Kisállat biztosítások

2024-09-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt.

(Ismerősök kérdezgették, mennyibe kerül egy nyúl vagy egy kutya tartása. Amint látszik, nem a megvásárlás a legnagyobb tétel, hanem az éves oltások, féreghajtók, esetenként az állatorvosi kiadások. Eddig az összes nyúl vagy hétvégén vagy ünnepnap szorult kezelésre, csak hogy fizethessem az ügyeleti díjakat is....)

Nem esett jól kifizetni ezt az összeget, de szerencsére meg tudtam tenni. Azon viszont gondolkodtam, hogy egy átlagember hónap végén honnan ránt elő ennyi pénzt állatorvosra. (Mármint ha nincs neki hathavi vésztartaléka, ami mindenkinél alapvetésnek kellene lenni.)

Eszembe jutott, hogy meg lenne nézni, lehet-e, illetve érdemes-e kötni a házikedvencekre kisállat biztosítást.

Alapesetben biztosítást arra érdemes kötni, ami ritkán fordul elő, akkor viszont túl nagy kárt okoz. Ilyen például a kockázati életbiztosítás vagy a lakásbiztosítás, ezek nélkül lehet élni, de nem biztos, hogy okos dolog.

A casco már határeset, leginkább azon múlik, hogy mennyibe kerül az autó, egy néhány millió forintos autóra már nem biztos, hogy megéri megkötni.

Az olyan biztosítások, amik sűrűn előforduló, kisebb károkat térítenek, a legtöbbször a felesleges kategóriába tartoznak. A biztosító is keresni akar az üzleten, adóznia is kell, kiadásai is vannak, a legtöbbször jobban jársz ha nem kötsz a telefonodra vagy bármi hasonlóra biztosítást, ritka kivételtől eltekintve sok év távlatában ráfizetés lesz az ilyen szerződés.

Vajon melyik csoportba tartozik a kisállat biztosítás? Lehet jó döntés, ha akár egy milliós műtétet is térít egy ilyen biztosítás, de ha túl alacsony a maximális térítési összeg, akkor könnyen ablakon kidobott pénz lehet belőle.

A piacon nincs túl sok ezekből a szerződésekből.

De még mielőtt ezeket megnézzük, van egy másik biztosítás, amit viszont érdemes lehet megkötni, illetve a legtöbbször a lakásbiztosításban van ez benne. Ez pedig a kisállattartó-felelősségbiztosítás. Ez akkor fizet, ha a kutyád megharapott valakit vagy kirohant az utcára és ezért egy autó balesetet szenvedett. Ha van kutyád, érdemes utána nézni, hogy van-e ilyen kiegészítés a lakásbiztosításodban. (Néhány kutyafajta innen is ki van zárva, harci kutyára nem biztos, hogy tudsz ilyen biztosítást kötni.) De ne százezer forintra szóljon a biztosítás, hanem milliókra.

Visszatérve a kisállat-biztosításokra, az első rossz hír, hogy kizárólag kutyákra és macskákra lehet megkötni, nyúlra, hörcsögre, papagájra és akármi másra nem. A második rossz hír, hogy jellemzően csak fiatalabb korban, általában 7-8 éves kor előtt. A harmadik, hogy a fajtákra jellemző betegségekre semmilyen esetben nem fizetnek. Ebben a feltételekben az első számú melléklet sorolja fel, melyik kutya és macskafajtánál mire nem fizetnek. Szép hosszú a lista..... Szintén kizáró ok az elhízott házikedvenc, arra sem szoktak fizetni. Chippel is kell rendelkeznie a kutyának-macskának és folyamatosan kell féregteleníteni is, ahogy oltani is, nem csak veszettség, de több egyéb betegség ellen is. Az állatorvos kiszállási költségét általában nem térítik, ahogy például a speciális diéta költségeit sem.

Az Aegon/Alfa biztosító kisállatbiztosítása ennyit térít és ennyibe kerül:

Szerintem ez a rossz vicc kategória. Évi 13 ezer forintért maximum 35 ezer forintot térít, tízezer forintos önrész mellett. Akinek nincs 35 ezer forintja sem állatorvosra, az inkább ne tartson állatot.

Az Ersténél már nagyobbak a térítési limitek, de az ára is sokkal húzosabb, akár havonta(!!!) 6.300 forint és itt is van 10%. de legalább 10 ezer forint önrész. Évente maximum kétszer tudod igénybe venni még így is.

Az MVM biztosítása is hasonló, évi 36 ezer forintért vásárolsz százezer forintos védelmet, maximum évente kétszer.

A Generalinál a lakásbiztosítás mellé lehet külön kötni kisállat-biztosítást, sajnos az árára nem derült fény. De komoly költségtől ez sem ment meg, ráadásul 15% az önrész.

A K&H-nál szintén lakásbiztosítás mellé köthető kiegészítő biztosítás, de az is maximum 50 ezer forintot fizet.

Röviden összefoglalva, szerintem ezek a biztosítások ablakon kidobott összegek. Ha már 30-50 ezer forintod sincs állatorvosra, akkor el kell gondolkodni a mai árak mellett, hogy tarts-e bármilyen házi kedvencet, ha viszont van, akkor inkább tedd félre a biztosítás éves összegét és fizesd zsebből a orvosi számlákat. Valószínűleg anyagilag is jobban jársz és ügyintézéssel sem kell az idegeidet borzolnod.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram