Piramisjátékok: mit lehetne tenni az átverések ellen?

Az elmúlt év legnagyobb átverése, a Kairos már a végét járja, a hírek szerint már július óta akadoznak a kifizetések, tüntetik el a nyomokat, videókat a netről.

(Akit érdekel, itt nyomon követheti a végstádiumot. Egyébként azt észrevettétek, hogy leszedették a Google-lel a kritikus cikkek találatát? Eddig, ha beírtad a “Kairos” szót, több negatív cikk volt az első 10 találatban, most az én cikkem, ami az első volt, nincs az első ötvenben sem. Nem tudom, miért csinálta ezt meg nekik a Google, de ezúton is gratulálok nekik.

Update: újra megjelentek a találati listában a kritikus cikkek. Pár napja még csak akkor jelentek meg ezek a cikkek, ha Kairos átverés, vagy valami hasonlót írtál be, a sima Kairos keresésre semmi hasonló.)

550x104-cikkekbe

Hiába omlott össze az egyik ilyen átverés, folyamatosan jönnek az újabb és újabb csalások. Nem sűrűn szoktam írni ilyenekről, de itt van néhány csak az elmúlt hetekből: Gazdagodj meg szemétből, Ingyen autót midenkinek, Közösségi napelempark. De még talán mindenki emlékszik az Emgoldex-re, Botanoo-ra, Fren-re és az összes többire.

Amikor azt hinnéd, hogy már minden ostobasággal lehúzták a szerencsétlen embereket, újabb és újabb átverés indul el.

Ezeknek az átveréseknek a sikere azon múlik, hogy sikerül-e azokat a “hálozatépítőket” megnyerni, akik már több ilyen piramisjátékot sikerre vittek. Még ki sem hűlt az egyik tetem, ugyanazok az emberek már a következőbe szervezik be az embereket.

A bírósági tárgyaláson aztán széttárják a kezüket, hogy honnan tudták volna, hogy azok a csúnya emberek, akik offshore cégek mögé bújtak a távoli Angliában, Dániában, Németországban, rosszhiszemű emberek. Ők ártatlanok, ők semmi rosszat nem csináltak, nem tudták, hogy ez piramisjáték és nem MLM. Hiszen csak évek múlva derül ki egyértelműen, hogy a rendszert egyedül, vagy főleg csak az új befizetők pénze tartja életben, mint a piramisjátékokat, vagy az új befizetők pénze nélkül is működőképes-e a rendszer, mint a valódi MLM rendszerek.

Az átverések áldozatai pedig azok az általában alacsony iskolázottságú emberek, akik a kitörés lehetőségét látják az összes ilyen átverésben. Ők azok, akik könnyen megvezethetőek, nem látják át a rendszer lényegét és még egy internetes keresést sem tesznek a “befektetés” előtt.

A hatóságoknak sincs könnyű dolga. A pénzügyi felügyelet csak akkor léphet fel, ha konkrét befektetésnek minősül az átverés, amit engedély nélkül szerveznek, de a piramisjátékok nagy része ügyel arra, hogy nehogy klasszikus befektetésnek láttassa magát.

A rendőrség is tehetetlen, hiszen bűncselekmény hiányában mi ellen nyomozzon? Amikorra pedig az eset bűncselekménynek minősül, már régen mindegy.

Melyik hatóság mondja meg előre, hogy nem reális az üzleti terv, hogy például szemétszállításból nem lesz évi 250%-os haszon? Milyen jogon mondja meg? És évi 30% haszon reális? Vagy 50%? Ki döntse el előre?

Sokat gondolkodtam, mit lehetne tenni, mert tenni kell valamit, az egyértelmű.

Néhány ötlet:

– Tilos legyen olyan MLM rendszert indítani, ahol a csatlakozás feltétele pénz befizetése, vagy “indulócsomag” megvásárlása, esetleg egy drága tanfolyam elvégzése. Mivel a piramisjátékok az új befizetők pénzéből élnek, legyen tilos pénzt kérni azért, hogy valaki “üzletkötő”, “üzleti partner”, “gyémántfokozatú értékesítő” válhasson. Továbbá legyen tilos pénzért árulni előnyöket a rendszerben. (“Ha befizetsz 200 ezret, egyből öt szinten előre ugrasz.”) Egy valódi MLM rendszernek akkor is működnie kell, ha az üzletkötők ingyen csatlakoznak a rendszerhez és csak a valódi értékesítésből van bevétel. Egy piramisjáték viszont enélkül működésképtelen.

– Kötelező legyen regisztrálni minden MLM értékesítő hálózatot és engedély nélkül legyen tilos ilyet szervezni. Minden előadáson, tájékoztatón, netes reklámon kötelező legyen ezt az engedélyszámot feltüntetni. A bejegyzést kérelmező magánszemély a teljes vagyonával feleljen a rendszerért és rendelkezzen felelősségbiztosítással is.

– Csak Magyarországon bejegyzett, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő cég szervezhessen MLM-t.

– Legyen kötelező felhívni a pénzügyi kockázatokra a belépők figyelmét és például az adózásról is kötelező legyen a tájékoztatás. Legyen kidolgozva, mit kell tartalmaznia egy ilyen tájékoztatásnak, amit alá is kell íratni a belépőkkel.

– Legyenek olyan személyek valamelyik hivatalnál, amelyek csak ezeknek a rendszereknek a figyelésével foglalkoznak, lementik a csodavideókat, weboldalakat a későbbi bizonyítás miatt, elmennek a beszervező szeánszokra. Legyen jogi következménye, ha valaki olyat mond egy ilyen előadáson, ami nem fedi a valóságot, vagy például elhallgatja a kockázatokat.

– Legyen olyan állami weboldal, ami az állampolgárokat tájékoztatja. Az ausztrál minta itt.

Ha van még valami tipped, írd meg a hozzászólásokban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

174 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Jersey, az is közönséges átverés tokkal-vonóval.
 • @Kiszámolo Örülök,hogy megemlítetted az Amway-t.
  Elvileg nem piramis,hiszen van termék ihatod,kenheted,súrolhatod,moshatsz vele. 1993-ban én is beléptem ,mert fiatal voltam és bohó. A kezdőcsomag akkor 6500 Ft volt, nem kevés,de nem is valami roskasztó összeg, 3 termékkel,ha jól rémlik. Ott mindenki egy pontérték után kapta a jutalékot, a kezdőcsomagé minimális volt. Szóval szerintem az Amway valójában piramisjáték, ám mégis megfelel az mlm összes jellemzőjének!! Miért? Mert átlagos, normális menetben ha mindenki ugyanannyi időt,pénzt,energiát fektetett bele mindig a felül lévő keresett több pénzt, még akkor is ha az adott hónapban esetleg nem is csinált semmit!!
  A termékeiket pedig nem kapod meg a boltban max. hasonlókat, amik közt voltak rosszak is,jók és zseniálisak is.Bár az igaz,hogy évekkel megelőzte pár termékük a hagyományos kereskedelemben kaphatót.
 • expect
  “Sem egy drogériában, sem egy patikában nem kapod meg ezt a többletszolgáltatást.”
  Ez nagyon érdekes, mert én még nem jártam olyan patikában, ahol ha a kedves vevő azt mondta, hogy “fájdalomcsillapító kell”, akkor a patikus széttárta volna a karját, hogy “nem tudok ajánlani semmit”. Ehelyett megkérdezik, hogy mi fáj s annak fényében ajánlanak pár terméket, elmondva, hogy miként kell adagolni, használni. De hát nyilván, egy gyógyszertár nem tud olyan magas szintű szolgáltatást nyújtani, mint a húsbolti eladóból átvedlett avon ügynök:D:D
 • Géza
  gyakori dumájuk az ügynököknek (MLM-től függetlenül), hogy a boltban tömegárut kapni, amit meg ő árul, az egészen más minőség, igazi gyöngyszem…
 • Kiszamolo
  Bolti dolgozó, még 1992-ben vettem egy Amway krémet, ami bejött. Utána éveken át venni akartam másikat, de senki nem akart eladni nekem.

  Évente többször be akartak szervezni, mindenféle folyamatábrákat mutogattak, milyen gyorsan milyen sokat tudnék keresni.

  Legutoljára 3 éve akartak beszervezni.

  14 év alatt senki nem kérdezte meg, hogy ja és esetleg nem akarsz venni valamilyen termékünket? Mindenki csak beszervezni akart maga alá, dolgozni senki nem akart.

 • Géza
  igen, ráadásul a gyógyszertár több gyártó termékeit forgalmazza, nagyobb eséllyel ajánlja azt, ami neked a legmegfelelőbb, mint az ügynök, aki egy cég termékeit forgalmazza. Persze lehet, hogy azt ajánlja, ahol nagyobb az árrés, de még mindig esélyesebb, hogy neked akar jót, mint az ügynök esetében.
 • Kiszamolo
  Jaja, a forever living aloe az sokkal 100%-osabb, mint amit a boltban lehet kapni 100%-osat.

  Az amway meg azért olyan kegyetlen drága, mert koncentrátum. 2×-es töménység 4×-es áron.

 • Géza
  olyat is hallottam már, aki belépet az Amway-be, csak azért, hogy magának beszerezze a termékeket, úgy hogy ez az út is előtted áll.

  Aztán amúgy őt is meghívták olyan szeanszokra, ahol beszervezés folyt, de az Amway policy, hogy nem szabad megmondani, hogy hova hívnak. Így olyanokat is meghívnak, aki rég benne van a buliban (akár ilyen passziv módon).

 • Rhemedyl
  Egyetértek, hogy kellene erre valami korlátozás, én azt gondolom, hogy manapság ez egyfajta szenvedélybetegséggé nőtte ki magát, és sajnos fogalmam sincs mit lehet vele kezdeni.
  Közelről ismerek olyat (édesapám), aki egymás után ugrik bele a különböző MLMekbe és piramisjátékokba (többek közt Fren és Kairos is), és amikor a legújabbról áradozik, már nem is nagyon próbáljuk lebeszélni, csak azt szeretnénk kihagyni, hogy minket is belerángasson, de már azon is képes megsértődni, mert ő csak segíteni szeretne, és majd meglátjuk, hogy ez be fog válni, és majd sajnálni fogjuk, hogy miért nem hallgattunk rá. De ez a forgatókönyv már legalább 10-15 különböző céggel kapcsolatban lejátszódott köztünk. Nem látja be, ha hibázik, bizonyítani akar.
  Az ilyen embereken a tájékoztatás nem segít, a kiszamolo-n elhangzó dolgokat kitalációnak és mocskolódásnak tartja, és szentül hiszi, hogy neki van igaza.
 • Zabalint
  @uzsolt:
  Teljesen más kategória, ha az utcán kirabolnak, mint ha egy perselyt tesznek ki azzal a felirattal, hogy “ha beledobsz egy ezrest, otthon megjelenik az ágyadon egy 10 ezres), te meg beledobod.
 • Kiszamolo
  Géza, igazából kíváncsi voltam, hány év után fogja megkérdezni valaki, venni akarok-e valamit. Másfél évtized kevés volt hozzá.
 • Géza
  a boltban még fazekat se kapsz minőségit, nem beszélve a porszívóról… Ja, te pont kaptál… szerencséd volt.
 • Handalamandala
  @Géza

  Ezt te komolyan így is gondolod? Kiszámolónak nem szerencséje volt, hanem képes megkülönböztetni a gagyit a minőségitől. Ez mondjuk nem mondható el azokról a szerencsétlenekről, akik vacak termékeket vesznek duplaáron ügynöktől. Szerinted ki fizeti ki az ügynököt és annak a beszervezőit? Ha tárolással meg marketinggel jössz, akkor előre mondom, hogy süket duma, amit még egyetlen ügynök se tudott számokkal alátámasztani.

