós sogornő ott aludhat kényelmesen hetekig, hónappkig is akár. Ellenben egy kanapé pár nap után kényelmetlenné válik. És gyorsan haza is megy xD Ezért jó messze vagy panelba magasra költözni. Nem fog minden héten kocsikázni 50-100 km-ket vagy többet. Vagy felmászni a 3.ra. Kivétel ha ő a 3-4. Emeleten lakik xD Reméljük h nincs kedve. Vagy csak hébe hóba 1x.
  Másik h ma már olyan szinten felmentek az árak h a 3. Emeleti 2 szobás árából jó ha külvárosba kapok 1 lepukkant házat. Néha csak faluba.
  A csok mindent feltolt az egekbe.
 • daisy
  A szüleim 540nm-es “lakókomplexumban” élnek az isten háta mögött,a házban 3 szint + padlás + pince, + melléképület 3 szobával és egy hatalmas garázzsal. A 80-as években építették, és csak azért nem lett nagyobb, mert nem engedélyezték. Három generációsra tervezték, most ketten kergetőznek benne esténként, igaz fiatalkoromban is csak hárman voltunk. Mondanom sem kell egy ekkora házat egyszerűen nem lehet tisztán tartani, az ember soha nem éri utol magát, főleg nem 60 év felett, a kertről nem is beszélve. Tudják, hogy egy kétszobás panelban összehasonlíthatatlanul kevesebb dolguk lenne, de ez életük műve, a két kezükkel dolgoztak rajta, nem szeretnék nevetséges összegért eladni (ha egyáltalán lenne vevő ekkora házra).

  A jelenlegi albérletem kb fele akkora, mint otthon a nappalink, és így is van munka bőven. Lakásvásárláskor biztosan körültekintő leszek méretet illetően.

 • sündörgő
  Dörnyei József
  Te mindig elég vicces vagy. Egyedül élsz, ugye?
 • fudosin
  Nekem erről az írásról az alábbi cikk ugrott be:
  index.hu/nagykep/2017/10/30/ciganypalotak_banffyhunyad/
 • nagy ház, kis boldogság
  Nálunk 140 nm a nettó alapterület, de bőven sok. A felső szint tele van limlommal, meg bútorraktár csak. A ház alapterülete 85 nm lenne csak, az az alsó szint, bőven elég is lenne. 2008-ban vettük, akkor úgy gondoltuk, hogy 5-6 gyerek lesz, kell annyi. Aztán rájöttünk idővel, hogy teljesen fölösleges ekkora. 1 gyerek lett, nem is szeretnénk többet, jó ha ezt az egyet fel tudjuk nevelni, az a fene nagy béremelkedés minket valahogy mindig elkerült. A házunk 2006-ban épült, még alig tudnánk kicsivel többért eladni csak, mint amikor megvettük, az ingatlanpiaci emelkedés sem csapódott le rajta. Szar környék, szar végzettség (kutató), megszívtuk.
 • Usespanner

  Ha már offtopic (ETF):

  – Semmiképp se fizess egy vagyont bármely brókercégnek a váltásért. Ha muszáj váltani, ott a Miklós által preferált Transferwise, legrosszabb esetben 3 munkanap várakozás, és alig vonnak le valamit (a tranzakciós adót jól levonják).

  – A KBC bár a legbiztonságosabb bróker, az új, forint alapú, ETF-eket valóban nem forgalmazza.
  De a KBC-nél nem érdemes 4 milliónál többet hosszú távon befektetni, mert ugye csak 6 millióig védett a befektetésed, utána nincs garancia, akár mindent bukhatsz.

  Válthatsz a Random Capital-ra (30M-ig védett vagy), ott egyszerűen átváltod a pénzed egy tőzsdei megbízás keretében, alacsony jutalékkal, bár még ez sem szükséges, hiszen forint alapú, BÉT-en forgalmazott ETF-et ott megtalálod.

  Amire vigyázz, hogy mindig LIMITáron vegyél-adj el, sose PIACin, mert a likviditás nem tökéletes sajnos.

 • Peti
  Mielőtt belevágtunk az építkezésbe, óriási vitáim voltak a nejemmel. Mondván, hogy mivel mindketten 2 műszakos munkarendben dolgozunk, ezért nem sok időnk jutna a kertre; jómagam megelégedtem volna egy kisebb, 500-600 négyzetméteres telekkel, rajta egy 60-70 négyzetméteres házikóval. A nejemnek viszont telebeszélte apósom hülyeségekkel a fejét, hogy az egy pocoklyuk, nem férnénk el benne, amúgy is vegyünk példát az ő kétszintes házáról. Nagy nehezen sikerült megegyeznünk, hogy a ház “csak” 70 nm lesz, a telek viszont legalább 900 nm, mert ő majd a szabadidejében szeretne földet művelni, kertészkedni. Mondtam neki: rendben van, de én a 10-12 órás -, meg a hétvégi munkavégzés után biztosan nem fogok majd még itthon is megszakadni. Jó, jó, persze, ne foglalkozzak vele… A vége az lett, hogy nagyjából 1 évig bírta az asszony, aztán rájött, hogy a kerti munka igazából nem neki való.

  folyt.

 • Peti
  …Hogy ne szaporodjon el a gaz, hátul mindent felrotáltam, és befüvesítettem. És persze a locsolás, fűnyírás is rám hárul. Lényegében én gondozom azt a kertet, amit nem is akartam, csak az asszony kierőszakolta magának, apósom által.
  Az öregről meg annyit, hogy ketten élnek anyósommal egy kétszintes, 180 nm-es házban. A felső szintre évente 1-2 alkalommal mennek fel, tele van pakolva egy csomó lommal. A melléképület detto ugyanaz: Karancs tűzhely, meg még egy rakás, régi szemét van ott. Hál istennek végre belátta az asszony, hogy nekem van igazam, apósom korszakalkotó ötleteit már meg sem hallgatja. Most ott tartunk, hogy azt a rengeteg szemetet, mocskot, amiket apósom az évek alatt ránk tukmált (hiányos étkészlet, soha nem használt, ócska konyhai gépek, felemás ágynemű, diplomata táska, meg mindenféle “kincsek”), folyamatosan hordom ki a szeméttelepre. És lám, máris kezdünk elférni…
 • Vajk
  Pedig, a nagy ház nem ördögtől való. Igen, meg tudom magyarázni miért legyen elég 80 négyzetméter 4 embernek, én is 72 négyzetméteren nőttem fel, túléltem. Persze, mindenki a lehetőségeihez képest vásároljon, ha nem futja rá, nem kell nagyobb. De nem kell szörnyülködni, ha valaki szeret egy négy tagú családdal 150 négyzetméteren élni.

  Hogy hova megy el a sok négyzetméter?
  Garázs, amiben nem szarokat, hanem autót tárolsz és körbe is tudod járni, az jó dolog.
  Gyerekeknek külön szoba jó dolog. Gyerekenként.
  Az sem baj, ha a fürdőben nem versz le mindent, ha meglibben a törölköződ.
  Szeretek főzni, a konyhámban legyen hely.
  Dolgozószoba? Pfej, jó az a kanapén is, laptoppal az ölben? Hát nem.
  A nappaliba ne kelljen már centizni, hova fér el a kanapé, és ne kelljen oldalt fordulni, hogy elférjek egy szűkebb helyen.

 • Fehér Mercédesz
  Offtopik, de hátha tud segíteni valaki (illetve ajánló Miklósnak, mert ha jól láttam, erről a témáról még nincs cikk, és érdekesnek tűnik 🙂 ).
  Június elején indított egy megbízást egy külföldi partner a számlaszámomra, mint kiderült, még arra, amit másfél hónappal előtte, 30 napos határidővel felmondtam. Az utalásról küldött a partner egy bizonylatot, e szerint két hete kering valamerre – ő nem kapta vissza.
  Mennyi idő alatt “pattan vissza” az összeg hozzá, vagy mikor és hogyan juthatok a pénzemhez? Van valakinek tapasztalata?
  Előre is köszönöm.
 • Unemployed

  Fizettesd ki az asszonnyal a kertészt, sőt szerveztesd meg vele az egészet. Különben sosem tanulja meg a tettei következményeit.
  Ha erre nem hajlandó, akkor csinálj a kert hátuljába valamit, amit Te szeretsz, ő viszont gyűlöli. Garázs, műhely, medence, bármi.
  Vagy add bérbe nyáron 20 éves, sátorozó, egyetemista csajoknak.
 • dmry
  javallom ezt a szakembert, akárcsak olvasásra is…
  koos.hu/

  nem oly rég ~25m2/személy volt az ideális/reális/minimum optimális lakhatási territórium, persze, ezek is a bruttó átlagfizetéshez hasonlóan pontos adatokat takarnak 🙁

