Pénzügyi bölcsességek a Bibliában

Egy kicsit rendhagyó forrást választottam a mai posztnak, a Bibliát. Ennek oka, hogy a magát kereszténynek valló Magyarországon nem lehet a Bibliából idézni, mert az embert egyből kirekesztik és furcsán néznek rá. Arisztotelésztől Nietzsche-ig, a Korántól a Mein Kampf-ig minden elfogadott, de ha valaki a Bibliára mer hivatkozni, az vagy szektás lesz, vagy fanatikus az emberek szemében.

Pedig a Biblia rengeteget beszél a pénzről és az anyagi életről (sokkal többet, mint például az imádkozásról), ha az emberek csak az ott leírtakat megfogadnák, nem lenne ennyi pénzügyileg sikertelen élet.

Ezért összeszedtem nektek néhány idézetet, ami a pénzzel kapcsolatos, szerintem ti is tanultok belőle. Célom a cikkel továbbra is csak a pénzügyi oktatás, ezért nem érintünk a cikkben etikai és hitbeli kérdéseket, csak pusztán az anyagi életvezetéssel kapcsolatos állításokat. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért mai magyarul írom le az idézeteket. Ha utána akarsz olvasni, érdemesebb egy modern angol fordítást használnod, pl. ezt, mert az, hogy “megöregbült a marhája” nem azt jelentette 500 éve, hogy megvénült a tehene, hanem hogy nőtt a vagyona. 🙂

(Sokan tudják már, hogy a közgazdaságtan mellett teológiát is végeztem, egyike vagyok a kevés teológus-szakközgazdásznak. 🙂  )

Kezességvállalás: “Ha kezes lettél másért, a szavaid által kerültél csapdába. Mentsd ki magad ebből a helyzetből, még álmot se engedj magadnak, míg meg nem szabadulsz a csapdából. (Péld. 6:1-5)”

“Teljességgel megrontatik, aki kezességet vállal másért, aki pedig gyűlöli a kezességet, biztonságban lesz.” (Péld. 11:15)

“Bolond ember az, aki kezét adva kezességet vállal” (Péld. 17:18)

“Ne légy olyan, akik adósságért kezeskednek. Ha nincs miből megadnod, miért vigyék el még az ágyadat is?”

Ez a téma még sok helyen előfordul, azt gondolom, ennyiből is elég egyértelmű a Biblia álláspontja. 🙂

Hogy miért nem vállalunk kezességet senkiért arról itt írtam: Pénzügyek a családban.

Hitelfelvétel: “Szolgája a hitelt felvevő a hitelt nyújtónak” (Péld. 22.7) Ha bárkitől hitelt veszel fel, automatikusan egy kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz vele szemben, ha tetszik, ha nem. Ameddig vissza nem adod a kölcsönt, egy alárendelt szerepben vagy. Ezért ne vegyél fel soha kölcsönt senkitől.

“Senkinek semmivel ne tartozzatok!” (Róm. 13:8)

“A gonosz kölcsönt kér és nem adja meg.” (Zsolt. 37:21) Ha bárkitől kölcsönt kértél, bármi áron meg kell adnod. Ha ez a bármi áron túl nagy árnak tűnik neked (gyakran az is), akkor a legegyszerűbb, ha soha nem kérsz kölcsönt.

Megtakarítás: “Kívánatos kincsek és (drága) olaj van a bölcs házában, a bolond pedig mindenét elkölti, amije van.” (Péld. 21:20)

A meggazdagodás igen egyszerű módja, ha bölcs emberként mindig kevesebbet költesz, mint amid van.

Rongyrázás: “Az egyik játssza a gazdag embert, noha semmije nincs, a másik teteti magát szegénynek, holott nagy vagyona van.” (Péld. 13: 7) Erről szól a milliomosnak látszó emberekről szóló posztom: Miről lehet felismerni egy milliomost?

Mohóság: “Aki szereti a pénzt, annak soha nem lesz elég a pénze. Aki szereti a vagyont, soha nem lesz elégedett a bevételével.” (Préd. 5:10)

 “Ahogy gyarapszik a vagyon, gyarapodnak annak megemésztői is” (Préd. 5:11) Hiába keresel egyre többet, mert a kívánságaid miatt egyre nagyobb lábon élsz. A nagyobb autó és ház fenntartása, a drágább nyaralások pedig gondoskodnak arról, hogy soha ne légy egy fillérrel se gazdagabb.

“Ne szeressétek a pénzt és elégedjetek meg azzal, amitek van.” (Zsid. 13:6)

“Vigyázz a kapzsisággal, mert nem a vagyontárgyakban való bővölködésben van az ember élete!” (Luk 12:15)

A pénzügyi tervezés fontossága: “Ha valaki építkezni akar, nem tervezi-e meg előre, hogy van-e elég pénze befejezni? Mert ha belekezd és nem bírja végigvinni, kicsúfolják.” (Luk. 14:28-30)

A függőségek szegénnyé tesznek: “Szűkölködő ember lesz, aki az örömet szereti, aki a bort szereti, nem lesz gazdag.” (Péld. 21:17)

A gyors meggazdagodás titkáról: “A hűséges (hívő) ember tele van gazdagsággal, de aki hirtelen akar meggazdagodni, megbűnhődik” (Péld. 28:20)

“A gonoszsággal szerzett vagyon elapad, de a lépésről-lépésre összegyűjtött növekszik.” (Péld. 13:11)

“Aki az ő földjét műveli, bőségesen lesz étele, de aki álmok után futkos, elszegényedik” (Péld. 28:19)

Erről a témáról itt írtam: Gazdagodj meg gyorsan, hitelből!

Diverzifikáld a portfoliódat: “Oszd szét, amid van hét-nyolc felé, mert nem tudod, milyen veszedelem jön a földre.” (Préd. 11:1)

Először alapozd meg az anyagi életed és csak utána akarj házat venni: “Végezd el a kinti munkáidat, készítsd elő a meződet és utána építs a házadat.” (Péld 24:27)

Ennyi fért bele a mai posztba, már megint majdnem hajnali két óra van. 🙂

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

37 hozzászólás

 • Zeno
  Ehhez is gratulalok, hogy eszedbe jutott!
  Kell ilyen poszt is, ami regi, de ma is mukodo bolcseleteket kozvetit a ma emberenek. Ez is mutatja, nem uj keletuek a penzugyi intelligencia alapvetesei.
  Velemenyem szerint jobb helyzetben lennenek penzugyi teren is (eladosodas, hitelek, esszeru koltekezes, stb), akik sok hokuszpokusz helyett bele olvasnanak ebbe a tankonyvbe.
 • milyen feri?
  remek post. az elsö bekezdesben fejtegetett teny pedig nagyon szomoru, de tenyleg igaz.
 • jurta
  Jó gyűjtemény.
  A diverzifikálásról már nagyon várom, hogy mikor írsz cikket. 🙂

  “Ha utána akarsz olvasni, érdemesebb egy modern angol fordítást használnod, pl. ezt: http://www.biblegateway.com/passage/?search=Proverbs+13&version=NIV

  Vagy egy modern magyar fordítást, ugyanabból a gyűjteményből.

  2012: http://www.biblegateway.com/versions/Hungarian-Bible-Easy-to-Read-Version-ERV-HU/
  1990: http://www.biblegateway.com/versions/Hungarian-New-Translation/

  “”Ahogy gyarapszik a vagyon, gyarapodnak annak megemésztői is” (Préd. 5:11) Hiába keresel egyre többet, mert a kívánságaid miatt egyre nagyobb lábon élsz.” – Érdekes, én ezt a megállapítást mindig úgy értettem, hogy minél gazdagabb leszel, annál több rokonod és régi ismerősöd jön majd segítséget kérni tőled, még nagyobb vagyon esetén (amit már valószínűleg nem is te igazgatsz személyesen) pedig elszaporodnak az “udvartartásodban” a semmittevő léhűtők.

 • Évekig Angliában éltem és ott tanultam meg (Dave Ramseytől és a Christians Against Poverty alapítványtól), hogy mennyire fontos bibliai alapokra helyezni a pénzügyeinket. Hála Istennek és a ma is használható tanácsainak mára már nincs semmilyen adósságunk, mindig tudunk félretenni pénzt és megelégedve éljük az életünket.
  Csak egy kritikai észrevétel: A Prédikátor könyvéből idézett rész nem a 11:1 hanem a 11:2.
 • lee732
  Nagyon jó ez az írás.
  A legfontosabb bevételi forrás pedig maga a munka. Sajnos manapság ezt is sokan szeretnék elkerülni. A munkáról ezt írja a Biblia:

  2. Tesszaloniki levél 3, 10
  “Ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék”

  2. Tesszaloniki levél 3, 12
  “Csendesen munkálkodva a maguk kenyerét egyék”

  1. Tesszaloniki levél 4,11
  “Becsületbeli dolognak tartsátok, hogy csendes életet éljetek, saját dolgaitoknak utána lássatok, tulajdon kezeitekkel
  munkálkodjatok”

 • Karcsika
  Gratulálni tudok a postjaidhoz! Nem rég fedeztem fel az oldalad, azóta napi több órát olvasom!:D majdnem végzős közgazdászként kötelességemnek is tartom frissíteni (nemtúlnagy) tudástáramat, viszont a te oldaladon szinte mindent meg lehet találni ami aktuális! mégegyszer gratulálok:))
 • Lájk. Magam is így gondolom, bár nincs teológiai végzettségem (és meglepve látom, neked van, bár az már rég feltűnt, milyen tudatosan és okosan érvelsz néha a Biblia szavaival)
 • Reblint
  Nagyon örülök, hogy egy ilyen megközelítést is olvashatok az anyagiakról, köszönöm és gratulálok hozzá!
 • Gergo
  Nagyon jo poszt, koszonjuk!
 • ShameOnYou
  Kiszámoló!!!! Én csak egy dolgot nem értek! Egy ilyen, a dolgokat reálisan látó ember, mint Te, hogy végezhetett teológiát??? Vagy csak elméleti síkon maradt a HitTanOktatás, vagy Hit is társult hozzá???? ///Tudom, hogy ez egyáltalán nem közgáz-téma, de mindig is érdekeltek a különféle vallások, bár jómagam tündérmesének gondolom az összeset!!! Pl. a középsulis TÖRI-FÖlDRAJZ tanárom minden hétvégén templomba járt(???) és ezeket a párosításokat sem értem////

  köszönöm a válaszod előre is!:)

 • hopkinsz
  Kedves Kiszámoló!

  Lenne egy kérdésem, ami lehet, hogy egy kicsit OFF lesz.

  Nemrég egy ismerősöm állította, hogy a nem lenne szabad felvenni hitelt a Biblia szerint. Többek között az alábbi verseket is idézte:

  ““Szolgája a hitelt felvevő a hitelt nyújtónak” (Péld. 22.7) Ha bárkitől hitelt veszel fel, automatikusan egy kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz vele szemben, ha tetszik, ha nem. Ameddig vissza nem adod a kölcsönt, egy alárendelt szerepben vagy. Ezért ne vegyél fel soha kölcsönt senkitől.

  “Senkinek semmivel ne tartozzatok!” (Róm. 13:8)”

  Én személy szerint nem látom a leírt versek alapján, hogy ne lehetne hitelt felvenni. A Péld. 22.7 értelmezésem szerint nem tiltja a hitelfelvételt, csak megállapít egy tényt. Róm. 13:8 -al kapcsolatban viszont kíváncsi lennék az eredeti szövegben mi van, mert egy másik fordításban ez olvasható “pay all your debts” (vagyis én úgy értelemezem, hogy fizessük vissza az adósságunkat).

