30 éve volt a Fekete Hétfő

30 évvel ezelőtt volt az eddigi történelem legnagyobb zuhanása az amerikai tőzsdén, egy nap alatt 22,6%-ot zuhant a DJIA index értéke. Mindenki attól tartott, hogy megismétlődik az 1929 október 29-e, ami a négyéves nagy tőzsdei összeomlás kezdete volt. Az szintén egy hasonlóan nagy napközbeni eséssel indult.

Nem így történt, az összeomlás nem egy további nagy esés előhírnöke volt, aki nem rémült meg, az viszonylag hamar újra a pénzénél volt. A legközelebbi recesszió 1990-ben következett be, az igazán jelentős és tartós esésre 2000-ig kellett várni.

Az okok között emlegetik az akkor szárnyait bontogató számítógépes kereskedést, a részvényindex-future-ök, illetve a portfólió biztosítás néven futó termékek elterjedését. A döntést egyre jobban átvették a gépek és az algoritmusok. A nap legnagyobb hibájának azt tartották, hogy a kereskedést végző emberek noha nem értették, mi és miért történik a piacon, nem kérdőjelezték meg, amit az algoritmusok alapján a gépek ajánlottak nekik.

A mai tőzsdei kereskedési rendszer sokkal összetettebb, mint az akkori,  a kereskedés felét átvették az algoritmusok. Sokan emlékeznek még a 2010-es mini összeomlásra, amikor a DJIA tőzsdeindex majdnem ezer pontos zuhanást szenvedett rövid idő alatt és rövid ideig, amelyet a számítógépes kereskedési rendszerek zavara okozott. Sok kevéssé átlátható kereskedési platformon is zajlik a kereskedés, amiről nehéz megmondani, hogyan működne egy hasonló anomália esetén. Izgalmas a kérdés, mi történne a mai piacon egy 1987-es összeomláshoz fogható mozgás esetén.

Share

41 hozzászólás

 • Nagy Vonalakban
  “… Izgalmas a kérdés, mi történne a mai piacon egy 1987-es összeomlás esetén….”

  Ne izgulj Miklós, meg fogjuk tudni.

 • lala
  Hatalmas tőzsdelufi van megint, csak még azt nem látni, mitől durran.
  Indexek történelmi csúcsokon. Ha ez durran, sokkal durvább lesz szerintem,mint az előző válság.
 • george
  @Kiszámoló szoktad mondani, az előadásban is, hogy az esés természetes, de a fejlett piaci indexek úgyis korrigálnak majd.

  Ehhez képest Zsiday pl. azt írja, hogy “az erősen támogató tőkepiaci környezet LASSAN meg fog fordulni a következő években, az eszközárak inflációja véget ér, és vele együtt a vagyoni egyenlőtlenségek növekedése és a dezinflációs tendenciák is. A hosszú trend után a globális tőzsdéken akár évtizedes sávkereskedésre is lehetőség van, hasonlóan a 70-es évekhez.”

  zsiday.hu/blog/legfontosabb-%C3%A1bra

  Engem nem zavarna az esés, ha visszamegy, de mi van, ha sávozni fog a következő évtizedben, és tíz év múlva ugyanott lesz, ahol most. Az elég nagy szívás lenne a passzív portfóliósoknak, nem?

 • Garázs
  1987-es összeomlás már biztosan nem lesz.
 • graphite
  “… Izgalmas a kérdés, mi történne a mai piacon egy 1987-es összeomlás esetén….”

  A kisemberek elveszítenék a pénzüket, a nagyok kapnának 1000 milliárd dollár vissza nem téritendő hitelt. Business as usual.

 • ügyvéd

  “Hatalmas tőzsdelufi van megint, csak még azt nem látni, mitől durran.”

  Szerintem meg amit nem látni, az NINCS is.
  Lehet még akár 5, vagy még több emelkedő év is…

 • L70
  @ügyvéd

  “Lehet még akár 5, vagy még több emelkedő év is…”

  Szerinted hányan mondták ugyanezt 2006-ban?

  Egyébként szerintem megint valami teljesen új ok miatt fogunk zakózni, de fogunk, az biztos. Nem normális, hogy a mai nap kis hazánk a GDP 74%-ra rúgó adóssága mellett laza -0,02%-on (mínusz 0,02%!) tudta finanszíroztatni magát. Elég nehezen hihető, hogy ez az ámokfutás még 5 évig tart majd.

 • Iron
  @ügyvéd: “Lehet még akár 5, vagy még több emelkedő év is…”

  Persze, lehet, csak nem ez a tendencia. A II. vh óta a 3. leghosszabb emelkedő ciklus a mostani: mrmoneymustache.com/wp-content/uploads/2017/06/expansions-1-768×467.jpg

 • headset
  “Izgalmas a kérdés, mi történne a mai piacon egy 1987-es összeomlás esetén.”

  Én konstruktívabb lennék:
  fel tud-e készülni egy viszonylag aktív befektető egy nagy esésre, sok napon át tartó korrekcióra?

  Pl. a historikus adatok elemzésével lehet-e találni olyan nagyméretű napi árfolyamcsökkenést, ami után mindig jött a korrekció?
  És igaz-e, hogy a szokásos ügymenetben csak ennél kisebb esések fordulnak elő, tehát nem jelent false alarmot?

  Vagy ugyanez volume-al kombinálva.

  Letöltöttem a DAX napi értékeit 2000-ig visszamenőleg. Le fogom csekkelni. 🙂

 • Daenerys Targaryenová
  Off-topic:
  itt vannak a Nobel-díjas viselkedési közgazdász befektetési alapjai: fullerthaler.com/funds
 • ügyvéd
  .
  Kiderül urak. Jóslatokon értelmes ember nem vitázik, csak az idióták.
 • dmry
  Targaryenová
  igen, az emberi tényező. nos, ettől igyekszik minden “racionális” tudomány megtisztítani, míg minden “e-?:)mocionális” tisztává tenni a kéretlen tevékenységét 😉
 • MichaelKnight
  “Jó kis” tőzsde. Az emberek nagy része megint elveszíti a befektetéseit. Tőzsdézzen a f….m! Egy kis túlzással, nagyobb szerencsejáték bárminél!
 • 42
  Nagyon furcsa történelmi helyzetben vagyunk. Félelmetes pénzmennyiség kering tanácstalanul a világban, ami nincs befektetve, vagy fogyasztás által elköltve, egyúttal igen magas az általános eladósodottság. A krízis sújtotta területeket leszámítva általában magas, vagy növekvő az életszínvonal, egyre könnyebben és olcsóbban érhetők el korábban luxust vagy magas szintet képviselő technológiák és szolgáltatások, amit egyre többen engedhetnek meg maguknak. A fejekben viszont többségében a régi gondolkodásmód, a félelmek, rossz beidegződések dolgoznak. Ezt a mohóság azért ellensúlyozza…
  Szóval valószínűbb a növekedés, de differenciáltabbá válik. Növekednek az ingatlanárak, részvényárfolyamok? Igen, de nem mindenütt, és nem egyformán.
  Majd hosszú évek múlva megérkezünk a viselkedési közgazdaságtan sikamlós mezejére, ahol a logikát a birkafaktor váltja fel, és bármi lehetséges…krach is…
 • tromsö
  ” amit nem látni, az NINCS is”

  ….. mondta a 3 éves evetke. 🙂 (majd pár évvel később már kinyitotta a szemét, és lám ….)

 • Tinaturner
  Headset: kp, arany megfelelő méretű tartásával már fel is készülve jobban az emberek 90%-nal. Diverzifikalj. Eszközökben, képességeidben. Akár állampolgárság szinten is ha tudsz xd
 • Kari
  Mit szóltok ehhez a zsonglőrködéshez, amit most az Alterával csinálnak ?

  Egy cikk: portfolio.hu/vallalatok/igy-lehet-egy-honap-alatt-duplazni-a-magyar-tozsden.265455.html

 • AAA
  zsiday.hu/blog/egy-%C3%BAjabb-j%C3%B3-%C3%A1bra

  A lakosság elég jó kontraindikátor szokott lenni és most nagyon happy a többség.

 • L70

  Mivel az esés akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy töke van a menyasszonynak, ezért nehezen előrejelezhető. A mérték pedig függ attól, hogy mennyire volt szép a menyasszony mielőtt kiderült a turpisság, illetve mennyire félnek attól, hogy más takaros menyasszonyok is hogy festenek valójában.

  A múltbeli valós korrekciók azért nem valósulnak majd meg újra, mert a szereplők akkor másképp viselkedtek, mint fognak a jövőben, más lesz maga a modell. A legtöbb befektető ezért hiába készül, nem lesz pontos recept és eredmény, közben kell majd alkalmazkodni, ami vagy sikerül vagy nem.

  Pl. 98-as orosz válság betett a magyar tőzsdének, mindenki azonnal átnyergelt ingatlanba. 2009-ben a tőzsdei bukta után senki nem verte fel az ingatlanárakat, most az ingatlanár emelkedés és a tőzsdei bumm kéz a kézben járnak.

 • headset

  2017-10-20 at 04:54

  “Headset: … Diverzifikalj….”

  Köszönöm a tanácsot, de nem erre gondoltam.

  A felkészülés alatt egy cselekvési terv előkészítését értem. Olyan valaki számára, akinek részvény vagy részvényindex ETF kitettsége van és szeretne minél jobban kimaradni egy 20-30 %-os esésből.

  A korrekciók nem egy perc vagy egy nap alatt érik el a mélypontot.

  Ezért az árfolyamban lehetnek olyan jelek, amik jelzik, hogy megindult az eladási lavina. És ki lehet lépni akár csak az esés harmadánál-felénél.

  Ezzel kapcsolatban javasoltam egy historikusan kipróbálható ötletet.

 • Zupa
  En meg varnek az osszeomlassal.
  Hollandiában meg csak most kezdtek reklamozni a tozsdei alapokat, bitcoin befektetest a radioban.
  Szerintem kell meg 1-2 ev, mig a kevesbe tajekozott atlagembereket kitomik. Akkor majd johet az eses.
 • assatum
  Picit off.
  Sziasztok!
  Létezik olyan, hogy veszek egy részvényt, pl. 100 Ft-ért, felmegy az ára 115-re. Megpróbálom eladni 114ért, hogy zsebre tegyem a hasznot, de senkinek nem kell? Azaz mennyire likvid dolog tőzsdézni? Mennyire lehet gyorsan kiszállni, ha el kezd bezuhanni az árfolyam?
  Köszi.
 • headset

  2017-10-20 at 08:53

  “Mivel az esés … nehezen előrejelezhető.”

  Nem előrejelzés, hanem a kibontakozó folyamat felismerése lenne a cél. A kettő nem ugyanaz.

  “A múltbeli valós korrekciók azért nem valósulnak majd meg újra, mert a szereplők akkor másképp viselkedtek, mint fognak a jövőben, más lesz maga a modell.”

  Lehet, hogy ez igaz a gazdaságra, de nem a gazdasági eseményekből indulok ki. Elfogadom az általános véleményt, hogy a piac túlfeszített és ennyi szerintem elég. A többi a tőzsdéken dől el.

  A tőzsdei szereplők viselkedése a japán rizspiac (Munehisa Homma) óta nagyon hasonló. Az esésekre felébred a félelem a veszteségtől és megindul a részvényeladás. Sell stop-ok aktiválódnak és a résztvevők short pozíciókat vesznek fel. Mindig ugyanaz a folyamat vezet a lavinaszerű zuhanásokhoz.

  Olyan árfolyam-jelet keresek, amitől a múltban többnyire beindult a korrekciós lavina.

 • ügyvéd
  Már két három éve is itt huhogtatok. HA nemcsak a szátok jár, hanem e szerint fektettek be is, akkor kimaradtatok 2-3 év emelkedéséből.

  Persze jobbára csak a szátok jár, mindenképpen állampapírban ültök, ha esik ha fúj …. 😀

 • lala
  A nagynemzeti stróman papírjai is keményen mennek, szerintem vesz még 1-2 céget az eddigiek mellé.
  Szerencsére nincs lopás, csupán ügyesebb, mint Zuckerberg.
 • headset

  Hogyan működnek a tőzsdék:

  Limit ajánlat:
  András szeretne venni 50 XYZ részvényt a BÉT-en 100Ft/db árfolyamon.A számlavezetője honlapján megbízást ad, amit a számlavezető továbbít a tőzsdére.

  Béla szeretne eladni 200 db XYZ részvényt 105Ft-ért. A két ajánlat nem találkozik (tegyük fel, mások ajánlatával sem), mindkettő bekerül a tőzsde ajánlati könyvébe (book). A legjobb eladási és vételi ajánlat különbsége a spread. Ez nagyforgalmú részvényre ezrelék, kis forgalmúra 1% nagyságrendű szokott lenni.

  Piaci ajánlat:
  Csaba szeretne venni 150 részvényt. A tőzsde honlapján megnézi book-ot. Ezt 15 perc késleltetéssel ingyen megteheti. Az ár jó, ármegjelölés nélkül beküldi az ajánlatot. Ha még megvan Béla ajánlata, akkor vesz tőle 150 részvényt 105 Ft-ért. A számlavezető mindkettőjüknek felszámol 0.2-1% jutalékot.

  Ennyi a lényeg.

  Van még stop, stop limit, iceberg, aukció stb…

 • headset
  assatum
  2017-10-20 at 11:36


  “Mennyire lehet gyorsan kiszállni…?”

  Egy nagyobb tőzsdén egy részvényre mindig szokott lenni vevő. Ha 1 centért, akkor 1 centért. A nagyobb részvényeknek van market maker-e, árjegyzője vagy specialistája. Ezek vállalják, hogy mindig tartanak egy vételi és egy eladási ajánlatot, mondjuk 1000 db-ra.

  Ha rendkívüli módon zuhan az árfolyam, akkor rengetegen akarnak eladni. Ez gondot okozhat a számlavezető honlapján, vagy pláne a telefonos megbízásoknál.

  Ezért a tőzsdék napon belüli 10%-os esés után felfüggesztik a részvény kereskedését, amíg a nép lehiggad. De lehet, hogy újranyitáskor már csak alacsonyan lesznek vételi ajánlatok.

  Aki fél a hirtelen esésektől, bejegyezhet egy stop eladási ajánlatot, mondjuk 95-ön. Ha az árfolyam lemegy 95 alá, a könyvben megmaradt legjobb vételi ajánlattal párosítani fogják, akármennyivel lejjebb van az ár.

 • assatum
  Köszi az infókat!

  Picit konkrétabban. Degiron vettem egy Alexander nevű cég részvényeit, mert szerintem ők gyártják a világ legszebb húsdarálóit. Akkor akarok kiszállni, ha a részvényárfolyam megduplázódik. Befektettem 35 Eurot, kilépési pont 70. De létezhet olyan alacsony forgalmú részvény, hogy bár az utolsó adás vétel 70 Euro volt, de én 68ért nem tudom hetekig eladni?
  Köszi ismét!

 • jurta

  “Bloggernek:
  Ismered ezt az oldalt? wboys.com
  Hasonlo mint a tied
  Ihletnek is jo”

  Hány száz blogra írtad be szó szerint ugyanezt? 😀

 • V.A.Laki
  assatum, a tozsde alapveto tulajdonsaga, hogy likvid. Adjak-veszik a nepek a dolgokat, masodpercenkent sokszazszor. Amit adnak es vesznek, ott a veteli es az eladasi ar rendkivul kozel van nehany egymashoz, kulonben nem johetne letre annyi tranzakcio. Ha eppen eladhatnekod van, masodpercek alatt talalsz vevot, ezrelekes spreadek mellett.

  Most kepzeld el ezt a forditva mit jelent az, ha egy termekre a veteli es eladasi ar kulonbsege nagy. Ebbol logikailag kovetkezik, hogy az a valami eladhatatlan szar. (Hiszen, ha vonzana a nepeket, kereskednek mint a bolond es ez csak kis arkulonbseg mellett lehetseges technikailag.) Ilyenkor az eladhatatlansag pszichologiailag is az arszakadekot noveli: akinek van, az egy irrealisan magas arat ker erte (hiszen ugysincs kereskedes ami visszarangatna a valosagba az alomvilagbol), akinek nincs, az meg gombokat fizetne maximum.

 • hemond

  szélsőséges esetben igen, ha ez egy kicsi cég, alacsony likvidítással.

  Egyébként miért gondolod, hogy duplázódni fog az ára? Azon kívűl, hogy jó darálókat gyárt, mert lehet hogy a világ legjobb cége, de ettől függetlenül vagy épp ezért nagyon drága is tud lenni és mondjuk 20 évig nem fog megduplázódni az ára ami előtt még akár többször le is feleződhet?

 • headset

  “Degiron vettem egy Alexander nevű cég részvényeit, mert szerintem ők gyártják a világ legszebb húsdarálóit…”

  ISIN nélkül ez rejtvényfejtésbe torkollik. 🙂

  A google alapján a húsdarálókat gyártó cég az Alexanderwerk AG.
  ISIN=DE0005032007.
  Forgalmazó tőzsdék: regulated market at Duesseldorf and Berlin, open market at Frankfurt and Stuttgart.

  De az árfolyama sosem volt 35 vagy 70 euro környékén. Vagy úgy érted a 35 EUR befektetést, hogy vettél 4 db-ot 8,75-ért augusztusban? Akkor valóban megduplázódott az árfolyam, mert szeptemberben volt 21 is.
  De most tőzsdétől függően 15,5-15,95 a vételi árfolyam, ami 4 darabra max. 63,8.
  Itt lehet megnézni.
  stock-world.de/detail/profile.m?a=503200 vagy
  boerse-frankfurt.de/aktie/Alexanderwerk-Aktie

  Ha mégsem erről a részvényről van szó, írd meg az ISIN számot, vagy valami más azonosítót és megkeresem.

 • assatum
  Sziasztok!

  Kemény 2 darabot vettem, hogy Degiroval ismerkedjek. Ha 20 év múlva duplázódik meg akkor rossz befektetés volt, ha jövő héten, akkor jó. A 35 Eurot tanfolyam díjnak tekintem, ami akár vissza is jöhet. Akár milyen részvény lehetne, csak annyi volt fontos, hogy ne legyen drága. A folyamatok érdekelnek, a legtöbb dolgot megértettem, egyedül a likviditást nem tudtam tesztelni.
  Köszönöm az infókat, alakul a kép!

 • assatum
  Ja és “vak majom” befekői stratégiát is kipróbáltam, egyből.
 • FoX

  Remélem, csak viccnek szántad, hogy azért vetted meg ennek a cégnek a részvényeit, mert szépek a húsdarálóik. 🙂 🙂
 • FoX
  Oké, már értem, ismerkedés a lényeg. 😉 😉
 • hemond
  Off:

  Miklós, eléggé furcsa cikk jelent meg az unit linket áruló hasonló blogon. Kint van az index blog ketrecében is a főlapon

 • enessy
  Szia Miklós.

  Nekem egy fura lenyúlásnak tűnik.

  iflgazdasag.blog.hu/2017/10/20/a_kiszamolo

  Mármint a Kiszámoló szó ennyire szajkózása azon a másik oldalon.

  Minden jót Neked. Csak jelezni szerettem volna magánban.
  Üdv enessy

 • Attila
  Valaki ül esetleg TEVA-ban?
 • Kiszamolo
  Ez egy biztosítási ügynök oldala, akinek én vagyok az esküdt ellensége. El se szoktam olvasni, milyen hülyeségeket hord össze rólam, csak mert rontom a boltját.
 • marci

  “Ezért a tőzsdék napon belüli 10%-os esés után felfüggesztik a részvény kereskedését”

  Főleg nálunk, a banánköztársaságban. Emlékszem, amikor csányi elintézte a BÉT-en, hogy az ő részvényeire ne legyen 10% limit, mert durván emelkedett az OTP.