 • S1M0N
  Hát, az átlag (városi) magyarnak bizony nagyobb ház = nagyobb boldogság. 🙂

  40-50 nm-ben éltem le az életem legnagyobb részét, már szüleim generációjának is nyomor volt a cuculista lukakban felnőni (az idő persze mindent megszépít, de azért meséltek dolgokat), de 90-es születésűként, a rendszerváltás után felcseperedve igencsak rányomta a gyerekkoromra, életemre a bélyegét, hogy nem volt felnőtt koromig saját szobám, magánszférám, nem lehetett áthívni ismerősöket, vagy barátnőt, mert nem volt hová, miközben a kortársaim nagy részének igen…

  Lehet 120-ról 150 nm-re felmenni már nem sok extra kényelemmel jár, de 50-ről 80-ra ugrani ég és föld érzése. A nagykoromra összejött családi fészekből pár éve újabb “Rákosi komfortba” kiröppenni is igencsak nehéz volt, hiába jut több nm most párommal egy emberre mint ott, valahogy mégis több az ide-oda pakolászás, szenvedés mint a családi 80nm-en.

 • jami

  Ne szenvedj fűvel: a kert nem használt végébe ültess diófákat/fenyőket, kerítésen körben pl. szeder. Alattuk nem sok minden fog nőni, szépek is és még értékük is lesz.
 • Családfő
  Dörnyei J.,
  Ez már trollkodásnak is gyenge.. persze, nincs élet 400m2 alatt…

  Unemployed,
  Haha, tetszik az egyetemista csajos ötleted. 🙂

  Meregzsakk,
  Megbocsáss, ez egy bugyuta sztereotípia. Ha van értelme vagy pl. autópályán gyorsabb, az ember a Suzukit is elengedi. Ha nincs értelme vagy nem gyorsabb, akkor a flancos autót sem. Működik, hidd el, próbáld ki.

  Az ingatlan méretét tekintve: sem a minimál, sem a maximál érveknek és győzködésnek nincs különösebb értelme. Az ember vegyen akkorát, amekkorára ténylegesen szüksége van és relative kényelmesen megengedhet magának. Ha 60m2, akkor annyi, ha 360m2, akkor annyi. Mások, szomszéd, após stb. véleménye teljesen irreleváns. Éljük már a saját életünket, ne másét.

 • Okoska2
  Aki bent, a lelkében/szellemében rendben van magával meg az életével, az rendben lesz a lakóterével is. Érdemes ezt is tudatosan, reflektíven nézni.

  Nyilván a lakhatás alapszükséglet egy bizonyos minimummal: tiszta, komfortos, pihenésre meg a hétköznapi tevékenységekre legyen alkalmas, a családtagoknak legyen személyes terük. Ezen felül mindenkinek saját személyisége, vágyai számítanak.

  Én most vagyok a legelégedettebb a lakóhelyünkkel, pedig laktunk nagyobb helyen, kertes házban. Tehát nem csak ezen múlik a boldogság:)
  Csak a számok kedvéért, végülis Kiszámolón vagyunk:
  Amit eladtunk ház: 90nm (nappali+2 háló), 1000 nm kerttel.
  Ahol most élünk: 62 nm lakás (nappali+2 háló) +6nm kis terasz.
  Mindez 2 felnőtt egy kiskamasszal. A költözés remek alkalom volt a lomtalanításra is.

  Plusz adalék: ismerős család 2x150nm-es házban öli egymást napi szinten, utál mindenki otthon lenni…

 • Garbo

  “Különben sosem tanulja meg a tettei következményeit”
  Van annak valami diszkrét bája, ami a családon belül khm …. dinamika kibújik egy-egy kommentben.
 • Garbo

  Az emberek hülyék, nem tudjék, mit akarnak, mi kell nekik, stb. Az ilyen építészt meg elküldeni a fejébe, aki meg akar győzni a saját baromságairól, ha az nem szakmai dolog.

