Egy kis mellékes

2018-10-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon sokan vannak az országban, akik nem vagy csak nehezen jönnek ki a fizetésükből. Másoknak elég a fizetés a megélhetésre, de a tartalékképzésre vagy az előrelépésre már nem. Egy helyben topognak anyagilag gyakran egész életükben. Egy munkahely-váltás, vagy előrelépés néha segítség lehet, de gyakran nem lesz lényegesen több a fizetés.

Rendszeresen előjön ez a kérdés tanácsadásokon is. Sokan látják, hogy az egyetlen megoldás a bevételek növelése, de nem tudják, hogyan is lehetne ezt kivitelezni.

A munkájukat nem merik ott hagyni, vagy nem engedhetik meg maguknak, hogy ott hagyják, annyira kell minden fillér minden hónapban.

Ilyenkor megoldás, ha valami másodállásba, vagy vállalkozásba kezdesz.

Nem kell nagy dologra gondolni, elvállalsz néhány maszek munkát, elkezdesz értékesíteni valamit, freelancer munkákat vállalsz az erre szakosodott weboldalakon, aranyáron eladsz néhány kézműves terméket az Etsy-n, valami szolgáltatást nyújtasz a Fiverr-en és sok más lehetőséged van még.

A legjobb, ha a szakmádban tudsz elvállalni valami plusz munkát, tervezést, programozást, műszaki rajzolást, oktatást, gyógytornát vagy bármi hasonlót.

Az első hónapban lesz belőle 30 ezer forintod, aztán hetven, száztíz ezer és így tovább. Néhány hónap után eljuthatsz odáig, hogy a munkahelyed már nem a forrása, hanem a gátja lesz a pénzkeresésednek és akkor ráérsz felmondani.

De ha nem fejlődik annyira a kis vállalkozásod, hogy kiváltsa a főállásod, abból sincsen probléma. Ha csak havi 50-100 ezer forintot hoz, már annyival is előrébb vagy. Mivel ez talált pénz, fordítsd mindet a hiteleid előtörlesztésére, vagy a tartalékaid növelésére.

Másodállású katásként havi 25 ezer forintot kell adóznod, de ezt is csak azokban a hónapokban, amikor aktív státuszú vállalkozó vagy. Ha tudod, hogy nem állítasz ki számlát a következő hónapban, szüneteltesd a vállalkozást arra a hónapra. Ha ravasz vagy, számlázol elsején és harmincadikán, majd egy hónapig semmit.

Ne kezdj olyan vállalkozásba, ami úgy kezdődik, hogy vegyél fel nyolcmillió forint hitelt. Olyan vállalkozást keress, amit befektetés nélkül vagy kevés befektetéssel el tudsz indítani.

Sajnos a magyarokba bele van nevelve a vállalkozástól való rettegés. Sokan el sem tudják képzelni az életüket úgy, hogy nem fix fizetést kapnak a hónap végén. Kicsi a fizetés, de legalább fix és ott van a fizetett szabadság és esetleg a céges mobil is.

Az Egyesült Államokban egy új felmérés szerint az emberek 25%-ának van valamilyen másodállás jellegű vállalkozása. 61%-uk anyagi okokból, 16%-uk életmód-váltás és kihívás miatt és 9%-uk kedvtelésből kezdett bele a vállalkozásba. Arról nem szól a statisztika, hányan lettek a végén főállású vállalkozók ilyen kezdés után. 43%-uk egy erős havi keresetet hoz össze évente a vállalkozásból, 18%-uk viszont akár egy átlagos éves fizetést is. De még az erős havi kereset is lehet jó mankó nagyon sok családban.

Nem tudom, idehaza hányan vannak azok, akik belefognak egy ilyen másodállásba, de ami biztos, hogy nem kell félned tőle. Ha nem hitelből indítod és nem nagy költséggel, maximum a belefektetett idődet bukod el, de legalább az esélyt megadtad magadnak.

Nézz körül, mit tudnál csinálni. Bevállalsz néhány tervrajzot, leteszed a vizsgát és lakóingatlanok energiafelmérésével foglalkozol, weboldalakat készítesz WordPress alapon, nyelvet tanítasz, vagy bármi hasonló.

Ha nem akar menni a vállalkozás, két dolog lehet: vagy rossz dolgot csinálsz, vagy rosszul. Mindkettőn lehet változtatni, de ebbe most nem akarnék belemenni bővebben.

Amit mondani akarok: ne félj és ne halogass. Találd ki még ebben a hónapban, mivel akarsz foglalkozni és kezdd is el. Ha ügyfelek is kellenek a vállalkozásodhoz, azokat keresd fel, ők maguktól nem fognak jönni, hiába várja az átlag magyar vállalkozó, hogy majd megkeresik őt azok, akiknek új weboldal, szakfordítás vagy bármi egyéb kell.

Lépj ki hittel, semmit sem veszíthetsz.

Néhány további cikk a témában:

A lehetőség az utcán hever

Neked mi van a szívedben?

Neked is sikerülni fog

Kérj többet! Milyen a sikeres kisvállalkozás?

Te is lehetsz vállalkozó!

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram