Pénzügyek a negyvenes éveidben

A múltkor írtam néhány pénzügyi tanácsot a pályakezdő fiatalok részére. Folytatva a témát, most nézzük meg, mire vigyázz a negyvenes éveidben.

A huszas éveidben elkövetett pénzügyi baklövések nem befolyásolják annyira a pénzügyi jövődet, mint a negyvenes években elkövetett hibák. Egyrészt fiatalon valószínűleg még kevés pénzzel követted el ezeket a hibákat, másrészt még van időd korrigálni azokat.

Ha még a negyvenes éveidben sem rendelkezel pénzügyi tervvel, az egy nagyon rossz ötlet. A negyvenes éveidben egyszerre kell gondolnod a karrieredre, a gyerekek továbbtanulására és az idős szüleid támogatására is és a nyugdíj sincs már túl messze.

Ezért a pénzügyi életed rendbetételére minden korban a most a legjobb időpont, a negyvenes éveidben egy keveset se halogasd tovább.

Ha továbbra is adhoc jelleggel szeretnéd élni a pénzügyi életedet, hamar komoly gondba kerülhetsz, ha máskor nem, nyugdíjas korodra szinte garantáltan.

Hogyan tudod ezt elkerülni?

– Az előző cikkben leírt tanácsok (6 havi megélhetésre elegendő vésztartalék képzése, a pénzügyi termékek megismerése és a többi) természetesen a negyvenes éveidben is fontosak.

– Szabadulj meg a hiteleidtől a negyvenes éveidben, főleg a magas kamatozású hitelektől. Írtam egy igen elég megdöbbentő cikket, mennyit fizet ki egy átlagos amerikai az élete során csak a hitelek kamataira: Hitel-körkép megdöbbentő adatokkal. Neked is sok pénzed mehet el kamatokra, érdemes egyszer utánaszámolnod.

Felesleges addig a nyugdíjadra gyűjtened, amíg a megtakarításodra kapsz 2-3% kamatot, a hiteledre pedig ennek a többszörösét kifizeted a banknak kamatra. Ekkor a bank tulajdonképpen a saját pénzedet adja neked kölcsön és még te fizetsz ezért kamatot.

Egyszóval legyen az első célod, hogy minden hiteltől minél hamarabb megszabadulj. Ehhez néhány ötlet például ebben a cikkben: Te is megváltozhatsz.

Ha túlságosan el vagy adósodva és nem látszik a kiút, ne halogasd tovább a dolgot, magától nem fog megoldódni a helyzet. Kérj segítséget szakértőtől, hogyan tudnál kikeveredni a hitelcsapdából.

– Vedd komolyan a nyugdíjkérdést. A demográfiai csőd miatt neked már nem lesz nyugdíjad, erről már sokat írtam. A negyvenes éveidben már csak 20-25 éved van hátra a nyugdíjig és várhatóan további 20-25 évet fogsz nyugdíjasként eltölteni, ha megéred a 65 éves kort. Néhány cikk a témában: A magyar demográfiai helyzet, Hány évig leszel nyugdíjas, Nyugdíjkalkulátor: ennyit kell eltenned havonta.

Érdemes évente használnod egy valóban értelmes nyugdíjkalkulátort, hogy lásd, hogyan állsz időarányosan a megtakarításokkal.

– A nyugdíjad fontosabb, mint a gyereked tandíja. Ha a gyerekednek nem lesz pénze egyetemre, munka mellett, levelezőn is tanulhat, esetleg vehet fel diákhitelt, amire lesz negyven éve, hogy visszafizesse. Ha neked kell majd megélni havi 35 ezerből, nem fog menni és majd be fogsz költözni a gyerekeidhez, mert egyébként éhen halsz. Szerintem jobban örülne a gyerek, ha lesz elég nyugdíjad és diákhitelből kell elmennie tanulnia, mint fordítva.

– Kerüld el a csapdát, amit az életszinvonalad inflációjának hívnak, hogy hiába keresel egyre többet, ugyanúgy sehol nem tartasz, ahogy nem tartottál 15 éve. Nincs több megtakarításod, nincs több szabadidőd és nem élvezed jobban a munkád. egyszerűen azért, mert hiába keresel sokat többet, sokkal több helyen is szivárog el a pénzed. Erről itt írtam bővebben: Az életszínvonalad inflációja.

– Ha gazdag akarsz lenni, ne viselkedj úgy, mintha már most gazdag lennél, mert akkor soha nem leszel gazdag. Ha most elköltöd az összes pénzed kütyükre, drága nyaralásokra és felvágós órákra, soha nem lesz pénzed, amit fel tudnál mutatni. Ne is akarj lépést tartani a szomszédokkal. Hiába van a szomszédnak szebb autója, medencéje, vagy jár többet nyaralni, mindez nem azt mutatja, hogy mennyit keres, csak azt, hogy mennyit vert el felesleges dolgokra és mennyi hitele van a bankok felé. Nagyon meglepődnél, ha megtudnád, hogy a legtöbb látszatra sikeres ember milyen hiteleket görget maga előtt. Erről írtam itt bővebben: Miről lehet megismerni egy milliomost?

