Egy kis mellékes

Nagyon sokan vannak az országban, akik nem vagy csak nehezen jönnek ki a fizetésükből. Másoknak elég a fizetés a megélhetésre, de a tartalékképzésre vagy az előrelépésre már nem. Egy helyben topognak anyagilag gyakran egész életükben. Egy munkahely-váltás, vagy előrelépés néha segítség lehet, de gyakran nem lesz lényegesen több a fizetés.

Rendszeresen előjön ez a kérdés tanácsadásokon is. Sokan látják, hogy az egyetlen megoldás a bevételek növelése, de nem tudják, hogyan is lehetne ezt kivitelezni.

A munkájukat nem merik ott hagyni, vagy nem engedhetik meg maguknak, hogy ott hagyják, annyira kell minden fillér minden hónapban.

Ilyenkor megoldás, ha valami másodállásba, vagy vállalkozásba kezdesz.

Nem kell nagy dologra gondolni, elvállalsz néhány maszek munkát, elkezdesz értékesíteni valamit, freelancer munkákat vállalsz az erre szakosodott weboldalakon, aranyáron eladsz néhány kézműves terméket az Etsy-n, valami szolgáltatást nyújtasz a Fiverr-en és sok más lehetőséged van még.

A legjobb, ha a szakmádban tudsz elvállalni valami plusz munkát, tervezést, programozást, műszaki rajzolást, oktatást, gyógytornát vagy bármi hasonlót.

Az első hónapban lesz belőle 30 ezer forintod, aztán hetven, száztíz ezer és így tovább. Néhány hónap után eljuthatsz odáig, hogy a munkahelyed már nem a forrása, hanem a gátja lesz a pénzkeresésednek és akkor ráérsz felmondani.

De ha nem fejlődik annyira a kis vállalkozásod, hogy kiváltsa a főállásod, abból sincsen probléma. Ha csak havi 50-100 ezer forintot hoz, már annyival is előrébb vagy. Mivel ez talált pénz, fordítsd mindet a hiteleid előtörlesztésére, vagy a tartalékaid növelésére.

Másodállású katásként havi 25 ezer forintot kell adóznod, de ezt is csak azokban a hónapokban, amikor aktív státuszú vállalkozó vagy. Ha tudod, hogy nem állítasz ki számlát a következő hónapban, szüneteltesd a vállalkozást arra a hónapra. Ha ravasz vagy, számlázol elsején és harmincadikán, majd egy hónapig semmit.

Ne kezdj olyan vállalkozásba, ami úgy kezdődik, hogy vegyél fel nyolcmillió forint hitelt. Olyan vállalkozást keress, amit befektetés nélkül vagy kevés befektetéssel el tudsz indítani.

Sajnos a magyarokba bele van nevelve a vállalkozástól való rettegés. Sokan el sem tudják képzelni az életüket úgy, hogy nem fix fizetést kapnak a hónap végén. Kicsi a fizetés, de legalább fix és ott van a fizetett szabadság és esetleg a céges mobil is.

Az Egyesült Államokban egy új felmérés szerint az emberek 25%-ának van valamilyen másodállás jellegű vállalkozása. 61%-uk anyagi okokból, 16%-uk életmód-váltás és kihívás miatt és 9%-uk kedvtelésből kezdett bele a vállalkozásba. Arról nem szól a statisztika, hányan lettek a végén főállású vállalkozók ilyen kezdés után. 43%-uk egy erős havi keresetet hoz össze évente a vállalkozásból, 18%-uk viszont akár egy átlagos éves fizetést is. De még az erős havi kereset is lehet jó mankó nagyon sok családban.

Nem tudom, idehaza hányan vannak azok, akik belefognak egy ilyen másodállásba, de ami biztos, hogy nem kell félned tőle. Ha nem hitelből indítod és nem nagy költséggel, maximum a belefektetett idődet bukod el, de legalább az esélyt megadtad magadnak.

Nézz körül, mit tudnál csinálni. Bevállalsz néhány tervrajzot, leteszed a vizsgát és lakóingatlanok energiafelmérésével foglalkozol, weboldalakat készítesz WordPress alapon, nyelvet tanítasz, vagy bármi hasonló.

Ha nem akar menni a vállalkozás, két dolog lehet: vagy rossz dolgot csinálsz, vagy rosszul. Mindkettőn lehet változtatni, de ebbe most nem akarnék belemenni bővebben.

Amit mondani akarok: ne félj és ne halogass. Találd ki még ebben a hónapban, mivel akarsz foglalkozni és kezdd is el. Ha ügyfelek is kellenek a vállalkozásodhoz, azokat keresd fel, ők maguktól nem fognak jönni, hiába várja az átlag magyar vállalkozó, hogy majd megkeresik őt azok, akiknek új weboldal, szakfordítás vagy bármi egyéb kell.

Lépj ki hittel, semmit sem veszíthetsz.

Néhány további cikk a témában:

A lehetőség az utcán hever

Neked mi van a szívedben?

Neked is sikerülni fog

Kérj többet! Milyen a sikeres kisvállalkozás?

Te is lehetsz vállalkozó!

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

155 hozzászólás

 • Tibi
  Csak az a probléma, hogy amihez értek, azzal nem foglalkozhatok maszekban a munkaszerződésem értelmében…
 • tgwh
  ,,Ne félj, ne halogass…” Ez nagyon jó.
  ,,…amit befektetés nélkül vagy kevés befektetéssel el tudsz indítani.” Ez is nagyon jó.
  Kezdő vállalkozóknak ez így nagyon jó kiugrási lehetőség. HA tudod, hogy ezzel akarsz foglalkozni, és reális esélyt látsz rá, hogy működni is fog.

  Viszont azzal nem értek egyet, hogy azért kezdj másodállásba, mert növelni akarod a bevételeidet. A nagy átlag ugye ide tartozik, nekik ez borzalmasan rossz tanács. Mert a többség nem fog továbbjutni a havi 30-50-80 ezer forintnál, hogy fix állás nélkül is meg tudjon élni. Annak meg semmi értelme, hogy napi 12-14 órákat dolgozz, nevetséges összegekért, aztán 5-10 év múlva kapj egy szívrohamot, vagy egyszer csak azt vedd észre, hogy felnőttek a gyerekek, a házastárs meg lelép valaki mással, akinek van ideje a családra.

  Ha csak havi +50 ezer kell, válts állást. Nem hogy több ezer, hanem több tízezer az üres hely.

 • Tibor
  Jo ez, csak a vallalkozashoz mar olyan dolgokhoz is erteni kell mint marketing, vevokereses, konkurrencia/verseny… aki meg ezekhez ert, az attol se fel hogy a munkaeropiacra kilepve valtson.

  Talan az oktatasban van a baj. Ha en bemegyek az iskolaba hogy csokolom, almat szeretnek eladni a piacon, tanitsanak, akkor megtanitjak:
  – az alma mint zarvatermo biologiai ciklusat
  – az alma novekedesi hormonjait, azok kepleteit es hatasmechanizmusait
  – a kulonbozo almafajtak latin neveit (kivulrol!)
  – ki es mikor nemesitette az Idaredet stb (hogy hogyan azt mar nem, elvegre ne terheljuk tul a tanulot)
  – …
  csak arrol nem szolnak egy budos szot se, hogy hogy is kell eladni, hogy kene az almara vevot talalni, nomeg meggyozni hogy a te almad a legszebb es legfinomabb.

 • szcsi
  Csináltam én is, évekig. Napi 1-2 óra maszek elég volt havi +30-50 ezer forintra, ha többet dolgoztam 100 is összejött.
  Aztán eljutottam oda, hogy jelenlegi főállásom mellett már nem éri meg, de a vállalkozással szerzett tapasztalat is kellett, hogy alkalmazottként eddig jussak.
  Persze a piac és lehetőség is változhat, nem tartom kizártnak, hogy egyszer én is főállású vállalkozó legyek, de most (végre) kényelmes így.
 • Inevitable
  Ezen én is sokat rugóztam mostanában, de arra jutottam, hogy azoknak a vállalkozóknak, akikről a cikk szól, baromira nincs jó adózási lehetősége. A KATA főállás mellett jól hangzik, de pont az első évben amikor még nem kiforrott az egész, ha nincs meg a havi mondjuk 100ezer forint bevételed akkor megette a fene. 25-öt elvisz a KATA alapból, a sok járulékos költség meg még lefarag belőle, és gyakorlatilag kb. a felét leadózod amit kerestél.
  Akkor vagy elkezded feketén csinálni (már ha a szakmád engedi), vagy beleállsz a “rendes” egyéni vállalkozói létbe, de az meg főleg kezdőként szerintem túl nagy macera.
  Ha jól tudom van pár terület, amire él az alanyi adómentesség, de tudtok esetleg más megoldást, amivel el lehetne indulni?
  A adószámos magánszeméllyel játszhatna, de elvileg nem lehet “rendszeres, üzletszerű, nyereségorientált” (ki akarna ilyen vállalkozást mi?:D)
 • Gauchos
  A Freelancer.com azért általában nem annyira jó, mivel a szegény országokból egy marék rizsért elvállalják a melót a legtöbb esetben. Ha kitartó vagy, és sokáig dolgozol kvázi ingyen, elég jó statjaid lesznek, akkor már több pénzt is kérhetsz, de ehhez sok idő kell, és a siker sem garantált. Szerintem célravezetőbb fizetésemelést kialkudni, ha éppen nem tudsz munkahelyet váltani.
 • Emma
  Szerintem aki magasabb havi bevételt szeretne, váltson főállást. Szabad délután, hétvége, és nem a szabadidőben kell “maszekolni”.
 • J
  Remek cikk, pont hasonló megfontolásból vágtam bele 2-3 hónapja a vállalkozásba, munka mellett. Mivel szolgáltatást kínálok speciális műszaki szakterületen, így nekem a következő lépcső amin gondolkodni kell, a partnerszerzési lehetőségek. Ebben a témában is lehetne egy cikk Miklós, gyakorlatias szempontokkal.
 • Zsolt
  #Tibi

  #metoo. Ettől függetlenül lehet hogy egyszer megrizikózom.

 • Adamo
  Főállást váltáshoz szerintem több elszántság kell, mint másodállásba kezdeni, ráadásul a fenti példákhoz nem feltétlenül kell sok energiát befektetni, ha tetszik és jövedelmez, akkor majd több időt szánsz rá. Aki lusta, az a havi 30ezerig sem fog eljutni, aki meg szívrohamba hajszolja magát az a másik véglet.
 • eferix
  “Csak az a probléma, hogy amihez értek, azzal nem foglalkozhatok maszekban a munkaszerződésem értelmében…”

  Nem tudom ki hogy van vele, de én a maszek alatt főleg az okosban végzett munkát értem, amit ismerősnek csinálsz számla nélkül. Ebben az értelemben a munkszerződésnek semmi köze hozzá.

 • Garázs
  Ha a keletkező többlet bevételedből a lakáshiteled akarod törleszteni, eszedbe ne jusson “direktben” törleszteni! Fizesd be egészség és önsegélyező pénztárba, törleszd azon keresztül és nyiss egy lakástakarékot!
 • PöLö
  Az, hogy az oktatás meg az egészségügy még működik valahogy, a mellékesnek köszönhető. Alig van olyan pedagógus, aki ne maszekolna: felvételi / érettségi felkészítés, magánóra, korrepetálás, edzések, nyári táborok szervezése vagy épp MLM, rendszergazdai / webmesteri melók. A legnagyobb gyerekem ofője klímázott egy időben.

  Gyógytornászra hónapokat kell várni már maszekban is. Rengeteg nőgyógyász már csak maszekban rendel, a kórházzal meg leszerződnek úgy, hogy ingyen dolgoznak havi x órát, cserébe műteni bevihetik a privát betegeiket.

 • PöLö
  Alapvető gond az, hogy a gazdaságpolitika hosszú ideje az olcsó munkaerőre épít: német ipari multi itthon egy két diplomás mérnöknek, középvezetőként fizet annyit, mint otthon a vele azonos évnyi munkaviszonnyal rendelkező technikusnak.

  Szintén több diplomás középiskolai tanár / több szakvizsgás orvos, vonulós tűzoltó, rendőrjárőr stb. közel 20 év után sem keres annyit a főállásában mint a német kisker láncokban a bolti / raktári dolgozó 3 év után. Értem én, hogy keresd magad a megoldást a problémára, de ez már rendszerszintű változtatást is igényelne.

 • M'abo
  @tgwh: “Mert a többség nem fog továbbjutni a havi 30-50-80 ezer forintnál, hogy fix állás nélkül is meg tudjon élni. Annak meg semmi értelme, hogy napi 12-14 órákat dolgozz, nevetséges összegekért, aztán 5-10 év múlva kapj egy szívrohamot, vagy egyszer csak azt vedd észre, hogy felnőttek a gyerekek, a házastárs meg lelép valaki mással, akinek van ideje a családra.”

  Kőkemény mondatok ezek. De minden szava igaz. (Y) Mint ahogy Kiszámoló jó tanácsai is: először 20, aztán 70, aztán 100 ezer forint, havonta. Én például főállásban tanárként dolgozom. Mellékállásban pedig vagy autóbuszt vezetek vagy szakács vagyok egy étteremben… 🙂 Kaptam már lesajnáló véleményeket (pl.: „alantas munkákat vállalsz az egyetemi diplomáiddal…”, stb.), de nem érdekel, mert: 1. ezek hobbik, amelyeket nagyon szeretek csinálni; 2. nincs olyan, hogy alantas munka. És a hobbijaimmal nem is keresek rosszul… 🙂

 • jami
  Többször volt “mellék” munkám. A legutóbbinál arra jöttem rá, hogy nagyon szívesen csinálnám csak azt – de ehhez költöznünk kellene, ami most nem opció; így fájó szívvel abbahagytam.

  Szvsz az önképzés mindig segít, ha mást nem, akkor új skilleket, kapcsolatokat hoz és sokszor az is siker.
  És igen, kiváló önkizsigerelés sokáig csinálni. “Csak” nap 1 óra? Szuper, pont akkor pihennél/főznél másnapra/egyéb házimunka/alvás. Egy idő után szét lehet szakadni a váltásoktól/teendőktől

  Én most tanulok és majd beépítem a munkámba – több fizut kérve.

 • SZFSZ
  ha az első évben a fele megmarad, az már nem rossz eredmény. Ha az első időszak nem kerül pénzbe, hitel, befektetés stb., még az is jó eredmény, persze nyilván nem 10 évig.
 • Péter
  Nekem szoftverfejlesztésben vagy hasonló területen lenne kapacitásom, csak nem tudom, hol lehetne kisebb munkákat szerezni, ami beleférne munka mellett. Ahogy feljebb írták a freelancer oldalakon harmadikvilágbeliek lenyomják az árakat, azokkal nehéz versenyezni, szóval reálisan itthon lenne érdemes ilyeneket találni, ahol a megbízó nem tud angolul vagy nem akar indiaiakkal huzakodni egy külföldi oldalon. Nem tudom, itthon hol lehet ilyen kisebb szoftveres munkákat találni, tehát nem nagy projektet, ami nem féne bele munka mellett, hanem olyat, amit pár órában el lehet végezni.

  Valaki itt tud erre iránymutatást adni?

 • bdos
  Sziasztok,
  szeretem olvasni a hasonló témájú cikkeket, hozzászólásokat, de egy számomra lényeges kérdésre nem igazán derül fény: hogyan legyen vállalkozó az, akinek a személyiségtípusa nem igazán kompatibilis az ezzel járó feladatokkal? Én világéletemben introvertált voltam. Az emberekkel való direkt kommunikációt és az ezzel járó kötöttségeket soha nem éreztem életcélomnak, sőt. Egy darabig izgalmas persze a másik fél, amíg van konkrét mondanivaló, de egy idő után ezek a helyzetek lemerítenek és mint minden introvertáltnál, egy idő után a feltöltődést keresve ki kell lépnem, különben fiziológiailag kezdem magam rosszul érezni. Egy extrovertált ügyfél nem az álmaim netovábbja. Még ha szeretném is csinálni a vállalkozás alaptevékenységét és jól is csinálnám, a kommunikációs kényszer miatt nem biztos, hogy szeretnék belevágni. Tapasztalatok?
 • Zoli
  “Sokan el sem tudják képzelni az életüket úgy, hogy nem fix fizetést kapnak a hónap végén. Kicsi a fizetés, de legalább fix és ott van a fizetett szabadság és esetleg a céges mobil is.”

  Illetve sokan a nyugdíj miatt csinálják. Nagyon kíváncsi leszek, hogy kinek lesz igaza. Az alkalmazottaknak, akik az állami nyugdíjból akarnak majd megélni 20-30 év múlva, vagy a KATA-soknak meg egyéb vállalkozóknak, akik ezt a pénzt félreteszik saját befektetésbe, nyugdíjalapba.

 • Vakmacsek
  Én két éve csinálom. Az elején buli volt, össze is jött közben a kazáncserére való, pedig az nem kicsi összeg, még tanultam is vele ezt-azt.
  Most épp elegem van belőle, irtóra megnőttek az igények a főállásomban, a fő mellékes ügyfelem kissé meghülyült és kiszámíthatatlanná vált (nagy cég, cserélődő emberek), ráadásul idén 60 napra fizet és lassan fogadja el a munkát, alig ad visszajelzést, nem motivál.
  Ez a szüneteteltetés amúgy nem tom hogy megy, tudja valaki? Ja és nem csak a 25 ezret fizeted havonta (amiért SEMMI se jár, kb védelmi pénz) hanem frankó iparűzési adót is, ami fővárosban nem is kevés annyira, ha meg valaki túllépi a határt, akkor meg áfázhat, ahhoz már rendes könyvelői meló kell és mindenféle más.
 • szifonkutya
  A gond ezzel csak az, hogy ma már a legtöbb munkaszerződésben ezt kizárják, illetve a munkáltató engedélyéhez kötik, főleg, ha azonos területről van szó.

  A másik gond az idő: egy átlagos cégnél hajtanak napi 9-10 órát, utána pontosan nulla energia marad. Nem tudod magad épiteni, eljárni tárgyalni, mert bent ülsz. Inkább tényleg az ilyen neten adok-veszek sztorik működnek.

  A wordpress oldalakra annyi vállalkozó van már nyomott áron, hogy azt nem érdemes. És bizony miután kész, még 100 módosítást kérnek – ingyen. Komolyabb cég amúgy sem ebből a körből rendel.

 • BPéter
  Hát azért ennek elég sok árnyoldala is van.
  Egyrészt sokszor előnyösebb, ha az elsődleges szakmádban képzed tovább magad, akkor feljebb léphetsz a munkahelyeden, vagy akár munkahelyet is válthatsz. Egy plusz nyelv megtanulásáról nem is szólva.

  Ezzel sokkal többet elérhetsz, mint ha nekiállsz avonozni.

  A másodállás el fogja venni az időt VALAMITŐL, vagy a pihenéstől, vagy a családodtól, vagy az elsődleges munkádtól; hosszú távon egyik sem jó üzlet.

  Az sem igaz, hogy csak a befektetett tőkédet veszítheted. Egy MLM-be beszállással eljátszhatod a kapcsolati tőkédet, aminek később sokkal nagyobb hasznát vehetnéd..

 • Kiszamolo
  Azért annyira látszik a magyarok hozzáállása, előre eldöntik, miért nem fog biztosan működni, még ha meg is próbálnák. Ezért inkább meg sem próbálják. Abból nem lehet baj.

  Meg a buktatók. Meg az adók. És tanulni is kell még hozzá egy kis vállalkozói tudnivalókat. Meg a negatívumok. Meg az idő. Meg egyszer régen megpróbáltam, de akkor nem sikerült.

  Na, ezért kell erről sokat beszélni.

 • Anima
  Nagyon valid poszt. Valamihez mindenki ért.

  Sok apró munka van… csomó helyen keresnek statisztákat, vagy napi kisegítőt (ház körüli munkára) 1000 ft körüli órabérrel. Sok rejtett lehetőség van, aminek utána kell menni, de meglepően sok és sokféle. (egy gyerek foglalkoztató könyv 5-6000 Ft, 4-5 óra kézi munka és anyag… egy játszótábla szintén 6000 körül, műhelyi lomok kellenek hozzá meg egy furnérlap)

  A “hát azt nem lehet” “nem is úgy van” “nem is éri meg” “nem is jó senkinek”. kommenteken mindig mosolygok…
  Megpróbáltad? Nem sikerült? Abbahagytad? Azóta szidsz mindent?
  Teljesen igazad van, sajnos te nem fogsz tudni félretenni, vállalkozni. Van egy csomó főállás ahol ez a hozzáállás belefér. Ha ITs vagy, akkor még fizetnek is, ha nem, akkor sajnáljuk. 🙂

 • hemond
  ” Ha ügyfelek is kellenek a vállalkozásodhoz, azokat keresd fel, ők maguktól nem fognak jönni, hiába várja az átlag magyar vállalkozó, hogy majd megkeresik őt azok, akiknek új weboldal, szakfordítás vagy bármi egyéb kell.”

  Erre van egy pozitív példám: lakástfelújítok, kapok egy telefont: hallom lakásfelújít és rossz a korlátja (megemlítettem a koművesnek, hogy arra nincs emberem), XY lakatos vagyok a XY köművestől van meg a száma ha szeretné szombaton délután átugrom és megnézem. Szóval van olyan aki tud ügyfelet megkeresni. (mellékesen még korrekt számot is mondott, amit elfogadtam). Hasonlóan jártam a villanyszerelővel is, igaz ott még nem állapodtam meg, mert egy kicsit nagy volt az összeg, ha lehet lealkudom egy kicsit. 🙂

 • Eltévelyedés
  Első mellékesem még gimi alatt volt, illegális CD írás. Szerencsére már elévült. De a lényeg, hogy beruháztam egy CD íróba (kb 60 ezer forint 1998-ban, 19500 Ft volt a minimálbér ekkor), hirdettem, zenéket szereztem, írtam, átadtam, postáztam. Zsebpénznek jó volt.
  Azóta kismillió dolgot csináltam, haladva a legalitás felé, mert felismertem, hogy a matek ugyan kijött, jó pénz volt az 17 évesen, de nem fenntartható, főleg nem növelhető a méret. A kismillió ötlet nagy része nem működött, befuccsolt. De meló mellett mindig volt valami mellékes. Laptop javítás, vaterázás, Fiverr, stb.

  Lényeg, hogy próbálkozz, mert nem az első vállalkozásod lesz a tuti siker. Kevés pénzért meg ne áldozd fel a szabadidődet, nem éri meg. Találj olyasmit, amit akkor csinálsz, amikor ráérsz, nem amikor a vevő mondja, és akkor össze tudod egyeztetni a magánélettel.
  Miért NEM fog működni? Mert nem AKAROD.

 • Maurice
  dettó, hiába csinálom jól, amit csinálok, és szeretem is, de borzalmasan “futtatom” saját magam, kimerít ez a kényszer-magamutogatás, nagyon ellenkezik a természetemmel, hogy sales-es oldalról is belemerüljek a kis magándolgaim népszerűsítésébe. Szerencsére nem kenyérre kell a pénz, de ezt a részét nem tudom, hogyan kellene csinálnom.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Minden egyéni vállalkozó lehet alanyi ÁFA-mentes évi 8 millió bevétel alatt.

  : A szüneteltetést a webes ügysegéden kell indítani. Ezen kívül pár adatmódosítót be kell adni. A szüneteltetés végén ugyancsak. Az IPA alapja a bevétel 80%-a (ha így éri meg jobban, nem a tényleges anyagköltséget levonva), mértéke 2%, de évi 800 ezres adóalap alatt mentes. Ha szüneteltetés volt év közben, akkor időszakonként számít, így két szüneteltetéssel évi 3 millió bevétel is adómentes. Magasabb KATA bevételnél meg érdemes tételes IPÁt választani, az évi fix 50 ezer. Nem feltétlenül kell könyvelő egy ÁFA-körös KATÁsnak.

  Fontos tudni, hogy csak akkor nem kell adott hónapra KATÁt fizetni, ha a teljes hónap alatt szünetel a vállalkozás. Ha mondjuk július 5-től augusztus 25-ig szünetel, mindkét hónapra kell KATÁt fizetni.

 • Kiki
  A cikk nagyon motiváló lett, köszönöm 🙂

  De a hozzászólásokat kár volt olvasni. Kissé nehezemre esik elképzelni, hogyan lehet ilyen mentalitással egyáltalán élni?! Ennyi erővel minek lélegezzek, ha végén majd mindenképpen meghalok . . .

  Aki nem próbálkozik legalább, az ne is várja, hogy majd minden magától jobb lesz. Mert ha vannak céljaid, akkor próbálkozni kell.

  Kell bele fektetni időt? Hát persze.
  Munkát, energiát? Nem is keveset.
  Fognak érni közben kudarcok? Természetesen.
  Vannak kockázatok? Vannak.
  És mindezek ellenére megéri belevágni? Nagyon is!

  Ha valaki túlságosan szereti a kényelmet, meg a saját kis büdös pocsolyáját, az nyilván egy szalmaszálat sem fog keresztbe tenni, éppen ezért sosem lesz sikeres semmiben.

  Egyszer valahol olvastam valami olyasmit, hogy akár azt gondolod, hogy lehet belőled sikeres vállalkozó, akár azt, hogy nem, igazad van.

  Ez szerintem is így van.

