NOK Rapid

Azt gondoltam, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség hamvába holt vállalkozás lesz, erre most ír István, hogy mit tudok az új NOK Rapid termékről, mert megtalálták vele az ügynökök.

Hogy mi a véleményem az egész Nemzeti Otthonteremtési Közösségről, arról már sokat írtam, itt egy egész cikksorozatot találsz. (Ne lepődj meg, a címkék miatt ez a cikk is benne lesz. Görgess lejjebb.)

Kicsit utánaolvasva némileg megnyugodtam, ha jól értem, még a második garnitúra ember is csak most áll össze, miközben lassan egy éve elstartolt az egész mutatvány. (forrás) A megcélzott évi 25 ezer belépő úgy látszik, nem lesz meg, de nagyon nem is baj. Még ez a két-háromszáz ember is pont két-háromszáz emberrel több a kelleténél.

Most kitalálták, hogy az ügyeskedőket eleve egy csoportba szervezik, így nem is lesz belőle gond. A NOK Rapid annyiban tér el a normál NOK-tól, hogy tagjai vállalják, hogy minden évben a hátralévő rész 40%-át előre befizetik és amíg nem nyernek a liciten, valamint minden liciten a fennálló tartozásuk 60%-át felajánlják, mint licitálók.

(Megvalósították azt, amit írtam bő egy éveMásik lehetőség lehet a közösségi mutyi, ha mindenki összefog és előzetesen befizeti a maximális befizetést, így sok pénz lesz benn, sok sorsolást lehet tartani. Ez azonban csak akkor működik, ha mindenki benne van. Hiába fizetem én be szinte az összes pénzt, amint lehet, ettől még nem sorsolnak ki hamarabb, maximum az utolsó 10 évben már nem vagy csak alig kell befizetnem. Mondjuk egy kicsit sem lepődnék meg, ha több ilyen mesterségesen összerakott csoport lenne, ahol mindenki a törvényi lehetséges maximumot fizeti be. De egyéni szinten ez nem működő technika. Ők is rájöttek, úgy látszik. 🙂 )

Magyarul, akinek megvan a teljes összeg, csak gyúr a 4,5 milliós állami támogatásra (mínusz a kicsit több, mint egymilliós teljes költség, valamiből a NOK-nak is élni kell ugye), az kockáztathatja, hogy csak néhány év múlva lesz lakása. Ideális esetben néhány hónap alatt sorra kerül, de lehet, hogy csak 3-4 év múlva. Ez utóbbira most azért kisebb az esélye, mert mindenki előtörleszt folyamatosan.

A NOK honlapja szerint a játékosok 93%-a 26 hónap alatt sorra fog kerülni az új Rapid rendszerben. Nem volt kedvem utána számolni, higgyük el nekik.

Mondjuk kiindulva abból, mennyit emelkedtek az újépítésű ingatlanok árai az elmúlt 26 hónapban, tuti a bukás, mert a költségek utáni állami támogatás alig kicsivel több 3 millió forintnál. S ha az újépítésű lakások áfája 22%-kal fog nőni 2020 január elsejétől, akkor végképp nagy vesztes lesz, aki 3 millió kedvéért éveket halogatja a vásárlást.

Azt se egészen értem, honnan akaszt le a nyertes egy újépítésű ingatlant azonnal, ami jó áron van, jó helyen van és pont olyat akart venni. (Ha csak úgy nem, hogy már eleve leszerződött rá, de akkor mi van, ha pont ő nem fog nyerni három évig?)

Ha pedig beáll a földbe az egész építési láz 2019 végén, ha tényleg visszajön a 27%-os áfa a mostani 5% helyett, fog-e bárki is ingatlant építeni, amit meg lehet majd venni?

Megannyi kérdés.

Mindegy, most már tudtok róla. Azért mielőtt beleugranál, olvasd el a fentebb belinkelt négy cikket.

Aminek örülök, hogy látszólag nagyon kevés embert sikerült eddig beszervezni, pedig nagyon nyomják az ügynökök a hírek szerint.