  80 nm szerintem ideális: egyszer éltem egy isteni térszervezésű, bauhaus 82 nm-es lakásban. Azóta is azt tartom a legjobbnak egy átlagos, két gyerekes családnak, hárommal talán picit kicsi lenne. Ha nem talál meg minket a jelenlegi házunk, építkeztünk volna, és 80-85 nm nettót építettünk volna, a mi életünkre szabott térszervezéssel.

  Szvsz. igazad van. Akinek nagyobb/kisebb/más kell, az vegyen magának nagyobbat/kisebbet/mást.

 • tp
  65 év felettiek igyenes utazási kedvezménye legyen munkanapokon 6-9 és 15-19 óra között (csúcsidőben) érvénytelen. Ugyanez a kedvezmény csak magyar állandó lakcímmel rendelkezőkre vonatkozzon.

  Nem fair, hogy a fizető utasok a reggeli és délutáni csúcsban is a banyatankokat kerülgetik.

 • Janos82
  En pont ugy latom, hogy Magyarorszagon most nem nonek az ingatlanmeretek, hanem ponthogy csokkennek. A hasznaltak kozott is az van, hogy a 2-300 nmes hazak kb egyarban vannak a 200 alattiakkal.

  :

  Ha tul nagy a kert, akkor a diofa tenyleg jo otlet:) Tele van novekedesgatlo hormonokkal, amiknek a lebomlasi ideje 8 honap, ha jol tudom, es a diot eleg 1* egy evben osszeszedni.
  Vagy adjatok el, es vegyetek az arabol egy pont megfelelot:)

 • nyman
  A budizmus szerint a boldogsagtalansagnak az egyik oka a vagyak, pl. nagyobb lakas, jobb auto, tobb fizetes. A boldogsaghoz pedig az elengedes, lemondas szukseges.

  Ha viszont nem tuzok ki vagyakbol eredo celokat, akkor meg soha nem fogom elerni.

  A lokaciot ingatlannal magasabb prioritason tartom, mint a meretet. A hozzaszolasokbol latni, hogy egyentol, elethelyzettol is fugg, hogy ki mit tart fontosnak es hogy tudja a lehetosegeit osszeegyeztetni. Inkabb 20-30 perc alatt erjek a munkaba, mint 2x ekkora hazam legyen, 4-5x akkora telken es 40-60 perc menjen el az egyik iranyba. Volt szo, hogy autora 5-6-8 havi, lakasra 5-6-8 evnyi jovedelmet celszeru aldozni, meg anyival kiegeszitenem, hogy a havi fenttartas, rezsire meg 5-6-8 napit.

 • Peti

  Az a baj, hogy aki 40 éves koráig úgy élt, hogy anyu vagy apu mindent megcsinál helyette, azon már nem lehet segíteni. A kertész nem lenne rossz ötlet, csakhogy közös kasszán vagyunk, így az én pénzem is benne állna. Egy alkalommal egyébként ki kellett hívnom, mert a betonozás mellett egyszerűen már nem jutott időm a hátsó kertre. 8 ezerért vágta le a füvet…természetesen számla nélkül, zsebbe.

  Ültettem néhány gyümölcsfát, fenyőt, cserjéket, de ezeket is ugyanúgy gondozni kell (metszés, permetezés stb). A kis fenyőfánk 7 év alatt nőtt meg 3 méteresre. Alul megint vissza kellene vágni az ágait, plusz rendszeres locsolást igényel, mert kezd kiszáradni. A diófánk kb. 25-30 év múlva fog majd árnyékot adni, amikor már nyugdíjasok leszünk. Abban reménykedem, hogy hátha a kislányunknak megtetszik majd a kerti munka, és besegít nekem. Ha nem, akkor viszont megszívtam…

 • QQriQ
  Ugyanez a cikkben leírt trend figyelhető meg autóknál. Mindenki nagyobb és nagyobb autót akar venni, csak hogy 10 centivel magasabban legyen mint az előtte lévő. Az utakat elárasztják a SUVok, helyből meg nem lett több.
 • Ujhazas
  Most költöztünk három kisgyerekkel egy új házba, ami netto 180 nm-es, öten vagyunk. Hatalmas nappali, gardróbok, amik minden téli-nyári ruhát benyelnek, 12-14nm körüli hálószobák. Nagy konyha, mindenhol beépített szekrények, tárolók. Imádjuk, hogy van tér, van helye mindennek. Van hely a gyerekeknek együtt játszani, de ha valamelyik el akar, el tud vonulni.

