Ingatlanvásárlás 5. rész: lehetőségek, vágyak és szükségek

Ha az ingatlanvásárlásról és eladásról szóló sorozat előre el lett volna tervezve, ezzel a cikkel kellett volna kezdenem: mi alapján kezdj el ingatlant keresni.

Az eddigi részek:

1, Hogyan találd meg az ingatlant

2, Hogyan kérdezd le az ingatlan adatait még az első megnézés előtt.

3, Hogyan értelmezd a tulajdoni lapot és a térképmásolatot még mielőtt ajánlatot adnál az ingatlanra.

4, Hogyan ellenőrizd a helyi előírásokat, ha házat vagy telket készülsz venni.

A legelső lépés, hogy tisztázzuk magunkban, miért is akarunk ingatlant venni. Mert a szüleink erőltetik? Mert lakásbérleti díj helyett inkább pénzbérleti díjat (kamat) akarunk fizetni, a lakástulajdonos helyett egy banknak? Otthont szeretnénk a már meglévő vagy tervezett családnak?

Sok huszonéves akar ingatlant vásárolni, csak azért, hogy legyen neki. Ezzel én nem feltétlen értek egyet. Huszonéves korában az ember egy garzont keres valahol a metró közelében a belvárosban. Rákölt néhány millió forintot (ingatlanos, ügyvéd, illeték, felújítás, berendezés, stb.), majd találkozik valakivel, akivel családot alapít és azonnal sem az ingatlan mérete sem a lokációja nem lesz többé megfelelő az új élethelyzethez. De az is lehet, hogy csak munkahelyet vált és máris nagyon messze lesz a lakás az új munkahelyétől. Főleg, ha másik városban vagy országban folytatja a karrierjét.

Jön a költözés egy nagyobba, egy máshol lévő lakásba. S újra ki kell fizetni az ingatlanost, az ügyvédet, az illeték-különbséget, a felújítást és így tovább. Az előző néhány millió forintot pedig el lehet könyvelni veszteségként, amiből hosszú ideig lehetett volna fizetni egy bérleményt.

A másik véglet, amivel szintén sokat találkoztam már, amikor már középiskolába járnak a gyerekek, de mivel akkor jött össze pénz, akkor vesznek 250 négyzetméteres házat. Eltelt öt év és a gyerekek már nem laknak otthon. A tulajdonos pedig nekem panaszkodik, hogy most ketten kergetik egymást a nagy házban az asszonnyal, amire 150 milliót költöttek és eladni sem tudják annyiért. Miért, mit gondolt, meddig fognak otthon lakni a 16-17 éves fiatalok?

De olyan is van, hogy a kisiskolás gyerekeidet autóval hordod az iskolába, elröppen öt év és már maguk járnak busszal gimnáziumba a szomszédos településre. Illetve járnának, ha nem óránként járna a busz. Amikor odaköltöztél, erre nem is figyeltél, mert az egész család autóval járt iskolába és dolgozni is. Most a gyerekeid állnak a téli fagyban 58 percet, ha éppen lekésték a buszt.

Ingatlant akkor érdemes vásárolni, ha a tervek szerint a következő nyolc-tíz évben megfelelő lesz méret, lokáció és minden egyéb más szempontból.

Ha már eldöntöttem, hogy nem csak azért akarok ingatlant venni, hogy vegyek valamit, akkor jön a legfontosabb lépés: legyünk tisztában az anyagi lehetőségeinkkel. Az ingatlanvásárlás az életünk legnagyobb anyagi döntése s ha hitelt is vettünk fel hozzá, akkor a következő évtizedekben biztos meghatározza az anyagi életünket és azon keresztül az életminőségünket is.

Ha valamivel igazán tönkre lehet tenni az anyagi életünket, az az erőn felüli ingatlanvásárlás.

Honnan tudod, hogy túl drága ingatlant akarsz venni?

Az első, hogy nincs elég önerőd sem. Kell lennie mindig hathavi vésztartalékodnak, félretéve pénz ingatlanvásárlással kapcsolatban az ügyvédre, a 4%-os illetékre (kivéve ha most vásárolsz CSOK-kal), a legszükségesebb felújításokra és berendezési tárgyakra. Ha összesen 7-8 millió forintod van, akkor az ezekre szűken elég is lesz, de akkor még nincs semmi önerőd magához az ingatlanhoz.

Ha ezeken az összegeken túl nincs meg a törvényileg elvárt 20% önerőd sem, akkor lehet, hogy korai még az ingatlanvásárlás. (Azaz egy negyvenmilliós lakáshoz legyen minimum 5-6 milliód, amit nem teszel bele a lakásvásárlásba és további nyolcmillió forint önerő.)

Ha hitelt kell felvenned, mire figyelj?

Az első, hogy mennyi hitelt kapnál a fizetésedre és az önerődre. Ezt érdemes még az előtt tisztázni, mielőtt egyáltalán elkezdesz ingatlanokat keresni. Hívd fel a hitelügyintézős Gáborunkat, ő egyből megmondja neked telefonon, nagyjából mire számíthatsz. Ennél eggyel pontosabb módszer, ha kérsz előbírálatot, ahol a bank megmondja, erre a fizetésre és önerőre maximum mennyi hitelt adna. Ebben is tud Gáborunk segíteni.

(Fontos, hogy legalább öt, de inkább tíz évig fix kamatozású hitelekben gondolkodj, nehogy pórul járj a kamatok emelkedése miatt.)

Ha ezzel megvagy, azt kell végiggondolnod, akarod-e illetve tudod-e fizetni ezt a törlesztőrészletet 10-15-25 évig. Olvasd el erről ezt a cikket:

Megér ennyit?

Lehet, hogy nem ér meg az Álmaid Háza annyit, hogy a következő 20 évben ne menjetek nyaralni a törlesztés miatt és állandóan veszekedjetek, mert soha nem elég a pénz semmire. A végén úgy ne járj, mint sokan mások, akiknek a házassága ment rá a Szép Nagy Ház miatti anyagi problémákból fakadó állandó veszekedésekre. Most a férfi ott él egyedül a Szép Nagy Házban, a két vagy három gyerek pedig az anyjukkal egy bérelt lakásban. (Vagy fordítva.)