 • Geroj
  Véleményem szerint – és így is teszem-, ha egy ajánlatnál megnézzük
  – mennyi pénzt kell befektetnem
  -mennyi energiát, munkát kell befektetnem
  és, ezért
  – mennyit fizetnek
  aránypárként vizsgáljuk, és az eredmény a más módokon megszerezhető bevételtől, haszontól láthatóan magasan eltér, már élni kell a gyanúval.
  Ezek alapján én is a kapzsiságra gondolok, mint motivációs tényezőre.
  Sajnos (illetve, szerencsére) nem hiszek az égből csak nekem, csak ma lehulló óriási lehetőségben.
 • Szóval sokszor nehéz megmondani melyik mlm, melyik piramis és melyik az átverés. Nem minden az aminek látszik;van amikor üvölt az egészről,hogy pénzlehúzás valami kamu termékkel, van amikor a termék egész jó és van amikor tényleg jó lenne az egész ha nem gerinctelen tetvek működtetnék,hanem olyanok akik hisznek benne és az lenne a céljuk,hogy mindenki jól járjon.
  A World Business Club előadásra is elvittek annó,de 12 óra gondolkodási időt kértem….éééés nem léptem be, majd kb. 3-4 év múlva a híradóban láttam a főgórékat, szép karpereccel a csuklójukon! 🙂
 • Axus

  A Onecoin nagyon piramisjáték gyanús. Legalábbis abszolút megbízhatatlan, offshore üzlet.

  news.bitcoin.com/beware-definitive-onecoin-ponzi/

  Nem jegyzik az árfolyamát sehol. Semmi nincs mögötte. A pénzt pedig elvileg “tananyag” vásárlásra költöd. Több vizsgálat indult ellene. Kb., mintha én alapítanék egy virtuális bankot, virtuális számlákkal, amit nem jegyeznek sehol. Jó befektetés?

 • Zsolti2

  Az 52. feladatodban hibás a megoldás.

 • ügyvéd
  @Kiszámoló

  Sajnos mindegyik “ötletedről”, a tájékoztatással kapcsolatosakat KIVÉVE, megírhatnám, vagy már megírták miért nem működik. A jog sajnos nem az az univerzális “fegyver” amivel mindenkit meg lehet óvni.

  Csakis a tájékoztatással lehet csökkenteni a balekok számát, de megszűnni sosem fog.

 • Janos82
  engem egyszer a nuskinba akartak beszervezni. Az ismerteto felenel elmondtam, hogy terjunk ra a termekekre, ugyanis engem nem erdekel a “penzkereseti lehetoseguk” ( tudom, hogy nem akarom a kapcsolati halomat ezzel terhelni ), de ennek ellenere a kovetkezo masfel orat azzal toltotte a fazon, hogy elmondta mennyit kereshetek naluk, de a termekekrol egy szot se szolt….
 • Janos82
  @Geza:

  Egy darabig en is Amway tag voltam… aztan ugy dontottem, hogy nem fizetem ki a megujitast minden evben, mert ez nagyon megdragitotta a toluk rendelt termekeket…

 • ügyvéd
  Lefordítva “jogra” az “átverés” szót az csalást jelent, amit némi túlzással, de az idők kezdete óta üldöz a jog, mégis “létezik” ezerféle formában a mai napig.
  A jogi szabályozással sok mindent ennél többet tenni nem lehet, hiszen külön tényállásban pönalizált, a csalásnak ez a speciális esete is.
 • QTT
  @Feri78:
  T. A. “úrral” ugyanígy jártam. Csak lestem, hogy a várva várt pénzügyi tanácsadása az most komolyan ilyen hülyeség lenne?
  Pedig még a kiszámoló előtt az ő oldalát olvastam sok évvel ezelőtt és gyakorlatilag az ő írásai hatására kezdtem el tudatosítani a pénzügyeimet. Aztán ennek ellenére mi lett vele is…
 • uzsolt

  Véletlen (megszokásból?) 16%-os SZJA-val lett számolva. Javítottam, remélem, most már minden jó 🙂 Köszi!


  Arról van (volt) szó, hogy az áldozat mikor hibás. Ha szándékosan lefejeli a delikvens a közlekedési táblát, akkor nyilván a delikvens. Viszont amikor “segítenek”, hogy lefejelje, akkor is? Ha nem tud a környék híréről, akkor nem hibás. Most a “környék híréről” részt cseréld ki “piramisjátékok mibenlétéről”-re.

  Azt akarom csak mondani, hogy a legkönnyebb az áldozatot magára hagyni, és mutogatni rá (és blogokon kommentben kicikizni), hogy milyen tudatlan és hogy ő a hibás és hogy vessen magára – és persze örülni, hogy milyen okosak vagyunk, mert mi nem esünk ebbe a hibába. Sokkal nehezebb és időigényesebb segíteni másoknak a megelőzésben.

 • B. Péter
  A Nuskin könyvében vicces, hogy leírják:

  “.. a találmány azért nem érdekli a gyógyszergyárakat, mert nem tudják szabadalmaztatni, és így nem tudnak extraprofitra szert tenni vele”

  majd két oldallal később:

  “A Nuskin szabadalmaztatott eljárása..”

  Mellesleg ha az általuk leírt módon gátolná egy anyag a sejtek programozott öregedését, az eléggé potens karcinogén lenne egyben.

 • MrzNur
  Önmagában az MLM-el nem lenne gond, ha nem lehúzásra használná a többség.

  Tény, hogy szabályozni kell, mert ráhúzható bármilyen piramis játékra is.

  Annó 10 éve volt szerencsém (pffff.) egy svájci MLM-cég managerének lenni. Volt ott minden, zsarolás, áruhitelt szerződés manipulálása stb.. szerencsére még egy esetleges bilincs kattanás előtt sikerült kiszállni.

  A másik pedig egy neves biztosító volt, ahol a szokásos klisékkel kábították a népet (sajnos bedőltem) képzés 5*-os szállodában potom 50eFt-ért, luxus utazás, autó ígérete. Aztán mikor előálltam a kész koncepcióval, miszerint egy rokonom helyet biztosít az új és használtautó kereskedésében kötelező és Casco kötésre, akkor a beszervezőm közölte, hogy mit gondolok, abból Ő fillérekért kap, takarodjak méregdrága 20 éves futamidejű életbiztosítások kötni, mert abban van a pénz.

  Na ekkor áltam fel. Az MLM-től is végleg!

 • Axus
  @ügyvéd

  Értem. Tehát a gyilkosság jogi szabályozása is felesleges, hiszen némi túlzással, az idők kezdete óta üldözi a jog, mégis “létezik” ezerféle formában a mai napig. Tehát nem működik.

  Egyszer szó volt róla, hogy a közbeszerzési eljárásokat is meg kéne szüntetni, mert úgyis tudni ki lesz a nyertes. Javaslom továbbá a teljes pályázati rendszer felszámolását, úgyis tudjuk kinek szeretnénk adni, valamint legyen rendeleti kormányzás, úgyis kétharmad van. A rendőrök is jobban tennék, ha nem a bűnüldözésre, hanem a pénzbehajtásra koncentrálnák az energiáikat, hiszen utóbbinak van látható eredménye. Most hogy belegondolok, ha nem lenne ennyire összetett a jogrendszer, mennyi ezzel kapcsolatos költséget meg lehetne spórolni. Talán az elmúlt években hozott pénzügyi szigorításokat is törölni kéne, hiszen a jog nem univerzális fegyver. Előre a lenini úton, elvtárs!

 • Imre
  Amit írtam, az nem az áldozat hibáztatásáról szól. Hanem arról, amikor a leendő áldozat magának keresi a bajt? Tehát ő IS benne van?

  Hanem két dolgoról:

  1. Vannak olyan emberek, akik könnyebben áldozattá válnak. Erről van már külön tudományág, a viktimológia. hu.wikipedia.org/wiki/Viktimológia

  2. Más a jogi felelősség és más az, amit az áldozat tehet azért, hogy ne váljon áldozattá. A Rolexes példánál maradva: olyan helyen, ahol potenciális és tényleges bűnözők vannak, nem villogtatom a Rolexemet és pénzemet, mert jelentősen növelem az esélyét annak, hogy kirabolnak. Biztos mindenki tud a saját városában olyan utcákat, ahová nem szívesen menne be. Klasszikus példája a “nyócker”.

  3. De hol a határ? Ha gyalog akarok átkelni a 2×3 sávos autópályán sűrű forgalomban, akkor borítékolható, hogy elütnek. Akkor is CSAK az autós a felelős, aki elüt? Vagy én is benne vagyok?

 • periferia
  Bocsi, hogy beleszólok, de az oldaldobozban rosszul jelenik meg az USD/HUF árfolyam.
 • Kovács úr

  Rákérdezhetek?

  fogyasztok.hu/kepek/cikk_kep/3319zept.jpg
  és
  biztositobank.hu/sites/default/files/placz.jpg

  🙂

  Futottak még:
  media1.rosebikes.de/product/370/2/1/2134985_1.nsq6qmgctn.jpg

 • Bence
  Ugyan nem piramisjáték, de ha már szóba került ez a téma, meg kell említeni a “királyt”: megbizhatoceg.com
  10.000 Ft-ért árulják a semmit. Na jó nem, kapsz 10.000 Ft-ért 1 db A4-es papírt, néhány matricát, meg egy linket a honlapjukról. És elmondják rólad, hogy megbízható cég vagy.
  Most mondhatnánk, hogy gyenge próbálkozás. De amikor megnéztem, hány cég vette meg már ezt a nagy semmit, és köztük vannak komoly cégek is, és hogy az eladó cég mennyit keresett ezzel eddig (publikus beszámolóból), akkor dobtam egy hátast. És ezt a matricát én konkrétan látom üzletekben kiragasztva a bejárati ajtókra!
  Azt hiszem, mindenképpen ők a kategória abszolút királyai!
 • Bence
  Az is jó, amikor összedobnak egy honlapot 10 perc alatt, ami egy kvázi cégkatalógus adott témában, és éves fix díjért lehet rá felkerülni. Ezért cserébe írhatsz magadról rövid bemutatkozó szöveget, néhány képet, elérhetőségeket. (Tehát nem ér semmit az egész) Utána nagy tömegben elkezdik spammelni a cégeket, hogy kerüljenek fel az oldalra fix díjért, mellé még odahazudnak egy nagy látogatottságot, hogy azért éri meg felkerülni, mert naponta több ezren nézik az oldalt. Ha csak 1000-ből 1 dől be, már az is szép pénz.
 • KZoltán
  A legnagyobb piramisjáték a kamatos kamat, ahogy azt a József-fillér híres példája bemutatja: Ha Jézus születésekor József betett volna egy fillért a bankba 5% kamatra, akkor 1990-ben, a német újraegyesítés évében – az akkor érvényes aranyár mellett – 134 milliárd darab, a Föld tömegének megfelelő aranygolyót vásárolhatott volna. Még a rák terjed így.
 • Családfő
  @KZoltán

  Keverjük Gizikét a gőzekével??

  Ha te adnál kamatmentesen a pénzedből, szólj, lesz érdeklődő!

 • ügyvéd

  Szép sarkítás ! 😀 Vicces is, csak éppen nem igaz. Ha valaki egy (eshetőleg értelmetlen) jogi túlszabályozás ellen emel szót, akkor az NYILVÁNVALÓAN nem a teljes szabályozás eltörlése mellett érvel.

 • jurta

  “Véleményem szerint – és így is teszem-, ha egy ajánlatnál megnézzük
  – mennyi pénzt kell befektetnem
  -mennyi energiát, munkát kell befektetnem
  és, ezért
  – mennyit fizetnek
  aránypárként vizsgáljuk, és az eredmény a más módokon megszerezhető bevételtől, haszontól láthatóan magasan eltér, már élni kell a gyanúval.”

  Ennyi a lényeg. (Kivéve, ha valami olyan különlegeset tudok nyújtani, hogy rám van szükségük, vagy nagyon nagy tőkét tudok befektetni. De pont ezt a kettőt nem követelik meg a piramisok, mint tudjuk.) Ezt kéne az iskolások fejébe is nagyon mélyen elültetni, nem többet.

 • jurta
  “A bírósági tárgyaláson aztán széttárják a kezüket, hogy honnan tudták volna, hogy azok a csúnya emberek, akik offshore cégek mögé bújtak a távoli Angliában, Dániában, Németországban, rosszhiszemű emberek. Ők ártatlanok, ők semmi rosszat nem csináltak, nem tudták, hogy ez piramisjáték és nem MLM. Hiszen csak évek múlva derül ki egyértelműen, hogy a rendszert egyedül, vagy főleg csak az új befizetők pénze tartja életben,”

  Ezt nem értem, illetve azt, hogy miért kibúvó ez a már a hozzászólásban is előjött Btk.-paragrafus alól! “Olyan játékot szerveztek”, és kész, nem? (A FREN-ről a sértettek feltöltöttek nyomozati anyagokat, látszott, hogy nagyon szorul már a hurok.) Érdekelne, mi a jellemző történet a bírósági szakaszban, akár itthon, akár külföldön.0

 • jurta
  “A legnagyobb piramisjáték a kamatos kamat, ahogy azt a József-fillér híres példája bemutatja”

  Hát akkor szeretnék tőled pénzt kölcsönkérni úgy, hogy a kamatot csak az eredeti tőkére számolod fel, az időközben felgyűlt kamatra nem. (És lehetőleg legalább 2000 évre! 🙂 )

  Lehet, a futamidő végére úgy éreznéd, hogy az infláció a piramisjáték, nem a kamatos kamat. 🙂

 • Zabalint
  @uzsolt:
  Egyrészt ezek jellemzően nem védtelen áldozatok, hanem olyan emberek, akik hatalmas öntudattal hirdetik, hogy bizony mennyire hülye vagy, hogy te ebbe nem szállsz be. De nem csak pénzügyi vonalon, hanem pl. egészségügyi vonalon is, lásd homeopátia, oltásellenesség, mindenféle áltudományos, bizonyítatlan gyógymódok.

  Másrészt a tájékoztatás pontosan azért van, hogy tudjanak róla.

  Ami pedig a veszélyes környékeket illeti, arra meg azt mondom, hogy azért nem hibáztatom az áldozatokat, mert no-go zónáknak nem is szabadna léteznie. Amúgy nem is igazán vannak Magyarorsázgon, de Európában is sokkal kevesebb helyen, mint ahogy előadják egyesek, nyilván van ahol nagyobb eséllyel válsz bűncselekmény áldozata, de az hogy mondjuk fényes nappal nem mehetsz ott végig az utcán, erős túlzás. Ezzel szemben rossz pénzügyi konstrukciók mindig lesznek, és nem foghatod meg mindenkinek a kezét.

 • Axus
  @KZoltán

  És a reálhozam mennyi lett volna? Vásárlóparitáson, ha lehet, hogy tudjuk, mennyi ókori Ford Fiestáról mondott le, és ma mennyit tudna venni belőle.

 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  Sokadszor szívom meg:
  Míves hozzászólást rittyentettem, aztán elfelejtettem a matekot kitölteni, és hiába léptem vissza eltűnik. Nincs kedvem újra megírni. :-(, és az már nem is ugyanaz lenne. Nem lehetne ezen változtatni? Szerintem másik is jártak már így.
 • Kiszamolo
  ügyvéd, akkor háromezer spamrobot cuppanna a blogra és nekem nem lenne kedvem vele szórakozni. A spammerek miatt kell a matek.
 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  Nem a matekot reklamálom !!! Az a gond, hogyha az ember ír egy hosszabb hozzászólást, ÉS elfelejti a matekot, akkor hiába lép vissza a böngészőbe, a hozzászólás eltűnik, és általában nincs kedvem újra írni. Máshol kiírja, hogy “töltsd ki a matekot!” de NEM TŰNIK EL A HOZZÁSZÓLÁS.
 • Janos82
  :

  Es arrol mi a velemenyed, ha valaki a PIN-t rairja a bankkartyara?

  Amugy ne keverjunk mar ket dolgot…

  Aldozathibaztatas az az, ha az aldozat hibajanak rovod fel hogy megtortent vele az esemeny, es emiatt ot is bunosnek tartod. Tipikusan ilyen lenne, ha nem szamitana buncselekmenynek a lopas, ha az ajtot nyitva hagytad amikor elmentel.

  A tajekoztatas meg az, ha elmondod, hogy mi noveli meg az aldozattavalas eselyet, de ettol meg azt szabad csinalni. Ilyen peldaul az, ha elmondod, hogy arra a kornyekre ejszaka ne menjen, ilyen-olyan ruhat ne viseljen, vagy az ajtot zarja be, ha elmegy, es ne irja ra a PINt a bankkartyara.

 • jurta
  @ügyvéd
  “Nem lehetne ezen változtatni?”

  Nem kell a blogon semmit változtatni, “változtass” te:

  3 Browser Extensions to Save What You Type into Online Forms and Text Boxes
  raymond.cc/blog/saving-what-you-typed-in-firefox-or-wordpress-locally-to-your-compouter/

  Én a három közül a Lazarust használom, és nemcsak a kiszámolós hozzászólásaimra.

 • Jenő
  “ne viccelj, a Google már hosszú ideje a személyes preferenciákat is figyelembe veszi a végleges találati lista kialakításánál.”

  Tovább: hosszú évek óta nincs olyan, hogy “a” Google találatok, csak és kizárólag személyes találatokat ad, nem is kell bejelentkezned, rád rak egy egyedi azonosítót (browser fingerprinting). Lásd még: “Filter bubble” (TED Talk is volt). Welcome to the future.

 • Axus
  @ügyvéd

  Ctrl+C elküldés előtt, és tuti meglesz. Ctrl+V ha eltűnt. 😉

  Én úgy érzem, a te következtetésed is sarkos. Ha orvos lennél, azt mondanád, hogy felesleges új oltásokat kifejleszteni, mert az orvostudomány nem univerzális fegyver. Mindig lesznek halottak, sok a gyógyszer, pazarlás az új. De ugyanúgy ki tudsz emellett állni, ha napi szinten látsz meghalni embereket? Összetett kérdés. Nem létezik csodaszer a pénzügyi problémákra, de én úgy látom, hogy igen szép eredményeket lehet(ne) elérni.

  Találkoztál olyan emberrel, aki pár hónappal a válság előtt vette fel a devizahitelt, mert azt mondták neki hogy jobb, és forint alapúhoz nem jutna? Ez ma, a szigorítások után, nem történhetne meg.

  Nagyon jó ötlet a tájékoztatás, de egy szint után, már nem hatékony. Nyilván a túlszabályozással is hasonló a helyzet. A kérdés, hogy szerinted miért nem működne amit Miklós írt?

 • MrzNur
  @Kovács Úr:

  Az első stimmel 🙂

  A biztosító hasonszőrű, de nem ez a kettő.

  U betűs (abból is 2 nagy van) 🙂

 • grafit
  Konkrétan a kairosba már júniusban nem lehetett sepa utalással fizetni-a bank a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva visszaküldte(barátom tapasztalata)ekkor mondta a szponzora neki hogy oldjuk meg okosba-irodába átvette a szponzor virtuálisan termelt pénzét.Ezt akár több százszor is meg tudta csinálni egy -egy menő szponzor.A rendszer alkalmas volt arra hogy hatalmas virtuális összegeket tudtak egyesek valódira átváltani…
 • grafit
  Ez konkrétan a nagy három betűs bank volt(piros pont neki).
 • Zabalint
  @janos82:
  Piramisjátéknál nem valasztható szét az áldozat és az elkövető szerepe, egyedül a szervező egyértelműen nem áldozat, csak bűnös, de a rendszerbe belépők eleve azért lépnek be, hogy ők is minél több balekot szervezzenek be, mielőtt bedől a rendszer. Az, hogy ezt tudatosan csinálják, vagy mert túl naivak, az más kérdés. Természetesen ezt morális szempomtból mondom, a jog más tészta.