A gyerekek pénzügyi nevelése 3.

Az egyik legfontosabb, amit megtaníthatsz a gyerekednek, az a pénzzel való bánás. Persze megtanulhatja a saját bőrén is, egy erőn felül bevállalt lakáshitel, vagy egy felelőtlen kezességvállalás után, de jobb, ha inkább segítesz neki elkerülni ezeket a csapdákat. Az oktatást pedig nem akkor kell elkezdened, amikor végzősként kilép az egyetem kapuján, hanem már egész kicsi korában.

Az iskolában sok olyan fontos dolgot fog megtanulni, mint az ostoros moszat felépítése és az Urál ásványkincsei, de a valódi életről és így a pénzről se fog egyetlen értelmes mondatot sem hallani. Ezért tiéd a felelősség, hogy a gyerekeidet felkészítsd az életre az anyagi területen is. (Ahol mégis van pénzügyi oktatás az iskolákban, felmérés szerint több kárt csinál, mint hasznot. Egyébként meg az iskola dolga a tananyag leadása és minden más, az életre való felkészítés a szülők dolga, még ha oly sokan ezt el is szokták felejteni. Az, hogy a gyereked sikeres lesz-e az életben, a te felelősséged, nem az iskoláé.)

Naponta rengeteg alkalom kínálkozik arra, hogy beszélj a pénzről, a munkáról, a költségekről, a megélhetésről a gyerekednek. Neked csak egy dolgod van: használd ki ezeket a lehetőségeket. Amikor pénzt veszel fel, amikor bevásároltok, amikor számlát fizetsz be és a többi hasonló esetben is.

A témáról már írtam itt és itt, most ezt szeretném folytatni. Amit ott leírtam, nem szeretném megismételni, ha még nem olvastad kezd ezekkel az írásokkal.

Már a négyéves gyerekeknek is érdemes megtanítani, hogy a dolgok pénzbe kerülnek és a pénzt meg kell keresni. Mondd el, hogy te is azért dolgozol, hogy legyen pénzetek és írd le, mivel is foglalkozol. Már ebben a korban elmagyarázhatod, mi a különbség aközött, amire szüksége van és aközött, amire vágyik. Szintén érdemes kitérni arra, hogy vannak dolgok, amire várnia kell, mire megszerzi. Nagyon jó a Sesame Street videója a témában (itt), de sajnos csak angolul találtam meg. Az ilyen meséket nézve remek alkalom beszélgetni a látottakról.

(Nagyobbaknak remek ez a játék is, vagy ez a sorozat, sajnos szintén angolul.)

Amire vigyázz: soha ne mondd azt a gyereknek, hogy mi ezt nem engedhetjük meg magunknak, vagy erre nincs pénzünk. Fontos, hogy a gyerek anyagilag is biztonságban érezze magát és ne azt értse meg, hogy nektek nélkülözni kell a pénz hiánya miatt. Mondd inkább azt, hogy nem akarunk erre pénzt kiadni, vagy nem erre fogjuk elkölteni a pénzünket. Nagyobb gyerek már megértheti, hogy van olyan, amire nem telik, de egy 4-5 évest ne terhelj ezzel.

Nagyobbacska (6-9 éves) gyerekeknek beszélj a reklámokról, hogyan akarnak befolyásolni, hogy olyan dolgot vegyél, amire nincs szükséged. Van, aki megtanítja a gyereknek, hogy némítsa le a tévét, ha éppen reklám megy benne.

A megtakarításait az ekkora gyerek már osztályozhatja az elköltöm-félreteszem-befektetem-eladakozom felosztás mellett, ami megtanítja, hogy mi mindenre és miért érdemes félretenni pénzt. Ehhez remek ez a malacpersely, amiről sok éve írtam. Egy jó felosztás a 40% költés, 40% rövid célú gyűjtés, 10% hosszú távú gyűjtés és 10% adakozás.

(Azt természetesen mondani sem kell, hogy a gyerek pénze tabu, olyan nincs, hogy megszorulsz és elveszed a gyerek pénzét. Ha ennyire képes vagy megszorulni, akkor biztos, hogy még neked is sokat kell tanulnod a pénz kezeléséről.)

A hét-kilenc éveseknek itt egy remek játék, ami egyszerre tanítja meg szavakat betűzni és tisztába lenni a pénzérmék értékével.

Ebben a korban már bejön a döntés szükségessége, hogy mielőtt elköltöd a pénzed, nézz körül, hasonlítsd össze az árakat és a termékeket, mert ha egyszer elköltötted, örökre elvesztetted a pénzed.

Az ilyen idős gyereknek már megmutathatod, mire költ havonta a család. Van aki ezt olyan plasztikusan csinálta, hogy az egész fizetését felvette egydollárosokban, hazavitte, kiborította a konyhaasztalra és megmutatta a gyerekeinek, mire mennyit fognak költeni. Kiszámolta a rezsit, csinált belőle egy kupacot, a tankolásra szánt pénzből lett egy másik kupac, az ebédpénzből, a havi lakásbiztosításból, a bevásárlásra szánt pénzből, a tizedből és az összes többi tételből lett egy-egy kupac. Így a gyerekei vizuálisan látták, mi mindenre és mennyit költenek egy hónapban. Ezzel az ötlettel sikerült felkeltenie a gyerekek figyelmét és megértetni velük, hogyan osztják be a pénzt hónapról hónapra.

A kora tinédzser korban már érdemes rávenni, hogy minden megkeresett pénzének a tizedét tegye félre. Még 18 éves kora előtt tanítsd meg neki az eladósodás veszélyeit, külön felhívva a figyelmét a hitelkártyára és az olyan dolgokra, hogy attól, hogy jogosítványa lett még nem kell autót is vennie, főleg nem hitelből.

A költés az egyik leggyakoribb pénzügyi kérdés a gyerekek és a szülők között. A gyerekek egyre többet kérnek. Ezért vigyázz, amikor megveszed neki mindig a csokit és a kisebb dolgokat a boltban. Nemsokára sokkal drágább dolgokat fog kérni és az lesz neki természetes, hogy mindig mindent megveszel neki első kérésre.

A legjobb, ha inkább zsebpénzt adsz a gyerekeknek és egyértelművé teszed, hogy abból kell megvenniük az áhított dolgokat. (A kisebbeknek heti zsebpénzt adj, a nagyobbaknak kéthetente, a tinédzsereknek havonta egyszer. Jó kiindulási alap, hogy annyiszor 200-500 Ft-ot adsz egy hétre, ahány éves a gyerek. Hat éves kor alatt zsebpénz helyett adhatsz kuponokat is, amit aztán beválthat tévézésre, fagyizásra, akármire.)

Légy határozott és következetes. Tedd egyértelművé, hogy a zsebpénzen túl mit fizetsz és mit nem. Így nem lesz kérdés, hogy mi az, amit felesleges kérniük, amit maguknak kell kigazdálkodniuk a zsebpénzükből. Ha már elég zsebpénzt kapnak, vegyenek abból feltöltőkártyát, vagy akár telefont vagy a vágyott sportcipőt is.

Soha ne adj kölcsönt a gyerekeidnek. Tanulják meg, hogy mi a következménye, ha elverik a zsebpénzüket és értsék meg, hogy vannak olyan dolgok, amire gyűjteniük kell, nem érik el azonnal, ahogy megkívánták.

Ha pénzt kap a gyerek, bátorítsd, hogy ne költse el azonnal, hanem gondolja végig, hol is lenne a legjobb helyen a pénze.

Tanítsd a gyereket felelősségre is. Ha mondjuk az utcán hagyta a biciklijét lezáratlanul és ellopták, ne vegyél neki másikat. Gyűjtse össze a saját pénzéből az új bicikli árát, a legközelebbire biztos jobban fog vigyázni. (Azonban ha lezárta a biciklit és úgy lopták el, akkor egy bűncselekmény áldozata. Ekkor megvigasztalod és veszel neki másikat. )

Soha ne vidd magaddal a gyereket a szórákozásból való bevásárlásaidra (shopingolás), ne tanulja el, hogy a vásárlás időtöltés is lehet. (Mit mondjak, te se menj ilyen túrákra, csak értelmetlen költekezés lesz a vége.)

Ha tudod, a nagyobb gyereket vidd magaddal a bankba is és mondd el, hogy mit csináltok és miért. Külön jó pont, ha vele együtt fizetsz be a megtakarítási számládra és közben elmondod, hogy mennyit teszel ide és miért.

Szakértők javasolják, hogy a tíz év alatti gyerekek jelenlétében készpénzzel fizess, ne a mágikus kártyával, amiről soha nem fogy ki a pénz. A készpénz fogyását és átadását megértik, a kártya csak összekeveri őket. Az az a valami, amiből mindig lehet vásárolni. Ebben a korban a kártya még túl absztrakt nekik, nem értik a működését.

Rendszeresen beszélj a gyerekeknek a pénzről és az anyagi kérdésekről, így természetes legyen a számukra, hogy a pénz és a pénzügy az élet szerves része, amivel mindig törődni és amiről beszélni kell.

Soha ne becsüld le a pénz fontosságát a gyerek előtt, csak hogy ne kelljen valami kérdésére válaszolni, Inkább neveld bele, hogy a sikeres élet egyik igen meghatározó eleme a pénz és az ahhoz való hozzáállás.

A gyereked gyakorta fog találkozni azzal, hogy más gyereke iphone-nal járkál és márkás cuccokban jár. Ilyenkor nagyon fontos, hogy elmagyarázd neki, hogy te miért nem veszed meg ezeket a túlárazott, balekoknak gyártott dolgokat és vegye észre, hogy egy ember értékét nem az általa birtokolt kütyük és egyéb vackok határozzák meg.