Mennyi legyen a maximális törlesztőrészlet? Annyi, hogy szükség esetén a dupláját is ki tudd fizetni. Csökkenhet a fizetésed, a tervezett két gyerek helyett három lesz, ezért a feleséged már nem megy vissza dolgozni vagy csak négy órában, így mindjárt kiesik az ő fizetése, recesszió jön, ami megtépázza a családi vállalkozást és még hosszan lehet sorolni a lehetőségeket, ami miatt csökken a család bevétele.

Tehát csak annyi hitelt vegyél fel, amennyinek a havi törlesztőrészlet dupláját is ki tudnád fizetni a jelenlegi bevételedből. S ne is tervezz a rózsaszín jövővel: “Most még keveset keresek, de három év múlva már biztos, hogy nem lesz gond ez a törlesztő.” Oké, akkor majd három év múlva térjünk vissza a kérdésre. A jövő nem a tiéd. Nagyon fontos szempont, hogy ne feszítsd túl magad a hiteltörlesztővel, legyen bőven mozgástér, ha csökkenne a jövedelmed, ami bármikor megtörténhet a futamidő 15-25 éve alatt.

Érdemes kötnöd egy kockázati életbiztosítást is, de olyat, ami táppénz esetén is fizet. Miért fontos ez? Egy elhúzódó betegség esetén a táppénz maximalizálva van, függetlenül attól, mennyit keresel egyébként. A fizetésed 60%-át kapod, de maximum a minimálbér kétszeresét. Könnyen lehet, hogy a törlesztőd több lesz, mint a táppénzed.

Fontos, hogy ne vegyél fel túl sok hitelt. De legalább ennyire fontos, hogy ne vegyél meg egy ingatlant se csak azért, mert úgymond csak ennyire telik.

Többször elhangzott tanácsadáson, hogy saját házat szeretnének Budapesten vagy közvetlen környékén egy jobb helyen, 40-45 millió forintért. Ennyi pénzért építési telkeket adnak mostanában, Budapest rosszabb részein esetleg egy alapjaitól felújítandó, nagyon rossz állapotban lévő házat kapsz, amire azonnal tízmilliókat kell költened.

Úgyhogy eszedbe ne jusson ennyiért házat venni. Vagy elégedj meg egy lakással, ennyi pénzből már találsz elég nagyot és jót is, vagy vegyél fel több hitelt és vegyél egy normális(abb) házat, vagy legyen további 25 milliód felújítani. (Mert arra a házat, amit te 45 millióért megkapsz Budapest környékén, minimum ennyit gyakorlatilag azonnal rá is kell költened.)

Amit éppen venni akarsz, az az otthonod lesz a következő tizenvalahány évben. Biztos, hogy a világ végére egy sötét, penészedő, lepukkant, hatvanéves házba akarsz hazajárni olyan környéken, ahol a lányodat nem mered egyedül kiengedni az utcára délután négy után? Bevásárlási lehetőség semmi, a busz meg csak óránként jár.

Mert ne legyenek illuzióid, ha egy ház vagy egy lakás a többihez képest túl olcsó, annak mindig nyomós oka van. Az állapota, a környék és sok minden más miatt.

Úgyhogy engedd el a túl olcsó ingatlant és vizsgáld meg, mi lenne, ha 20 millióval több hitelt vennél fel. Annak tudnád fizetni a törlesztőjének a dupláját? Ha igen, akkor inkább azt válaszd. Ha nem vagy éppen tudnád, csak nem akarod bevállalni a nagyobb törlesztőt, akkor viszont engedd el egyelőre a dolgot. Jobb egy bérlakásban vagy kisebb saját lakásban élni mint a nyakadba venni egy romhalmazt vagy egy számodra túl nagy terhet jelentő hitelt.

Ha kiderítetted, hogy milyen anyagi lehetőségeid vannak, vizsgáld meg, mit is akarsz venni tulajdonképpen. Sokan úgy kezdenek el keresni, hogy fogalmuk sincs, hogy mit akarnak. Lakás? Sorház? Lakás kertkapcsolattal? Ikerház? Családi ház? Kicsi? Nagy?

Ülj le és kezdd el írni, mi az, amihez mindenképp ragaszkodsz és mi az, ami jó lenne, de nem létszükséglet.

A klasszikus szükséges-kellene-jó lenne felosztás.

A gyerekeknek külön szoba kell, ez a költözés oka, így ehhez ragaszkodsz.

Úgy kellene, hogy a hálók egy szinten legyenek, hogy ne az legyen, hogy a gyerekek hazaérnek az iskolából, felmennek az emeletre a saját szobájukba és nem is látod őket hétszámra. Ezért lehetőleg ilyen ingatlant keresel.

Ha belefér, jó lenne egy extra szoba, ahol lehetne a gardrób, a vasalóállvány, meg tudna dolgozni az, aki éppen home officeban dolgozik. De nem létszükséglet, ha ez nem jön össze, el tudod engedni.

Ahhoz ragaszkodsz, hogy az autóddal ne az utcán kelljen parkolnod, mint a lakótelepen, ha már egyszer házat veszel, de ha csak autóbeálló van a kertben vagy mobilgarázs, az is megteszi.

120 éves bérházba egyáltalán nem akarsz költözni. Vagy nem vagy hajlandó 35 percnél többet utazni a munkába. Mi a fontosabb? Hogy legyen sík az utca és a kert is, ahol lehet focizni vagy a panoráma, hogy elláss a szomszéd településig? Mert a kettő ritkán megy együtt.

Mivel a tervek szerint több gyerek lesz, lift nélküli házba az ötödikre nem akartok költözni, hogy aztán a gyerekeket meg a babakocsit plusz még a bevásárlást is fel kelljen küzdeni mindennap az ötödik emeletre.

Mindegy, hogy milyen szempontok alapján választasz lakást vagy házat, de mielőtt nekiállsz keresgetni, ezeket tisztázd le magadban, sőt magatokban. Ha már van családod, fontos, hogy mindenki igényét figyelembe vegyétek.

S olyan ingatlanokat, amiket kizártál, feleslegesen meg se nézz. Sokkal könnyebb lesz az életed.

S döntés előtt gondold végig, tényleg szükséged van-e akkora házra, annyi szobára és így tovább. Olvasd el ezt a cikket a témában:

Sokat bukni a nagy dolgokon lehet

(Mostanában sok ingatlant megnéztem és például egyáltalán nem fér a fejembe, hogy három hálószobás ingatlanba miért kell három fürdőszoba?! Annyi ilyen ház épült és csodálkozom. Gardrób nincs, dolgozó nincs, de három fürdőszoba három vagy négy embernek, az van. Csak hogy legyen mit takarítani meg majd felújítani 15 év múlva. Nem is emlékszem, volt-e olyan ház, amibe csak egy fürdő volt plusz egy vécé? De ez csak így eszembe jutott, zárójelben.)

Jelenleg egy borzasztóan felpörgetett keresleti piac van. Ami nem csak a néha már horrorisztikus árakban nyilvánul meg, de abban is, hogy az emberek kínjukban már minden szemetet megvesznek, legyen szó lakásról vagy házról. Főút mellett, vasút mellett, autópálya mellett, stadion mellett, sötét, lepukkant, kert nélküli ingatlanokat is el lehet most adni. (Ahogy 2008 előtt is minden szemetet megvettek az emberek, nézzen bár a nyolcsávos Hungária körútra a 100 éves ház túl kicsi és sötét lakása.)

Azonban ha lehűl a piac, ezek az ingatlanok eladhatatlanok lesznek. (Addig meg csak élhetetlenek.) Ha újra minden utcában lesz legalább két-három eladó ház és minden társasházban négy-öt eladó lakás, senki nem fog akarni gyár, vasút, stadion, autópálya vagy főút mellett lakni vagy egy északi tájolású, borzasztó elosztású lakásban egy lerobbant öreg házban.

Ezért ha csak ilyen ingatlant tudnál most venni, szerintem inkább ne tedd.

Sokat lehetne még erről írni, de most inkább abbahagyom. A következő részben megnézzük, hogyan árazd be az ingatlant, illetve nézesd meg statikussal és/vagy építésszel vásárlás előtt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

310 hozzászólás

 • Zsótika
  “Igy van igy kerul csak par szaz eur-ba nehany fityfuty karc.”
  Az agyad kerül párszáz euróba, az. 😀
  2-3 éves, hibátlan középkategóriás autókat szoktam bérelni, napi 3000 Ft a full casco, de egy bérlésre maximum 15000 Ft. Ennél több nem lehet. Biztos van olyan cég, ahol ennél drágább, de az ugyanaz a lehúzós paprikajancsi cég, mint az a lakástulaj, aki a bérlővel akar kifestetni. Nagyon de nagyon messzire kerülendő.
  Az, hogy kitakaritom az autót vagy a lakást, mielőtt visszaadom, az természetes. De a lakást NEM festem ki, az autóban meg NEM cserélek szőnyeget vagy kárpitot, csak mert használtam. Még jó, hogy nem akarja kiszámolni, hányszor zártam be az ajtót, mert ugye annak is van egy élettartama. Olyan szinten nevetséges, hogy arra szavak nincsenek.
 • Zabalint

  “Asszimetrikus a felmondás amúgy: a bérlő x, bérbeadó 2-3x határidővel. Szerintem az a korrekt, hogy ő mehet, amikor akar, és ha én akarnám kitenni, van bőven ideje költöznie.”

  Hú, mit kaptam, amikor évekkel ezelőtt leírtam, hogy szerintem így lenne a korrekt, mivel sokkal nagyobb szívás a bérlőnek költöznie, mint a bérbeadónak új bérlőt keresnie. Elsősorban nem anyagi szempontból.

 • csizkek
  “Azt senki nem említi, hogy albérletben lakni mekkora iszonyatos szívás lehet, ha éppen nincs szerencséd?”
  Ebben semmi kulonbseg a tulajdon es alberlet kozott.
  Konyveket lehet megtolteni arrol hogy szivatjak egymast a “tulajdonosok” egy tarsashazban. De kertes ovezetben ugyanez ha peches vagy.
 • csizkek
  “napi 3000 Ft a full casco, de egy bérlésre maximum 15000 Ft.”
  Jaja persze es milyen onresszel a fityfuty karcokra? Ha csak napokra berelsz akkor nyilvan nem nezik nagyon. Eves lizingnel mindenben belekotnek. Az en legutobbi ilyen storym 600Eur volt, annyi volt az onresz. (Nagyon nem erdekelt, ceges auto volt, de privatban a szivas lenne)
  Ismerek itt kisebb cegeket akik lizingelnek, mikor visszaadjak, elobb privatban lejavittatnak mindent, utana adjak vissza. Lakas festes ara:)
  Egy standard berlos autot itt ha retkesen viszel vissza siman odavernek 200Eur-t a kartyadra.
  Ez a festes ugye, khmm.. Amugy felesleges a vita, szerzodes fuggo, ha en igy akarom kiadni es te elfogadod akkor igy lesz. Olyan nyilvan nincs hogy nem volt benne a szerzodesbe es utolag akarom leverni.
 • csizkek
  “Asszimetrikus a felmondás amúgy: a bérlő x, bérbeadó 2-3x határidővel”
  Megint csak a nemet szerzodesek. Az elejen 3-3 honap. X ev utan a berbaado reszerol no, berlo reszerol 3 honap. x+y ev utan a berbeado mar ki sem tehet, csak akkor ha vmelyik csaladtagja bekoltozik. Regen kiadott ingatlanoknal ez akar 1 ev berbeado reszerol. Arat sem emelhet csak ugy. Berlo reszerol marad a 3 honap..
 • Bérbeadó
  Magánszemély többnyire számviteli bizonylatot ad bérbeadóként. Egy sima szövegszerkesztővel előállítható, sorszámozott dokumentum, amivel a bérlő is el tud számolni pl. a munkáltatója felé.
 • Családfő
  Ggg,
  Próbáltad már érvényesíteni ezeket eladáskor vagy csak gondolod, hogy így van? A tapasztalat szerint inkább az van, amit Kiszámoló is ír. Hamarabb megveszik vagy kiveszik, de a ráköltött összegnek csak egy részét látod vissza max. Kicsit ahhoz hasonlítható, mint amikor különböző felszereltségű használt autó közül választhatsz.

  Zsótika,
  A casco-s példa nem jó analógia erre.
  Egyébként minden az albérleti szerződésen múlik: amiben ott megegyeztek a felek, az lesz. Van olyan, amiben az albérlő fest a végén, meg olyan is, ahol nem.

  Kiszámoló,
  Írhatnál egy újabb “albérlet vs saját ingatlan” bejegyzést. Jelen cikkedet “szétoffolják”, épp az eredeti mondanivalóhoz nem szólnak hozzá sokan. 😀

 • tip
  “Ebben semmi kulonbseg a tulajdon es alberlet kozott.” – Már hogyne lenne. (magyar) bérbeadó bármilyen indok nélkül bármikor felmondhat, ez az alapfelállás. A szerződés aláírása után bármiről tárgyalni bérlőként elég kellemetlen úgy, hogy a végső érv mindig az marad: ha nem tetszik, el lehet menni. Bármit is csinál a tulaj, azt kell mérlegelned, hogy mi a rosszabb: lenyelni vagy költözni. Egy tulajdon lakásból ezzel szemben nem tehet ki senki.

  Remélem, nem Németországban bérelsz, mert a jogszabályokat rosszul tudod 😉

 • Sguri
  “Ki fogod fizetni a lakásra az illetéket, 4%, ami mondjuk egy 25 milliós ingatlannál 1 millió, és ezen felül vannak költségek. Majd felújítod, átalakítod, de ha nem is nagy felújítás veszel jópár bútort, szőnyeget, függönyt. Ezen felül jön a gépesítés…”

  Ez így nem igaz. Azt írta, később mennek másikba/nagyobba. A 4% illetéket akkor is meg kéne fizetni, így akkor ennyivel kevesebbet kell majd fizetnie(mondjuk az 5 év alatt 1m Ft-on elbukott kamatot lehet ide számolni de az azért a töredéke). Bútort, szőnyeget, függönyt jellemzően viszik az emberek magukkal, csak most előbb vette meg. Nyilván a mosógépet, stb sem hagyja ott.

  Plusz ellentétben a bérleti díjjal, az addig kifizetett pénz egy része tőketörlesztésre ment vagyis megmaradt.
  Emellett jó eséllyel az ingatlan ára is felfelé mozog addig.

 • Családfő
  …hogy akkor a cikkhez kapcsolódóan is legyen pár szó: szerintem remekül összefoglaltad a lényeget.

  Amit kiemelnék, mert szerintem nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát: aki ingatlant vásárol, előre legyen tisztában azzal, hogy mit szeretne és mit nem, súlyozva. A tervezésen spórolás esélyesen visszaüt előbb-utóbb. Kell egy lista az összes felmerülő szempontról, és mellé kell tenni egy kategorizálást vagy akár egy pontszámot egy meghatározott skálán. Ehhez a szempontrendszerhez lehet mérni majd minden egyes felmerülő ingatlant. Ezt pedig bizony le kell írni, fejben lehetetlen. Sok ingatlan rögtön az interneten hirdetés alapján ki fog esni, ezzel rengeteg időt megspórolva a felesleges megtekintésektől stb. Az is lényegében biztos, hogy tökéletes ingatlan nem lesz, ugyanakkor a lehető legkisebb kompromisszummal járó igen. Az adott pillanatban legjobb döntés így garantált.

 • Gabe2100
  Sajnos egyet kell értenem , , hozzászólásaival. Ha ma valaki megvásárol egy 30 milliós panelt 10 vagy 20 év hitelre, annak mire lejár a hitel, a panelház élettartalma is lejár. Nem beszélve arról, hogy hiteltörlesztőn felül nagy valószínűséggel félre kell tenni nagyobb összeget az állag megőrzésre, ami 10 000 és 20000 Ft-os közös költségből nem jön ki és nagy a valószínűsége annak, hogy mindig lesz valaki a lakóközösségbe aki nem tudja majd kifizetni. Értem ez alatta a villamos hálózat felújítását a víz és szennyvíz rendszer felújítását. Hogy fogja bírni egy panelház villamos hálózata, ha mindenki klímát szereltet fel és egyszerre megy minden hol, vagy például, ha már a jövőben mindenki villamos autóval akar járni, azt, hogy fogja bírni a panelház? Mi lesz, ha egyszer tényleg elkezdik őket életveszélyesnek nyilvánítani és kilakoltatnak mindenkit velük mi lesz?
 • csizkek
  “Egy tulajdon lakásból ezzel szemben nem tehet ki senki.”
  Berlemenyben ezt a rizikot futod, sajat tulajdonnal meg a szomszedok baromsagait. Mi a kulonbseg? sajat tulajdonal bekapsz egy idiota szomszedot es elhuzni se tudsz. Nalunk volt egy “skizo” szomszed, retteges volt hazajarni. De kb ugyanugy lehet konyvet irni berlesnel, tulajdonlasnal is. Szamomra ez nem kulonbseg.
  Mit tudok rosszul a nemet szabalyokrol? NAgyvonalakban ez van.
 • naa
  “Magánszemély többnyire számviteli bizonylatot ad bérbeadóként. Egy sima szövegszerkesztővel előállítható, sorszámozott dokumentum, amivel a bérlő is el tud számolni pl. a munkáltatója felé.”

  Ha van itt könyvelő, mondana erre valamit?
  Nekem az alábbi kétségeim vannak:

  1. “többnyire” – a tapasztalatom inkább az, hogy többnyire nem ad, csak bevallja az szja-t. Magánszemélyként nincs számlaadási kötelezettség, ahhoz kellene legalább adószámot igényelni, de nem kötelező, és nem többnyire.

  2. Szövegszerkesztővel lehet előállítani egy papírt a készpénz átvételéről (ha készpénzezünk), de az szerintem nem lesz számviteli bizonylat attól, hogy ráírok egy sorszámot a szövegszerkesztővel. Vagy nyomtatványt veszek, vagy kell egy megfelelő szoftver (számlázóprogram) ahhoz, hogy számviteli bizonylat legyen, amúgy ugyanannyi, mint egy aláírt sajtcetli a kápé átvételéről – ami amúgy OK.

 • Edi

  Nem értetted, amit írtam. A rossz szomszédság előfordul mindenképp, de ha bérled a lakást, még a tulaj is dönthet az életedről. Egyik napról a másikra úgy alakulhat, hogy menned kell, és nincs rahatásod. Ez akkora bizonytalanság, hogy nem nagyon éri meg hosszútávon.
 • Zsótika
  “Jaja persze es milyen onresszel a fityfuty karcokra?”

  Akkor leírom még egyszer, nagybetűkkel: FULL CASCO.

