Pénzügyi bölcsességek a Bibliában

2013-01-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy kicsit rendhagyó forrást választottam a mai posztnak, a Bibliát. Ennek oka, hogy a magát kereszténynek valló Magyarországon nem lehet a Bibliából idézni, mert az embert egyből kirekesztik és furcsán néznek rá. Arisztotelésztől Nietzsche-ig, a Korántól a Mein Kampf-ig minden elfogadott, de ha valaki a Bibliára mer hivatkozni, az vagy szektás lesz, vagy fanatikus az emberek szemében.

Pedig a Biblia rengeteget beszél a pénzről és az anyagi életről (sokkal többet, mint például az imádkozásról), ha az emberek csak az ott leírtakat megfogadnák, nem lenne ennyi pénzügyileg sikertelen élet.

Ezért összeszedtem nektek néhány idézetet, ami a pénzzel kapcsolatos, szerintem ti is tanultok belőle. Célom a cikkel továbbra is csak a pénzügyi oktatás, ezért nem érintünk a cikkben etikai és hitbeli kérdéseket, csak pusztán az anyagi életvezetéssel kapcsolatos állításokat. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért mai magyarul írom le az idézeteket. Ha utána akarsz olvasni, érdemesebb egy modern angol fordítást használnod, pl. ezt, mert az, hogy "megöregbült a marhája" nem azt jelentette 500 éve, hogy megvénült a tehene, hanem hogy nőtt a vagyona. 🙂

(Sokan tudják már, hogy a közgazdaságtan mellett teológiát is végeztem, egyike vagyok a kevés teológus-szakközgazdásznak. 🙂  )

Kezességvállalás: "Ha kezes lettél másért, a szavaid által kerültél csapdába. Mentsd ki magad ebből a helyzetből, még álmot se engedj magadnak, míg meg nem szabadulsz a csapdából. (Péld. 6:1-5)"

"Teljességgel megrontatik, aki kezességet vállal másért, aki pedig gyűlöli a kezességet, biztonságban lesz." (Péld. 11:15)

"Bolond ember az, aki kezét adva kezességet vállal" (Péld. 17:18)

"Ne légy olyan, akik adósságért kezeskednek. Ha nincs miből megadnod, miért vigyék el még az ágyadat is?"

Ez a téma még sok helyen előfordul, azt gondolom, ennyiből is elég egyértelmű a Biblia álláspontja. 🙂

Hogy miért nem vállalunk kezességet senkiért arról itt írtam: Pénzügyek a családban.

Hitelfelvétel: "Szolgája a hitelt felvevő a hitelt nyújtónak" (Péld. 22.7) Ha bárkitől hitelt veszel fel, automatikusan egy kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz vele szemben, ha tetszik, ha nem. Ameddig vissza nem adod a kölcsönt, egy alárendelt szerepben vagy. Ezért ne vegyél fel soha kölcsönt senkitől.

"Senkinek semmivel ne tartozzatok!" (Róm. 13:8)

"A gonosz kölcsönt kér és nem adja meg." (Zsolt. 37:21) Ha bárkitől kölcsönt kértél, bármi áron meg kell adnod. Ha ez a bármi áron túl nagy árnak tűnik neked (gyakran az is), akkor a legegyszerűbb, ha soha nem kérsz kölcsönt.

Megtakarítás: "Kívánatos kincsek és (drága) olaj van a bölcs házában, a bolond pedig mindenét elkölti, amije van." (Péld. 21:20)

A meggazdagodás igen egyszerű módja, ha bölcs emberként mindig kevesebbet költesz, mint amid van.

Rongyrázás: "Az egyik játssza a gazdag embert, noha semmije nincs, a másik teteti magát szegénynek, holott nagy vagyona van." (Péld. 13: 7) Erről szól a milliomosnak látszó emberekről szóló posztom: Miről lehet felismerni egy milliomost?

Mohóság: "Aki szereti a pénzt, annak soha nem lesz elég a pénze. Aki szereti a vagyont, soha nem lesz elégedett a bevételével." (Préd. 5:10)

 "Ahogy gyarapszik a vagyon, gyarapodnak annak megemésztői is" (Préd. 5:11) Hiába keresel egyre többet, mert a kívánságaid miatt egyre nagyobb lábon élsz. A nagyobb autó és ház fenntartása, a drágább nyaralások pedig gondoskodnak arról, hogy soha ne légy egy fillérrel se gazdagabb.

"Ne szeressétek a pénzt és elégedjetek meg azzal, amitek van." (Zsid. 13:6)

"Vigyázz a kapzsisággal, mert nem a vagyontárgyakban való bővölködésben van az ember élete!" (Luk 12:15)

A pénzügyi tervezés fontossága: "Ha valaki építkezni akar, nem tervezi-e meg előre, hogy van-e elég pénze befejezni? Mert ha belekezd és nem bírja végigvinni, kicsúfolják." (Luk. 14:28-30)

A függőségek szegénnyé tesznek: "Szűkölködő ember lesz, aki az örömet szereti, aki a bort szereti, nem lesz gazdag." (Péld. 21:17)

A gyors meggazdagodás titkáról: "A hűséges (hívő) ember tele van gazdagsággal, de aki hirtelen akar meggazdagodni, megbűnhődik" (Péld. 28:20)

"A gonoszsággal szerzett vagyon elapad, de a lépésről-lépésre összegyűjtött növekszik." (Péld. 13:11)

"Aki az ő földjét műveli, bőségesen lesz étele, de aki álmok után futkos, elszegényedik" (Péld. 28:19)

Erről a témáról itt írtam: Gazdagodj meg gyorsan, hitelből!

Diverzifikáld a portfoliódat: "Oszd szét, amid van hét-nyolc felé, mert nem tudod, milyen veszedelem jön a földre." (Préd. 11:1)

Először alapozd meg az anyagi életed és csak utána akarj házat venni: "Végezd el a kinti munkáidat, készítsd elő a meződet és utána építs a házadat." (Péld 24:27)

Ennyi fért bele a mai posztba, már megint majdnem hajnali két óra van. 🙂

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Previous Post
Az oldal RSS címe

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram