Mit jelent pénzügyileg tudatosnak lenni?

Tegnap megállított egy ember. Azt mondta, bocsánat a zavarásért, csak meg akarta köszönni, amit az Akadémián tanult (mint kiderült, oda járt), mert teljesen megváltozott az anyagi élete. Azzal a kicsi változással és odafigyeléssel, amire szüksége volt, ma már minden hónapban eltesz 50-100 ezer forintot, miközben úgy érzi, nem is költ kevesebbet, csak másképp teszi. Nem is gondolta volna, hogy ez ennyire egyszerű.

Jó hallani az ilyeneket. Ennek hatására gondoltam, érdemes írni egy cikket, honnan tudod meg, hogy pénzügyileg tudatos gondolkozású vagy-e?

(Az új olvasók kedvéért mondom, hogy egyébként már sokat írtam a pénzügyi változás egyszerűségéről és hasznáról. Néhány cikk, ami hirtelen eszembe jutott: Neked is sikerül, Kezdd el még ma, Ha egyedül nem megy, A probléma gyökere, Miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet? Lassan ideje lenne kiadni ezeket a cikkeket egy könyvben. Akár ezt meg is fogadhatnám az újévre… 🙂 )

Tehát, hogyan gondolkodik másként az, aki pénzügyileg tudatos?

– Jobb holnap egy túzok, mint ma egy veréb. Inkább nem költöm el ma a pénzem valami nélkülözhető vagy egyenesen felesleges dologra, hogy holnap legyen pénzem megvenni egy nagyobb dolgot, sőt megvenni bármilyen dolgot, amit szeretnék.

Ugyanis minden pénz, amit ma nem költesz el, holnapra sokkal többet ér, ez a kamatos kamat csodája. Mint ismert, a hollandok 60 guldent, vagyis akkori árfolyamon 24 dollárt fizettek Manhattan szigetéért 1626 novemberében. Ismerve a mai telekárakat New Yorkban, ez igazán jó vétel volt.

Azonban ha ezt a pénzt berakták volna bankba vagy a tőzsdére évi 7%-os kamatra (ennél lényegesen többet hozott az amerikai tőzsde, igaz, csak 1850 környékétől vannak adataink), ma lenne a szerencsés örökösnek 6.916.470.659.400 dollárja. Mivel Mannhattan 59,1 négyzetkilométer, ez ma négyzetméterenként 117.029 dolláros telekárat jelent, vagyis 35 millió forintot.

Ennél még mindig olcsóbb az építési telek négyzetmétere Manhattanben és mennyit rá kellett még költeni az évszázadok során, hogy felmenjenek az árak és ne csak egy kopár sziget legyen. Tehát innen nézve kifejezetten rengeteget adtak a szigetért, főleg az akkori állapotából kiindulva.

Jusson ez eszedbe mindig, amikor ki akarsz adni egy telefonért 300 ezer forintot vagy egy autóért tizenmilliókat. Inkább holnap egy túzok.

– A fenti dolog nem azt jelenti, hogy soha nem veszel semmit, ami szép vagy drága. Csak nem azért és nem akkor. Nem azért veszel autót, hogy a szomszédot megegye a sárga irigység és nem akkor akarsz budai házat venni, amikor még egy panelre sincsen pénzed. Mert akkor egész életedben az adósság kamatterheit fogod nyögni és úgy jársz, mint az átlag amerikai, aki élete során 7-8 évi nettó munkabérét fizeti ki csak a hitelei kamataira. (Cikk) Mára klasszikussá érett a Buta úr-Okos úr autót vesz, de érdekes ez a cikk is.

A pénzt ráérsz akkor elkölteni, amikor már megkerested. Ráérsz akkor venni autót 10 millióért, vagy családi házat 40 millióért, ha már van rá pénzed. Soha ne a vágyaid, hanem csak a lehetőségeid szerint vásárolj és a vágyaidat szabd a lehetőségeidhez és ne fordítva próbáld megvalósítani a dolgot.

– Kétfajta ember van: a gazdag és a gazdagnak látszani akaró. Találd ki, melyik vesz Rolex órát 5 millióért, vagy Hugo Boss öltönyt, esetleg krokodilbőr cipőt? Ha nem vagy biztos a válaszban, olvasd el a Miről ismersz fel egy milliomost.

– Jobban örülsz, ha kifizettél még egy hitelt, vagy elraktál még 50 ezer forintot a nyugdíjmegtakarításodba, mint egy új ruhának, kütyünek, vagy rongyrázó utazásnak? Már biztos nem vagy messze az ideális hozzáállástól. 🙂

A józan takarékosság soha nem öncélú és soha nem egyenlő a zsugorisággal vagy a fukarsággal. A zsugoriság ugyanolyan hibás hozzáállás, mint a meggondolatlan költekezés, csak az az út másik oldalán lévő árok, amibe sokan belezuhannak. Cikkek: Zsugori vagy takarékos? Ha a házastársad túl takarékos

A pénzügyi tudatosság nem a pénzről szól. Hanem a szabadságról és a tehermentes életről, amit a vagyon megléte és az adósság hiánya okoz. Hogy nem a megélhetésért, a nagy ház, drága autó és a hitelek kifizetéséért kell dolgoznod. Hogy megvan a szabadságod, hogy felmondj egy rossz állást, ami bár jól fizet, de felőröl, vagy tönkreteszi a családi kapcsolataidat. Hidd el, egyetlen puccos autó, vagy zanzibári nyaralás nem fogható ehhez a szabadsághoz. Bölcs ember lemond ezekről, hogy élvezhesse, hogy nem a pénz szolgája, hanem a pénzének az ura. A pénz nem az életed célja, csak egy hatékony eszköz arra, hogy az életedet úgy élhesd, ahogy te szeretnéd.

Remélem, a cikk végigolvasása után rájöttél, hogy te már pénzügyileg tudatos vagy, ha pedig nem, kedvet és némi segítséget kaptál ahhoz, hogy azzá válj.

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Share

142 hozzászólás

 • okoska2
  Ugye e-könyv is lesz? 🙂
 • Kiszamolo
  nn, írsz mailt?
 • Kiszamolo
  Átvernek, miért is nem? 0% infláció mellett 8-10%-ot hoztak a tőzsdék, de a kötvények is bőven reálkamatot termeltek.
 • Fitbitter
  Pallos Levente: nekem van fitbitem, akkor én buta vagyok? Egészséges életmódra ösztönöz ÉS van rá pénzem. Ne legyél már ultimate megmondóember.
 • Krisztián
  Deháténcsakminimélbértkeresek…
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  nekem meg 15ezernél drágább porszívóm van, több is. Akkor én mi vagyok? 😀

 • Luca Brasi
  aki egy kicsit is tudatos penzugyileg az vesz egyszer egy normalis porszivot, aztan le van a gond egy eletre.
  en is igy tettem:

  dyson.co.uk/vacuum-cleaners/cordless/dyson-v6/dyson-v6-animal.aspx

 • Suto Eniko, pek
  Vonalakban
  En sem erzem, hogy a kockahazas milliardos nagyon vergaz lenne. Lehet, hogy szereti azt a hazat, erzelmek kotik oda. Az, hogy nokia fan, teljesen meg tudom erteni, miutan most romlott el az egy eves iphoneom. Egy kalap phos. Ha adtam volna erte egy fillert is, most nagyon morcos lennek. Amugy nekem relativ sok nagyon gazdag (valoban gazdag) ismerosom van kulfoldon, akik alap kocsival jarnak es sportboltbol vasarolnak markajelzes nelkuli ruhakat. En is megtehetnem, hogy vegyek nehany teslat, de megis minek? Inkabb jarok (kulturalt) tomegkozlekedessel, ugy olvashatok/alhatok kozben es nem kell anyaznom a reggeli dugoban, plussz igy legalabb megvan a napi 5 km setam is. Ui: ez csak a megvilagosodasom ota van igy. Elotte vadi uj cabrioval mentem meg a wc-re is. Idiota barom voltam.
 • Suto Eniko, pek

  Isten orizz, hogy ennyire belemenj a reszletekbe. Annyira tul fogod analizalni a kolteseidet, hogy pont a lenyeg fog elveszni, emellett rengeteg idodet fogja felemeszteni. Megpeneszedett a kenyer? Legkozelebb hutobe vagy fagyasztoba teszed es kesz. Nem kell errol kimutatast vezetned. Az akcios termekekrol is felesleges, mert egy keszekusza ertelmezhetetlen analizis lesz a szemed elott, amibol nem fog latszani a lenyeg.
  Mi 2011 ota vezetjuk a koltsegeinket az alabbi kategoriakkal, pivot es kesz. Az elso a fo kategoria, a masodik az alkategoria.
  Folyt.
 • Suto Eniko, pek

  folyt:
  Banking / Banking
  Child / Kindergarten, clothing, etc.
  Car / Fuel
  Car / Maintenance
  Car / Toll
  Car / Car insurance
  Entertainment / Books
  Entertainment / Hobby
  Entertainment / Eating out
  Entertainment / Buli
  Entertainment / Membership
  Food / Food
  Home / Alarm
  Home / Electricity
  Home / Home accessories
  Home / Insurance
  Home / Utilities, house taxes
  Home / Maintenance
  Home / Loan
  Other / Other
  Other / Tax duties
  Personal / Clothes
  Personal / Healthcare
  Personal / Personal care
  Travels / Holiday
  Travels / Travel to work (public transport)
 • En is akarok offolni
  @luca: el kell szomoritsalak, porszivo kerdesben nem lehet az ember tudatos. Ezt leginkabb elhitetik veled, valassz *barmit*. Ha pillanatnyilag elegedett vagy igazabol mindenki jol jart, nem? Na de kifejtve:
  A tied pl akkurol megy (gond letudva egy eletre v.o. 2 ev gari). Beszelgessunk par ev mulva hogy birja max fokozaton. Addig ajanlom az itteni villanyautos cikkeket, foleg a kommenteket (akku elettartama, csere koltsege, kornyezetterheles, megterules).
  De vehetsz 700wattos hagyomanyosabb fajtat (autos analogia: pici turbo motor, kettostomegu lendkerek, kokszolodo porlasztocsucsok, …) es cserelj benne kethavonta filtereket, neadjisten porzsakot.
  Vagy johet a 15ezres kategoria, ami inkabb a por hangos atrendezesere alkalmas (opel kadett).