  Persze, fel lehet nőni fele ekkora házban is, nálam is így volt anno. Akkoriban trabanttal jártunk, és milyen jó volt, most mégsem járnék azzal . Nyugaton én azt láttam, hogy ha van rá keret, akkor szép nagy házat építenek, fontos persze, hogy normálisan ki legyen találva az ingatlan, legyen a tereknek funkciója és legyen jól berendezve.

  A cikk említi, idővel hogyan csökken az emberek elégedettsége az ingatlanuk méretével. Ez szerintem egybevág az “életszínvonal inflációja” támakörrel és minden életszínvonal ugrás után bekövetkezik

 • O.Z.one
  1. tanulságos, a kommentekkel együtt: hetkoznapizarandok.blog.hu/2019/03/21/az_irenke_hatas#more14707188

  2. hasznos:max40.hu/

  3. elgondolkodtató: epa.oszk.hu/00000/00005/00026/ot41-17.htm
  “Szerencsére a fiatalok időben felkészítve elkerülhetik az időcsapdákat, a halálos civilizációs mintákba sodródást. Időcsapdák azok, amikor óriási életenergiákat fektetnek valamibe, amiről csak évek, talán évtizedek után válik világossá, hogy téves döntés volt. Az időcsapdák leggyakrabban a pályaválasztás, párválasztás, munkavállalás, vállalkozás, ——- lakhelyteremtés ———, eladósodás s legfőképpen a gyermeknemzés terén leselkednek. “

 • Gerfalcon
  30-as szülők, egy pici gyerek. Még egy tervben. Idén költöztünk 55 nm lakásból 111 nm sorházba. Van garázs plusz ~100 nm kert. Nappali, konyha, étkező egyben, 3 nagy hálószoba, 2 fürdőszoba, egy külön wc, gardrób szoba, kamra, padlás. Úgy gondoljuk, h ha 4-en leszünk, akkor is megfelelő lesz, aztán majd ha kirepülnek a gyerekek, akkor se lesz 2 főre irreálisan nagy. Ismerős mondta h 5 év múlva költözünk, mert kinőjük.
 • Péter
  Anyámék a szocpol miatt kénytelenek voltak kicsit alakítani a házon és ezért kapott egy emeletet hogy végül meglegyen a nm. Mire felnottunk és elkoltoztunk addigra kb be is lett szépen fejezve a ház. Kivéve az emelet ami még most sincs kész de már nem is lesz. Ők 60 fölött nem rohangálnak fel a lépcsőn, meg igazából ketten simán elvannak lent, ha néha hazamegy egyszerre mindenki akkor meg azt az 1-2 estét megoldjuk valahogy.
  Ha oda jutok hogy megallapodok és esetleg saját ház akkor is úgy számolok hogy addig érdekes a saját tér amíg tini korban vannak a gyerekek. Előtte lehet közös szoba, érettségi után meg igen is húzzon el koliba.
  Legyen egy kis kertecske (otthon ott a hatalmas telek, csak a baj van vele. Ha fater nem tudja gondozni majd akkor fene tudja hogy lesz karbantartva).
  Amíg nincs bejárónő addig nem kell 200 nm-es ház az tuti.
 • jami

  A fű szerintem oda jó, ahol napozni akarunk/szaladgálni a gyerekeknek – minél kevesebb, annál jobb. Azért dióval/fenyővel nincs ugyanannyi munka, mint a fűvel.

  És igen, a gyerekek idővel segítség – de ez nem hosszú periódus ás tényleg csak segítség. Az enyémek kiskamaszok, csinálják is a reggeli hósepréstől a fűnyírásig mindent – viszont ha verseny van/zűrösebb sulis időszak/betegek/nyaralnak stb, akkor nyilván nem és van még max. 8-11 ilyen év, aztán huss, elmennek majd. A kert marad 😉

  Amúgy együtt érzek, a férjem kezdeti lelkesedését is elvitték a mókusok, közben nekem volt egy elég terhelt időszakom a munkahelyen is – viszont mostanra kezd beérzi az, hogy csupa kevés gondozást igénylő évelőt ültettem, a konyhakert pici, a fűnél pedig a gyerekek bevonva.

 • Bal
  Én arra vagyok a legbüszkébb a házunkban, hogy noha használt vétel és tégláig felújítás volt, mégis sikerült tökéletesen belőni az igényeinket. Három gyerek, útban a negyedik. 200m2, ebből hat szoba 150m2, technikai helyiségek mérete minimalizálva. És kell is ennyi. Elvoltunk 100m2-en is, de ez összehasonlíthatatlanul kényelmesebb.

  600m2 telek, a fele kert. Kicsit vágytam nagyobbra, de most már tudom, hogy egy centivel se kell több, elég szenvedés ez is. Limlom minimalizálva, pince 15m2, és pont elég (sose értettem a 100 m2-es alagsorokat). Fűtés évente 110 ezer, napelemek, akár minimálbérből is fenntartható.

  És hiába küzdöttünk vele éveket, kegyetlenül meg fogunk tőle válni, ha már nem kell. Szerintem ez a legfontosabb szabály. Talán szívesebben maradnak majd a gyerekek, mert a belváros 25 perc BKV, de pontosan tudom, hogy 18 évesen saját lakást akarnak majd. És meg is kapják.

 • Tamás #2
  Valahol tényleg abban lehet a lényeg, hogy az ember sávosan tud-e haladni felfele és lefele is. Mi lépünk egyet felfele, mert jön a baba, lépünk mégegyet ha jön a második és akkor is, ha a harmadik. Akkor talán veszünk is, de ki tudja (ez sok tényezős, egyenlőre nagyon élem, hogy mobilisak vagyunk, gyereknél fix tényező az óvódai/iskolai szakaszok). A kérdés csak az, hogy amikor kirepülnek el tudjuk-e engedni az addig felhalmozott négyzetmétereket. Ahogy a környezetemben látom erre senki vagy csak nagyon kevesen képesek. De talán ez is generációs dolog a már megszerzett javakból nehezebben enged az ember.

  *Az élettér egyébként a magyarul szakirodalomban nem pejoratív (csak ha mellette van németül + kontextus), a németek továbbra is használják, bár elterjedtebb a Wohnfläche (lakótér/élettér), ez azonban ház esetében nem tartalmazza a kertet, míg a Lebensraum igen.

 • Sebajtóbiás
  Nálunk is ez a dilemma.
  Lassan összejön(ne) az önerő (~10m) egy saját lakásra (bár még kivárunk, lehet rosszul tesszük, de egyszerűen nincs szívem ennyi pénzt adni egy lakásért, mint amennyit most elkérnek). Viszont nem tudjuk, hogy mekkorát vegyünk. 1-2 gyerekkel tervezünk. Szerintem a hálószobák alapvetően alvásra vannak (persze kell, hogy elférjen 1 asztal a gyerekeknek tanulni, illetve elvonulni) és e mellé legyen egy nagyobbacska nappali/ebédlő “élni”. Az átlagos panel csőkonyhánál nagyobb konyha is jó lenne, menyasszonyom nagy álma a szép, tágas konyha. Én egy saját mosdóra vágytam, de elengedtem már ezt is.
  A gond az, hogy panelban nem nagyon van ilyen elrendezésű, másra meg nincs pénz (átlagos a fizetésünk, és valószínűleg csökkenni is fog, mert nem szeretem amit csinálok, meg ugye a gyerekek miatt is kiesik majd egy része, most kb 850-900e).
  Maradunk Budapesten…ötletek/tippek.
 • Justin Time
  Viccesek a hsz-ek. 🙂

  Akkor angliai magyarként: hát itt q. nem nőtt az ingatlanméret, sőt az átlag angol ingatlanméret zsugorodik. Az új építési telkeken két házat zsúfolnak be oda, ahova egy férne, egy ún. háromszobás házban börtöncella méretűek a szobák (vö.: az EU-ban már a csirke minimális „életterét” is meghatározzák, az emberét nem kell). A régi házakról meg amit szívem szerint írnék, hát… Itt az építési technológia ugyanott van, ahol a viktoriánus korban: cavity wall „hőszigetelés” stb. Borzalmas lelakott mocskokat szemrebbenés nélkül mutattak meg az ügynökök, mire találtunk egy emberi környéken egy emberi lakhatásra alkalmasat.

  Itt sajnos pont az ellenkezője van a kelet-európai építkezésnek: ha itt megveszel egy házat, nem dúrhatod le, hogy egy 21. századit építsél, hanem max. a belsejét tudod felújítani (már amennyire, mert ugye itt a legtöbb lakóingatlan sor- vagy ikerház).