Share

68 hozzászólás

 • skylaner88
  Néha én is rászoktam nézni a cnok oldalára, és nagyon jó látni, hogy ennyi idő alatt sem sikerült még a 2. közösség elindítása.
  Pedig csak 120/180 embert kéne összeszedni, de szeréncsére ez sem megy nekik.
  Rémelhetőleg az emberek tudatosabbak lettek, és nem csak arról van szó, hogy ennyire bénák az ügynökök.

  Ez egy bukott koncepció és termék. Gondolom a Rogán haverjai azt gondolták az induláskor, hogy na ebből majd jó nagy lét akasztanak le. Akkor még a teljes állami támogatás 80-90% -t lenyúlták volna költségként. Kb. tavaly óta folyamatosan 50%-s akció van, de így sem jönnek a pali madarak.

 • jami
  Az építkezések üteme, az árak és az áfa már jóval több kockázat, mint amit az egészen nyerni lehet. Sőt, jelenleg, erősen úgy fest, hogy az idő pénz, azaz pont azzal lehet szívni, ha valaki hónapokkal később lép, pláne 24 hónapot vár. Mi most nem vennénk házat, csak egy kisebb 3 szobás lakást. Ez kb. 16 hónap alatti változás…
 • szifonkutya
  Ez – szerencsére – azért nem megy, mert ma már nincs mód 2 évet várni, ha valaki lakást akar venni, a megnyert támogatást hónapok alatt elolvasztja az áremelkedés.
 • AAA
  Na még egy fajta ügynök akit ki lehet röhögni amikor felhív ezzel.:)
 • Tibor
  Mar az is elkepeszto hogy ilyen pilotajatek legalisan mukodhet, de hogy az allam meg tamogatja is, arra mar szavak sincsenek…
 • szifonkutya
  Tibor: a Fundamenta sem különb, csak igényesebb a csomagolás, ott is adófizetői pénzekből támogatják MÁSOK lakásvásárlását egy-két “kedvezményezett” cégen keresztül.
 • BTM
  “ott is adófizetői pénzekből támogatják MÁSOK lakásvásárlását”
  Szerintem kicsit árnyaltabban fejezzük ki magunkat, ha úgy fogalmazunk, hogy “mások megtakarítási hajlandóságát”.
 • Agent
  ezt kifejtenéd?Nem kötekedni akarok csak érdekelne. A hitel futamidő előtti vég vagy betörlesztéséhez szinte minden hitel tanácsadó (legyen az ügynök vagy nem ügynök) ajánla, hogy indíts el a lehetőségedihez megengedett számú lakástakarékot. És valóban egyébként kijön a matek (olcsóbb a hitel). Mit gondolsz?
 • Kiszamolo
  Agent, amit megkapsz állami támogatást az LTP-re az egyik zsebedbe, azt az állam a másik zsebedből vette ki adó formájában. Ma még csak az emberek negyedének van LTP-je, így nyersz rajta, mint adófizető és kedvezményezett polgár.

  Ha mindenkinek lenne LTP-je, akkor mindenki bukna rajta, mert csak a saját adóját kapná vissza négy év múlva kvázi kamatmentesen mínusz a költségek.

  De neked, mint egyénnek, most még megéri az LTP.

 • szocske
  Az LTP azért kevésbé mohó, kevésbé pofátlan a költség, nem a szervezőhöz kerül az állami támogatás java, csak 1% a nyitási díj + havi 150Ft számlavezetés, azaz pl. egy 4 éves szerződésre az ügyfél kap 4x72ezer Ft állami támogatást, ebből a lebonyolító pedig “csak” 40-50ezret tesz zsebre (ráadásul ennek java a szerződéskötési kedvezmény akciókkal vagy némi ügyeskedésssel megspórolható).

  Az kétségtelen, hogy az állami támogatás nélkül ma már negatív lehet egy új szerződés hozama, így az ügyfélnek csak az állami támogatás miatt éri meg.
  Az államnak viszont nem komoly a ráfizetés, mert pl. felújítás esetén számlát kell gyűjteni, így nagyjából vissza is csorog áfaként a korábban kifizetett állami támogatás.

 • gaborr
  /off

  mi a véleményed az új adósságfék szabályokról, hogy a fizetés jóval kisebb mértékben terhelhető a jövőben egy lakáshitellel. Véleményem szerint ez jelentős gátja további ingatlanár növekedésnek. Még az is lehet, hogy azok akik beszálltak korábban új építkezésbe végül nem tudják felvenni a megfelelő méretű hitelt? Vagy azok már bebiztosították magukat?

 • Fundamenta
  Apropó Fundamenta.

  Olvastam itt a cikkeket róla, de azóta már 1000 dolog változhatott és gondolom változott is.

  Kb. egy éve vagyunk házasok és családot tervezünk. Eljön majd az a pont, hogy költözni kell.

  Hogy és hol érdemes most lakástakarékot nyitni? Ha megéri még egyáltalán. Mivel nincs gyerek, csak a saját nevünkre tudnánk nyitni.

  Olvastam itt, hogy lehet olyat hogy az ember nyit egyet, majd abból nyit egy másikat és így lehet a költségekkel spórolni. Ez hogy működik pontosan?

  Vannak olyan trükkök, amikre figyelni kéne, ill. érdemes figyelni?

  Hogy és hol javasolnátok megnyitni? 4 évesben gondolkodunk.

 • Joy
  OFF
  Az “Így használd ki az adókedvezményeket” címú cikked önsegélyező pénztárakra vonatkozó állításainak egy része nem aktális. Tudomásom szerint ma már csak a két szülő vehet fel pénzt gyermekszületés címén, illetve csak a szolgáltatást igénybe vevő jogosult CSED/GYED kiegészítésre.
  Mivel több újabb EP/Önsegélyező cikkben benne van a fenti, 2014-es cikk linkje, ezért így, kiegészítő tájákoztatás (felelősségkizárás) nélkül úgy tűnhet, hogy mindmáig érvényes a benne lévő tartalom.
 • Second Wawe
  Kedves Agent,
  Érdemes a konkrét példával vegigszamolni az A B verziókat, mert meglepően kicsi a különbség.
  Az ltp-s kombi hitel esetében kisebb a tőketörlesztés a futamidő elején, és ez nagyon megdobja a kamatfizetést. Itt is az van, hogy a támogatás nagy részéből fizetett kamat lesz. Akkor jó ez ha valóban lakascélú megtakarításként kezeli az ember, de hitelkivaltasra nem való.
 • jami

  Szerintem az árak ettől nem állnak meg, csak a lehetséges ügyefélkör változik.
 • Szabolcs
  gaborr
  2018-09-17 at 14:21

  off: nem engem kérdeztél, de szerintem akik nem tudnak majd venni, azok bérelni kényszerülnek (vagy mamahotel, vagy nem ideális mérető garzon 3 gyerekkel). Lehet, nem azonnal, de lakni kell. És akkor a bérleti díj kalkuláció alapján növekedhet tovább a kecó ára. +27% áfa sem a csökkenés felé mutat.

  De ha minden tényezőt figyelembe veszek, akkor szerintem nőni fog tovább, lassabban, de ha nyilatkoznom kéne IRL, a válaszom a “lövésem sincs” és a “bármi lehet” közé esne 🙂

 • Kiszamolo
  joy, pénztára válogatja. Az Izyst fél éve kérdeztem, náluk gond nélkül ment, a Generali pl. nem volt erre hajlandó. A törvény nem tiltja, de a pénztárnak támogatni kell.
 • Maki Verem
  ” gaborr
  2018-09-17 at 14:21
  /off

  mi a véleményed az új adósságfék szabályokról, hogy a fizetés jóval kisebb mértékben terhelhető a jövőben egy lakáshitellel. Véleményem szerint ez jelentős gátja további ingatlanár növekedésnek. Még az is lehet, hogy azok akik beszálltak korábban új építkezésbe végül nem tudják felvenni a megfelelő méretű hitelt? Vagy azok már bebiztosították magukat?”

  ha hosszabb futamidőt választanak, akkor ugyanúgy felvehetik. Csak a bankok jövedelmezőségét dobták meg ezzel picit – hosszabb futamidő, több kamat fizetés.

 • Tamás
  Kedves Fundamenta.

  Persze, h megéri. Btw, nemsokára vélhetően havi 40 ezret lehet majd per adószám félretenni lakástakarékba, viszont “csak” évi 90 ezer lesz rá az állami támogatás.

  Az ERSTE LTP-nek most van egy olyan akciója, ha egy ember két szerződést köt, magyarul Te vagy mindkét szerződésében a szerződő, a két kezdeményezett pedig önmagad és a párod, akkor havi 20 ezres esetében a számlanyitási díj 10 ezer Ft, vagyis a két szerződésnek mindössze 20 ezer Ft a számlanyitási díja, apró szépséghiba, h a 4 éves esetében nem, ez “csak” 6, 8 és 10 éves szerződésre vonatkozik.

  Másik akciójuk, h akinek 12 hónapon belül járt le az előző LTP-je bárhol, az most számlanyitási díj nélkül nyithat náluk. Sztem ezek most ütősek.

  De mindez attól is függ, h mi a cél vele, kell-e majd a hitel, 4 éven belül kell-e esetleg, stb.

 • TT
  Mondjuk a Fundamenta akkor is megéri, ha mindenkinek van, mivel még ha csak a saját adómat is kapom vissza, legalább akkor sem tudják ellopni és még értéket is teremtek vele.
 • Szocske
  a megosztassal a költségeken nem tudsz spórolni, meg picit drágább is, a hozamot tudod akar éves 60%-ra növelni, de ahhoz már kellene egy évek óta futó szerződés.

  Ez arra jó, ha most nyitsz magatoknak, aztán mondjuk 2 év múlva születik egy baba, akkor az ő adószámlára meg oszthatók a ma nyitott szerződések, így 4 év múlva 3 fog lejarni.

  Ha megosztás tervben van, én Fundamentat választanám, a többieknél macerásabb a megosztás.

  Elengedett nyitási díjjal vigyázni kell, ha ezért kénytelen vagy végigvinni 8 évre, akkor ott többet buksz a hozamon, mintha kifizetned az elején azt a 30ezret.

  Nem sok változás volt az elmúlt években, a kamatok csökkentek, Fundamenta kivélelevel 0 közelébe, és már nem 3, hanem csak 2 hónap a felmondási idő.

 • Szaky
  szifonkutya
  2018-09-17 at 10:36

  Az LTP-ra vonatkozik az OBA amíg a NOK-ra (hacsak nem változtattak rajta) nem.

  Ez azért nagyon lényeges különbség!

 • Tibor
  szifon, nem az a bajom hogy az allam tamogatja a lakasvasarlast, tobb-kevesebb tamogatas minden orszagban van legfeljebb mas formaban, meg legalabb egy resze az adonak ertelmes celra megy…
  Az a bajom mikor ezt holmi zavaros pilotajatek formajaban teszik.
 • Tibor
  ja, a captcha nem jo, az autonak nem negy kereke van hanem ot (a potkerek is van!)
 • Fundamenta
  @Tamás!

  Köszönöm a tippet!

  Sajnos egyik feltételnek sem felelünk meg, még soha nem volt LTP-nk és csak 4 évre kötnénk (itt olvastam valahol, hogy csak 4 évre éri meg).

 • Szmokkencs
  üdv.

  Ha már ingatlan. Van-e valami banki termék “ingatlancsere” esetére? Vagy ki hogy csinálná?

  Van egy 20 milliós házam (értékbecslő értékelte ennyire, szerintem 22ért elmenne) és szeretnék helyette egy másik városban egy másikat, de ott 25-27 millió lenne egy hasonló. A legegyszerűbb nyilván az lenne hogy ezt eladom, aztán veszek másikat minimális hitel mellett. DE ezt nem szeretném addig eladni, míg nincs meg a másik tutira, nehogy a két szék közzé essek. Ezt ki hogy oldaná meg?

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisparos
  A bankmonitoron keresztül kötött erstés szerződéseknél a lefelezett belépési díjat is visszaadják utalványban.
 • Zoli
  off.
  Érdekelne, hogy hogy működik az Egyesületnek egészségbiztosítás. Megkötöttétek kb 1 éve? Minden rendben fut?
 • Kiszamolo
  Zoli, még nem él, remélem idén végre elindul.
 • Béla

  fundamenta.hu/lakastakarek/otthontervezo-lakasszamla-kamatbonusz-akcioval ha jól értem, akkor 3 hónapra befizetésére kapnék egyszer 9 %ot?
 • Tamás

  Elírtam, a 4 éves módozatra is megadják ezt a kedvezményt.

  Amúgy a 4 év akkor nem fogja megérni, ha az állam hozzányúl a következő 4 évben az állami támogatáshoz, márpedig az a hír járja, amit írtam, h adószámonként 40 ezret lehet majd befizetni és 90 ezer lesz az éves maximalizált támogatás. Persze ez csak jóslás.

  Vannak olyan közvetítő cégek, ahol esetekben vissza is fizetik ezt a számlanyitási díjat, én legalábbis tudok olyat, mert akkora jutit kapnak érte, hogy megéri nekik így is. De ott már lehet, h a 4 évesre nem fizetik vissza.

  Én már nem kötnék 4 éves LTP-t, hozzáteszem, lesz itt meglepetés, mikor majd a NOK átveszi az LTP szerepét, legalábbis a cél ez.

  Foglalózd le az új ingatlant, aztán add el a régit. Persze ezt okosan kell csinálni.

 • snasim
  Én egyesületi bankszámla után érdeklődnék. Tervezel ilyet?
 • Fundamenta
  Kálmán okleveles duguláselhárító kisparos

  Ez a bankmonitoros ERSTE jónak tűnik.

  De azt nem értem, hogy nyithatnék egyszerre két számlát. Fejenként csak egyet lehet (ill. csak egyre jár az állami támogatás), nem?

  Így a 28 ezres számlanyitási díjból 14’000-et adnak vissza.

  Csak azt nem tudom, hogy az ERSTEnél lehet e majd később megosztani.

  @Szocske: Ezt nem tudod véletlenül?

 • jami

  Több banknak van ilyen esetre “áthidaló” hitele. Emlékeim szerint 24 hónap a futamidő ott, amit én olvastam, addig csak valami ügyeleti díjat kell fizetni, nem törlesztést.
 • Kiszamolo
  snasim, több bankot végigjártam, de nem volt értékelhető ajánlat, főleg úgy, hogy több banknál volt ingyenes számla.
 • V
  ahogy fentebb is irtak athidalo hitel neven keresd a termeket. Nekunk pl MKB-tol volt, 10 ev futamido es elso 18 honapban nem kellett kamatot torleszteni, 18 honap letelte utan tokesitettek az addigi kamatreszt. Ez kifejezetten arra jo hogy ilyen ingatlan valtast le tudjon vezenyelni az ember, es legyen ido eladni a korabbi ingatlant, ne kelljen nyomott aron megszabadulni tole.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Úgy tudsz kettőre támogatást kapni, hogy a másodiknál ugyan te vagy a szerződő, de egy közeli hozzátartozód a kedvezményezett (gyermekkorú is lehet, csak adószáma legyen).
 • szocske
  nem ismerem az erstét csak nagyon felületesen. Valahol azt olvastam, hogy ha bármi akciót igénybe veszel, akkor többek között a megosztást is kizárják később, hogy ne kelljen visszafizetni.
  Mondjuk ha ezt a bónuszt a bankmonitor adja, akkor erre nemigen vonatkozik ilyen tiltás.

  Én ezek miatt választom még mindig a fundamentát:
  – még most is 1%-kal magasabb betéti kamat
  – hitelkártyás befizetési lehetőség, ami nekem 4% jóváírást jelent (többnyire wizz dupla pontos hétvégén szoktam befizetni a fundamentákat)

 • Fundamenta
  Annak vajon mi az esélye, hogy bevezetik 4 éven belül a Tamás által említett „40 ezret kell havonta befizetni és 90 ezer lesz a támogatás”-t?

  Vajon ez csak a változtatás bejelentése után indított LTP-kre vonatkozik majd, vagy azokra is amik korábban lettek indítva?

  Tudom, hogy állam bácsi bármikor elveheti amit (vissza)ad, de ez neki nem komoly összeg, a már futó szerződéseket nem változtatja meg, vagy?

  Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos

  Köszönöm a választ!