 • PöLö

  Aki nagyon rá van szorulva, az csinálja, amíg bírja. Amikor meg már nem, akkor lelép. Így lesz a tűzoltóból autószerelő a németeknél, tanárból gyári munkás Ausztriában, stb. (Konkrét példák a környezetemből.)

  Aki meg a kifogásokat keresi, az valószínűleg nincs nagyon rászorulva. Beszélni lehet erről vég nélkül, de attól nem nagyon fog változni semmi. Élj a hivatásodnak, teljesedj ki benne és vállalj mellékest, hogy éhen ne halj! Számomra elég egyértelmű, hogy a mai fiataloknak ez már nem pálya: ezért nincs rendelés az SZTK-ban, ezért van tele tanári álláshirdetésekkel év elején a net, stb. A Honvéd kórház csak a jéghegy csúcsa, ezzel legyen tisztában mindenki!

 • ditta
  IT területen ez tuti bukás. Végtelen igények, nem fizető ügyfelek. Ha napi 1-2 órát önképzésbe fektetsz, a meglévő munkahelyen nyomulsz, sokkal jobban jársz (egyes területeken architect szinten 7 számjegyű nettó).

  Akkor érdemes ilyesmibe velevágni, ha a szakmából nem lehet többet kihozni, vagy van rá esély, hogy a vállalkozás 1-2 éven belül saját lábán álló komoly céggé fejleszthető. WordPress honlapok készítése nem ez a kategória.

 • Én is akarok kommentelni...
  @zsolt
  Nos, az én munkaszerződésemben is volt ilyesfajta tiltás. De mivel komolyan gondoltam a dolgot, elmentem az ügyvédemhez a munkaszerződésemmel. Kb. 10 perc után már meg is volt a bombabiztos kiskapu, hogyan lehet kivitelezni a dolgot (az én esetemben a tagi jogviszonyt nem tiltotta a munkaszerződésem, és a cégem pedig végezhette a munkát, és a cég állított ki számlát), és habár tényleg megpróbált belekötni a (volt) főnököm, nem sikerült.

  @Zoli:
  Igen, majd az idő eldönti, hogy megéri-e adózni és járulékot fizetni, vagy jobb magamnak félretenni. Jelenleg a havi 300k nettó után különböző jogcímeken 300k megy az államnak. Most kipróbálom azt, hogy az államnak megy 2k, nekem 598k, amiből 298k minden hónapban megy megtakarításba. Ebből elvileg meg kell valahogy majd élnem a nyugdíjas éveimben.. amúgy 29 év múlva mehetnék nyugdíjba ha nem emelik a korhatárt addig….

 • porthosz
  Péter:
  csinálj olyan szoftver amit te magad is tudsz árulni.

  Mondok példát: én magam például androidra fejlesztek pár appot, feltettem gplay-re, van ingyenes és fizetős változata is, a havi pár tizezer ft bevételből eljutottam oda hogy ugyanannyit pénzt keresek velük mint a munkahelyemen programozóként. És most már csak heti 1-2 óra időt visz el a karbantartásuk.

  Másik ismerősöm ugyanezt csinálja csak ios-re.
  Ha meg nem jön be, nem került semmi, ellenben megtanultál újabb programozási nyelveket, ökoszisztémát, amik birtokában lehet hogy sokkal jobban fizető állást is találsz vagy feljebb tudsz lépni a ranglétrán.

 • Maurice
  Kiegészítés: amíg nincs fix bevétel, vagy úgy érzed, hogy nem akarod még kiváltani a vállalkozóit, katázgatni, stb. akkor erre jó megoldás: smarthu.org/
  Magam is a partnerük vagyok, teljesen korrekt. Szabadúszóknak tök jó megoldás, én sem akartam a semmire fizetni a katát, amíg nem “futok be”.
 • Én is akarok kommentelni...

  Nos, tényleg csak elhatározás kérdése szerintem, mert ha a felmerülő kifogásokat, buktatókat nem tudja legyőzni az ember, sőt már ezeket keresi az elején tényleg bele se fogjon.
  Nálunk a páromnak is bejött, nekem is. Nem túl reprezentatív a minta, de nálunk 100% bejött 🙂
  Sőt, 1,5 év után eljutottunk a válaszúthoz: vegyünk fel alkalmazottat, mert már nagyon sok munkát utasítottunk vissza, vagy mondták hogy fél év múlva is megkérdeznek, vagy maradunk ezen a szinten, a kialakult komfortzónánkban. Utóbbi mellett döntöttünk: maradunk kettecskén a kis cégünkben, és nem leszünk soha mocskos gazdagok 😮

  Viszont a párom amíg “kicsiket” is könyvelt, azért elmondható, hogy az már egy elég jó mintavétel ráadásul itt a balkánon, és nála a próbálkozások kevesebb mint 10%-a került megszüntetésre.

 • Adócsaló Vállalkozó
  Va, egy ismerősöm, ő 4-5 éve kezdett munka mellett filléres vackokat gyártani. Az első gépeit mindenféle hulladékból ő rakta össze, de a végeredmény jó lett, én is rendszeres vevője voltam. Amikor mondtam neki, hogy hamarosan otthagyod a munkahelyedet, és főállásban fogod csinálni, kiröhögött.

  Pár hete találkoztam vele. Bő egy éve otthagyta a főállását, ráadásul a családból két ember is főállásban neki dolgozik. Az új, százegynéhány négyzetméteres műhelyét pár hónap alatt kinőtte, az idén már 8-10 millióért szerzett be gépeket. Szerintem most sincs 1500 Ft-nál drágább terméke.

  Gyanítom, sokat segített neki, hogy a saját munkáltatója is tőle szerezte be az ezirányú szükségleteit, ráadásul nagyon sok helyi cég is rákapott a srácra.

 • Vakmacsek
  Szerintem a többség nem gondolja, hogy ne csináld. Csak tudd, mi a célod vele.
  Szeretnél “másik lábat” építeni, független szakmai hírnevet, esetleg később egy “főállású vállalkozás” alapjait raknád le vele, nagyobb pénz kockáztatása nélkül? Hajrá.
  Átmenetileg kell több pénz (kifizetni hitelt/taníttatást, bármit) és tudod meddig bírod a plusz terhelést? Hajrá.
  Szakterületet váltanál de nem tudod mennyire fogadja jól a piac? Hajrá.
  Pocsékul keresel és ezzel egyensúlyozod ki a családi kasszát? 18 óra melóval keresel majd annyit, mint egy középvacak normál állásban. Nemár. Keress normális állást, vagy csináld a vállalkozást főműsoridőben.
  Te tartasz el egy rakás másik embert? Ugyan miért? Lehet legitim és kevésbé tolerálható oka – nézz utána, biztos neked kell-e mindenkit etetni vagy talán kihasználnak.
  Valaki bemagyarázta, hogy a hobbidat pénzkeresésre használd. Nem biztos h jó ötlet….
 • Danhadnagy
  Meglepően sok a negatív példa. Volt egy mellékállásom hétvégente, azzal megkerestem egy minimálbért. Aztán elegem lett, abbahagytam azt gondolva, hogy majd abban az időben fejlesztem magam, de sokkal kevésbé vagyok hatékony. Szerintem a mellékállás nem a pihenéstől vesz el időt hanem a szabadidő pazarlásából.
 • szocske
  ezzel le is lehetne zárni a kommentelést ennél a cikknél…

  Mióta az eszemet tudom mindig van valami maszek. Volt középiskola és egyetem mellett is. Nem is volt kérdés, hogy főállású mellett is. Időnként változik, így nem unom meg és lelkesen tudom csinalni. Volt olyan is, ami többet hozott mint a főállásom.

  Nem vagyunk gazdagok, de nem is élünk rosszul, ezért sokan irigyelnek. Azt viszont nem látják, amikor én dolgozom ő pedig barátok köztot néz.

  A másik, ha a munkahelyemen arról beszélünk, hogy mi lenne ha elküldenenek valamiért, azon sokan nagyon paraznak, hisz fizetni kell a lakáshitelt vagy a gyerek tandíjat. Én nem, akkor a maszek lenne átmenetileg a főállásom, talán le kene adni az igenyekbol picit, de azért éhen nem halnank. Már csak ezért a nyugalomért is érdemes több lábon állni.

 • Moltiszanti
  Off

  m.hvg.hu/gazdasag/20181005_Komoly_valtozasok_johetnek_a_lakastakarekoknal_erdemes_sietni

 • Péter
  @porthosz: “Mondok példát: én magam például androidra fejlesztek pár appot, feltettem gplay-re, van ingyenes és fizetős változata is, a havi pár tizezer ft bevételből eljutottam oda hogy ugyanannyit pénzt keresek velük mint a munkahelyemen programozóként.”

  Nem rossz, de ehhez kell valami életképes ötlet. Nem tudom, mások hogy csinálják, de ami nekem általában eszembe jut, abból már tucatnyi van a google play-en.

  Gondolom ennyi pénzt csak olyasmi hoz, ami valami egyedi ötlet, és olyasmit old meg, amit más app nem.

 • Garázs
  Ha valaki mellékállásban akar vállalkozni miért akar KATA-zni?
 • senkifia
  “Szerintem a mellékállás nem a pihenéstől vesz el időt hanem a szabadidő pazarlásából.”

  Hat ez egyenfuggo, de esetemben is nagyon igaz lenne. Magas oraberu melot vegzek szamitogep elott napi max 4 oraban, rengeteg a szabadidom, de nagyreszet ellustalkodom, komolyan fontolgatom, hogy keressek valami reszmunkaidos arufeltoltoi melot, fokent nem a penzert, hanem a szabadido hatekonyabb kihasznalasara kikapcsolodaskent. 🙂