– Ne hidd azt, hogy a fizetésed ugyanolyan ütemben fog tovább növekedni, mint eddig. A negyvenes éveidre várhatóan már elérted azt a beosztást, ahol megállapodsz, de ha mégis feljebb lépsz, már nem jelent majd akkora ugrást ez a fizetésedben, mint amikor pályakezdő kisegérből középvezetővé váltál 15 év alatt.

Ami még fontosabb: ne költsd el előre a feltételezett fizetésemelésedet. Sokszor hallottam már, hogy az emberek azzal terveznek, hogy 5-10 év múlva ennyit vagy annyit fognak keresni, ezért bátran belevágnak egy 60 milliós ház vásárlásába. A növekvő jövedelmedet ráérsz majd akkor elkölteni, amikor már tényleg a kezedben van.

– Ne vegyél túl nagy ingatlant. Nem csak felesleges pénzkidobás a megvétele, de fenntartani, üzemeltetni és felújítani is sokkal többe kerül. S ha egyszer nálunk is lesz ingatlanadó, mint a legtöbb európai országban, az adója is rengeteg lesz és ezért eladni sem lehet majd egykönnyen.

Több szomszédunk él hatalmas, háromszintes házban egyedül, ketten vagy hárman. Én személy szerint soha nem értettem, miért kell egy gyerekkel 200 négyzetméteres házat venni. Főleg hitelből. Az egyik szomszédunk amikor rájött, mekkora butaságot csinált a hatalmas ház megvételével, öt év alatt hipp-hopp el is tudta adni a házat 25 millióval olcsóbban. Egy szintén egygyerekes család vette meg tőlük a házat…

– Ha olyan szerencsés vagy, hogy a gyerekeid már elköltöztek, vagy nemsokára elköltöznek, gondold végig, kell-e még a nagy ház vagy van-e egyáltalán tovább szükséged az autóra. Ezt hívják “downsizing”-nak és ezt felejti el megtenni az emberek bő négyötöde. Így aztán hatszobás lakásban kergetik egymást a nyugdíjasok, ahelyett, hogy vennének egy háromszobás házat, miután mindhárom gyerek elköltözött otthonról.

– Csinálj végrendeletet. Persze, tudom, örökké fogsz élni, de azért mégis jobban jár mindenki, ha erre is gondolsz. Hogy ez miért fontos, arról már írtam itt: Beszélni kell róla.

– Addig törődj az egészségeddel, amíg nem késő. Járj szűrésekre rendszeresen és fogadd meg az orvosod tanácsát. Egy infarktus, agyvérzés súlyosan befolyásolja az anyagi életedet is.

– Ne írd le magad 40 évesen. Egyáltalán nem késő tanulnod 40 évesen, vagy akár szakmát váltani. Akárhogy is gondolod, ha 40 éves vagy, több év van még előtted a nyugdíjig, mint mögötted.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Share

124 hozzászólás

 • jurta
  “Ha túlságosan el vagy adósodva és nem látszik a kiút, ne halogasd tovább a dolgot, magától nem fog megoldódni a helyzet. Kérj segítséget szakértőtől”

  s ha nagyon “nem érted”, miért találod magad mindig ugyanabban a csapdában, a pénzügyi tanácsadó mellett a pszichológia is sokat tud segíteni (legyen az könyvek, egyéni vagy csoportterápia, pszichodráma stb. – mindenkinek más segít legjobban), megéri akár az anyagi áldozatot is. Néha az anyagiakkal való bánás csak tünet.

 • Tamás
  Sziasztok, naív kérdés következik: az összes megtakarítási forma, ami a nyugdíjjal kapcsolatos, valamiféle tőkehalmozással jár, ami viszont egyszer csak el fog fogyni, amikor rászorulsz, és elkezded felélni, ugye? Tehát ha 65 éves koromban nyugdíjba megyek, mondjuk 10 év alatt felélem a dolgot, és ekkor 75 éves koromban szembesülök ugyanazokkal a problémákkal, amikkel egyébként 65 évesen kellett volna, nem?
  Valahogy a jelenlegi kamatok mellett nem látom azt, hogy a felhalmazott tőke csak kamatából meg tudnék élni úgy, hogy közben legalább inflációkövetően megmaradjon a tőke-rész.
  Pl. ha most havi 100e pluszt szeretnék az állami nyugdíj mellé, akkor mekkora tőkét kéne összeszednem 25 év alatt, ha teszem azt a címben szereplő 40 éves vagyok, így még kb. 25 évem van hátra?
  Köszi!
 • A tanulásnál vitatkoznék kicsit: néhány szakmában borzalmas színvonalú a levelező, másrészt nagyon sok elszántság, koncentráció és fegyelem kell a munka melletti tanuláshoz, tehát ötszörös erővel jutsz el ugyanoda….tapasztaltam a különbséget. Én személy szerint hálás vagyok anyámnak hogy az alap főiskolámat nem hitelből kellett elvégeznem és nem valami trágya meló mellett, levelezgetve, időzsonglőrködve (jutott abból épp elég később) és időben elkezdhettem dolgozni, nem is kevés pénzért – kb egy év alatt megtérült a hároméves fősuli ha nem előbb….ha a gyerek okos és motivált, mi a csudáért pakoljon ládát a legfogékonyabb éveiben, és mért vegyem el a kedvét a melótól azzal, hogy az megkeresett összegeket mind valami hitelbe kell tolnia.

  A többiben egyetért, bár a hibák többségét nem követtem személyesen el.

 • graphite
  ” A negyvenes éveidre várhatóan már elérted azt a beosztást, ahol megállapodsz, de ha mégis feljebb lépsz, már nem jelent majd akkora ugrást ez a fizetésedben, mint amikor pályakezdő kisegérből középvezetővé váltál 15 év alatt.”

  Itt még benne van a külföld lehetősége, mérnökök esetében 3x szorzóval, orvosok esetében 8x, tanárok esetében 5x.

  ” Szabadulj meg a hiteleidtől a negyvenes éveidben, főleg a magas kamatozású hitelektől.”

  Valamint a hitelek kamata is jóval alacsonyabb, tehát ki lehet váltani a Magyarországon felvett 21% -os hiteleket 3% -os hitelre, amíg megszabadul tőlük az embernek fia.

  Úgy tűnik egyre több ember olvassa kiszámolót, és betartják, “az építsd le a hiteledet”:

  zsiday.hu/blog/gyenge-n%C3%B6veked%C3%A9s-lesz-idehaza-j%C3%B6v%C5%91re

 • A másik: ha viszont tényleg nem jársz húszas-harmincas éveidben a cipőd mellett, takarékoskodsz, sőt, elrakod, építed, dolgozol, akkor járhatsz úgy, mint most épp én – elfáradsz néha az egészbe, és nincs kedved nyugállományig egyfolytában gürizni meg filléreskedni. Más posztok tesznek is említést erről, ezért is népszerű pl a sabbatical ötlete, vagy hogy még a bibliai pénzkezelési elvekben is benne van, hogy juttass időnként (lehetőleg értelmes) dolgokat magadnak is, nem mert a szomszédnak is van, vagy az most a menő, hanem mert tényleg örömet okoz.

  Szombaton elmentünk kirándulni, és egy kellemes étteremben ebédeltünk halászlét meg jegeskávét meg miegymást, nyilván olcsóbb lett volna hazulról hozott szendvicsekkel megoldani, csak az egész élet nem szólhat erről. Más kérdés, hogy sokaknak pont a meggondolatlan adósságok, pénzügyi stratégia hiánya miatt nem telik. Erre sem.

 • graphite
  “Vedd komolyan a nyugdíjkérdést. A demográfiai csőd miatt neked már nem lesz nyugdíjad, erről már sokat írtam. A negyvenes éveidben már csak 20-25 éved van hátra a nyugdíjig és várhatóan további 20-25 évet fogsz nyugdíjasként eltölteni, ha megéred a 65 éves kort.”

  És hova tegye az illető a pénzét? Ha valóban hatalmas tömegek fognak nyugdíj nélkül megöregedni, akkor nagy eséllyel az összegyűjtött pénzeket az ömanyuptól az állam majd einstandolja, és abból fog nyugdíjat fizetni a többieknek. Hacsak nem mennek hamarabb csődbe ezek az intézmények, pont kifizetés előtt…

 • Géza
  a kis ház- nagy ház problémát több ismerősöm is úgy igyekszik áthidalni, hogy úgy épít nagy házat, hogy az viszonylag egyszerűen kettéosztható legyen (tipikusan szintenként). Így későb valamelyik gyereke akár ott is lakhat a családjával többé-kevésbé elkülönülten, vagy ki is adható az egyik lakrész.
 • Janos82
  :

  pont ezert kell nem 1 helyen tartani az osszes penzt. Ha ertelmes osszegrol beszelunk ( 20 evre nem eleg ha 2 milliot tesz felre az ember… Erdemes lenne legalabb 20at, de 40-50 adna szep nyugdijjaskort), akkor 3-5 helybol max 1-2 lesz einstandolva, de valoszinubb, hogy 1 sem, hiszen ha nagy tomegek tartjak ott a penzuket, akkor nem erdemes a valasztok miatt.

  Szerintem csak egyszeruen meg fogjak adoztatni mint most.

  Ha meg nagyon felsz, akkor irany kulfold. Sok orszag szivesen fogadja a penzedet.

 • Zedder

  “Itt még benne van a külföld lehetősége, mérnökök esetében 3x szorzóval, orvosok esetében 8x, tanárok esetében 5x. ”

  Ehhez vedd hozzá a magasabb megélhetési, lakbér, orvosi ellátás, biztosítások, stb. költségeket is. Persze valamivel jobb külföldön, de nem szabad, hogy az abszolútérték, meg a forintra átszámítás bárkit is elvakítson!!!

 • Janos82
  :

  Ezen en is gondolkoztam mar, de tobbnyire arra jutok, hogy a fene se akar majd vadidegenekkel egyutt lakni. Foleg ha elotte 30 evig csak a sajat csaladomhoz kellett igazodni. Azt meg valoszinutlennek tartom, hogy az en gyermekeim majd ott akarjanak lakni, ahol en ( mi is sokat koltozunk, ugyhogy valoszinuleg ok is igy tesznek majd )

 • Zedder

  “Hacsak nem mennek hamarabb csődbe ezek az intézmények, pont kifizetés előtt…”

  Hacsak nem a kunmediátor és társainál tartod a nyugdíjpénzed, akkor ez ilyen és hasonló vélemények számomra érthetetlenek. A nagy nyugdíjkasszák mögött 100-150 éves biztosítók állnak, az a pár tízezer magyar leendő nyugdíjas pénze nem hogy kerekítési hiba, de talán észre sem vesződik a könyvekben. Na majd pont miattuk fognak csődbe menni, ugye?

 • Kiszamolo
  Vakmacska, ha édesanyád veletek lakna most a kisszobában, mert nem jön ki a nyugdíjából, akkor is jó ötletnek gondolnád, hogy neked segített a nyugdíj helyett?

  Én nem azt mondtam, hogy ne segitsd a gyerekeidet, hanem azt, hogy ne a nyugdíj megtakarításból tedd ezt.

  Azt se mondtam, hogy élj spártaian és soha ne költs magadra. Ennek az ellenkezőjét mondtam már többször is.

 • Garbo
  Látom, megint kezdődnek a félremagyarázások. Nem kell szendvicsezni állandóan egy kiránduláson, sőt – ebben abszolút egyetértek Miklóssal- a fizetésed 10%-át el KELL szórakozni, a többiből kell megtakarításokat képezni. Hogy érezd, miért dolgozol.
  Én nem látom azt magunkon, hogy belefáradtunk volna az ésszerű létbe így negyven alatt, sőt: motiváltabbak vagyunk, mint valaha. Ehhez kell (szerintem), hogy a munka hivatás legyen, hogy ha a fene fenét eszik is, akkor is tartsuk be, hogy a bevétel 10%-ából pihenünk/lazulunk, illetve szükséges a maradék 90%-ből egy szoros, fegyelmezett rendszer tartása.
  Volt, hogy a nyaralni mentünk két héttel a nagyobb lakásba költözés előtt. A nyaralás árát is betehettük volna az új lakás árába. De inkább pihentünk. Függönyt egy hónap múlva is lehet venni, de az egész éves munkát csak így lehetett kipihenni. Pihenés-ép idegrendszer-egészség.
 • KPÁ
  “Ezt hívják “downsizing”-nak és ezt felejti el megtenni az emberek bő négyötöde. Így aztán hatszobás lakásban kergetik egymást a nyugdíjasok, ahelyett, hogy vennének egy háromszobás házat, miután mindhárom gyerek elköltözött otthonról.”

  Apám mondta egyszer, hogy minden költözés egy anyagi csőd, mert az új házat/lakást a saját igényeidre formálod, és nehéz nem egyetértenem vele. Ráadásul ez sokszor nem is növeli a lakás/ház értékét, mert akinek aztán el tudod adni, az első lépésként leveri a csempédet.

  (Apósom Kádár-kockája a faluszélen pl. négymillió körül ér, ott egy “hatszobás” se érne többet hatnál, értelmetlen kisebbre cserélni, annak ismeretlen hibáival, stb. És az ország kb. harmada falu (de facto falu meg inkább a fele).)

 • graphite
  “Ehhez vedd hozzá a magasabb megélhetési, lakbér, orvosi ellátás, biztosítások, stb. költségeket is. Persze valamivel jobb külföldön, de nem szabad, hogy az abszolútérték, meg a forintra átszámítás bárkit is elvakítson!!!”

  Van egyéb tényező is. Magyarországon 2 gyermek után a páromnak már nem sikerült elhelyezkednie. Németországban, miután elvégzett egy 6 hónapos intenzív nyelvtanfolyamot, rögtön el tudott helyezkedni, mint informatikus, napi 6 órában, így a gyermekek észre sem veszik, mivel addig suliban/oviban vannak. Plusz, a gyermekek is kétnyelvűek lettek, ami nagy előny. Magyarországon havi -20 ezer ft-ra jöttünk ki hó végén, lakáshitel és minden egyéb kifizetése után. Németországban jelenleg, miután kifizettük a magyar hitel törlesztő részletet, az itteni lakást, rezsit, kaját, ruhát, és még a hétvégeken el tudunk menni kirándulni, marad 1500 EUR megtakarítás.

 • Sandor
  OFF
  Kiszámoló, még másik 2 oldalon is megjelennek a cikkeid?
  http://kiszamolo.reblog.hu/
  http://kiszamolo.blog.hu/
 • graphite
  “Hacsak nem a kunmediátor és társainál tartod a nyugdíjpénzed, akkor ez ilyen és hasonló vélemények számomra érthetetlenek. A nagy nyugdíjkasszák mögött 100-150 éves biztosítók állnak”

  Miután ezeket nem biztosítja semmi, elég nagy az esély, hogy nem lesz kifizetés belőle. De ez is hit kérdése. Én nem hiszek benne, miután az állam a manyupot is egy tollvonással államosította, ezt is bármikor lenyúlhatja. Azóta nem is fizetek, az évi 60 ezer forintos tagdíjat a hozamból írják le.

 • Géza
  “a fene se akar majd vadidegenekkel egyutt lakni”.

  Németországban volt egy 50-es kollégám, aki özvegy volt, a gyerekei más városba költöztek, egyedül volt egy nagy házban. Az üres szobáit kiadta egyetemistáknak úgy, hogy ő is ott lakott. Szerintem anyagilag sem volt rászorulva, inkább a társaság miatt tette.