  Semmit nem fizetek, ha kár van, mert pont az önrészt váltja ki. Ha nem kérek fullt, akkor 100.000 az önrész. Elég baj az, ha ott abban a nagyon menő országban így lerántják az embereket, de hát akit lehet, azt rántsák is le. Ezen is csak röhögni tudok.

 • expect
  “Továbbra is tartom, hogy egy átlagos lakás alap felújításának (nyílászárók, burkolatok, szaniter,konyha,víz, villany, fűtés) ára visszajön eladáskor.”
  Attól függ mennyire van lerongyolódva az, amit fel akarsz újítani. Egy 20 éves, nem rossz állapotban levő fürdő felújítása soha nem fog visszajönni, míg ha el vannak rohadva az nyílászárók és azt cseréled, az igen.

  “Már hogyne lenne. (magyar) bérbeadó bármilyen indok nélkül bármikor felmondhat, ez az alapfelállás.”
  És ezzel mi a baj? Van egy szerződés, benne a felmondási határidők, persze hogy gyakorolhatja a szerződésbe foglalt jogát. Ettől viszont még a bérbeadó nemhogy nem tehet meg akármit, hanem bérlőként sokkal jobban védve vagy, mint ő bérbeadóként. Vki írta korábban és nagyon igaza volt: attól, hogy egyesek nem ismerik a saját jogaikat, nem érdekli őket a saját bérleti szerződésük és önként szopnak, attól nem a bérlés a hülyeség.

 • beetle
  Jó a cikk, jó érzés, hogy hasonló érvek mentén nézelődünk az első megvétele előtt. Nekünk Győr környéke a cél, majd onnan a hanyatló nyugat felé terjeszkednék valamikor, heti egy-két alkalommal átautózva Bécsbe, ha kell. Jelenleg full time HO van és lesz is hosszútávon, így a jelenlegi budapesti munkahely mellett is megléphető. Győrben pedig az asszonynak a gyerek után lenne munkalehetősége a szakmájában, nem beszélve az oviról, iskoláról meg úgy általában infrastruktúráról. Plusz abban is bízom, hogy a fővárostól távol nem esnek/emelkednek olyan mértékben az árak, mint itt.
 • beetle
  Bérlés kontra vétel téma: egész idáig a bérlés pártján álltam, de amióta családtervezés megy nagyon a saját felé billentünk. Itthon egyszerűen nincs kultúrája úgy, mint pl Ausztriában. Borzasztóan zavaró és kilátástalan érzés, hogy akármikor kirakhatnak. A szerződésben jellemzően csak az első év kötött, illetve ha nem, akkor egy havi bánatpénz van, első év után pedig jellemzően határozatlan idejű 2-3 havi felmondási idővel. Még gyerek nélkül is baromi kényelmetlen ám csak úgy új helyet keresni, hát még ha már gyerek is van.

  A szerződésre igyekszünk odafigyelni, hogy korrekt legyen, de a sz@revő, olcsó jános tulajokat így is nehéz kikerülni. A jelenlegi is ilyen, itt is hagyjuk pár héten belül. Amíg bérlővadászat van ugye addig megy a propaganda, de a 30 éves vízmelegítő, meg kazán most sincs lecserélve. Meguntuk.

 • dddoni
  A bérbeadó nem köteles számlát adni. Köteles viszont adózni a bevétel után, amit nyílvános adóbevallás hiányában csak visszaéléssel tud ellenőrizni a bérlő.

  Mindkét oldalról van tapasztalatom nekem is, a szerződést a korábbi vitás dolgok szerint bővítem, kb minden bérlőm után.
  – köteles az átvételkori tisztasági állapotban visszaadni vagy 10ezret fizet. Mint kiderült 10ezer forint nem elég motiváló, úgyhogy 20ezerre kellett emelni. Később külön bele kellett rakni a sütőt, a hűtőt és a leolvasztást is.
  – kb mindig eldugult lefolyóval kaptam vissza a lakást, hiába vettem lefolyótisztót hogy használják. Hát bekerült a szerződésbe.
  – Kávéfolt a falon: nem rendeltetésszerű használat. Milliméter mély karcolás a bútoron: nem rendeltetésszerű használat. Vérfolt a kihisztizett vadiúj matracon: nem rendeltetésszerű használat.

  Sajnos mind megtörtént példa. Szomorú hogy ez nem alap.

 • Albiztató

  A full cascóval nem mész sokra, mert:

  1. minden “káreset” külön tranzakció, azaz ha meghúztad a kocsi jobb elejét, bal hátulját és még pluszba a lököst elől (nyugi, a lízinges kárfelmérő fog találni karcolást…), esetleg még a felnik… Akkor máris 3-4-5x önrész, könnyen ezer euró felett vagy
  2. de ha nincs is önrészed, akkor meg kurva magas eleve a biztosítás díja
  3. akárhogy is jársz el, káreseménye(i)d lesz(nek), azaz a következő évtől, vagy amikor újra lesz kocsid, akkor mínusz végtelenből indulsz a bonus-malus rendszerben

  Ennél már jobb, ha a lízingcég azt mondja, hogy “aggyá most 500 eurót, és el van felejtve”.

  Egyébként láthatóan kevered a pár napos autóbérlést (analóg egy szállodai hétvégével) egy több éves lízinggel (na ez a lakásbérlés.) Teljesen mások a követelmények, elvárások és más a tűrés is a szolgáltató részéről.

 • Albiztató

  “Ja, mert ez tényleg ugyanaz a kategória. Agyam eldobom, milyen hozzáállásod van az élethez. ”

  Hát nem én hoztam fel azt, hogy valaki full retkesen akarta visszaadni a bérelt lakást, és még neki állt feljebb…

  Kissé arra emlékeztet, amikor sok-sok év(tizeddel) ezelőtt egyetemista voltam és HÖK-öztem. Jártuk a koleszos szobákat is. Részt vettem több ezer átadás-átvételben is.

  Érdekes módon a rendes, tiszta diákoknak nem derogált kiköltözésnél tisztára nyalni, esetleg festeni a szobát.

  Bezzeg az egész évben rücskölő, retkező diákok valamiért mindig fel voltak háborodva az év végén, amikor rájuk akartuk verni a takarítás költségeit.

  Valahogy úgy érzem, néhány itteni kommentelő is az akkori rücskölők közé tartozott… És a mai napig nem értik, hogy ez miért baj.

  Szekunder szégyen. 🙁

 • Albiztató

  ” Ha ma valaki megvásárol egy 30 milliós panelt 10 vagy 20 év hitelre, annak mire lejár a hitel, a panelház élettartalma is lejár.”