  Kíváncsi lennék a te véleményedre, hogy lehet e hitelt felvenni akkor a Biblia szerint vagy sem.

 • dezintegra
  A Prédikátor könyve a legcoolabb mind közül 🙂
  Mellesleg az sem véletlen, h a thesimpledollar.com szerzője vallásos.
 • KZoltán
  Lükurgoszt tisztelem, aki megvetette az aranyat, minden bűn forrását.
 • Szabó Ágnes
  Gratulálok! Csak így tovább! Nagyon szeretem ezt a blogot. És a múltkor, hogy fiatal korom ellenére ne nézzenek teljesen fogalmatlannak a bankban, így kezdtem: “A Kiszámoló blog szerint” illetve: “…igen, ezt megnéztem a Bankmonitoron is”. Szóval, én már rengeteget tanultam. 🙂
 • jurta
  Megtaláltam Larry Burkett amerikai szerző cikkét, amit régen nyomtatásban olvastam. Itt épp nem személyes, hanem szervezeti (egyházi) kölcsönfelvételről ír, de szerintem kiválóan összefoglalta pár mondatban a Biblia álláspontját a kölcsönkérésről és -adásról:

  “Borrowing is not prohibited in Scripture. It is discouraged. There are no positive references to borrowing; in fact, there are explicit warnings to avoid it.”

  http://www.christianity.com/507538/

  (prohibit = megtilt, discourage = ellenez)

 • jurta
  Mmmmm, de jó ez az oldal. Kösz!
 • Kiszamolo
  Szia,

  A hit az nem az élettel ellentétes valami, hogy vagy normális vagy, vagy hívő. A hit kiteljesíti az életedet, nem beszűkíti.

 • Kiszamolo
  Biztos hogy lehet, hiszen a kürtölés éve (jubileum) a szegények adósságainak elengedésének az éve volt.

  Tilos volt a kamat szedése, ami rendelkezésnek nincs semmi értelme, ha nem volt hitel, ugye.

  A kezesség is mi másról szólna, mint a hitelfelvételről.

  Tilosnak nem tilos, csak éppen nem bölcs dolog.

 • Kiszamolo
  nem forgatta a szemét az ügyintéző? 🙂
 • Sandokan
  Gratula! 🙂
  Nem véletlen, hogy Dave Ramsey oldala után találtam a blogodra, mint a legnormálisabb magyar oldalra, ami pénzügyekről beszél/tanít/homályt oszlat. Lehet mégiscsak meg kellene reckírozni azt a könyvet? 🙂
  Mondjuk a múltkor rám is furcsán néztek, amikor valamire azt mondtam, hogy nincs benne a költségvetésemben…
  Live like no one else…
  Élj úgy, mint senki más…
 • Joey..
  Gratulalok, nagyon jo a cikk.Mint kereszteny nagy orommel olvastam errol a temarol.Kb. 2 eve talalkoztam Dr. Nassir Siddiki munkassagaval aki nagyon alaposan kivesezi a temat.Tanitasait alkalmazva en is megerositem , hogy a Biblia es a penzkerdes igenis jobaratok 🙂
 • Dr. Factor
  Nagyon jó a bibliai gyűjtemény!
  Két kiegészítést tennék még hozzá, hogy még teljesebb legyen:

  1) Az örömünnep éve (3 Mózes 25): A törvény garantálta, hogy földet vásárolni és így monópoliumot kialakítani nem lehetett. A föld megvásárlása helyett a Biblia csak a termőföld hosszútávú bérletét engedélyezte. Mai terminológiával élve lízing szerődések működtek, aminek a maximális futamideje 50 év volt. Minden 50. évben az eladósodott családok visszakapták a földjeiket és ezzel együtt a normális élet és az újra-felemelkedés lehetőségét is, megelőzve így teljes társadalmi rétegek leszakadását. Ez az Isten által elrendelt védelem a társadalmi olló kinyílása és a monopóliumok kialakulása ellen.
  Kérdés: van-e valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne ezt az agrár központú gazdaságra szabott elvet átültetni a mai ipari/információs gazdaságra?

  2) 5 Mózes 15,1: “Minden hetedik esztendő végén el kell engedni az adóságot”
  Míg a hitelt magát nem tiltja a Biblia (de figyelmeztet a veszélyeire keményen), addig a hosszútávú hitelt ezen vers alapján én úgy értelmezem, hogy tiltja. Ebből az igéből az is kijön, hogy mi számít hosszútávú és mi rövidtávú futamidőnek: 7 év az abszolút maximum amit Isten engedélyez. De miután a 7. év a naptárhoz volt igazítva, nem pedig a hitel felvétel kezdetéhez, így a hitel felvételének időpontjától függött a maximális futamidő. Tehát az átlagos maximális futamidő 3.5 év volt. Isten így maximalizalta a még kezelhető futamidőt, a reálisan bevállalható kockázatot.

  Szerintem az Ige egyébként azért nem tiltja a hitelt teljesen, mert a hitel kiváló hatástöbbszöröző eszköz a pénzügyekben, ami jó dolog egészen addig amíg az ember nem vállal irreális kockázatot.

  Akit esetleg érdekel még a Biblia és a pénzügyek kapcsolata, annak itt van egy letölthető prédikáció: http://goo.gl/KXF91
  Valamint a hozzá kapcsolódó powerpoint: http://goo.gl/rNt7e

  Dr. Factor

 • hopkinsz
  Jurta, Kiszámoló, Dr. Factor köszönöm a válaszokat

  “Míg a hitelt magát nem tiltja a Biblia (de figyelmeztet a veszélyeire keményen), addig a hosszútávú hitelt ezen vers alapján én úgy értelmezem, hogy tiltja.” Dr. Factor

  Szerintem a hosszú távú hitellel nem csak az a baj, hogy a hitelt felvevő magas kockázatot vállal, hanem, hogy pl. felpumpálja az ingatlanárakat.
  Van egy olyan elméletem (lehet, hogy aztán nem igaz), hogy azokban az országokban ahol alacsony kamattal lehet hitelt felvenni sokkal magasabbak az ingatlan árak, mint ahol magas a kamat. Így aki hitelből vesz lakást mindkét esetben jó sok évig eladósodik. Aki viszont önerőből vesz lakást, annak olcsóbb abban az országban vennie ahol magasok a kamatok és kevésbé magasak az ingatlanárak.

 • nuuk
  Kérdésre kérdéssel felelek: Miért ne láthatná a dolgokat reálisan egy hívő ember, vagy miért ne érthetne kiválóan a történelemhez és a földrajzhoz?
 • shaolin
  Kiváló!

  Már-már annyira egyértelmű és logikus az amit a Biblia ír, hogy szinte senki sem gondol rá. 🙂

  Röviden: józan paraszti ész

  A blog remek, ez a téma is tökéletesen megmutatta, hogy GONDOLKODNI kell. Semmi egyéb… 🙂

 • “Sokan tudják már, hogy a közgazdaságtan mellett teológiát is végeztem, egyike vagyok a kevés teológus-szakközgazdásznak”

  A youtube-on találtam egy neked szóló kabarészámot! 🙂
  De természetesen érdemes az egészet meghallgatni.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=tmPzT5iPTR0#t=356s

 • TKS
  Nagyszerű blog!
  Véletlenül találtam rá (vagyis elsőként a kiszamolo.blog.hu-ra).
  Aztán egyik bejegyzést a másik után láttam, hogy ritka kincstárt találtam.
  Régóta hiányolom ezt az egyszerű-érthető módon átadott józan pénzügyi kultúrára nevelést-vezetést.
  Csak így tovább!
 • barna
  egy vállalkozói hitelre is érvényesek ezek az elvek?
  mondjuk ahhoz, hogy egy vállalkozást elindítsak?…stb.
 • Kiszamolo
  A lehető legrosszabb, amit tehetsz, hogy hitelből indítasz egy vállalkozást. Mi lesz, ha nem jön be, ahogy a vállalkozások 80%-a nem jön be? Akkor mit csinálsz?

  Kezdd el kicsiben, munka mellett, nőjél egyre nagyobbra lépésről-lépésre, amikor pedig már biztos a dolog, nyergelj át.

  Ha van pénzed, kockáztathatod (aki mer, az nyerhet), de más pénzéből ne próbálkozz.

  Ez az én véleményem

 • BMP
  Ámen, testvérem, ámen! És emberek, el ne felejtsetek a Donate gombra kattintani, mart a “jókedvű adakozót szereti és megáldja az Isten”.
 • Kiszamolo
  Valaki itt gúnyolódik. 🙂
 • Balogh Ádám
  Nem, csak azt nem tudja, hogy az egyház, soha nem a perselypénzből tartotta fenn magát…

  Amúgy szerintem ez a legjobb magyar onlinebibliás oldal: biblia.hit.hu.

 • mesterséges unintelligencia
  Kiszámoló!

  Ehhez mit szólsz?
  Biblical Money Code
  What the Bible Says About Money (Shocking)
  moneynews.com/MKTNewsIntl/Financial-bible-Hyman/2013/08/06/id/519032?promo_code=146F3-1&utm_source=taboola

 • Geza
  A legjobb kimaradt:

  Mózes V. könyve 23.19-20

  Magyarul: Ne szedj kamatot a hozzád közel állóktól (mert valószínűleg az nem helyes dolog), ellenben idegenektől szedhetsz (mert azért az jó biznisz 🙂
  Ezt ki hogy értelmezi?

  19. A te atyádfiától ne végy kamatot: se
  pénznek kamatját, se eleségnek kamatját,
  se semmi egyébnek kamatját, amit kamatra
  szokás adni. 3Móz. 25,36.
  Neh. 5,2. 7. Zsolt. 15,5. Luk. 6,34.
  20. Az idegentõl vehetsz kamatot, de a
  te atyádfiától ne végy kamatot, hogy megáldjon
  téged az Úr, a te Istened mindenben,
  amire kinyújtod kezedet, azon a földön,
  amelyre bemégy, hogy bírjad azt.

 • KZoltán
  «Teljesen érthető, hogy annyira gyűlölik az uzsorásságot, mert az magából a pénzből szerzi a vagyont, s a pénzt nem arra használja, amire az eredetileg rendeltetett. Az a cserekereskedés céljaira keletkezett, s lám az uzsora mégis őt magát szaporítja. Innen ered az uzsora görög neve is, ami azt jelenti, hogy “magzat”, a megszületett kicsinyek rendesen ugyanis hasonlítanak az őket létrehozó lényekhez, márpedig az uzsora mi egyéb, mint mikor a pénz megfiadzik. Valóban elmondhatjuk, hogy ez a gazdálkodási mód valamennyi közt a legtermészetellenesebb.» – Arisztotelész Politika [uzsora = kamat].
  Egyszerűbben Püthagorasz: «Tiszteljétek Lükurgoszt, aki megvetette az aranyat, minden bűn forrását!»
 • Roland635CSi
  Ezeknel a tanitasoknäl mär csak az erdekesebb, hogy a mai viläg mennyire szembe megy velük 😉
 • Ildikó
  Nagyon örülök, hogy Ön a Biblia azaz Isten tanításait figyelembe veszi a pénzügyekkel kapcsolatban. A fenti linket használva további megerősítéseket olvashatunk ill. elmélyedhetünk a gyakorlati alkalmazásokban. Sok szeretettel küldöm mindenkinek!

  Kedves Ildikó, a szakdolgozatomat Jehova Tanúi tévedéseiről írtam, ha gondolja, szívesen elküldöm Önnek.