  Na erre azért valóban kevesen vágynak. De én komplett leválasztható lakrészt írtam, ami szükség esetén kiadható. Ezt azért szerintem a többség be tudja vállalni. Valószínüleg jobb megoldás, mint veszteséggel eladni a házat, és egy társasházba költözni, ahol szintén vannak más lakók is, akiket ráadásul meg se tudsz válogatni.

 • maveryck
  ” A demográfiai csőd miatt neked már nem lesz nyugdíjad, erről már sokat írtam” Lesz, csak nagyon kevés.
 • Gábor
  A gyermeked valszeg nem fog hozzád költözni. Minél kisebb településen laksz, annál valószínűbb.
  Idegent nem fogsz beengedni a kihasználatlan lakrészbe, még ha ma úgy is gondolod, mire megöregszel, zsémbesebb leszel.

  Ingatlan: Sokat sétálunk mostanában a környéken (Csepel) és azt látjuk, hogy a legtöbb embernek nincs pénze az ingatlan szinten tartására. Ez az igazi gond, mert az ilyen leharcolt ingatlan nem forgalomképes.
  Az oka pedig a fenti: drágább ingatlanod van, mint amit képes vagy fenntartani.

 • Zabalint

  Nagyon-nagyon rossz ötlet. Eleve 99%, hogy nem ott akar lakni majd egyik gyerek sem, másrészt ha mégis, rengeteg probléma forrása.

  Amúgy szüleim most nyugdíjhoz közeledve ketten laknak egy 200 négyzetméteres lakásban. Eladhatnák, költözhetnének kisebbe, de nem teszik, és sajnos azt látom, ennek fő oka a sok felhalmozott cucc, amitnem képesek leselejtezni. Pedig 90%-a telesen felesleges.

 • Gábor
  Én semmivel nem vagyok elörébb mint 20éves koromban, örülök, hogy van állásom és jól beosztva hitelek nélkül meg tudok élni a fizetébemből.
  Egyedül élek, nem rég váltam el, ami pénzügyileg tanulságos volt és többé nem lesz olyan, hogy közös vagyok, kár, hogy ezt negyven évessen kellet megtanulnom.
  Hogy lesz-e nyugdijjam? Jó kérdések, eleve azt sem lehet tudni, hogy lessz-e állásom 2-5év múlva, vagy hogy ki fog alkalmazni pld, 55éves koromban, mert a jövő totál kiszámithatatlan. És ha megnézem mennyi minden történt a világban az elmúlt negyven évben, akkor a következő harmincban is ki tudja mi várható.
  Élek abból amim van, hiteleket kerülve és ígyekszem némi pénzt is megtakaritani, de nem nyugdijjra, ha nem ha elromlik a mosógép, akkor legyen pénz másikra.
  Mint talán kiolvasható, én egy egyszerű melós, alkalmazot vagyok, nem lehet mindenki menő válalkozó, vagy ügyvéd…stb.
 • Janos82
  :

  akkor te valoszinuleg abba a csoportba tartozol, akit itt Nemetorszagban (aranyaiban is) sokkal jobban megfizetnek mint otthon, vagy otthon volt (aranyaiban)dragabb helyen a lakasod mint itt kint. mi is kikoltoztunk, es a felesegemnek se volt otthon munkaja ( itt van ) , igaz csak 1 gyerekrol van szo, de nekunk otthon is sikerult kijonnunk a penzunkbol, itt meg kb annyi marad mint nektek. A tobbsegnel azert nem ezt latom. Sokan vannak ugy, hogy itt kint valamivel jobban elnek mint otthon, de felretenni ugyanugy nem tudnak ( vagy ha igen, akkor azt a kovetkezo nyaralasra, vagy autora )
  Ha meg soknyelvu gyereket akarsz, akkor par ev itt, aztan mehettek tovabb, mert akkor tud megegy nyelvet nagyonjol megtanulni:)

 • Janos82
  :

  Ha max 4-5 evig vagy ugy, hogy nem laksz lakokozossegben, akkor igen. Ugy lehet csinalni. Aki mar 30-40 eves koraban is lakokozossegben lakik, kiadja a lakasat ,szobajat, hazreszet az tudja ezt 70-80 evesen is csinalni. Viszont aki 30 evet ugy el le, hogy soha senki se mondja meg neki, hogy mit lehet, es mit nem, es senki idegen nem jon be hozza, ha nem hivja, annak nagyon nehez lesz.

  Szuleim nemreg rakenyszerultek arra, hogy a nagy haz egyik szintjet kiadjak. Igyekeztek az egeszet minel rovidebbre fogni, mert zavarta oket, hogy nem hasznalhatjak az egesz hazat, es csak azert mentek bele, mert nagyon kellett a penz. Ja, es ezt a hazat is ugy terveztek, hogy valamelyikunk majd ott lakik, ugyhogy a szetvalasztas megoldott.

 • Kiszámoló, szerintem a “nem jön ki a nyugdíjából” az egy hosszabb történet, mint pl a példámban említett 3 éves főiskola költsége. Egyébként sokáig lakott anyám velünk, azért van ma önálló ingatlana, mert ÉN megengedhettem magamnak akkortájt, hogy beszálljak….és ahhoz a keresethez tanulni kellett, mégpedig az elején, intenzíven, utána dolgozni jól fizető melókban, nem ládarakásos időszak után huszonsok évesen elkezdett egyetem-fősuli után májerkodni kezdőként. De mindenki élete más, nincsenek másolható receptek, csak pár ésszerű alapelv.

  Én pl egyedüli gyerek voltam, ez sokkal logikusabb volt, mint kilökni egy gatyában engem a semmire, így 3 év múlva az ő fizujának többszörösét kerestem. Tény, ha hárman lettünk volna tesók és ő ugyanúgy özvegyen, az egy bonyolultabb mutatvány, de lehet, akkor egymást segítettük volna mint anyám a testvéreivel, vagy Marie Curie családja.

 • Az ingatlanos rész amúgy kiemelendő. Bár mi nem vettünk ekkora hodályt, és forgalomképes a helye is, ma lehet ezt se venném meg (kétgenerációsnak vettük, úgy is használtuk, de nem igazán az, csak nagyobb mint az átlag magyar lakás, és ház a városban). Fenntartani jóval nagyobb macera, mint egy sima lakást, igaz, a kedves nemfizetős-rombolós-szimplánidióta lakótársak kockázatai sincsenek jelen. Nem óhajtom megtartani idős koromra, bár tény, az utcában maradnék szívesen, ritka jóféle közösség alakult ott ki, és ugye a hely sem rossz. Viszont nem gondolom, hogy a gyerekeim felnőttként ott akarnának lakni a nyakamon, kettőnek meg iszonyú nagy lenne. Mivel nem ragaszkodunk hozzá irreálisan és nem eladhatatlan, talán nem lesz vele nagy gond.
 • Catinator
  Az is baj, hogy sokszor a “pénzügyi tanácsadó” elad egy terméket “szinte minden problémára” és sokan
  1. nem nézik meg, mit vettek, mert megbiznak a rokon/barát/kolléga szavában
  2. azt hiszik, ezzel minden el van intézve az adott témakörben!
  3. lusták vagyunk magunk utánajárni a dolgoknak.

  Nagyon köszönöm a cikket, pont aktuális, bár jobban örültem volna, “ha 20 évvel korábban találok az oldalra. :-(“

 • HNR
  Én 38 vagyok és belefáradtam 🙂 Most ezt látom a legnagyobb problémámnak, az összes többit megoldhatónak vagy apróságnak tartom…

  Úgy érzem magam, mint egy evezős versenyen, hogy most kell még meghúzni, nem lehet lazítani, ott lesz a cél, de addig még húzzunk bele még erősebben … és sosincs ott a cél … csak közben már utálok evezni 🙂

  Most kellene sportágat váltanom? 🙂

 • piros csillag
  Ebben az országban picit utópisztikus( de mindenképpen dícséretesen pozitív) huszonharminc évre előre tervezni. Picit sanyargatja magát az ember, picit fogához veri a garast, éjjt nappallá téve oszt-szoroz, kalkulál és egy likkal beljebb húzott nadrágszíjjal él, majd 17 év múlva egy elegáns mozdulattal megvédik a megtakarításait… vagy az azokat kezelő pénzügyi szervezetet viszi el egy, Burundi másodlagos részvénypiacának átmeneti gyengélkedéséből begyűrűző járvány…
  Valahogy errefelé mindig a tücsköknek állt a zászló… meg a majd lesz valahogy hitvallásnak.
  Egy 100% pamut (Perwoll Black Magickel mosott) símaszk, egy Beretta M9, egy tesco-s szatyor ammo, rázósabb időkre meg egy kalasnyikov és egy kevlar mellény… nem megtakarítani kell tudni, hanem azt, hogy kitől lehet elvenni.
 • graphite
  “A nagy nyugdíjkasszák mögött 100-150 éves biztosítók állnak”

  en.wikipedia.org/wiki/Lehman_Brothers

  kockazatnelkul.hu/nyugdijbiztositas-nincs-garancia-a-penzedre

 • antenna
  apósomék is úgy építették 30 éve a házat, hogy jó lesz az emelet majd valamelyik gyereknek. Hát, nagyon nem úgy alakult. A gázszámla meg csak jön.
  KPÁ: nálunk a negyediken (nincs lift) lakik egy 89 éves mammer, egyedül. Állandóan arról panaszkodik, hogy milyen nehéz felmászni a negyedikre és milyen kicsi a nyugdíja, sok a rezsi. Szerintem neki pont megérte volna lakást cserélni legkésőbb, mikor megözvegyült. Miért anyagi csőd egy költözés? Aki évente/kétévente költözik, nem fog felújítani. Én is az első 4-5 évben újítottam, most, költözés előtt már nem költök rá, így is sokkal jobb állapotú, mint a környék 90%-a.
 • bklement
  Nem tagadom, hogy a nyugdíjkérdés nem valós probléma, de kissé túlzónak érzem ezeket a számításokat, mert abból indulnak ki, hogy semmi más nem változik. Mint amikor az 1800-as évek elején-közepén kiszámolták, hogy ha így növekszik tovább London, 2000-re nyakig fog érni az utakon a lótrágya.

  A taxisok, kamion-és buszsofőrök leváltása gépekre egy-két évtizeden belül meg fog történni, a gyártási folyamatok, de még a szolgáltatások gépesítése (nemrég megjelentek a mekiben automaták) is növekedni fog. A több gyerek ezen nem segítene, inkább csak fokozná a válságot. Lesz egy nagy inaktív réteg, akik alapjövedelemből fognak élni, ennek a rétegnek egy részét nyugdíjasnak fogják hívni, na bumm.

 • Zedder

  így legyen ötösöm a lottón, komoly összegben fogadtam volna rá, hogy a LB-zel fogsz jönni…

  Akkor rettegj.

 • gab
  Plusz egy szavazat arra, hogy senki ne építsen úgy, hogy majd a gyerek ott fog lakni. Nem fog. Könyezetemben csak erre láttam példát.
 • Kiszamolo
  tehát az a legjobb, hogy senki nem lesz, aki eltartsa az időseket, csak mert szerinted nem lesz szükség kamionsofőrre.

  Ez nem új elgondolás, a 17. század óta megjősolják mimden évben, hogy már soha többet nem kell ember, mert a gépek majd mindent elvégeznek.

  Szővőgép, gőzgép, autómobil, számítógép, ipari robotok, önjáró autó és így tovább az idők végéig.

  Azért ennek az elméletnek a sikerére nem építeném a jövőmet, ha 300 éve folyamatosan hamisnak bizonyult, nehéz elképzelni, hogy pont most válik valóra.

  S ha mégis így lenne, miért is lenne jó, hogy senki nem lesz, aki aktív lenne? Nem látom a logikát benne.


 • kockazatnelkul.hu/nyugdijbiztositas-nincs-garancia-a-penzedre
  Demagóg szöveg, ráadásul két mondat hiányzott a tökéletes(en hibás) Nirvána-érveléshez.
  Arról a problémáról nem is beszélve, hogy mennyire etikus a kockázatot azokkal is megfizettetni, akiknek a világon semmi köze az adott befektetésekhez.
  A garancia költségei garantálják a veszteséget
 • Vili
  Én azt nem látom ebben a nyugdíj dologban, hogy rengeteg pénzügyileg tudatlan ember van, meg szegény ember is sok, összességében biztos hogy rengetegen nem raknak el nyugdíjra külön. Vagy ha igen, messze nem annyit. Ha tényleg az lesz, nekünk már szinte semmi nyugdíjunk nem lesz, akkor sok százezer meg millió nyugdíjas éhen fog halni?
  Most is egy igen nagy szavazóbázis a nyugdíjas réteg, ha csak növekedni fog, akkor az elég megkerülhetetlen már politikai szempontból. Valahogy nem értem én ezt a nem lesz nyugdíj dolgot … ami ennyi embert érint az valahogy nem így szokott zajlani.
 • Homeropata
  – Addig törődj az egészségeddel, amíg nem késő. Járj szűrésekre rendszeresen és fogadd meg az orvosod tanácsát. Egy infarktus, agyvérzés súlyosan befolyásolja az anyagi életedet is.

  Erről szívesen hallanék részletesebben. Egészségbiztosításra gondolsz? vagy a szuper egészségügyünket lehet ilyennel terhelni? Általában a dokik akkor küldenek el vizsgálatra, ha már beteg vagy, nem pedig megelőző jelleggel. Mi van ha valaki egészségbiztosítást szeretne kötni? Hogy érdemes választani?

 • Janos82
  :

  Nem arrol van szo, hogy senki se lenne aktiv, hanem arrol, hogy sokkal kevesebb aktivra lesz szukseg. Nekem amugy nem jut eszembe olyan alapveto terulet, ahol a munka 2/3adat ne gepekkel vegeznek(elelmiszereloallitas, lakasepites, ruhazkodas, orvoslas). Ha ez az arany emelkedik, akkor megkevesebb aktivra lesz szukseg.

  Az mas kerdes, hogy ki fog profitalni a gepekbol. Szerintem elsosorban azok, akiknek dolgoznak, vagyis a tokevel rendelkezok. Meg azok, akik a gepeket eloallitjak, tervezik. Aki egesz eleteben inaktiv ( vagy csak keveset aktiv) annak az eletszinvonala nem fog sokat emelkedni.

 • Janos82
  :

  engem a rendes SzTK-s orvos is elkuldott szurovizsgalatra. Adtam vert es vizeletet, tudoszures is volt, es fogorvoshoz is el szoktam jarni, es ha valamit talal megcsinalja. Nem kell megvarni amig nagyon beteg leszel, csak kerni kell. Evente 1 vervetel jar.

 • Zedder

  Semmi sem akadályoz meg abban, hogy köss egy átalánydíjas szerződést egy tetszőleges magánklinikával, havi 10-20 ezer forintért, és ebben általában már évi egy komplett szűrés is benne van…

  Állami EÜ természetesen felejtős.

 • Zedder

  Szerintem ezt senki sem látja előre, bármi lehetséges. Nyugdíjas éhséglázadás? Ki tudja? Vagy csak szimplán beletörődnek a sorsukba, és vegetálnak, pl. minimálszükségleteket (se) fedező kajajeggyel, sok éves állami orvosi várólistákkal?

  Ez a blogbejegyzés azoknak szól, akik többre vágynak.

  Persze még ott van az is, hogy ha lesz egy semmi vesztenivalóval nem rendelkező milliós (!) réteg, akkor a felhalmazott vagyont majd meg is kell védeni. De ez már elég madmaxes, mégha sajnos látom is némi realitásalapját (nem csak Magyarországra vetítve, úgy általában Európában).

 • Zsolt
  A jó öreg előzetesbe került T. András szoktavolt mondani, hogy a havi szükségletedet
  szorozd meg 150-nel, ennyit kell félreraknod nyugdíjra.
  S ez optimista, mert évi 8 % hozam esetén ennyi.
  Én 300-as szorzót javasolok. Ez 4% hozamot feltételez.

  Nézzük a rémisztó számokat:

  Havi 50 000 Ft kamatjövedelem: 15 000 000 Ft
  Havi 100 000 Ft kamatjövedelem: 30 000 000 Ft

  Évi 480 000 Ft befektetése 4% éves hozam esetén
  21 év alatt lesz 15 000 000 Ft
  32 év alatt lesz 30 000 000 Ft

  Ha van béke, működő pénzrendszer, és olyan gazdaság, amelybe a befektetett pénz értéknövekedést eredményez, amit hozamként el lehet osztani.

  Szóval sok feltételtől függ

  Mikós!
  Arra van kalkulátorod, hogy ezek az összegek tőkefeléléssel hogyan néznek ki?
  Hogyan képletezzem be az Excelt?
  Elég, ha egy nagyobb összegből indulok, és a havi megtakarítást negatívan írom be?

 • tomcsek

  Én abból indulok ki, hogy jóval több ember van aki nem készül fel anyagilag az utolsó éveire, mint aki igen. Tehát szerintem állambácsi simán pofánvágja majd az összekuporgatott pénzed, hogy szétossza azok között akik nem öngondoskodtak. Ezzel már meg is nyerte a választásokat. Márpedig ez az egyetlen dolog ami számít (mindegy melyik pártról beszélünk).

  Nehezen tudom elképzelni hogy az éhező nyugdíjasok majd azt mondják: “ne vedd el az ő pénzét és add nekem, nem dolgoztam meg érte”. Mondjuk akkor sem mondanák ezt ha nem éheznének… 🙂

 • Attila
  Nemkellfélni,lesz itt nyugdj.
  A mi korosztályunknak már 70 év lesz a korhatár.
  Aki ezt túléli, az a pár száz ember éves szinten, az részarányosan kap nyugdíjat.
  Talán fontossabb befektetés az egészségünk megtartása, hogy egyáltalán elérjük a 70 éves kort.
 • Kiszamolo
  Zsolt, ez egyszerű annnuitás számítás. Kölcsön adsz magadnak x milliót y hónapra, z kamat mellett, mennyi a havi törlesztő részlet.
 • Janos82
  :

  Ezert kell divierzifikalni:)

  Ha van felreteve 30 milliod ( ez mar hasznalhato kiegeszitest nyujt ) , akkor ha kellokeppen “szetszorod”, akkor nem valoszinu, hogy elveszik. Azt el tudom kepzelni, hogy az ingatlant megadoztatjak ( foleg a 2.at ) , vagy a bankbetek 5 millio feletti reszere kivetnek adot, meg hasonlokat. Az is elkepzelheto, hogy csak annak adnak nyugdijjat, akinek nincsenek megtakaritasai. Azt viszont nem tudom elkepzelni, hogy a leadozott, de kulfoldre kivitt penzedhez hozzanyuljanak. Azt se tartom valoszinunek, hogy az allampapirjaidat elvegyek ( mar ugyis naluk van a penzed… )

 • Herr Riporter

  A megoldás az, ha olyan helyre költözöl, ahol az óvatos, takarékos, elővigyázatos, jómódú emberek vannak többségben.
 • bklement

  Eddig a gépeknek két(-három) komoly korlátja volt: az első, hogy adott célra készültek, a munkafolyamat egy részét átvették, az input-output viszont továbbra is emberi munka maradt. Mostanra már látszik, hogy középtávon humanoid robotok is jönnek, ami immár teljes folyamatokat át tudnak venni. A másik, a mesterséges intelligencia része, a gépek egyre bonyolultabb folyamatokat tudnak elvégezni, nagyobb biztonsággal, például autóvezetés. De a metrókat már most is gépek vezetik. Részben ehhez kapcsolódó a tanulási folyamatok. Szóval egy minőségi ugrás előtt állunka a gépesítés terén.

 • bklement

  Hogy mi lesz az inaktívokkal? Fiskális és monetáris alapjövedelem. Az adózás a jövedelemadóról áttolódik a vállalati profitra, mert különben eltűnne a kereslet, és ebbe a vállalatok is belerokkannának. Akiknek emellett is lesz munkájuk, ők lesznek az elit réteg, mérnökök, programozók, gazdasági szakemberek, jogászok, szolgáltatásban dolgozók. Utóbbi, kevés képzettséget, de emberi interakciót követelő foglalkozásokban valószínűleg nagy lesz a fluktuáció, “dolgozok öt évet egy nagyobb lakásért” alapon. Persze ez csak szerintem.