  Figyelj, ugyanezt fújták 10, 20, de 30 évvel ezelőtt is.

  Aztán csak állnak még azok a panelházak. Sokuk jobb állapotban, mint előtte.

  A vasbeton atomtámadás ellen is véd. Az USA-ban 100 évnél öregebb vasbeton felhőkarcolók is állnak még, és egyiket sem akarják lebontani.

  Szóval persze, minő meglepő, egy panelben is kell gépészetet cserélni 50 év után, de egyébként nem úgy néz ki, hogy hirtelen egymillió család (vagy mennyien laknak panelben?) földönfutóvá fog válni.

 • ElsőKommentem
  Offtopic:

  írnál a GME jelenségről?
  Bár sejtem a véleményed.

 • Albiztató
  Azért a 2-3 havi felmondás elég baráti, ha ez sem elég, akkor vezessetek be progresszív felmondást, nyugaton ez így menő – minél régebb óta laksz, annál több idő kitenni.

  Mi annak idején 2 hónap alatt találtunk új lakást, úgy, hogy fel sem mondtak, tehát kényelmesen nézelődtünk. Gyerekkel, kutyával, külföldiként. érteni fogja, hogy ez miért kihívás.

  Kinőttük a helyet, de nem hajtott senki, időt alig ráfordítva keresgéltünk. Ha tényleg menni kellett volna, mert a tulaj felmondott volna, hát nyilván több energiát teszünk bele, és előbb is találunk új helyet.

  Nem lehetetlen.

 • Araxis
  @Tittán

  Mi 3 évvel ezelőtt költöztünk Vácra. A járvány kezdetéig minden nap vonattal jártam be Budapestre. Akkoriban két probléma volt a vonatozással: késés és a tömeg. Heti 2-3 alkalommal mindig késtek a vonatok (az alap 10 percen felül). Sok ember elsősorban a Nyugati és Dunakeszi között volt, így Budapest felé és Dunakeszi után azzal már nem volt probléma. Tavaly óta az új emeletes vonatok járnak, ez valószínűleg segített mindkét problémán, de erről nincs tapasztalatom. A várost nagyon megszerettük. Sok játszótér, Duna part és sok kiránduló hely a közelben. Kisgyerekkel csak ajánlani tudom, sok óvoda van és az iskolákról is jókat hallottunk.

 • Credit
  Hitelezéssel foglalkozom 10+éve. Az elmúlt 6 évben rengeteg pénzt lehetett keresni. Minden egy irányba mutat ez pedig a vétel. Heti szinten vannak ügyfelek akik 1M (nem elírás) tényleges önerő mellé (tehát ennyi megtakarításuk van)csok, babaváró csok hitel stb elköteleződés mellett ugranak bele az első lakásba.

  2008 után évekig nem lehetett hitelezésből megélni. Ciklusok vannak. Mikor a fenti példával egyre gyakrabban találkozom akkor reggel korán kelek és este addig dolgozom amig látok, mert tudom, hogy nemsokára itt a vége. Ez így müködik. Most adják el a jövő lakásait is, azokat is amiket évek múlva kellett volna csak megvenni de stimmulus miatt előrébb jöttek. Ezek a vásárlások mind hiányozni fognak a jövőből, ami a véleményem szerint már nincs messze. Sajnos nekem.

 • lvjtn
  részben off:

  a lakáshirdetéseknél szereplő négyzetméterek erősen olyannak tűnnek, mint a szexuális teljesítőképesség: valahogy az önbevallás mindig messze fölülmúlja a valóságot. a nettó hasznos alapterület az kideríthető minden esetben vmilyen hivatalos alaprajzról? vagy muszáj vinni vmilyen lézeres távolságmérőt minden lakásnézőhöz?

 • naa

  Azért nézd meg a másik szemével is.
  Egy jó bérlőt miért rakna ki a tulaj, már persze a normális tulaj? És egy jó bérlővel lehet, hogy nagyvonalúbbak is.
  A kazán meg olyan dolog, amit a bérlő látott akkor is, amikor kivette a lakást – nyilván ha elhangzott, hogy majd kicseréljük, az más. De egy régebbi kazán cseréje pl. nem egyszerű és főleg nem olcsó, mindenféle bürokrácia, kéménybélelés, hogy a modern kazánnak is jó legyen (egy társasházban pl. az se triviális) – milliós tétel.
  Korrekt bérlő és korrekt bérbeadó ha találkoznak, akkor ott szerintem nincs gond, szóval ne általánosítsunk. Ha bármelyik vagy mindkettő “olcsójános”, ahogy írod, akkor jöhetnek a problémák.
  Ha a bérlőm jönne, hogy valamit korszerűsítene, segítene leszervezni, és vonjuk le a díjból, azt mondanám, hajrá. De ha a villanykörte miatt is engem nyaggat, akkor lehet, én is kevésbé lennék készséges.
 • Karb
  Akik annyira ellenzik az ingatlan vásárlást, ilyen-olyan indokok miatt, azok elfelejtenek egy nagyon fontos dolgot. Még pedig a vagyongyarapítás fogalmát. A kiadó ingatlanokat is birtokolja valaki, így bérlőként te minden esetben más vagyonát gyarapítod. Persze, sokán mondják, hogy a hitelre meg kamatot kell fizetni, csak azt se felejtse el senki, hogy a tőkét is törleszted és előbb-utóbb tehermentes lesz az a vagyontárgy. A bérleti díj 100%-a kidobott pénz! Igen van hitelkamat, amortizáció, stb. De saját ingatlannál, minden esetben kevesebb az ablakon kidobott pénz százalékos aránya a bérléshez képest. Ez a különbözet pedig az, ami az ember saját vagyonát gyarapítja. Másrészt nagyon erős, pozitív hatású pszichológiai tényező az ember életében az, hogy nem mások kénye-kedve dönti el azt, hogy az illető hol éljen, meddig és mennyiért.
 • Grand
  hemond,
  ha már az amortizáció szóba jött, sokan nem tudják, de a 2% (hosszú élettartamú szerkezet) amortizáció levonásának alapja a beszerzési ár + a számlával igazolt értéknövelő beruházás (feltéve, hogy ezt korábban nem számolták el költségként), azaz – és itt jön a lényeg – ingyenesen megszerzett ingatlannál (pl. öröklés, ajándékozás) nem lehet amortizációt számolni.
 • xavv
  “Borzasztóan zavaró és kilátástalan érzés, hogy akármikor kirakhatnak.”
  Ehhez nekem (és másoknak) nagyjából 5-10 millisecundum idő kellett hogy rájöjjek. Neked egy kicsit több idő alatt esett le a dolog, a középmezőnyben vagy szégyenkezni nincs okod.. És vannak a bérlés pártiak: na ott egy kis gond van az áramkörben, valami kontakthiba miatt nem kapcsol a kapcsoló, és sosem esik le a tantusz. Nem lehet úgy családot meg gyerekeket fenntartani -csak pengeélen-, hogy akkor is kirakhatnak ha fizetsz. De persze gyerekkel nem is találsz albérletet —> “háziállat és gyerek kizárva” című fejezet, tehát ez a veszély jó eséllyel nem is fenyeget 🙂
 • Bérbeadó
  naa: google: számviteli bizonylat nav – első találat…
 • tip
  “És ezzel mi a baj?” – leírtam.
 • mollie
  Számomra az albérlet vs saját lakás kérdésben vannak más nagyon fontos tényezők is:
  – gyermek: albérletbe nem merem bevállalni (10-ből 9-ben albérletben egyébként is kizáró ok a gyerek)
  – kisállat tartás (szintén 10-ből legalább 9 albérletben kizáró ok)
  – állandó stressz, hogy meghosszabbítják-e a bérleti szerződést pár hónap múlva, vagy épp mikor mondják fel (még soha nem késtem egy bérleti díjjal sem, ennek ellenére gyakran görcsölök ezen)
  – lakcímbejelentés: mivel nem engednek bejelentkezni, így minden SZTK-s ellátás kizárva, marad a magán vagy hazautazás 200km-re a szüleimhez
  Inkább bevállalnám a 20 éves hitelt, csak érezzem magam biztonságban a mindennapokban. Egyelőre még csak önerőt gyűjtök 🙁
 • Tiboro