 • Lukács János
  hajjaj, sok itt a baj.
  Nemrég olvastam egy cikket arról, hogy persze menj, csináld, hajrá, pozitivitás. Csak tudjátok, az emberben a sérelmek és gátlások ott vannak, amiket felhalmozott az évek során. És ha az alapok instabilak, hiába megy és csinálja, sorozatosan belebukik. És érdekes, mindenkinek igaza van. Szóval nem kéne annyira magas lóról okoskodni, és ezt értem a kiszámolóra is, mert a felszínt kapargatjátok csak.
  Tipikus példája ez az összes kínai gagyinak és a magyar építőiparnak. Nézzen ki jó, aztán ha szar lesz (az lesz) úgyis később derül ki.
  Volt itt hozzászólás az introvertáltságról, és hogy nem megy a srácnak. Pedig szeretné. Igen ezt is fel lehet oldani, persze nem ezzel a nyomulós mentalitással, az ilyen embereknek magukba kellene fordulniuk legelőször, hogy miért lettem ilyen!? Szülők, gyerekkor, tanár, főnök, feleség/férj. Ki rugdosott meg az életem során?
 • Lukács János
  Amikor ez rendben van lehet továbblépni.
  …és igen, én is hasonló cipőben járok. A mottóm: CSINÁLD! Persze, felkiáltójellel. Naná! 2 év után sokszor a kiégés érzése fog el, mert jól hangzik, hogy napi 1-2 óra, de mentálisan felőröl sokakat, engem pláne. Úgy beszélnek itt egyesek, mint ha mindenki marathon futó lenne. Pedig valakinek még 2km futás is csúcsteljesítmény lenne. Na ne már. Mérd magadhoz a teljesítményt. De gombokért ne add el a gerinced!
  Nagyon tetszett ez a hozzászólás:
  „Élj a hivatásodnak, teljesedj ki benne és vállalj mellékest, hogy éhen ne halj! Számomra elég egyértelmű, hogy a mai fiataloknak ez már nem pálya: ezért nincs rendelés az SZTK-ban, ezért van tele tanári álláshirdetésekkel év elején a net, stb. A Honvéd kórház csak a jéghegy csúcsa, ezzel legyen tisztában mindenki!”
 • Lukács János
  – Sajnos hogy ez van, és legyen ezzel tisztában mindenki. Szuper. Nem élnek a hivatásuknak emberek, hanem lelépnek csomagolni ausland-ba, megélhetési vállalkozók lesznek és megy a hónapról-hónapra élés. Nem homokba fejet bedugós játék ez, lehet rohanni előre. De mi értelme? Lerágott csont, ahogy a belinkelt cikkek száma is jelzi.
  Amúgy is, minden ember más, ahogy a személyes pénzügyi tanácsok ez is szórnak gondolom a kiszámoló tanácsadásán, nem lehet általánosságban okosnak lenni, aztán lehurrogni a másikat, hogy nem hurráoptimista. Persze, örülünk Neked, hogy neked megy, rátaláltál az utadra. Ja, hogy másnak segíteni, hát az már macera.

  Szóval, aki negatív, az nem baj! Ha elmondja, az pláne nem baj. Csak látna példát, hogy ilyesmikből HOGYAN ÁLLNAK FEL emberek. Na ez nincs a neten rendesen ki/megbeszélve. Csak az hogy hajrá, higgy benne, …de ez nem vallás könyörgöm.

 • Lukács János
  Én például egy kudarc után megállok megnézem, mit és hogyan csináltam, és csinálom másképpen. Egyre mélyebbre kerülök érzelmileg, de a vállalkozás csak nem megy, csak megyeget… A sokadik próba után vsz. feladom, vagy megtalálom a hiányosságaimat. És ez nem a lexikális/szakmai tudásról szól. Feltenném a kérdést: kinek van elege a „mennyit engedsz a feléből?” dumából. Legközelebb meghallom, lehet lerúgom a jóembert. De nem rá haragszom, csak általánosságban a szarrágókra, akik ezer forintért az anyjukat is eladnák, nem tisztelik más munkáját, és amikor megkérdezed, dolgozna esetleg ő 500ft-ért óránként (mert annyira jönne ki) akkor persze kussol. Jó Magyarország, de szeretlek.

  Húúúh, de kijött belőlem, ne haragudjatok.

 • Lütyő
  Ha magyar nyelven csinálod, egy országnyi ügyfeled lehet, ha angolul tudsz, akkor meg egy egész világnyi. A neten semmibe se kerül vállalkozni. Vagy legalábbis röhejes összegekbe.

  Viszont: elköltöttem pár száz dollárt tanfolyamokra, hogy funkcionális és technikai-technológiai tudást kapjak. A vásárlói pszichológiától kezdve a netes jelenlét felépítésén át a tartalom beárazásáig és értékesítéséig. A weboldal felépítésétől kezdve a forgalomgeneráláson át a fizetőrendszerekig.

  A lexikális tudás meg már ott van a neten (ingyen). Az iskolai anyag tényleg idejétmúlt, ott semmit nem tanítanak a 21. századról (lásd a remek almás példát).

  Lesz-e eredménye? Nem tudom. De nem 8 milka hitelem van, mint a cikkbeli vállalkozónak, mert én a disposable income-ból szesz meg édesség helyett épp vettem valami hasznosat. A lényeg: magamba kell először befektetni (szabadidő pazarlása helyett, lásd fönt).

 • fxking
  Havi 50-100 ezer Ft-ról beszélünk, ami 150-300 euro. Ezt egy német család egy éttermi ebédnél költi el. Tehát a legjobb befektetés 2-3 év alatt és kb. 500 ezer Ft-ból megtanulni a németet és uzsgyi innen az ugarról. Bármilyen munkával odakint a 2-3x-osát keresed és nem kell alamizsnáért “maszekolnod”.