Még egyszer, nagyon fontos: nehogy azt mondd, hogy ti azért nem vesztek meg ilyen dolgokat, mert nektek nincs rá pénzetek, mert akkor azt fogja megérteni, hogy ezek a státusz szimbólumok tényleg a gazdagságot és a jólétet fejezik ki, miközben ez egyáltalán nem igaz. (Ugye már olvastad a milliomosokról szóló cikkemet?) Így fog élni, hogy ő is majd a 250 ezres telefonok és a 15 milliós autók bűvöletében látja a sikeresség kifejeződését.

A másik rossz, amit csinálhatsz, hogy a kisebb ellenállás elvén te is megveszed neki ezeket a vackokat, hogy ne lógjon ki a többi konzumidióta pénzügyileg tudatlan, a reklámozott termékek bűvöletében élő kortársa közül. Így sikeresen arra neveled, hogy mindig a kívánságai és a társadalom torz értékítélete alapján élje az egész életét. Na, ne csodálkozz, ha már 30 évesen is ki se fog látszani a sok hitelből.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

107 hozzászólás

 • Zedder
  A gyerek nem hülye, hanem értelmes emberi lény, csak kicsit fiatal. Mai napig emlékszem, hogy az óvodába rollerrel jártam (nyilván a szüleimmel:)), és az egyik napon eltűnt, ellopták. Mennyi lehettem? 4 éves?

  Hát azóta zárok mindent. 8 évesen már önállóan jártam kerékpárral iskolába, és mindig lezártam, nem kockáztattam sohasem, egyszerűen felelősséget éreztem a szüleimtől kapott tárgyakért.

  Ha már pénzügyi nevelés (amit mondjuk csak minimálisan kaptam meg otthon), akkor igenis kell beszélni a felelősségre nevelésről is, és nem elütni annyival, hogy “gyerek”.

 • preocupada
  nagyon érdekes volt a kamatos megoldás is, amit fentebb írt valaki. tényleg sokféle módszer létezik.

  mondjuk ez a nagyszülő/rokon kérdés meg azért is nehéz, mert mondjuk a gyerek születése táján és kicsivel utána még nagyon jól jön ha mindent megvesznek, így rászoknak, nem?

 • Garbo
  Croissant-probléma lépett fel ismét, látom 😀

  A nagyszülőkre reflektálva: számomra van e tekintetben egy példa a családban. Megmondták a nagyszülőknek, hogy NEM veszünk Traktorkának tv-t a szobájába csak azért, mert elmúlt 7 éves. Nagyszülők nem fogták, dafke megvették. Ők pedig azzal a lendülettel, még az előszobából vitték ki a tv.-t, vissza a kocsiba. Nagyszülőket ez után egy hónapig nem látogatták, mert “nem értek rá”. Soha többé nem volt ez irányú probléma velük. Ugyanis, a gyerek a szülő felelőssége. Nem hagyható, hogy a nagyszülő valami félrekódolt jófejségből tönkretegye a nevelést CSAKAZÉRTIS.

  Hiszem, hogy ha elég felnőtt vagyok gyereket nevelni, akkor ahhoz is, hogy akárkivel szemben megtartassam a rájuk vonatkozó és ezáltal őket védő korlátokat.

 • Dávid
  > Odaadsz egy nagy pénzt, visszakapsz kicsit.

  Odaadsz egy pénzt, visszakapsz “sok” pénzt + az árut, “még jobban is jártunk a történet végén mint az elején” 🙂

 • Zabalint

  De pont az az, hogy a gyerek nem hülye, a leegyszerűsített ok-okozatnál többet is megért a világból. Pl. mit csinálnál, ha azt mondja lezárta, mégis ellopták?
 • okoska
  off:
  Kedves Miklós!
  Egy nevet több e-mail címmel is engedsz? Nem jó érzés, hogy valaki más is “okoska” néven irogat, akinek köze nincs hozzám. 🙁

  on:
  Nekem nem volt zsebpénzem, ha kértem pénzt, kaptam. Nehezen is tanultam meg beosztani! Ahhoz voltam szokva, hogy bármikor kérhetek, ha kell.

 • Kiszamolo
  okoska, sajnos nem én állítom be. De majd őt átírom, ok?
 • Janos82
  :

  ilyen esetben az elso alkalommal meg lehet neki masikat venni, de ha tobbszoris elofordul, akkor ket lehetoseg van:

  1, Vagy nem zarja le
  2, vagy nagyon kelendo a holmija

  Vagyis a 2. esetben olcsobbat kell venni…

 • okoska
  Köszönöm! 🙂
 • okoska
  elég régen irogatok én is okoska néven…

  evvan ha nincs kötelező regisztráció…

 • Kiszamolo
  Na, akkor ki választ új nevet?
 • okoska
  akit zavar hogy ketten vagyunk ugyanazzal 😉
 • Anikó
  Sziasztok,

  nagyon tetszett az új cikk. 🙂 Reeve, a mi fiunk a következőt tudja: apa azért megy dolgozóba dolgozni, hogy tudjunk venni nutellát. Ennyi elég is 6 év alatt, nincs belekeverve bonyodalom, teljesen követhető és logikus. 😀

 • tibortelep
  Érdekes, senki nem írta hogy a gyerekkorában használt társasjáték hogyan segített megtanulni a pénzzel bánni. Lehetséges például hogy aki sok Monopoly-t játszik az szereti majd forgatni a pénzét, míg aki a Takarékoskodj játékon nőtt fel, az inkább kivárja amíg megnyeri a 13+1-est? 🙂
 • okoska
  Nem fogok vitatkozni ilyen dolgon, majd kitalálok másik nevet.
  Bocs mindenkitől az off-ért.
 • expect
  “Ha elhagyja a telefonját, az nem rossz dolog, hanem a felelőssége. Ha azért lopják el a biciklijét, mert bár tudta, hogy nem zárta le, megint csak felelősség. Rossz dolog az, ha a lezárt biciklijét lopják el.”
  Hogy egy klasszikust idézzek: “Jó, szerintem meg nem így van.”:)
  Az hogy elhagyja a telefonját az ugyanúgy rossz dolog számára, amellett, hogy felelőssége is. Lezáratlan bicikli dettó. Amikor megkapta a biciklit, akkor a szülő elmagyarázta, hogy mit miért kell lezárni. Telefonnál szintén elmondod, hogy mittudomén ne hagyja nyilvános helyen őrizetlenül amíg kimegy a mosdóba…stb Az adott dolog értékét szintén el lehet magyarázni, akkor amikor megkapja. Ezeket nem akkor fogja megtanulni, amikor elveszti.
 • expect
  Teljesen felesleges erre a rossz élményre még külön rákontráznia a szülőnek. A gyerek nem hülye, pontosan tudja, hogy hibázott esetleg, pont elég szar érzés az anélkül is, hogy vki még külön elkezdje sulykolni is. Ha meg nem emlékszik arra, hogy hová lett a telefon – mint ahogy általában lenni szokott, amikor elhagyunk dolgokat -, akkor meg kvázi a szülő is pont ugyanúgy találgat csupán, hogy mi történhetett. Ilyenkor kvázi büntetésként tálalni vmit, semmit nem fog megtanítani neki a felelősségről, csupán arról, hogy ha baja van, a saját apja/anyja se mellette áll. (Az igazi slusszpoén meg az szokott lenni, amikor később kiderül, hogy mégse a gyerek volt a hibás, ergo nem jól tippelt a szülő…)
 • Kiszamolo
  Látom megvan az új croissant…
 • Smaragdzold
  Én nem kaptam kimondottan pénzügyi oktatást a szüleimtől, de én viszont fontosnak tartom, hogy beszéljek erről majd a leendő gyerekeimnek. Főleg azért, mert teljesen más világot élünk, mint 20 évvel ezelőtt.
  Nekem elég volt azt látni, hogy előbb a számlákat fizetjük be, és nem herdáljuk a pénzt. Ha kérdeztem valamit, szépen elmagyarázták a szüleim. Anno nem volt ez a nagy divatozás sem az iskolában annyira, hogy én rosszul érezzem magam. Vagy már akkor sem érdekelt más véleménye. 😀
  Úgy gondolom kaptam egy jó alapot, de a pénzügyi tudásomat felnőttként szereztem/szerzem meg önállóan, mert érdekel.
  Azzal viszont nem értek egyet, hogy ne mondjuk a gyereknek, hogy nem telik rá. Én is sokszor hallottam ezt, de nem okozott semmilyen törést, simán megértettem, nem volt hisztizés.
  De ismétlem önmagam, teljesen más most a világ és a mai gyerekeknek szükségük van kimondottan pénzügyi nevelésre.
 • Garbo
  No, hogy tiszta legyen gyermeklélektanilag is ez a croissant-ügy: azért nem mondjuk a gyereknek, hogy nem vesszük meg az új talicskát aranyból, mert nem telik rá, MERT a gyerek fejében ez a következőképpen dekódolódik: az aranytalicska egy fontos és lényeges dolog, melyet a valamilyen hiba folytán a szülők nem bírnak megszerezni, s ez rossz dolog, mely stresszt generál (nem, nem lesz stresszbeteg az ovis, ez egy feloldatlan konfliktus jelen esetben számára).
  HA azt mondod, hogy a pénzt nem költjük mindenre és erre nem akarjuk költeni, az így dekódolódik: a pénzt nem kell mindenre mindig költeni,más szempontok is léteznek, mint a konzumnyomás és nincs feszültség,nincs stressz,mert ez nem egy dolog, ami kellene és kár, hogy nincs, hanem nem kell nekünk feltétlenül.

  EZ a komoly különbség, akkor is, ha okos a gyereked:így működnek pszichésen, mind.És most nyeljétek le azt a croissant-ot 🙂

 • expect
  Tekintve, hogy a nem “telik rá” tiltása iphoneokkal kapcsolatban lett kijelentve másodszor, így az ovisok esetétől el is tekinthetünk, mert azért iphone nem az oviban lesz státuszszimbólum.:) Egy nagyobbacska gyereknek meg igenis kell azt mondani, hogy nem telik vmire, ha valóban nem telik, sőt egyre jobban be kell vonni közös döntésekbe. Teszem azt egyáltalán nem baj, ha mondjuk ő is ott van, amikor leültök kiszámolni, hogy a szomszéd által felvetett hajós nyaralásra idén nem mentek, mert most nem fog rá telni. Az ilyen momentumok pont azt erősítik, hogy egyrészt a gyerek is partnernek van nézve, másrészt meg kap egy elég hasznos rálátást arra, hogy milyen az, amikor vmit szeretnénk, de nincs rá pénzünk, ezért lemondunk róla, ahelyett, hogy hitelt vennénk fel, nem fizetnénk be a számlákat, bizonytalanságba kergetnénk magunkat…stb
 • Kiszamolo
  Nem az iphone-ról lett kijelentve, hanem éppen az ovisoknál….

  Egy 15 éves már érti, mi az, hogy nem telik rá.

 • Garbo
  : egyetértve is azt kell mondanom, hogy ez felső tagozatig nem működik feszültség keletkeztetése nélkül. Mert az agyuk nem fejlett ahhoz, hogy feldolgozzák az ilyen nemtelikrá-helyzeteket, nem tudja beemelni, akkor sem, ha úgy viselkedik vagy olyan szavakat használ. Az ezirányú terhelés pedig kontraprodiktív.
  Be kell őket vonni, de a koruknak megfelelően: ez az a pont, ahol a legkönnyebben és a leggyakrabban hibáznak a szülők, a legjobb szándék mellett is.
 • expect
  De, pont az iphone-nál jelentetted ki másodszorra:

  “A gyereked gyakorta fog találkozni azzal, hogy más gyereke iphone-nal járkál és márkás cuccokban jár. Ilyenkor nagyon fontos, hogy elmagyarázd neki, hogy te miért nem veszed meg ezeket a túlárazott, balekoknak gyártott dolgokat és vegye észre, hogy egy ember értékét nem az általa birtokolt kütyük és egyéb vackok határozzák meg.

  Még egyszer, nagyon fontos: nehogy azt mondd, hogy ti azért nem vesztek meg ilyen dolgokat, mert nektek nincs rá pénzetek, mert akkor azt fogja megérteni, hogy ezek a státusz szimbólumok tényleg a gazdagságot és a jólétet fejezik ki, miközben ez egyáltalán nem igaz.”

  Ez az iphone meg márkás cucc, ez nem óvodás probléma, meg úgy általában a státuszszimbólumok se. Ezek ilyen alsótagozat végén, felsőtagozat elején kezdenek el megjelenni, akkor pedig már bőven el lehet kezdeni bevonni a gyereket.

 • Kiszamolo
  Nem, az ovisoknál lett mondva, az anyagi biztonságérzés miatt.

  Majd a 12-18 éveseknél egy új szemszögből lett megismételve, teljesen más szövegkörnyezetben. Itt már nem az anyagi biztonság a cél, hanem hogy megértse, nem az vagy, amid van.

  “Amire vigyázz: soha ne mondd azt a gyereknek, hogy mi ezt nem engedhetjük meg magunknak, vagy erre nincs pénzünk. Fontos, hogy a gyerek anyagilag is biztonságban érezze magát és ne azt értse meg, hogy nektek nélkülözni kell a pénz hiánya miatt. Mondd inkább azt, hogy nem akarunk erre pénzt kiadni, vagy nem erre fogjuk elkölteni a pénzünket. Nagyobb gyerek már megértheti, hogy van olyan, amire nem telik, de egy 4-5 évest ne terhelj ezzel.”

 • expect
  “Itt már nem az anyagi biztonság a cél, hanem hogy megértse, nem az vagy, amid van.” Értem a törekvést, csak a megfogalmazás nem szerencsés. Egyrészt ezt a balekos dolgot asszem az elsőben is említettem, másrészt az hogy kinek mi számít pl túlárazottnak az relatív, legalábbis kevés olyan dolog van, amiről objektíven kijelenthető. Jó, az iphone pont ilyen, de mondjuk önmagukban a márkás dolgok már nem egyértelműen. Pl egy 40ezres stoplis lényegesen jobb mint egy 10ezres noname. Nem 4szer olyan jó, de sokkal jobb. Túl van árazva? Jelentősen. Státuszszimbólum pl focis körökben? Igen. Mégis bullshit lenne azzal érvelni a gyerek előtt, hogy azért nem veszünk ilyet, mert túlárazott, meg lenyomni egy hegyibeszédet, hogy nem az vagy amid van, ugyanis amellett, hogy valóban túlárazott termékekről beszélünk, leginkább azért nem kap olyat, mert nem fér bele a ktgvetésbe.
 • graphite
  Érdekes tapasztalat itt Németországban, hogy a bank ingyen ad egy perselyt a 6 év feletti gyereknek, plusz 20 EUR jóváírást. Az aprót a pénzautomata számolja meg (külön rekesz az aprónak), és elhelyezi a számlán. Ehhez adnak egy “betéti” kártyát, amivel nem lehet vásárolni, csak pénzt elhelyezni a számlán vagy kivenni. (van külön PIN kódja). Minden új pénzelhelyezés után küldenek postán hivatalosan egy levelet az aktuális egyenlegről. Ez a 7 éves fiamnak nagyon tetszett (az 5 éves lányom meg sírt, hogy neki miért nem küldenek még, és mikor lesz sárga bankos perselye, mint a bátyjának).

  Kicsit kontrasztos volt ehhez képest, amikor elköltöztünk Magyarországról, a gyerek perselypénzét bevittük az egyik bankba, ahol egy unott hölgy közölte, hogy válogassuk szét az aprópénzt kis tasakokba, számoljuk meg, feliratozzuk, adjuk le, és a 15%-át elteszik mint munkadíj. Meg is szüntettük a számlát.

 • graphite
  commerzbank.de/portal/de/privatkunden/produkte/sparen-und-anlegen/extra-sparbrief/extrasparbrief.html

  commerzbank.de/portal/de/privatkunden/produkte/sparen-und-anlegen/hipp-baby-sparbuch/hippmeinbabysparbuch.html

 • Kiszamolo
  Én gond nélkül megmondom neki, vagy vegye meg a saját pénzéből. Ha dolgozik érte egy hónapig a mekiben, mindjárt nem ér annyit az a nike cipő.

  Nem hiszem, hogy meg kell venni a gyereknek az ilyen dolgokat.

 • Terez Atya

  Azert az eremnek van egy masik oldala is – ez meg az en rokonom.
  Keso huszas csaj, sajat keresettel. De ugy tori a telefonokat mint mas toltott cukorkat szokta ropogtatni.
  Eltorik, nem baj, jon a masik. Szerintem mar annyi telefont kinyirt, h a skynet helyben kivegeztetne.
 • hungaroborg
  Bicikli, croissant, telefon… Nem baj Kiszámoló, én értettem az írás lényegét.

  Ehhez persze SZERINTEM az is kell, hogy valaki ezeket gyerekként (nyílván nem 4-5 évesen) is megértse ezeket és ne azon rágódjon 35 éves korában is, hogy az anyja nem vette meg az 50000-es barbivárat a 19000 ft-os minimálbéréből és hogy őt mekkora sérelem érte és majd ő mindent megvesz a gyerekének, hogy ne kelljen “nélkülöznie” a szegénynek. Mert annak a gyereknek lesz is ideje mindennap játszania a 973 db játékkal.

  Valamilyen szinten SZERINTEM el kell jutni az embernek oda, hogy saját magát is objektíven lássa visszamenőleg. Én igenis volt, hogy nem kaptam meg valamit és a szüleim mérgesek voltak, ha elhagytam valamit, de rájöttem, hogy igazuk volt.

  Az, hogy közben én is szülő lettem, persze sokat segített ezen. 🙂

 • Zabalint

  Anno 98-2000 magasságában képben voltam nagyjából a márkás kosaras cipők áraival, na akkoriban ez úgy nézett ki, hogy mikor megjelent az új modell, az 30-40 ezerbe került, a kifutó modellek valahol 10-20 ezerbe, Ausztriában meg volt hogy meg lehetett venni Ft-ban számolva 5 ezerért kiárusításban. Nyilván attól, hogy 1-2 éves modell, még ugyanaz a minőség volt. A mostani árakat nem ismerem (bár amit láttam, az alapján reálértéken azóta nagy esés volt), de az arányok gondolom stimmelhetnek, és ez a stoplis cipőkre is igaz lehet. Szóval részben tényleg csak az imázst vásárolod meg a gyereknek, ha 40 ezres cipőt veszel neki.

  Emellett jelenleg azt látom futócipőknél, hogy pl. a Decathlon saját márkáiból az azonos minőségi szint fele-kétharmada körül van árban a márkás cipőkhöz képest, és nem az új modellekhez viszonyítva. Egyébként mindegyiknek 1-2 dollár a gyártási költsége.

 • Zabalint
  Egyébként ami a ruhákkal, cipőkkel menőzést illeti, én gyerekkoromban is volt, általában drága sportcipőkkel, kosarasoknál kosaras cipőkkel, meg akkoriban terjedt el a mobiltelefon, ami eleinte csak keveseknek volt.

  Ugyanakkor szerintem nem számított semmit. Ugyanis akik menők voltak, azok nem ezzel érték el a népszerűséget, hanem a személyiségükkel (ami egyébként nem volt pozitív…). Innentől kezdve ha a menő gyerek vett fel 40 ezres sportcipőt, az ő lábán menő volt, ha a lúzer gyerek vette fel, akkor kinevették, és ez fordítva is igaz volt, a szakadt (nem szándékosan szakadtra gyártott), olcsó göncökkel.

  Ezen a téren én inkább ott látom a dillemmát, amit majd szülőként meg kell oldanom, hogy mennyire neveljük a gyereket intellektuális irányba, mert amiatt jobban ki fogják nézni egy átlagos iskolában, ha érdeklődő, mint ha olcsó cuccai vannak.

 • L70
  I-phone témához a véleményem.

  Ha elfogadjuk a tényt, hogy átlagcsalád egy havi bevétele egy i-phone megvételének ára, és utána havi alsó hangon is egy 10-es a fenntartása (de inkább több), mindezt egy olyan készülékért, ami 3 éven belül már értéktelen is lesz a használójának, nos szerintem aki ilyet ad a gyerekének, az konzumidiótát nevel. Vagy nevelés helyett inkább kicsengeti a stexet a státusz szimbólumra, de ez ugye hasonlóan káros.

  Ha a gyerek megveszi 16 évesen a félretett zsebpénzéből és nyári munkájából, az pedig már az ő dolga. Arról lehet vele beszélgetni, de az már az ő szuverén döntése.

 • hungaroborg
  Erre az elhagyja-megveszem dologra reflektálnék. Valaki fentebb írta, hogy minden eset egyedi mérlegelést igényel, ebben igaza van, én is így gondolom.

  De! Ha elhagyta a dolgait, igenis legyen következménye. Volt egy ismerősöm, aki már iskolás korában (~’98-) 10E ft heti zsebpénzt kapott, ami kb 2 napig tartott. Mindenét elhagyta, a télikabáttól kezdve, a telefonján át, amikor már azok is bejöttek. A szülei egyből pótoltak mindent neki maximum egy ejnye-bejnye keretében. Ma dolgozik, a fizetése 3-4 napig tart, a számláit, egyéb fizetnivalóit a szülei intézik helyette és sopánkodnak, hogy nem tud a gyerek ennyi idősen bánni a pénzzel.
  Persze az már kóros, de Kiszámolónak igaza van ebben. Ha kis korban nincs megtanítva, akkor csak neki lesz rossz később, vagy a közvetlen környezetének. Igazából nagyon is csodálkozok, hogy ebben a blogban (értsd ez a törzsgárda) ennyien támadták Kiszámolót

 • preocupada
  @graphite: nekem is volt ilyen aprópénzes momentum, mondjuk magamnak gyűjtöttem.

  a postára vittem, meg van szabva, hogy mekkora összeghatárig váltják ingyenesen, és fajta szerint kell berolnizni, pl asszem, 5 ft-osok egy rolniba, és maximum 25 darab lehet, 50-esből 10, vmi ilyesmi…rá kell írni a rolnira a nevet, elérhetőséget 😀 bonyolult szabályok vannak 😀 végül a felét sarki boltosnak adtam, mert sokkal jobban örült ezeknek a szép szabályos rolniknak 😀 és még a nevemet is megtudta :DD

 • cxc
  Én is szoktam játszani a gyerekkel bankos játékot. Adok neki kölcsön 10 egységet. Megbeszélem vele hogy minden körben kap 2 egység fizetést de 1 egységet kell vissza adni a banknak 12 körön keresztül. Majd a második körben ezt megemelem 2 re majd 3 ra Mert ugye megtehetem. Ha nem tud fizetni akkor megígérem neki hogy visszaállhat 2 egységre de akkor nem 12 körön kell fizetni hanem 20. Közben ugye mást nem tud venni a fizetéséből. Hamar elmegy a kedve. Aztán jöhet a kérdés. Kislányom veszel fel hitelt valaha a Bankoktól?… Soha
 • Zabalint

  Amit írsz, az a másik véglet. Az sem jó, ha mindig mindent azonnal pótol a szülő, és egyébként is mindent megvesz neki, de az sem jó, ha komoly félelmet nevel a gyerekbe, hogy az állandóan attól rettegjen, hogy elhagy egy tárgyat, és persze emiatt aztán el is fogja hagyni…
 • hungaroborg

  Világos, én is próbáltam ezt kihangsúlyozni. ( lásd “minden eset egyedi mérlegelést igényel.. az már kóros”) 900 karakterbe és a 3 perc múlva kezdődő munkamegbeszélés miatt így fért bele. 🙂