  Hogy kevesbe legyen off: ugy erzem hogy az elet mas teruletei is hasonlo illuziokrol szolnak. Rossz vagy rosszabb befektetesek. Tucsok es hangya.

 • SuhiTomi
  @Tamás74
  Veled értek egyet. Egy excel tábla pont elég ilyenre. Én is évek óta ilyet használok. És persze bővítem vagy szűkítem az igényeknek megfelelően.

  @Kiszámoló
  JóskaPista csak túlzott egy kicsit, de szerintem a lényeg, hogy mire jó húhasok milliót félretenni, ha sosem költöd el csak gyűlik? Épp a Milliomos cikkedben van egy példa, hogy a két mérnök házaspárnak 57 évesen 229 millió forintja lehet. Nem azt mondom, hogy mindent el kell költeni, én sem teszem, de azért a cél ne a félrerakás legyen, hanem anyagi függetlenség, ahogy többen is írták és a fenti példával élve 50-100 millió “buffer” bőven elég. A maradékból meg éljenek “teljes” életet és tényleg azzal foglalkozzanak, amit szeretnének.

 • kritizator
  Sopronban én is tudok tanfolyamot szervezni/csinálni, csak győzze valaki utánam csinálni.
 • Körtefa
  Brasi,
  s ki mondta, hogy ezzel a porszívóval le van a gond egy életre? 2 év garancia nem sok.
 • Zabalint
  Brasi:
  És az 50 évvel ezelőtti felsőkategóriás porszívók milyenek, illetve milyenek lesznek 50 év múlva? Szerintem hitegeted csak magadat ezzel, hogy egy életre letudtad. Én is veszek minőségit bizonyos dolgokból, de nem gondolom, hogy közben pénzt spórolok vele. Legalábbis azokkal a dolgokkal nem, amelyekkel nem keresek pénzt. Viszont időt, kényelmet vagy más jellegű pluszt nyerhetek vele. Igaz, az idő is pénz, szóval van eset, hogy végülis spórolok vele, de nem az árával. Egy ilyen kategóriás porszívó 6-szor annyiba kerül, mint egy 20 ezer Ft-os, de nem fogod 6-szor addig használni, és nem azért mert tönkremegy (bár tönkrecis mehet), hanem azért, mert bizony el fog avulni.
 • Axus
  @Kzoltán

  Örülök, hogy valaki felhozta, mert jól összefoglalja a fogalomzavart, ami a laikusok fejében van. A kamatos kamat != kapitalizmus != folyamatosan növekvő gazdaság

  A manhattani példa az exponenciális függvényről szól, amit mindenki jól ismer, aki tanult függvényanalízist. Hogy miért éri meg lemondani a pénzről, arra az alábbi két ábra ad közelítő magyarázatot.

  finfacts.ie/artman/uploads/2/Global-GDP-AD1-2000-May32009_1.jpg

  en.wikipedia.org/wiki/File:Cost_of_chicken_in_time_worked.jpg

  Nagyon leegyszerűsítve, azért tudunk keresni a költekezés elhalasztásán, mert az a pénz, amiről ma lemondunk, a jövőben többet fog érni. Nem törvényszerű, de számos tényező miatt ez szinte folyamatosan igaz volt, amióta a pénzt feltalálták. Leginkább azért, mert nőt a jólét. Nőt a gazdaság. És nőttek az 1főre jutó javak. És ehhez az emberek hozzászoktak, ez lett a természetes.

 • Axus
  “Ha valaki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak vagy elment az esze vagy közgazdász”

  Jelenlegi gazdaságunk, az ipari forradalom óta, főleg energiahordozókra épül. Ahhoz, hogy termelékenyek legyünk, és sok jószágot állítsunk elő, energiára, mai szinten főként fosszilis energiahordozókra van szükségünk. Amiből sajnos nem áll végtelen mennyiség rendelkezésre. Ha ezen nem tudunk változtatni, akkor nagyon lehetséges, hogy a gazdaság nem fog végtelenségig növekedni, azaz stagnálni fog, vagy recesszióba megy át. Ilyenkor bőven előfordulhat, hogy a ma megvásárolt tartós fogyasztási cikkeink nagyobb értéket fognak képviselni, mint a jövőben, drágábban vásároltak. Ehhez hasonló jelenséget lehet ma a kötvénypiacokon tapasztalni. A hozamok lecsökkentek, az árfolyamok felcsökkentek.

 • ügyvéd
  @Tamás74
  Látom te is a látogatók azon egyre nagyobb hányadát gyarapítod, akik a HUMORÉRZÉK nevű tulajdonságnak teljes híján vannak.

  (Tudod az internetes kommunikációban a 😀 jel az azt jelzi, hogy a szerző egyáltalán nem gondolja komolyan amit írt, én pl csak Miklóssal trollkodtam, – aki egyszer leírta mennyiért vett porszívót – de szerencsére neki van HUMORÉRZÉKE Veled ellentétben 😀 )

  Ps.:
  Lesz…m milyen hangos a takarítónő hallgatja, amikor nem vagyok otthon 😀

 • SzaboZ
  Kiszamolo:
  ” A lényeg a kamatos kamat.”

  Igen, igen, nagyon csábító, hogy az exponenciális függvény milyen magasra tud fölfutni.
  A gond az, hogy előbb-utóbb minden ilyen függvény belefut egy töréspontba.
  (hiperinfláció; világválság, államosítás, stb.)
  Akkor lenne korrekt az összehasonlítás, ha 400 évvel ezelőtt lett volna olyan befektetési instrumentum, ami a mai napig bukás nélkül hozta volna az éves átlag 7%-ot.
  Ahogy Manhattan drágulását nem lehetett akkor tudni, úgy ilyen befektetés sem
  volt ismert, innentől fiktív dolgokat hasonlítunk össze: melyik nagyobb: a sárkánytojás, vagy a grifftojás..?

  Utólag könnyű megmondani, hogy mibe érte volna meg befektetni. De ennyi erővel a lottószámokat is megmondhatnád előre.

 • L70

  Igen, és akkor mi legyen? Nem teszünk félre, várjuk a töréspontot, aztán ha eljön, akkor együtt szívunk a többiekkel? Mert olyankor a tücsök is szív, nem is akárhogy (munkanélküliség réme hitelekkel terhelten, ugye vannak még ilyen emlékek?). Vagy, diverzifikáltan félreteszünk, aztán szívunk egyet mi is, de azért jól elvagyunk abból, ami nem égett el.

  2009-ben nyaraltunk elég messzire itthontól, besz..rtam, milyen árak voltak menő helyeken, ahol csak egy-két német volt meg skandináv meg svájci Európából, és ugye ők azért alapból inkább hangyák. Nem zavarta őket a válság. Magyarok ugye akkor kapták az első sokkot, -7% GDP változás abban az évben, HUF meg kissé beszakadt.

 • Luca Brasi
  @Körtefa,
  nem kell feltetlen kipurcannia 2 ev alatt. meg aztan 2 ev hosszu ido. akar mind meg is halhatunk addigra, es akkor biza egy eletre le van tudva…

  amugy 1 eve van meg es maximalisan bevalt. az asszony imadja es ez a legfontosabb 😉
  elotte volt 15 ezres is az max
  arra volt jo, hogy egy jot anyazzuk porszivozas cimen. ez az ar mondjuk kicsit durva, ennyit azert en se adnak erte. asszem le volt arazva epp egy szazassal. nyilvan ugy se erte meg, de mint emlitettem az asszony imadja…

 • Gnes je edna lustna nauc ka mejsec svejti cejlo nauc
  Mi is a kiszámoló blog hatására kezdtünk el komolyabban takarékoskodni. Ehhez semmi mást nem kell tenni, csak minden hónap elején elmenni a Postára és Autónyereménykönyvet venni. A bankszámla felejtős, mert több a befizetés/felvétel költsége, mint a kamat, és az embernek jobban viszket a keze, ha kártyán a pénz. Így külön macera elmenni a postára, sorba állni, meg ha az ember azt érzi, hogy már csak 50.000 forint van a pénztárcába, nem költ olyan könnyen, mintha 250.000 lenne.

  Jövőre házat építünk hitelből, mert fele lesz a törlesztőrészlete, mint a mostani albérlet ára, ráadásul otthon dolgozunk, így nagyon szeretnék már a saját kertemből dolgozni. Mindenesetre, szépen gyűlik már az önerő, s ha ehhez még önerőként a szocpolt is fel lehet használni, akkor kész bónusz, sokkal könnyebben kapunk hitelt.

 • Gnes je edna lustna nauc ka mejsec svejti cejlo nauc
  Eredetileg be akartuk vállalni a 3 gyereket és 100 nm-es házat akartunk építeni, de aztán elgondolkoztunk, mekkora teher felnevelni 3 gyereket, így egyenlőre csak a 2-at célozzuk meg a mostani mellé. A 2,6M-os szocpollal is boldogok vagyunk, s ha úgy alakul, lesz 3. gyerek, de nem a szocpol miatt.

  Arra is rájöttünk, hogy még ha lenne is 3 gyerek, akkor is jó esetben 5-8 éven belül, így addig csak lézengenénk a mostani gyerekkel a 100 nm-es házban, csomó pénz elmenne fűtésre és hiteltörlesztésre. Most egy 70 nm-es házat tervezünk, melyet bármikor tovább lehet bővíteni, ha úgy alakul. Ezt is a kiszámoló féle Megéri-e vendégszobát építeni című poszt miatt tanultuk meg. Ezer köszönet.

 • Tamás
  “Arra is rájöttünk, hogy még ha lenne is 3 gyerek, akkor is jó esetben 5-8 éven belül, így addig csak lézengenénk a mostani gyerekkel a 100 nm-es házban, csomó pénz elmenne fűtésre és hiteltörlesztésre. Most egy 70 nm-es házat tervezünk, melyet bármikor tovább lehet bővíteni, ha úgy alakul. Ezt is a kiszámoló féle Megéri-e vendégszobát építeni című poszt miatt tanultuk meg. Ezer köszönet.”

  másodjára, illetve ha lett volna lehetőség, akkor saját építésű ház. A jó elrendezés az nagyon sokat számít. 70 vs 100. Megépíttetném a 100-sat, ebben akartok lakni elvileg sokáig (amíg pl a gyerekek felnőnek) hidd el, kényelmes lesz, kihasználjátok majd.
  Ha kell akkor a 100nm-hez vennék fel hitelt is, ha utólag akarsz bővíteni, csak bohóckodás lesz, jó drágán. És nem azért építtetném 100 nm-re, hogy szomszéd irigykedjen, hanem azért, hogy jó érezzem magam :). Fűtésben meg egyéb dolgokban folytatás..

 • Penge
  Mostanában sokat gondolkodom azon a paradoxonon, hogy aki számára ultimate életcél a passzív jövedelem+önmegvalósítás az a másik oldalon olyan jellemvonásokkal rendelkezik, hogy képtelen bármi olyasmit csinálni, amihez elengedhetetlen a komoly elhivatottság. Olyan (jól fizetett) munkakör nincs, ahol az ember semlegesen csinálhatja a munkáját és egyetlen célja, hogy megkapja a fizetését, gyűljön a pénz és azt befektethesse, hogy még több legyen, hogy végre ne kelljen csinálnia már azt sem, amit eddig és önmegvalósíthasson. Ezt a növekedésmániás társadalom nem tolerálja.

  A postban leírt célokat maximum azok érhetik el, akik fejenként havi 2-300 nettót félre tudnak tenni, mint az itteni olvasók nagy része, de az messze van még a középosztálytól is, nemhogy az átlagtól.

 • Tamás
  Fűtésben meg egyéb dolgokban nem lesz különbség (ha úgyis lesz rajta normális szigetelés), +1 szobával kell többet takarítani.
  Ha lehet, akkor figyeld meg a környezetedben, hogy ki mekkorában él, esetleg kérdezd meg, hogy mit javítana ki a házon utólag, ha lehetne (nem nyílászáró cserére gondoltam, hanem pl olyanokra, hogy a konyha egylégteres legyen az étkezővel, stb). Nekem rosszul elrendezett saját házam van, a többi megnézett még ehhez képest is katasztrófa, évek alatt kihoztuk belőle, azt amit lehetett, többet nem költök rá. Ami tanulság: új építésű esetén valószínűleg a saját tapasztalat, + normális tervező + belsőépítész kombó dominálna, használt esetén pedig statikus/kőműves + szintén belsőép/tervező.
  Vannak ismerősök jobb környéken kisebb házban gyerekekkel, akkor sem cserélnék velük, ha tudnám, hogy az ő ingatlanjuk értéke 10 év múlva 20%-kal többel emelkedik, mint az enyém.
 • Családfő

  Biztos, hogy akarod ennyire bonyolítani? Rengeteg időd elmegy majd vele, főleg, ha majd “túlanalizálod”.

  Ahogy Sütő Enikővel és Tamás74 írta, egy pár oszlopos excel file + 1-2 pivot rá bőven elegendő részletet ad. A pár oszlop a fő- és alkategória mellett lehet még a fizetési módnak (kp, hitelkártya, SZÉP kártya), a megjegyzéseknek, vagy ami neked még fontos.

  Mi is évek óta ezt használjuk, egyszerű, gyors és felhasználó barát, és még ingyen is van.

 • SzaboZ
  @L70:
  “Igen, és akkor mi legyen? Nem teszünk félre, várjuk a töréspontot,”

  Ez senki nem mondta !!
  Honnan veszel ilyet..?
  Azt írtam, hogy nem lehet 400 éven keresztül évi 7%-os kamatos kamattal számolni, mert 400 év alatt tuttira közbejön valami ami buktatja az egészet.
  Igen, nagyon jól tudom, hogy mennyire csodálatos dolog az exponenciális függvény, de nem megy a végtelenségig.
  (Vegyél egy tyúkot, az tojik 4 tojást, abból lesz 4 csirke, majd tyúk, azok tojnak 4×4=16 tojást, stb.. pár évtized múlva a Holdig fognak érni a tojások, nem ? Nem.)

 • szocske
  , különösen otthoni munkánál fontos pedig az a “vendégszoba”, mert a gyerekek nem feltétlenül lesznek tekintettel arra, hogy most apának a munkára kéne koncentrálni, amihez nem árt némi csend.
  persze azt nem tudom mit dolgoztok otthonról…
  Az alapterületnél egyébként szerintem is sokkal fontosabb a megfelelő elosztás.
  Legyen egy viszonylag tágas közös tér, és legyen meg mindenkinek a saját kis helye.
  Nem kellenek tehát 20m2-es szobák, de jusson külön szoba minden gyereknek, szülői hálónak is.
  Utólag hozzáépíteni biztos bukó, nem csak anyagilag, minőségben is az lesz.
  Esetleg a tetőtér beépítést bírom elképzelni úgy, hogy utólag kerülnek ott kialakításra a gyerekszobák, de még ez is jóval drágább lesz sztem, mint egyszerre megépíteni + pár évig üresen fűteni.
  Arról nem beszélve, hogy mennyire stresszes éveken át építkezni, gyerekek mellett…
 • Hat persze
  @Tamas Laikus vagyok, de nekem a 70 vs 100m2 vitaban (is) az Ev Haza 2010 nyertes az etalon. Mind koncepcio, mind kivitelezes szempontjabol. Ha megegyszer epitkeznek valahogy igy probalnek hozzaallni.
  Bizonyos szempontbol egy ilyen tipusu epitkezes is egy jol eltalalt lepesnek tekintheto a penzugyi fuggetlenseg fele vezeto uton.
 • L70

  Igen, az exponenciális függvény nagyobb krach-ban megtörik. De! Ami az egyik eszköz számára krach, az a másiknak ultraexponenciális gyarapodás, ezt is tegyük hozzá. Az átlag attól átlag, hogy az átlagos eszközállomány átlagos hozama, nem fix eszközállományról van szó. Abban igazad van, hogy Manhattan önmagában rossz példa, de a hollandok összes ilyen befektetése összességében már jó, és gazdaságilag még akkor is jó maradt, amikor politikailag már függetlenedtek ezek a gyarmatok.

 • Suto Eniko, pek

  csatlakozom a tobbiekhez. Nem vagyok a tul nagy haz hive, de en semmikepp sem valasztanam a most 70 m2 kesobb hozzaepitunk opciot. Iszonyat szivas lesz anyagilag is es ahogy mondtak minosegben is. Sosem lesz olyan, mintha egyszerre epitettetek volna. Szerintem inkabb epitsetek meg most a nagyobbat. 3 gyerekkel vagy varandosan ultra nagy macera es stressz lesz az epitkezes. Tudom, mert a rokonsag ezt csinalta. Giga aron epult meg a bovitmeny, es amikor lattak a kerekedo pocakot, szet szivatta oket az osszes komuves. Isten ovjon ettol.
 • Zedder
  Nem tudom érdemes-e sokadikként hozzászólni, de a 70nm-es ház szerintem felejtős. Most ennél nagyobb lakást bérlünk, de KICSI! Viszont egyszerűen nem volt idegrendszerem tovább keresgélni, ellenben ez is jó drága volt. (Nem Magyaro.)

  Na most képzeld el, hogy ha saját házad van, oda kell gépészet (fűtés, esetleg garázs), az eleve mennyi nm-t vesz el.

  És habár szerintem inkább a szobák száma a jelentős, nem a nm, azért nem mindegy, hogy van 4db 10 nm-es lyukad (a konyha-fürdő-előszoba-átjáró mellett) vagy esetleg ugyanennyi szobád csak másfélszer-kétszer akkora méretben. Különösen ha otthonról akartok dolgozni, akkor kötelező a csak arra a célra fenntartott dolgozószoba. Lehet trendi a kertből meg az ölben tartott laptopról dolgozni, de már 1 nap után szar lesz, hosszú távon pedig egyszerűen tarthatatlan.

  Egy szó mint száz, én ebben nem osztom Miklós véleményét, kell a nagy lakás/ház!

 • SzaboZ
  @L70:
  Nem Manhattan rossz példa, hanem azt azt szembeállító 400 éves kamatos kamat.

  Annyira abszurdan nagy időtáv 400 év, hogy ennyi idő alatt egyszer _biztosan_ belefutsz egy olyan krachba, ami elviszi mindened.

  Pl. Te mibe fektettél volna 400 éve, Bethlen Gábor uralkodása alatt..?
  Nem mostani, hanem akkori tudásoddal ?

  Csak el elmúlt 50-60 évben nullázódott volna az arany (=be kellett szolgáltatni), az ingatlan (elvették, esetleg lebombázták), termőföld, részvény befektetésed..

 • Geroj
  Szerintem, Miklósnak a “nagy” a szükségesnél, kihasználtnál nagyobbat jelenti. A felesleges, kihasználatlan szobát, a 30 nm-es fürdőszobát,…. szerintem
 • Tamás
  a leendő házzal kapcsolatban a tapasztalatokat, igényeket össz lehetne szedni valami külön post it-s felületen.. pl
  – melegvíznek 2 kör legyen húzva, és egy keringető szivattyú időnként hajtsa körbe a vizet valami alapján (érzékelő, időzítő). 2 emeletnyi különbség esetén a melegvíz kb 50-55 sec múlva jön ki, saccra egy 5-7 liter víz pazarlás minden egyes alkalommal.
  – eleve ne legyen emeletes, csak ha muszáj
  Aktuális dolgaim alapján:
  – mérőórától jó “vastag” berman cső menjen az első villamos elosztó tábláig, hogy ha át kell húzni a vezetéket valami okból, akkor az biztos sikerüljön.
  – mérőórától befelé csak réz jöhet (lehetőleg egy kicsit vastagabb, mint a benti) alu nem (elektrokémiai korrózió, tűzveszély).
  – lehetőleg legyen bent 3F, és emiatt a 0 vezeték a házban legyen mindenhol vastagabb, mint a F.
 • Tamás
  – mérőóra legyen alkalmas napelem fogadására (bár lehet, hogy az összes új már előre, hátra pörgő). Legyen hozzá a csövezés kiépítve.
  – Csövezés legyen kiépítve a riasztó, szgép rendszerhez akkor is, ha első körben nincs rá pénz.
  – csövezés legyen kiépítve a wc-hez alternatív vízforráshoz (kút, esővíz). WC-t luxus 600 Ft/m3-s vízzel “öblögetni” a vízfogyasztás 30-40%-a a WC. Ezt pl meg lehet csinálni egy fürdőszoba átalakításnál is, de ha új építésű, akkor pár ezer Ft +költség.
  – fő esetén legyen 2WC (1 szintes ház esetén is). A füribe (ja 1 van) eleve dupla mosdót kell rakni, vagy olyan széleset, hogy 1nél több ember is tudja kényelmes használni…
  stb, stb…
 • Cse
  +1 Kiszámoló könyvre vevő volnék.
 • Tudatlan
  Kezdőként az lenne a kérdésem, hogy hitelkártyával lehet-e állampapírt venni, illetve amex-szel próbálta-e már valaki?
  Igaz, ellenkezik az elveimmel, hogy hitelből takarítsak meg, de a banki költségek sem nagyon tetszenek.
 • Átvernek a reklámmal
  Kiszamolo: azert, mert a kockázatmentes hozam max. 2-2,5%, a reálinfláció meg 4-5. Az, hogy a KSH meg az MNB mit mond, lényegtelen, és a helyzet csak romlani fog, Matolcsy bácsinak nem szimpik a megtakarítók.
 • szocske
  , lehet venni hk-val, vásárlásnak minősül, nem fizetsz rá kamatot, de visszatérítés a legtöbb helyen már nem jár rá.
  Arra pl. tök jó megoldás, hogy a januári bevételed beteheted még dec 31-ig TBSZ-re.
  De ha több HK-t láncolsz össze csoportos beszedéssel, akkor a 2. szinttől már visszatérítés is jár rá.
 • andatti
  Sütő Enikő+Tamás74+Családfő
  Értem én,de jelenleg elfolyik a pénz, nem csak én költöm és “agyamramegy” amikor 800 Ft-os szőlőt vesz, holott van mondjuk 150-ért alma. Ha kütyüt vesz, neki az élelmiszer, holott nem az. Volt, hogy vett 30 ezerért húst, ami tönkrement, mert nem tudta feldolgozni.(nekem meg se időm, se tudásom). Összevesz gyümölcsöt 50 ezerért aztán szépen tönkremegy, mert nem bírja elrakni ivólének. Meg 7 rugóért vesz két könyvet 3 és 4 éves gyereknek. Amit ő eldönt,”Az kell” típusú sztori. 20 rugó élelmiszer, de mindig van ott más is. Januártól azért akarom vezetni, hogy szembesüljön vele, hogy hol folyik ki a pénz. Régen ő is vezette kockás lapon, de volt amit tudatosan be sem írt, meg “Ideges lett tőle és abbahagyta”. Szeretnék kompromisszumot, mert az nem indok, hogy ételallergia miatt elmegy kajára egy 100-as… 250-300-ból bőven ki kellene jönni 2 főre, kocsi nincs.
 • Joe72
  A könyvre vevő vagyok.
 • vedini
  Engem is borzasztoan erdekelne, hogy a parodat, hogyan lehete meggyozni a pu-i tudatossagrol. Fegyelmezetten kezelem kolteseimet, es baromira idegesito, ha benyogik nincs penzem nyaralasra, mert ugye minden kacatra elverte a keresetet. Persze ha fizetnem a nyaralast minden ok. A legdurvabb mikor eszervekkel sem lehet hatni, es total latszik hogy nem jut el az uzenet. Shopping meg ezerrel es szeretjuk a kenyelmes munkahelyet, la vida loca…
 • Györgyi
  Na de mit jelent a pénzügyi függetlenség? Éhen most sem halnék, ha nem dolgoznék. Nekem viszont többet ér, hogy dolgozom, és cserébe utazhatok, programokon vehetek részt, könyveket vásárolhatok, mintha szép szabadon itthon nézném egész évben a falakat. Nyugdíjra, vésztartalékra teszek félre, de annak esélyét sem látom, hogy valaha annyi pénzem összegyűljön, hogy munka nélkül utazgathassak kedvemre. A hátizsákos életmódból már kinőttem, az nekem inkább nyűg, mint élvezet. Szóval inkább utazom apránként most, miközben dolgozom is.
 • Családfő

  Partner csere? 😉

  Komolyra fordítva, vehetsz persze egy összetettebb szoftvert/app-ot, ha az adja számodra a nyugalmat, és rászánod az időt az incifinci részletekre.