  Miért lennének életveszélyesek? Ezek nem valami fakunyhók, hanem betonból felépült házak. Ráadásul mivel az egész országban nem épül elég lakás még egy boom idején sem, így alternatíva sem keletkezik, és látja ezt az állam is. Ezért hirdetnek meg a panelekre újra meg újra felújítási programokat, mert nagyon jól tudják, hogy vagy a paneleket foltozgatják, vagy nem lesz hol lakniuk pl. a budapestiek 20%-ának.

 • Adócsaló Vállalkozó
  Valaki korábban írta:
  “Amúgy számomra érdekes, hogy a “felújítandó” ingatlan itt a Kiszámolón mennyire nem játszik.”

  Ó, szerencsére az emberek legtöbbjénél nem játszik. Ezért tudtam megvenni tavaly egy marha jó környéken egy házat, amit pincétől a padlásig fel kell újítani.

 • Manfanatics
  Kiszámoló:

  “sok felújítást nem fogsz tudni érvényesíteni az eladásnál, maximum gyorsabban tudod eladni. Kifestetted három éve? Kit érdekel? Megcsináltattad a fürdőt olyanra, ahogy neked tetszik? Maximum annak számít, akinek ugyanolyan az ízlése, mint neked. ”

  Ugyanmár. Aki a maga ízlését akarja viszontlátni, az felújítandót vesz és kész. Akinek nincs erre idegzete, vagy nem akar vele foglalkozni, az vesz felújítottat. Most, ha átlagigényű a felújítás nem hiszem, hogy bárki belekötne ebbe, és átlagigényű alatt arra gondolok, hogy nem narancssárga-kék a csempe színe a fürdőszobában, a wc-ben pedig nem aranysárga a wc és hozzá rózsaszín a csempe.

  A nyílászáró cseréje, az átvezetékelés, vízcsövek cseréje, esetleges amper bővítés, klíma, tetőcsere, szigetelés nem dobja meg a lakás árát eladásnál? Kétlem.

 • JohnMarkson
  Először az autólízing témához hozzászólva, az hogy mennyire nézik át az autót és kell-e fizetni, illetve mit kell fizetni az teljesen lízing cég és szerződés függő. A mi cégünk például olyan lízingcéggel van kapcsolatban, ahol az ilyeneket elengedik és nem foglalkoznak vele. Persze a törött autót meg kell javíttatni, de kőfelverődésért meg karcolásokért, meg kárpittisztításért nem kell fizetni.

  A bérléshez és konkrétan a festéshez hozzászólva. Mi még fiatalabb koromban 4-en béreltünk egy 3 szobás lakást. 1 évig laktunk ott és a tulaj a végén lenyúlta a 2 havi kauciót arra hivatkozva, hogy ki kell festeni. Hozzáteszem, hogy makulátlan állapotban volt a lakás és mi sem úgy vettük át, hogy frissen volt festve. Amikor mondtuk, hogy akkor kifestünk mi és mindent megvettünk 30 ezer Ft-ért hozzá, akkor szólt, hogy nem, neki van saját bandája és pont a 2 havi kaucióba fog kerülni 240.000Ft!!!

 • GrandMasterB
  Egy korrekt ingatlanpiaci elemzés (20 perc, magyar):
  youtube.com/watch?v=1BBOWYpr3U0
 • Otto

  Ne is mondd, amikor a péknél megveszem a zsömlét, akkor is gazdagítom a péket a rengeteg pénzzel, amit kidobok. Pedig süthetnék otthon is pékárut. Vagy amikor elmegyek síelni és megveszem a sífelvonóra a bérletet, azzal is annak a birtokosát gazdagítom, pedig fel is sétálhatnék minden csúszás után. Sőt, a nyaralás is kidobott pénz, a szállodák meg a strandok tulajdonosait gazdagítom…
 • Zsótika
  Utoljára a témához: aki korrekt cégtől, korrekt feltételekkel bérel vagy lízingel autót, az nem fog utólag fizetni mindenféle karcolásokért meg kőfelvefődésért.
  Mind a két módozathoz volt már szerencsém, soha nem volt problémám ilyesmiből. A nagy, jól ismert cégek szoktak ilyen gusztustalan lehúzásokat megcsinálni, és a baj az, hogy az ügyfeleik azt hiszik, ez így van jól.
  Aki a normálisnál rosszabb szolgáltatással is megelégszik, az azt is fogja kapni. Ez mindenhol így van. Aki pedig megkeresi a korrektet, annak az jár.

  Ugyanígy, ha nekem Buga Jakab elő akarja írni, hogy majd fessem ki a lakását, otthagyom a francba. Eddig még mindig megtaláltam a normális bérbeadót, akinek eszébe sem jut ilyen marhaság. És milyen érdekes, másban is teljesen korrektek voltak. Mint ahogy én, a bérlő is.
  Befejeztem.

 • tip
  “Egy jó bérlőt miért rakna ki a tulaj, már persze a normális tulaj?” – Lényegtelen. Nem kell indokolnia a kirakást. A felvetés azt sejteti, hogy akit kiraknak, az bizonyára rászolgált.

  A magyar jogszabály ezen a ponton garanciák adása helyett kiszolgáltatja a bérlőt a bérbeadónak.

 • eMérnök
  Nem bérléspártiak meg tulajdonpártiak vannak itt, hanem olyanok, akik szerint CSAK a saját az egyetlen opció, meg akik szerint a helyzettől függően billenhet a mérleg az egyik-másik irányban.
  A tulajdonpártiak folyton felsorolják azokat a helyzeteket, amikor a tulajdon jobb és elutasítják, hogy vannak más helyzetek is. Ehhez pedig attól sem riadnak vissza, hogy a bérlésről hülyeségeket állítsanak.

  Nem értem miért fontos nekik, hogy a tulajdonlás azokban az élethelyzetekben is győzzön a vitában, ahol mondjuk véletlenül pont a bérlés a jobb megoldás. Ehhez miért kell hozzákölteni a valósághoz extra dolgokat.

  Én értem, hogy neki ilyen meg olyan élethelyzet miatt a saját a jobb, oké. Nekem ez nem fáj. Miért kell hajtogatni a legrosszabb esetet, amit csak el tud képzelni? Miért fáj, hogy a sajátnak is vannak kockázatai?

  Miért kell “gond van az áramkörben” szintre süllyedni?

 • hemond
  @Grand: igen, ez így van. Nekünk még most is a 2012-es 8 milliós ár az alapja, holott, most 20 millió körül mennek el a házban a lakások ebben a méretben.

  @mollie: már bejelentkezhetsz, nem kell a bérbeadó engedélye. Kell a bérleti szerződés és kész.
  kormanyhivatal.hu/hu/hirek/a-lakcimbejelentes-az-alberletek-eseteben-is-kotelezo

 • cromofag
  engem a “pokol” szó említése a jelenlegi lakhatási helyzetedben felbátorítana a váltásra, főleg hogy azt írod a nagyját önerőből tudnátok állni, tehát kevésbé az álom kategóriába esik a vásárlás. Szerintem az életminőségetekre kiemelten kell figyelni. A szülőkkel való folyamatos súrlódás ugyanolyan mérgező lehet, mint a túlvállalt hitel miatt felvázolt veszekedések.

  A saját tapasztalatomból kiindulva mindkét oldalról sokat javult és rendeződött a szülőkkel a kapcsolatunk, miután végül elköltöztünk tőlük. (Először albérletbe, 2003, majd az első gyerek után saját lakásba, 2007)

 • Lord Simpleton
  Nyaralóra nem tudsz felvenni lakáshitelt, csak szabadfelhasználásút.
 • Zabalint
  Ami a felújítást illeti, azért nem árazódik be teljes mértékben a legtöbb esetben az ingatlan árába, mert bizony ott a már említett tényező, hogy sokan saját ízlés szerint akarják felújíttatni, csökkent az értékéből. Nyilván nem mindenki, de ők is egy része a potenciális lakásvásárlóknak. Lehet mondani, hogy akkor ők csak lepukkadtad vesznek, de ez azért nem igaz, mert adott paraméterekkel, adott helyen korlátozott az eladó lakások száma, így a saját képre formálni akaró vevő is van hogy közepes, vagy viszonylag jó állapotú lakást vesz meg, vereti szét és újítja fel alapjairól, mert más az ízlése. Nyilván az jár jól, akinek nincsen ilyen ízlésbeli kényessége, és megveszi a felújított lakást, kevesebbel többért, mint amennyibe a felújítás kerül.

  (Legalábbis ha te átlag, hozzá nem értőként újíttatod fel, és nem felújításra veszel lepukkadt lakásokat, amiket saját brigáddal felújíttatsz.)

 • csizkek
  “Nem értetted, amit írtam. A rossz szomszédság előfordul mindenképp, de ha bérled a lakást, még a tulaj is dönthet ”
  De ertettem. Azt mondtam, hogy vagy egyik vagy masik riziko. Ha berlek es kiderul hogy hulye a szomszed, akkor megyek tovabb. Nincs dupla riziko. Tehat mit valasztasz berbeadoi vagy szomszed rizikot? Nem kell ugy beallitani a berbeadoi rizikot, mint egy vilag veget. Persze tudom Mo.-on mas a helyzet es megertem hogy ha csaladdal megis inkabb a szomszed rizikot vallalja vki. Csak azert irtam, mert ebbol a szempontbol nem fekete feher a tortenet.
 • csizkek
  “Akkor leírom még egyszer, nagybetűkkel: FULL CASCO.”
  Ez mar a trollkodas, de meg egy utolso komment:) Leirhatod meg parszor, hogy full casco, csak nem vagy kepben a fogalmakkal. A teljes vagy full casco nem azt jelenti, hogy 0 az onreszed. Hanem csak annyit jelent, hogy nem “resz” cascot kotottel. Az onresz nagysaga es egy kulon biztositas ami az onreszt fedezi, az kulon tema resz es teljes(full) casco eseteben is.
  A tobbit Albiztato leirta.
  Btw, raneztem mennyi Mo-on egy full casco, 10%-20eFt onresszel, kozepkategorias autora. VW Passat (Mo kozepkatnak szamit), eves dijja 300-500e Ft. Leirhatnad hol kotsz 15e Ft-ert es mit.
 • csizkek
  Tok jo elemzes! Bar ha megugrik az infla, nem feltetlenul jelentkezik az ingatlanarak novekedeseben sot. Fel fogja nyomni a hitelkamatokat is es a peldaban emlitett 1mio onresz + osszes tamogatassal, 50mios ingatlanba beugrani. Haat, lesz itt meg gond par even belul.