 • gab
  Annak idején nekem volt OTP takarékbetétkönyvem, arra tettem be a szüleim segítségével a nagyszülőktől kapott pénzt, ezreseket. Pár év alatt, 1996-ra összejött 46 ezer forint, ekkor a szüleim hozzáraktak még egyszer ennyit, és végre lett egy jó számítógépem, 486 DX-4 120 MHz 8 mega RAM-mal és 540 giga vincseszterrel. Könnyen jött, könnyen ment! 🙂

  Kár, hogy most nincsenek ilyen gyerekeknek szóló takarékossági programok, a német példa nekem nagyon tetszik, nem véletlenül gazdagok a németek, biztos hozzájárul a takarékos szemlélethez ez is! Még van pár évem kitalálni, én hogyan fogom motiválni a gyereket a hasznos pénzköltésre, de igyekszem majd nem hülyeségnek tartani, ami a szíve vágya.

 • Tamás
  ” 486 DX-4 120 MHz 8 mega RAM-mal és 540 giga vincseszterrel. ”

  nono… ekkora hdd-t azért ne álmodjunk 96′-ra.. 🙂

 • szárnyas freivadász

  1996-ban 540 giga HDD? 540 mega volt az inkább. 540 gigása talán még a NASA-nak sem akkoriban 🙂

  “nem véletlenül gazdagok a németek… takarékos szemlélet”
  Hasonló kultúrkör, de Ausztriában vannak némi problémák:

  Jugendliche haben keine Angst vor Schulden

  Teure Mobilfunkverträge, Markenkleidung und das erste Moped: Die Konsumansprüche vieler Jugendlicher übersteigen deren Taschengeld oder Einkommen. Viele tappen schon in jungen Jahren in die Schuldenfalle. Schulden zu haben, so das Ergebnis einer Umfrage in Oberösterreich, wird heutzutage von fast einem Drittel der Schüler als „normal“ angesehen.

  Beratungsstellen sind alarmiert – denn schuld daran ist nicht nur der Konsum: Jungen Menschen fehle das nötige Bewusstsein und Wissen über Finanzen und Geld. Die steigende Jugendarbeitslosigkeit verschärft die Problematik zusätzlich.
  orf.at/stories/2208527/

 • Györgyi
  Én soha életemben nem kaptam egy fillér zsebpénzt sem, viszont ha szükségem volt valamire, és már elég idős voltam ahhoz, hogy saját magam vegyem meg (kezdetben nyilván csak apróbb, később már drágább dolgokat is, mint pl. a ruha), sosem számolták ki fillérre a pénzt, mindig egy kicsit többet kaptam, és nem kellett visszaadnom a visszajárót. Hamar rájöttem, hogy egyrészt ezekből gyűjteni tudok, másrészt ha körülnézek, és a muszáj dologból (na kamaszlányként nyilván nem a ruhából) az olcsóbbat választom, több marad. Életem első “jövedelme”, amit havi szinten kaptam, az egyetemi ösztöndíj volt.
 • hungaroborg
  OFF
  “512 kb memória mindenkinek elég lesz.”
  Bill Gates
  🙂
 • gab
  @szarnyas-freivadasz Persze, 540 mega, bocs! Már automatikusan gigában számolok, fel se tűnik, már a legkisebb pendrive is sokkal nagyobb ennél, durva!
 • Terez Atya

  Erdekes es elgondolkoztato idezet. De pl a Billie gyerek soha nem mondta. 😀
 • hungaroborg

  OFF

  Mivel kezdett netes pletyka szaga lenni a dolognak, ezért utánanéztem. 🙂

  en.wikiquote.org/wiki/Talk:Bill_Gates

  Ki-ki döntse el maga. Régen volt, igaz se volt.

 • Szabó Ági
  Ezt figyuzzátok: penzmesek.hu/
 • Kiszamolo
  Drágán mért könyvek…
 • dora
  Most vagyok elöszőr itt a blogon,de nagyon jó! Gratulálok hozzá! 🙂
  Rendszeres látogatója leszek azt hisszem mert eddig is érdekeltek a pénzügyek. Nincs gyerekem de nem vagyok messze azért a gyerek és kamaszortól még,a magam 23 évével. Gyerekkoromban pénzügyi alfabétaként nőttem fel,igazából a pénzzel való kapcsolatot nem tanították meg. 19 éves korom óta van bankszámlaszám és ehhez tartozó kártyám amin található egy összeg a költségeim fedezésére. Tulajdonképpen az utóbbi években tanultam meg bánni a pénzzel. Ha szeretnék valamit akkor előtte mindig többszőr átgondolom magamban, hogy szükségem van-e az adott dologra(legtöbbszőr ruha :D)ha huzamosabb időn át bennem marad hogy szeretném akkor megveszem. Vigyázzok nagyon a dolgaimra mert tudom hogy ha tönkremegy akkor újat kell vennem az adott tárgyból. Megtanultam spórolni mindennapi színten,nem vagyok sz#rrago csak tudatos.