Egy költségcsökkentő trükk

Pénteken hallottam egy trükköt, amit megosztok veletek. Az Izysnél (is) van lehetőség bankkártyás fizetésre, vagyis hogy átutalás helyett a bankkártyáddal töltsd fel az önkéntes pénztáradat pénzzel. (Link itt)

Valaki kipróbálta hitelkártyával és gond nélkül működött. Azt mondta, így 2%-ot visszakapott a bankjától és amikor elkölti az önsegélyező pénztárban lévő pénzét, akkor is hitelkártyával fog fizetni a boltban a pénztár saját kártyája helyett, így a pénztár által levont költségek kétharmadát sikerül a bankjával kifizettetnie. (Ahelyett, hogy ő neki kellene fizetni az utalásért.)

Az ötlet remek, de azért pár csapdára felhívnám a figyelmedet.

Az első, ha csak ezért váltanál ki hitelkártyát, azért gondold végig, mennyi is a 2% visszatérítés (vagy 1%, attól függ, melyik kártya) és milyen éves költségei vannak egy hitelkártyának. Nem biztos, hogy így már akkora bóni.

A második, hogy legyél biztos, hogy még így sem fogod túllépni a havi hitelkeretedet, mert azért csúnya büntetést fogsz fizetni. Inkább több hónapra elnyújtva fizess be, ha nem túl magas a havi hitelkereted.

A harmadik, hogy csak akkor tedd meg ezt, ha garantáltan az utolsó fillérig ki tudod fizetni az összes pénzt a legközelebbi határidőig. Ha csak 100 forinttal kevesebbet fizetsz vissza, máris a teljes összegre fizetsz havi 2,5-2,9% havi kamatot, vagyis egyenesen rá fogsz fizetni már egy hónap alatt is.

A hitelkártya nem játék, a visszatérítés csak csali a horgon, amit sok olyan ember is bekap, aki nem veszi észre mögötte a horgot. Olvasd el ezt és ezt, mielőtt nekiállsz technikázni.

Egy pár pénztárat megnéztem, máshol nem találtam kártyás fizetési lehetőséget, de gondolom azért van máshol is ilyen lehetőség. (Bár őszintén fogalmam sincs, miért jó ez a pénztárnak, nyilván fizet a kártyaelfogadás után valami százalékot. De ez legyen az ő bajuk.)

Amíg él ez a hitelkártya-visszatérítés, teljesen átformálja a kártyatulajdonosoknak, hogy számukra melyik a legolcsóbb önsegélyező vagy egészségpénztár. Az egészségpénztári összehasonlítást itt találod, hogy miért szeretjük az önsegélyező pénztárakat, arról meg itt egy cikk. Kérdések és válaszok az önkéntes pénztárakról itt.

Ha a te pénztáradnál is van kártyás fizetésre lehetőség, oszd meg a hozzászólásokban, ahogy azt is, ha már próbáltál fizetni hitelkártyával, kaptál-e visszatérítést. (Pénztár neve, hitelkártya kibocsátója, visszatérítés mértéke.)

Share

27 hozzászólás

 • Lázár Imre
  Minden POS terminálnak van egy kódja, ami jelzi a kártyakibocsátó felé, hogy milyen típusú fogyasztási cikket vettél. Innen fogja tudni a bankod, hogy kajára, ruhára, mozira, vagy üzemanyagra költöttél a kártyával. Egyes bankok különböző arányú visszatérítést is adnak ennek függvényben. Gondolom nincs ez másként az internetes vásárlásnál sem. Meg kéne tudni, hogy az Izysnál ez a kód ez micsoda, és miért az. A befektetési termékek vásárlása POS-on keresztül általában készpénzfelvételnek minősül. Az államkincstárnál biztosan. Nehogy a következő egyenleg értesítődből tudd meg, hogy ez egy véletlen hiba volt, és már kijavították.
 • Kiszamolo
  Az állampapíros buli is ment vagy 9 hónapig, mikor is annyian csinálták, hogy a bankok ráuntak. De nem készpénz felvétel, hanem csak nem jár rá visszatérítés.
 • Nekem a Citi banknál van egy Shell hitelkártyám, minden költésre ad 1 %-ot, a shelles vásárlásokra meg 3 %-ot. Ezt korlátlanul (mér régi a kártyám, az újaknál már nem korlátlan) Ezt a visszatérítést a shellnél üzemanyagra költhetem, tehát akkor él az egész, ha ott tankolok.

  A lényeg ezek után, hogy ezen a hitelkártyán ingyenesek (és engedélyezettek) a csoportos beszedési megbízások, és én az összes megtakarításomat, meg a páromét is erről fizetem, továbbá a rezsit, mindent. Így van a kártyán vagy 15 csoportos megbízás, és mindre jön vissza az 1 %.

  Szóval, amelyik szolgáltató engedi a csobbal történő fizetést, annál ez ok.

  Nekünk az Allianznál van az EPt és az ÖnNyPt, mindkettőt a hitelkártyáról fizetem.

 • Laslow
  Az IZYS-nél fizettem be decemberben és januárban Citibankos hitelkártyával (CitiLife) közel 1M forintot. Megkaptam érte az 1% visszatérítést, valóban működik a dolog.
 • Lázár Imre
  Azért én nem ajánlom senkinek, hogy hitelkártyával vásároljon állampapírt.

  Hirdetmény második oldal közepe: Bankkártyával történő
  forint fizetés (POS terminál)
  allamkincstar.gov.hu/letoltesek/18239
  Az még nyitott kérdés, hogy az Izysnél meddig marad ilyen kedvező. Lehet eddig volt, míg ez a blogbejegyzésed meg nem jelent.

 • Kiszamolo
  Imre, az a helyszíni, pénztárban lévő POS terminálban való fizetésre vonatkozik. Alatta írja, hogy a webkincstárban ha fizetsz bankkártyával, az ingyenes.
 • Petike
  : a netes felületről beszélünk, nem POS-terminálról.

  “Bankkártyával történő forint és euró fizetés WebKincstár, illetve MobilKincstár igénybevételével, interneten keresztül: 0 Ft”

 • salander
  Egy csomo hitelkartyanal a WebKincstar (es a Szerencsejatek Rt / mas fogadoirodak) kartyas befizetesnel nem visszaterites alap.
 • Kiszamolo
  Igen, most már. Azért kellene olyan, aki már fizetett pénztárakba kártyával, hogy lássuk, ott mi a helyzet.

  A Citi még ad vissza pénzt, noha állampapírra már biztos nem.

 • Talios
  Melyik kártya fizeti ki a cikkben szereplő 2%-ot?
 • Kiszamolo
  Asszem K&H.
 • Janos82
  A BB UPC hitelkartya is 2%ad vissza, de asszem, havi 3000 ft a maximuma.
 • Ez mukodik diakhitellel is, ha diakhiteldirekten fizeted be. Nekem ERSTE Wizz kartyam van es siman megkapom ra a 2%-ot, evi tobbszazezres hiteltorlesztesnel csak ebbol kijon egy repulojegy ara 🙂

  Citi kartyaval nem probaltam, az csak 1%-ot adna, azt csak elelmiszervasarlasra hasznalom (arra 3%).

  Csak ezert tenyleg nem erne meg a hitelkartya, de en amugy is napi szinten hasznalom online/kulfoldon/itthon, beteti kartyat csak ATM-ezesre hasznalok.

 • A banknál, ahol vagyok, a csoportos beszedés után is jár 1% visszatérítés (nem tudom, számít-e reklámnak vagy lehet-e írni a bank nevét, ezért inkább nem írom).
  Csoportos beszedés meg szerintem több egészségpénztárnál működik, mint bankkártyás fizetés.

  A visszatérítéses hitelkártya nem rossz dolog, csak tényleg figyelni kell, hogy időben vissza legyen töltve a keret. Én általában úgy szoktam, hogy amikor a fizetésem megjön, “túltöltöm”, tehát a hónap végére csökken vissza a hitelkeretre. Viszont így háromhavonta bő tízezer forint visszatérítést kapok, a kártya pedig 3*600=1800 forintba kerül. Figyelni kell, az igaz, de ha csak ennyit kell tennem tízezer forintért, nem rossz üzlet 🙂

 • Körtefa
  Ersténél mondjuk ilyet nem csinálhatnál, mert ott a túltöltésre nem jár visszatérítés.
 • @Körtefa nem úgy gondoltam, hogy a túltöltésre járna visszatérítés, hanem azért írtam, hogy a hónap végén nem “mínuszban” leszek, és nem akkor kell kapkodni, hogy jujj, vissza kellene tölteni.

  Példa: a hitelkeretem 200ezer forint, hónap 10. (vagy 15.?) napjára legalább ennyin lennie kell. Fizetésem megérkezik, akkor feltöltöm pl. 300ezer forintra, így mindig “pluszban” vagyok.
  Pénzügyi, forintosítható előnnyel valóban nem jár, csak így kényelmesebb és egy (hamis?) biztonságérzetet ad, nem kell azt érezned, hogy még csak hónap eleje vagy, de már adósságba verted magad 🙂 Meg talán így kisebb az esélye, hogy elfelejted visszafizetni.

 • SzorgosHangya
  A BB UPC hitelkartya minden vasarlasra ad 2%-ot es 20eFt a havi limit. Rendszeresen hasznalom webkincstarral(de nem pofatlanul, semmi visszatoltes csak amit amugy is elkoltenek) es kapom a visszateritest. Vasarlasnak minosul. A DH-t is ezzel fizetem.

  Februartol a premium ep(volt axa)-nel is lehet majd kartyaval befizetni.

 • snasim
  Kedves ! Lenne egy kérdésem. Egyszerre lehetek két önsegélyező pénztár tagja? (Ha jól emlékszem, akkor erről már volt szó, és nem tiltja a törvény.) Illetve ugyanolyan jogcímen igénybe vehetek-e szolgáltatást? Teszem azt, egyik évben befizetem az egyik pénztárba a max összeget, másik év elején a másik pénztárba a max összeget, és év végén gyermekem születik. Igényelhetem-e a születési támogatást mindkét pénztártól ugyanarra a gyermekre?
 • Kiszamolo
  Szerintem igen, de a biztonság kedvéért hívd fel valamelyik pénztárat.
 • fhunter
  Idézet a Prémium Egészségpénztár legutóbbi leveléből:
  “Sőt, februártól már elérhető lesz a bankkártyás fizetés is honlapunkon, hogy könnyebben intézhesse befizetéseit”
 • Dénes
  Nekem Raiffeisen-nél van hitelkártyám és van rajta cash-back 1-3-5% (negyedévente változó dolgokra) de ami a lényeg: csoportos beszedéseket is lehet rá megadni! Ezek teljesítése ingyen van és az 1% visszatérítés működik ezekre is! Én az önkéntes nyugdíjpénztáramat kértem most meg, hogy szedjék be így azt az összeget, amit erre a célra szánok, de már minden közüzemi számlám ezen keresztül megy.

  A hitelkártyám havi feltöltését is meg lehet oldani csoportos beszedéssel. Ennek Rafinál van díja /295 Ft/, de esetemben sokkal alacsonyabb, mint a 2 bank közötti utalás tranzakciós illetéke és ráadásul sosem csúszok ki a határidőből, ha a másik banknál lévő számlámon van annyi, amennyit le akarnak vonni.

  Én most úgy látom, hogy a tranzakciós illetékek miatt a csoportos beszedések jó alternatívát jelenthetnek – egyelőre.

  Nyilván osztom a szerző véleményét: hitelkártyát csak ésszel!

 • Tamás
  Az Izysnél nincs terminál, CIB-bankos felület van.
  Amúgy a CIB-VPOS-nek elég alacsonyak a jutalékai (elfogadóként használtam és üzemeltettem ilyet), tehát lehet, hogy a pénztár egyszerűen azt mondja, hogy marketingfogásként ingyé’ adja, belefér a 6%-os költséglevonásba.
 • Gábor
  A céges költéseimet Erste joker hitelkártyàval fedezem, tavaly kb 130eFt visszatérítést sikerült összeszednem, persze a visszatöltésre figyelek. Nem tudom ez így miért éri meg a banknak.
 • Hanga
  Ugy látom a fundamenta oldalán is van lehetőség bankkártyával fizetni, de nincs vele tapasztalatom.
 • Janos82
  @Hanga:

  Jol mukodik. Mi azt hasznaljuk.

 • Béla
  Kedves Kiszamolo!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudom meg egy pénztárról, hogy mennyire biztonságos. Azt tudom hogy se OBA se BEVA nem garantálja. Megtaláltam az Izys ÖSP mérlegét is, de nem igazán tudom értelmezni:
  kozzetetelek.hu/penztari_kozzetetelek?pn=&pt=OnkentesOnsegelyezoPenztar&py=&=
  Esetleg tudnál írni pár sort, hogy érdemes az ilyen mérlegeket értelmezni?
  Köszönöm!

 • Sao
  Béla, bennem is pont ez a kérdés merült fel, hogy milyen garancia/biztosíték van arra, hogy nem lépnek le a pénzünkkel pár év múlva a Bahamákra.