Nyakunkon a karácsony

Az ember egyet-kettőt pislant és már újra karácsony van, a kényszeredett ajándékvásárlások időszaka.

Te is úgy érzed, annyira hiányzott neked megint az ajándékok utáni rohangálás és az ezzel járó pénzköltés, mint törött szárnyú bagolynak az erdőtűz? Fogalmad nincs, mit vegyél anyádnak, akinek már mindene megvan így közel a hetvenhez, vagy a testvérednek, aki ráadásul másik országban is él és évente egyszer találkoztok? Megvigasztallak, nem egyedül vagy ezzel az érzéssel.

Egy felmérés szerint az emberek közel fele úgy érzi, nyomás van rajta, hogy többet költsön ilyenkor, mint szeretne. Gyerekes szülőknél még rosszabb az arány, 54% érzi anyagi tehernek a karácsonyi ajándékvásárlást.

A jövedelemviszonyokat is figyelembe véve, leginkább a felső-középosztály érzi úgy, hogy túl sokat kell költenie az ünnepek miatt.

Az emberek 64%-a az ajándékok limitálásával spórolna karácsonykor, 57%-a kedvezményeket vadászna, 34% adna saját készítésű ajándékot, 22%-a továbbadná a kapott ajándékot, 16%-a venne használt dolgot és 13% száműzné az egész ajándékozást úgy, ahogy van.

Mit tegyél, ha te is szeretnél kimaradni a karácsonyi őrületből, vagy legalább szeretnéd csökkenteni a pénz és időpocsékolást, ami ezzel jár?

(Természetesen ha te egyáltalán nem érzed se időpocsékolásnak se pénzpazarlásnak a karácsonyi bevásárlást, akkor ez nem neked szól. Szerencsés (esetleg még kellően fiatal) vagy, hogy számodra öröm az ajándékvásárlás. Nem szeretnénk elrontani az örömöd, ez a cikk nem neked szól akkor.)

Idén adjatok egymásnak együtt töltött időt kacatok helyett, amikor senki nem azt csinálja, amit szeretne, hanem a másikra figyel csak.  Vagyis legyen az ünnep tényleg ünnep és a vásárlás helyett tényleg a szeretetről szóljon.

Vagy még durvábbat mondok: karácsonyi ajándékként menj el a pároddal az operába, amitől neked borsódzik a hátad, mert ott nem meghalnak az emberek, ha leszúrják őket, hanem fél óráig teli torokból énekelnek helyette, ő viszont szereti, de soha nem jut el év közben, főleg nem veled.

De utána ő is menjen el veled horgászni, búvárkodni, vagy végigszurkolni egy meccset élőben. Ez az igazi áldozat, nem egy újabb parfüm megvétele, ráadásul ez a kapcsolatotoknak is jót tesz és tényleg szeretetből van és valódi áldozat.

Írtam egy cikket arról, valaki hogyan oldotta meg ezt a kérdést. A bibliai mintát követte, ajándékozd azt meg, aki nem tudja viszonozni. Szerintem jó ötlet, idén még kipróbálhatod.

Jövőre még használható lesz ez az ötlet

Általános tippeket ebben a cikkben találsz:

Így ne menj csődbe karácsonykor sem

Egymás pénztárcájában ebben a cikkben turkáltunk:

Mennyit költesz karácsonykor?

A leghaszontalanabb ajándékokat itt szedtük össze:

Mi volt a leghaszontalanabb ajándék, amit valaha is kaptál karácsonyra?

Sajnos ezekhez a cikkekhez már nem tudsz hozzászólni, mert 50 nap után záródnak a hozzászólások, de ez a cikk alatt megteheted. Csak ne felejtsd el megemlíteni, melyik cikkre reagáltál.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

53 hozzászólás

 • Serrin
  Én már évek óta mindenkinek mondom, hogy az ajándék nekem felesleges. Akár olcsó, akár drága, inkább megveszem magamnak, ami kell. Ami nem kell, azt meg ne is adják oda.
  Elég sok a sértődés belőle, de előbb-utóbb leszoknak róla.

  3 éves fiamnak adjanak inkább valami szépet, ne nekem. Nála csak az a nehéz, hogy ne túl nagy méretűek legyenek a játékok, mert kis lakásben már most is túl sok játéka van.

  Venni kizárólag valami édességet és/vagy bort szoktunk venni, az egyszerű és elfogy.

  Ha rajtam múlna, akkor kihagynánk eleve az egész álszent színjátékot, ami karácsonynak, húsvétnak, stb.-nek hívnak.
  Amíg nem lett családom, addig lényegében így is tettem. 24-én este egy vacsora, aztán annyi volt az ünnep nekem.

 • Attila
  Szerencsére nálunk ez teljesen ismeretlen dolog. A gyerekek kapnak ajándékot meg a fiatal felnőttek, de utána csak eszünk valamit közösen, amit egyébként nem szoktunk.
  Mindenkinek megvan mindene, halomban állnak a kacatok így is.

  Ami pedig nincs, azt úgysem tudjuk neki megvenni, mert túl drága.
  Szóval nálunk nincs ajándék, nincs rohangálás az üzletekben.

 • Orosz István
  Egy sorstárs említette már előttem, a “leghumorosabb”, a médiában orrodba tolt reklám: “VEGYÉL FEL HITELT A KARÁCSONYI AJÁNDÉKOKRA!”
  És van, aki annyira stupid, hogy ezzel szépen él is.

  Ez is a hitelintézetek karácsonya.