  Vagy kipróbálod 2-3 hónapig vezetni excelben a javaslataink mentén, saját igényedre szabva, relatíve egyszerűen. Napi 3-4 percnél nem vesz el többet, hogy minden költést beírj, mondjuk lefekvés előtt. (Kérdés, hogy veszed rá a partnered, hogy ő is beírja. Vagy miként adja meg neked az összes infót, semmit nem elfelejtve, hogy beírhasd.) Hó végén, vagy persze bármikor közben, pedig a pivot mutatja az aktuális állást, és úgy “szeleteled” a kategóriákat és részleteket, ahogy akarod. Lehet, hogy megtetszik. Ha nem, még mindig válthatsz fizetősre és komplexebbre.

  Ismeretlenül is igazat adok, hogy gyerek és kocsi nélkül a 250-300 nagyon kényelmes életre elegendő.

 • Családfő
  Vedini, szerintem hosszú távon csak az működik, ha alapból hasonló az elképzelésetek a pénzügyekről. Nem pontosan egyező, csak hasonló. Arra már lehet építkezni. Amennyiben viszont nagyon más a hozzáállás, akkor az előbb-utóbb konfliktust okoz. Hisz ahogyan te sem kezdenél el saját meggyőződésed ellenében gyökeresen megváltozni, valószínűleg a partner sem.
 • szocske
  @Györgyi, sokan sokszor leírták már, hogy a pénzügyi függetlenség nem azt jelenti, hogy ülsz otthon és nézed a mónikasót, hanem azt, hogy nem pénzért kell dolgoznod. Azaz, megengedheted magadnak azt a luxust, hogy olyan munkát végezz, ami örömöt okoz, akkor is, ha az azért kapott fizetésből nem tudnál megélni.

  Persze van aki annyira szerencsés, hogy neki a szoftverfejlesztés okoz örömöt, ez a hobbija, nyugdíjasként is ezt csinálná, így ő élvezi a munkáját még 30 év után is, ráadásul jól is keres vele.
  Aki viszont mondjuk imád tanítani, valószínűleg nem tud ebből meggazdagodni.
  Neki lehetőség az, hogy lehúz mondjuk 10 évet jó fizetéssel szoftverfejlesztőként, félretesz elég pénzt az anyagi függetlenséghez, és ekkortól elmehet tanárnak, akkor is, ha aprópénzt kap érte.

 • Kaizen
  Andatti,
  Nálunk két főre 70e simán elmegy kajára egy hónapban (élelmiszerek, ebéd, nasi beleértve… étterembe nem járunk, csak a páromnál megkerülhetetlen a mindennapos menza) szóval ha hozzáadjuk az ételallergiát, a 100 nem is vészes szerintem.
  A költések vezetéséről: én is az excelt javaslom, teljesen jól megoldható benne. Ha ilyen részletesen akarod, mindenképp kelleni fog a termékmegnevezés mellé a vásárlás dátuma + mennyiség, és lehet egy “elfogyasztva” oszlop, pl. ha mind felhasználtátok, akkor a végdátum (így akár azzal is tudsz számolni, hogy adott mennyiség meddig elég nektek, éves fogyasztást is előre lehet vetíteni pl. tisztítószerekből) ha nem fogyott el, akkor pedig a felhasznált mennyiség és így ki lehet számolni különbözetként a veszteséget.
  Viszont azt javasolnám, előtte ülj le a pároddal és beszéljétek át ezt a dolgot, mert ehhez mindketten kelletek.
 • Kaizen
  Fektessétek le a kereteket, mert úgy nem fog működni a dolog, hogy eltitkol vásárlásokat.
  Persze lehetőleg ne úgy tálald a dolgot, hogy “na akkor ezzel majd jól az orrod alá tudom dörgölni, hogy mennyit pazarolsz” hanem inkább az eredményre fókuszáljatok. Legyen meg a cél, ami fontos, amire félre kell tenni, ami miatt megérné jobban odafigyelni a költésekre. Ha nincs ilyen motiváció, nem fogjátok tudni megfogni a pénzt mondván, hogy így is kijövünk a fizuból, minek spórolni.
  Nagyon fontos, hogy ne csak visszamenőleg értékeljétek az adatokat, hanem tekintsetek előre, tervezzetek!
  Ajánlom még a needs-wants-savings hármas bevezetését is, új megvilágításba tudja helyezni a dolgokat. Persze itt is előfordulhat, hogy másképp láttok dolgokat (pl. a szőlő neked luxusnak számít, neki nem – nálunk a kondibérlet volt ilyen) ezt is mind tisztázni kell!
  Remélem segítettem, hajrá 🙂