 • Panasonic
  Ha mar LTP. jovo juniusban jar le a 48 honap. de sajnos ugy jott ki a lepes, hogy nekem MOST kell kb. 1 millio forintot lakasfelujitasra koltenem, igy jovore viszont nem lesz mire felhasznalni a keretet. Van valakinek valami megoldas otlete? Elore is koszonom!
 • jami
  A lakásárakhoz: ismerős egy hónapja hirdette meg a panellakását (10 emeletesben), szerinte a környékbeli árakhoz képest +1 milla és feltételük volt, hogy 1 évig még benne laknának (és korrekt bérleti díjat fizetnének).
  Végül 2 (!) millóval többért kelt el, mint a kikiáltási ár, mert egymásra licitáltak a vevők. 6 éve a harmadáért vették, ok, felújították… Diliház van.
 • Nikoff

  “lesz itt meglepetés”

  Minden évben van egy ilyen komment. Úgy látszik, most épp rajtad volt a sor.

 • Janos82
  @Fundamenta:

  Ezzel szerintem ne torodj. Ugyanis mostis annyit fizetsz be amennyit akarsz(min szerzodeses osszeg), a tamogatast meg a valodi befizeteseidre adjak.
  Vagyis ha novelik a max tamogatast, akkor valoszinuleg annyi lesz a dolgod, hogy megemeled a havi befizetesed, de ha ez nem is lesz jarhato ut, akkor max nyitsz megegyet, es arra fizeted a kulonbozetet.

 • Janos82
  @Tamas:

  A NOK jelen formajaban meg a bankbetet/allampapir parosnak se jo alternativaja. Talan meg a befottesuveg is jobb nala a rugalmassaga miatt. Csak nagyon specialis, egyedi helyzetben lehet jo alternativaja ezeknek. Szoval ha azt akarjak, hogy hasznalhatobb legyen, akkor eloso korben a NOK-ot kellene feljavitaniuk ( pl juson eleg tamogatas a tagoknak), mert a szerencseseknek jaro ingyenhitel az keves… Ugyhogy a lakaskassza lezullesztese max arra lenne jo, hogy azt ne kossek az emberek, de a NOK jelenlegi formaja meg azoknak se biztos,hogy jo, akik mar most rendelkeznek a szukseges osszeggel, jovedelemmel, kapcsolatokkal.

 • Garbo

  Az értesüléseid honnan valók?


  Én két és félszer annyiért adtam el a lakásomat, mint amennyiért két évvel korábban vettem. Alig pár hónap alatt, pedig az átlagosnál nagyobb volt, stb. És nem volt rá olyan érdeklődő, aki szabad szemmel jól látható mértékben akart alkudni.
  Igen, őrület van. És messze még a vége. 70.000 ft-tal feljebb mentek azóta az átlagos (!) nm árak abban a kerületben, már a nyolcszáz ezret súrolják, midezt háromnegyed év alatt. Szerintem messze még a vége.

 • jami

  Kíváncsi lennék, miért van, mert ez nem a csok&áfa hatása már rég.
  Mi ott tartunk, hogy az eladóm neheztel (és emiatt vitázunk pár garanciális javításon), mert szerinte áron alul adta el nekem a házat – amikor szerződtünk, akkor hónapokig (!) nem volt komoly érdeklődője. Jelen állapotában (redőny, beépített szekrények, rendeződő kert) már 10-12 millióval többért el tudnám adni úgy, hogy fél éve lakunk benne…
 • Fundamenta
  Mintha olvastam volna valahol olyat, hogy lehet úgy csinálni, hogy valami minimális havi befizetésre kötöm a szerződést (5 vagy 10 ezer? ), de közben havi 20 ezreket fizetek be.

  Így a 20 ezerre fogom kapni a támogatást.

  De ha valami beüt és csak kevesebbet tudnék befizetni mint 20 ezer, akkor sincs gond.

  Ezt lehet így? Mi lenne a hátránya? (Gondlom így nem érvényes a nyitási akció, de más is van?)

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : annyi hátránya lehet, hogy a szerződéses összeg feletti befizetést joga van visszautasítani a LTP-nek. De a szerződéses összeget hitellel együtt számolják, ha neked nem kell hitel, akkor 4 évre kb. 1300 kFt az a szerződéses összeg, amit a 20 ezres befizetésekkel elérsz.